Gonzus Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 @Bulizzor ile on ci wyciągnął w SuperPi na 1M ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 (edytowane) Hehhe to niezle moja padaka niestety max 3.2 ale potrzebuje do tego az 1.5 V zalosny proc mi sie trafil, moze go opchne i zaryzykuje kupno nowego a noz bedzie lepszy :). Panowie mam taka prosbe moze bysmy dali na 1 stronie w Faq'u krotkie info o naszych prockach, a dokladniej chodzi mi o to abyscie podali max Stabilne osiagi ale takie ,ktorych uzywacie w pracy 24/7 i Product Code z pudelka ,date pakowania, FPO i Version. Moj E2160: M0 3 GHz przy napieciu 1.408 z Cpu-Z Product CODE: BX80557E2160SLA8Z FPO: Q737A607 VERSION: E15233-001 1.35V max PACK DATE : 11/01/07 Edytowane 9 Lutego 2008 przez Kicha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 (edytowane) @Bulizzor ile on ci wyciągnął w SuperPi na 1M ?tylko 15,922s gdyz ram musialem ustawic na 1:1 bo nie wytrzymywał :/ ale jak wyciagne ze 2gb ramu na czas prób to na 2 kosciach mysle ze se poradzi ;) system poza tym zasyfiony zadnych tam optymalek :) @Kicha maks stabilne osiągi u mnie wyznacza np. poziom mojego szaleństwa (czytaj temperatur) bo na 3,3ghz mialem w stresie po 4h orthosa 79C. Wiec jezeli założymy ze TJ jest na 85C to niewiele brakuje. W kazdym razie warto znalezc "złoty środek" uwzględniając temperatury. Ja jade na 3,2ghz bo różnica w wydajności niewielka a chyba 7C mniej niz przy 3,3ghz (które potrzebuje duzo wiecej voltow niz 3,2ghz) Pudełko niestety w piwnicy wiec nic nie odczytam...wiem tylko ze wersja M0. Edytowane 8 Lutego 2008 przez Bulizzor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambi Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Hehhe to niezle moja padaka niestety max 3.2 ale potrzebuje do tego az 1.5 V zalosny proc mi sie trafil, moze go opchne i zaryzykuje kupno nowego a noz bedzie lepszy :). Panowie mam taka prosbe moze bysmy dali na 1 stronie w Faq'u krotkie info o naszych prockach, a dokladniej chodzi mi o to abyscie podali max Stabilne osiagi ale takie ,ktorych uzywacie w pracy 24/7 i Product Code z pudelka ,date pakowania, FPO i Version. Moj E2160: 3 GHz przy napieciu 1.408 z Cpu-Z Product CODE: BX80557E2160SLA8Z FPO: Q737A607 VERSION: E15233-001 1.35V max PACK DATE : 11/01/07 Trochę kiepsko ale nie jest najgorzej ciesz się że robi 3Ghz kolega miał takiego co max 2.9Ghz tyle że to był jeszcze L2. Mój maxik robi 3.32Ghz i jestem zadowolony przy 1.45v teraz mam na 3.25Ghz na 1.4v i jest ok. Temp. trochę duże bo na infinity po 2h mam 59C w orthosie :) no ale to wszystko przez krzywą czape :-P.. Na twoim miejscu jak bym zmieniał to bym kupił jakiegoś używanego selecta e4300 np. :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 (edytowane) Kilka wniosków dzisiejszych prób na moim "potworku" ;): - przeszedł 1M SPI przy taktowaniu 3951MHz :D - TJ w coretemp 0.96 rzeczywiscie bedzie przy 100C a nie 85C - gdyz w trakcie liczenia próbki miałem w porywach 93C (wiekszosc czasu liczenia próbki ponad 90C) :D - udało mi sie wejsc o jedno "oczko" fsb wyzej (440x9) choc wczoraj nie chcial wskoczyc pomimo napiecia 1,925v. Dziś wskoczył na 1,9v :) (moze to zasługa wyjęcia dwóch kości ramu) SPI nie liczylem - bałem się :D - przy 1,95v i probie wbicia na 4ghz - pojawil sie error overclokingu (poraz pierwszy u mnie :D) wiec chyba nici z tego Ponizej screeny: Edytowane 8 Lutego 2008 przez Bulizzor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 widze ze 700mhz