bamboocha Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 a moze ma "dzure"?? walnij moze odrazu 8x400 na 1.5 i zobacz czy odpali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczur3K Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 No fajnie, właśnie założyłem na trochę boxowy cooler na e2160 od Sectora i mam temperatury o jakieś 5-7 stopni mniej niż na WC :mur: Przewody były zawsze letnie tak jak i chłodnica, jedynie bez nawiewu robiła się ciepła. Może mam krzywą czapę bo jak zdjąłem teraz blok to wyglądało to tak jakby tylko pewną częścią do proca przylegał... Zapodam później fotkę. Da się zrobic coś z tym fantem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Te procki nie wymagaja lepszego chlodzenia niz box, bo nie wydzielaja duzo ciepla. Woda w wc jest cieplejsza niz powietrze ktorym chlodzisz proca uzywajac boxa. Łapiesz o co mi chodzi ;) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczur3K Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Te procki nie wymagaja lepszego chlodzenia niz box, bo nie wydzielaja duzo ciepla. Woda w wc jest cieplejsza niz powietrze ktorym chlodzisz proca uzywajac boxa. Łapiesz o co mi chodzi ;) ? No ale moim zdaniem nie ma opcji żeby woda gorzej chłodziła niż box jeżeli wszystko jest dobrze złożone. Po prostu blok mi dobrze nie dociska proca (moim zdaniem), da się coś z tym zrobic?? Poza tym teraz chodzi na 333x9 no ale chce więcej (bo po to wkońcu kupiłem procka który wstaje na 470x6) i myślę że wtedy box się już nie sprawdzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Moim zdaniem też Scythe Ninja nie powinna chłodzić proca gorzej od Boxa, a jednak.. Dopiero przy 1.4-1.5 cooler ma co robić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Również to zauważyłem - na standardowych ustawieniach procesora miałem takie same temperatury idle/load zarówno na Freezerze jak i na boxie. Dopiero podniesienie napięcia na 1,4V i taktowania na 3GHz spowodowało, że na Freezerze miałem o 11C niższą temperaturę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Również to zauważyłem - na standardowych ustawieniach procesora miałem takie same temperatury idle/load zarówno na Freezerze jak i na boxie. Dopiero podniesienie napięcia na 1,4V i taktowania na 3GHz spowodowało, że na Freezerze miałem o 11C niższą temperaturę.Bo nie ma tego skoku temperatury przy "przejsciu" w stress :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 (edytowane) Panowie, jakie sa bezpieczne temperatury i napiecia na codzien na E2160 - M0 ? Dzisiaj sobie sprawilem takiego, co prawda bez rewelacji, bo VID jest mocno po ch...ju - 1,325V, ale cos tam sie kreci. Wall - powyzej 400FSB. Testowalem teraz na 3150Mhz - 1,5V BIOS --> Vdrop - 1,456V CPU-Z, ale niestety po ponad 3h w Orthosie wyskoczyl blad. Dalem wiec teraz 1,525V BIOS --> Vdrop - 1,49V CPU-Z i zastanawiam sie, czy takie V bedzie bezpieczne na codzien. Sztuka jest raczej zimna, chlodzenie Ninja, najwiecej w Orthosie mial moze przez chwile 67C, normalnie kolo 60C, w 3DMark2005 ok 50C. IDLE 29C, pomiar Core Temp 0.94, ale SpeedFan i TAT to samo pokazuja. Przynajmniej dla mnie to jest zimna sztuka, bo moj poprzedni E2140 miewal 90C na mniejszym V :) Edytowane 16 Stycznia 2008 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 A sprawdz jakie masz tempy na CT 0.95.4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Takie same jak w reszcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scythe Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 (edytowane) Temperatury ok ;)) Fajnego zimnego cepa masz ;) Wlacz sobie jeszcze EIST a tempy w IDLu spadna jeszcze nizej. Edytowane 17 Stycznia 2008 przez Scythe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Sprawdź sobie temp w core temp 0.96(bez .1) mi tylko on poprawnie wykrywa tjunction 100*C i tempy są średnio o 15*C wyższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu98 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Chłopaki, doradźcie, który program pokazuje dobrą temperaturę? BOX na pewno dobrze założony, 3 razy próbowałem, pasta ArticSliver, napięci