wiecej to "tylko" 3sek mniej w spi, moj sys tez zasyfiony strasznie. moja padaka niestety konczy sie przy 3.25ghz :/ ale ram na ~1050 biega. smieszne jest to ze do 3.2 potrzebuje 1.465v a do 3.25 juz 1.55v hehe a na max co daje moja plyta czyli 1.7v i tak niewstaje ponad 410fsb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 @bamboocha wiele osób zauwazylo ze do 3,2ghz proc nie ciągnie (w wiekszosci przypadkow) duzego napiecia natomiast ciut wyzej mhz i juz mu mało ;) u mnie tez tak jest dlatego jade na 3,2ghz :) Moja plytka chyba ponad 2v daje na proca ale przy 1,95v ma juz dość procek :D. Moze kiedy świezo po formacie jeszcze raz sprobuje SPI i zobaczymy co z tego wyniknie ;) Jak narazie jestem b. zadowolony w koncu prawie 4ghz bylo na chłodzeniu powietrzem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Ładny wyniczek jeśli chodzi o MHZ a co do SPI to gdziesik czytałem że w trybie awaryjnym liczy szybciej bo nie ma tylu procesów w tle i wodotrysków. Trzeba to będzie obadać jutro (dziś :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdrake Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Ładny wyniczek jeśli chodzi o MHZ a co do SPI to gdziesik czytałem że w trybie awaryjnym liczy szybciej bo nie ma tylu procesów w tle i wodotrysków. Trzeba to będzie obadać jutro (dziś :wink: )Znam lepszy sposób ;) W menedżerze zadań ustaw priorytet czasu rzeczywistego dla procesu super pi. Daje jakieś 0,1 sekundy w niektórych przypadkach :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 W menedżerze zadań ustaw priorytet czasu rzeczywistego dla procesu super pi. Daje jakieś 0,1 sekundy w niektórych przypadkach Brzmi jak usuwa łupież w 99%* *w niektórych przypadkach :D Mi dało to 30tysięcznych sekundy.... zawsze cos ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Znam lepszy sposób ;) W menedżerze zadań ustaw priorytet czasu rzeczywistego dla procesu super pi. Daje jakieś 0,1 sekundy w niektórych przypadkach :D u mnie taki cuda nie działają , ale odsyfic sys na czas testów warto polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 W trybie awaryjnym liczy wolniej jak normalnie :lol2: Dobra chyba najlepiej na czystym systemie ale to najwcześniej za swa tygodnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Dobra chyba najlepiej na czystym systemie ale to najwcześniej za swa tygodnie.Ja dopiero po obronie powalcze ;) sprobuje na 3960MHz zrobic PI po formacie - byleby bylo zimno na dworze inaczej 100C murowane :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobik Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Chyba dość zimny proc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aludan Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Bulizzor --> fajny procek, grats !! :) Mnie od superpi bardziej zaciekawilby wynik np. w CINEBENCH, ktory nie jest uzalezniony od optymalizacji systemu, predkosc ramu ma male znaczenie i przy okazji widac jak proc sprawuje sie w praktycznych zadaniach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vipenzo Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Mam pytanko mój sprzęt to (chodzi obecnie na takich ustawieniach ) : Core2Duo e2160 @2,7 GHz //rdzeń Conroe// 9 x 300 Mhx na chłodzeniu BOX GA-965P-DS4 GEIL 2x 512 DDR2 4-4-4-12 CL 800 Mhz GALAXY 7300GT 550/750 256MB DDR3 1,2 ns HIEFTEC HPC-420-302-DF - 420 W Komp ni chce iść więcej niż 300 Mhx na FSB bawiłem się już na rożne sposoby, dawałem mniej Mhz na ramach aby były 1:1 z FSB procka i nic, ale nie podnosiłem napięcia bo nie wiem o ile mogę aby nic nie zepsuć :) może ma ktoś podobny zestaw i pomoże mi ?? Dzięki z góry za odpowiedź !