standardowe. http://img517.imageshack.us/img517/5237/idlepo9.png http://img519.imageshack.us/img519/519/stresswd8.png Bo nie wiem czy puszczać go wyżej(spokojnie chodzi, ale tak zostawiłem ze względu na temperaturę) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 (edytowane) Sprawdź sobie temp w core temp 0.96(bez .1) mi tylko on poprawnie wykrywa tjunction 100*C i tempy są średnio o 15*C wyższe.Kurcze tylko gdzie to znajśc - wszędzie tylko 96.1 Edit: Core Temp 0.96 Zaczynam swoją walke z E2180 - z miejsca poszło 2,66GHz na stock V. Teraz walcze o 3GHz ale bez podnoszenia napięcia sie nie obejdzie, na razie +25mV i na pamięciach 1,95V (ponoć sie gryzą z moją mobo więc nie wiem czy to nie one wywaliły Orthosa choć robiłem SmalFFTs więc nie powinny). Wszystko na mnożniku 10x więc FSB Walla nie znam na chwile obecną. Edytowane 17 Stycznia 2008 przez Paweł666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurass Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 (edytowane) Chłopaki, doradźcie, który program pokazuje dobrą temperaturę? Moim zdaniem dobrze pokazuje SpeedFan. Ja mam podobną sytuację. HW monitor i CoreTemp 0.96 pokazują mi 15 C wiecej niż Everest, SpeedFan i CoreTemp 0.96.1. Też mam ok. 30 w spoczynku na Evereście i SpeedFanie. Zmieniałem pasty i zakładałem wentyla 3 razy. Nie wiem jak można by coś tam źle zrobić. Za każdym razem mam to samo, przylega na pewno. 45 C w spoczynku to bzdura. Edytowane 18 Stycznia 2008 przez jurass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 (edytowane) Sprawdź sobie temp w core temp 0.96(bez .1) mi tylko on poprawnie wykrywa tjunction 100*C i tempy są średnio o 15*C wyższe. Masz racje, 0.96 (bez 1) pokazuje 15C wieksze, ale chyba jednak bede sie opieral o reszte programow, zarowno 0.94, 0.95.4, 0.96.1, TAT, SpeedFan i Everest pokazuja dokladnie takie same, wiec tego 0.96 sobie daruje :) Edytowane 17 Stycznia 2008 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 No ja mam dokładnie to samo. Bez przesady 7x*C w stresie na wc to przesada. I tak w speedfanie w stresie mi dochodzi do 64*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 No a mi dla odmiany reszta programów pokazuje brednie Obrazek z tematu o DFI Blood Iron. Everest powoduje przekłamania i błędy w innych programach 3GHz (10x300) na razie stabilne więc plan minimum jest (teraz sprawdzimy Max FSB), temperatura 72-73C na boxie - jutro mam nadzieje WC ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 17 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Panowie, jakie sa bezpieczne temperatury i napiecia na codzien na E2160 - M0 ? Dzisiaj sobie sprawilem takiego, co prawda bez rewelacji, bo VID jest mocno po ch...ju - 1,325V, ale cos tam sie kreci. Wall - powyzej 400FSB. Testowalem teraz na 3150Mhz - 1,5V BIOS --> Vdrop - 1,456V CPU-Z, ale niestety po ponad 3h w Orthosie wyskoczyl blad. Dalem wiec teraz 1,525V BIOS --> Vdrop - 1,49V CPU-Z i zastanawiam sie, czy takie V bedzie bezpieczne na codzien. Sztuka jest raczej zimna, chlodzenie Ninja, najwiecej w Orthosie mial moze przez chwile 67C, normalnie kolo 60C, w 3DMark2005 ok 50C. IDLE 29C, pomiar Core Temp 0.94, ale SpeedFan i TAT to samo pokazuja. Przynajmniej dla mnie to jest zimna sztuka, bo moj poprzedni E2140 miewal 90C na mniejszym V :) Nie wiem jak oni ustalaja Vid , ale moj ma 1,325 a leci sobie na 3 Ghz przy 1.30 , 3100 robi przy 1.35 , 3150 ponad 1,4 wymaga. Temperaturki masz imho swietne u mnie 3@1.30 dochodzi do 75, a przy 3100@1.35 przekracza 80 pod orthosem (odczyt z core temp 0.96). Pozniej sprawdze czy moge zejsc ponizej 1.3 przy 9x334. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Paweł666 - Masz jakis nawiew na mostki w bloodzie? mam wieksze temp w idle niz Ty w stressie chwilowo mam zalozonego boxa wiec teoretycznie powinienem miec mniejsze temp niz Ty z wc dziwne:( oczywiscie gluty zmienilem na normalna paste Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu98 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) Kurde bo to przecież nie możliwe, że w idle mam 45*C w idle na 1,8 @2,2 na def V. :mur: I teraz kręcić czy nie kręcić :unsure: Edit: Tak to wygląda na 3,0 ghz http://img72.imageshack.us/img72/8858/30ghzko1.png I bądź człowieku mądry Edytowane 18 Stycznia 2008 przez michu98 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) Paweł666 - Masz jakis nawiew na mostki w bloodzie? mam wieksze temp w idle niz Ty w stressie chwilowo mam zalozonego boxa wiec teoretycznie powinienem miec mniejsze temp niz Ty z wc dziwne:( oczywiscie gluty zmienilem na normalna pasteNie mam ale obudowa otwarta i brak dodatkowych wentylatorków (tylko box na CPU i Asusowy wynalazek na GPU no i 2x80 w zasiłce w pokoju 19C WC jak w opisie - sie remontuje :P) Wieści z placu boju - FSB 450 i ten Cep dalej działa :D - kurde aż taką dobrą sztuke mam, FSB ustawiam w windzie przy pomocy programu SetFSB No dobra dość tego dobrego - FSB 460 sie posypało ;] ciekawe może w Idlu miał już za niskie napięcie :?: (jak tylko klikłem SetFSB to freez) Na razie FSB 450 :-P Edytowane 18 Stycznia 2008 przez Paweł666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 swietny procek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stev Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 No i mnie dopadło, zmieniam kolory i z Athlona Xp-m przesiadam sie na intelka. Poniewaz budzet nieduzy, che wlasnie e2140 na Gigabyte P35C-DS3R . W zwiazku z tym mam pytania: Na paru ostatnich stronach tego wątku piszecie, ze lepiej brac e2160, co troche zachwialo to pewnosc mojego wyboru. Którego brać? Chcialbym osiągnąć taktowanie 2,8 - 3 Ghz, niestety wiem, ze to loteria ale zaryzykuje kupno w ciemno. Czy do chłodzenia boxowego stosujecie dostarczana z nim paste czy tez lepiej od razu posmarowac czyms lepszym? Jezeli inna pasta to jaka? ( tania i wydajna) Od razu bym ja zamówił z pozostałymi komponentami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 No i mnie dopadło, zmieniam kolory i z Athlona Xp-m przesiadam sie na intelka. Poniewaz budzet nieduzy, che wlasnie e2140 na Gigabyte P35C-DS3R . W zwiazku z tym mam pytania: Na paru ostatnich stronach tego wątku piszecie, ze lepiej brac e2160, co troche zachwialo to pewnosc mojego wyboru. Którego brać? Chcialbym osiągnąć taktowanie 2,8 - 3 Ghz, niestety wiem, ze to loteria ale zaryzykuje kupno w ciemno. Czy do chłodzenia boxowego stosujecie dostarczana z nim paste czy tez lepiej od razu posmarowac czyms lepszym? Jezeli inna pasta to jaka? ( tania i wydajna) Od razu bym ja zamówił z pozostałymi komponentami no nie jest to temat do tego typu rozważań.... wiadomo lepiej sześćdziesiątke, mozna powiedzieć ze jest optymalna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Świder Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) Procek potrafi, tylko temp już nie pozwala... Czapa nie jest wklęsła, tylko ten procek niestety tak sie grzeje... [jakby kto pytał o chłodzenie to mam WC] Edytowane 18 Stycznia 2008 przez Świder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stev Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) no nie jest to temat do tego typu rozważań.... wiadomo lepiej sześćdziesiątke, mozna powiedzieć ze jest optymalna dlaczego nie jest ? Pytam tylko ktorego E21xx brac i czym to posmarowac. Czyli mam rozumiec, ze na e2160 mam wieksza szanse miec to 2,8- 3 GHz ? Edytowane 18 Stycznia 2008 przez Stev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 2,8-3ghz to nie jest problem dla e2160, też brałem w ciemno i 2,9ghz na 1,43v mam jak w sigu więc nie tak źle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 (edytowane) pierwszy lepszy z połki kupiony z tydzien temu, vid 1,300V i takie tez napiecie wyzej Edytowane 18 Stycznia 2008 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 18 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2008 Witam panowie dzisiaj stalem sie szczesliwym (mam taka nadziejze) posiadaczem E2160 narazie nie mam mozliwosci testow bo czekam na plyte glowna caly czas. Ale mam pytanie czy te informacje zawarte na procku powiedza wam cos , bo wiem ze w AMD mozna z tego bylo co nieco wywnioskowac co do mozliwosci OC. SLA8Z MALAY 1,80GHz/1M/800/06 Q737A607 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...