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qaroll Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Witam! Mam zamiar zadać 2 pytania, które pewnie uznacie za głupie/banalne. 1. Czy procki z serii E2*** mają fizycznie 2 rdzenie? Sprzedawca w sklepie komputerowym próbował mi wmówić, że tak nie jest, tak więc wolę się upewnić. 2. Czy w przypadku podkręcenia tego procesora, w razie awarii, gwarancja będzie nadal obowiązywała? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DominatorX Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 1. Tak 2. Tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 źle Ci mówił: a przepraszam jaka awaria :P? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 (edytowane) Mam pytanko mój sprzęt to (chodzi obecnie na takich ustawieniach ) : Core2Duo e2160 @2,7 GHz //rdzeń Conroe// 9 x 300 Mhx na chłodzeniu BOX GA-965P-DS4 GEIL 2x 512 DDR2 4-4-4-12 CL 800 Mhz GALAXY 7300GT 550/750 256MB DDR3 1,2 ns HIEFTEC HPC-420-302-DF - 420 W Komp ni chce iść więcej niż 300 Mhx na FSB bawiłem się już na rożne sposoby, dawałem mniej Mhz na ramach aby były 1:1 z FSB procka i nic, ale nie podnosiłem napięcia bo nie wiem o ile mogę aby nic nie zepsuć :) może ma ktoś podobny zestaw i pomoże mi ?? Dzięki z góry za odpowiedź !! Widać nie najlepsza sztuka się trafiła daj tak z 1.4V i zobacz ile pójdzie i sprawdź czy zasilacz dobrze trzyma napięcia, niby "Szef" ale kumpel takiego trzy razy reanimował i chyba skończy u mnie jako dawca części do moddingu ;) Edytowane 9 Lutego 2008 przez Paweł666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 I tak lepsza niz moja, ktora 2700 nie chce stabilnie zrobic na def napieciu. Byc moze ma to zwiazek z vdropem na plycie albo zanizaniem napiecia przez plyte w stosunku do tego co jest z biosu ustawione. Do 3GHz daje z biosu 1,425V, a orthos i tak sie wywala po minucie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Chyba dość zimny proc :) obrazek to M0 wiec dodaj sobie 15* albo sciagnij core temp 96.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cm812 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 a ja spytam o coś takiego, e2160 (9x200): 1. jak dam w biosie 8x376 i napięcie 1,3875 to orthos przechodzi 2. jeśli dam 9x 333 i to samo napięcie to się orthos sypie ale już przy 1,40v daje radę..... myślałem, że dla standardowego mnoznika to mniej papu pójdzie niż na zaniżonym a tu jest wręcz odwrotnie..... tylko, że już aby mieć 3.2GHz to pewnie i z 1,5v musi zjadać ;) kombinować jeszcze jakoś aby wydobyć z niego coś więcej niż te 3GHz czy to dla gier i ogólnie systemu to już nie ma znaczenia a tylko proc "cierpi" ??? ps. chciałoby sie choć w połowie to co @Bulizzor potrafi - szacuneczek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 (edytowane) ps. chciałoby sie choć w połowie to co @Bulizzor potrafi - szacuneczek ;)raczej to co procek Bulizzora potrafi :wink:,to nie kwestia umiejetnosci(bo krecic to chyba 90% userów na tym forum potrafi) tylko trafienia niezłej sztuki cepa. Edytowane 9 Lutego 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobik Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 to M0 wiec dodaj sobie 15* albo sciagnij core temp 96.1 Nic nie muszę dodawać.Tempy są dobrze odczytane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 temperature sprawdzaj coretemp 0.96 - tutaj tj.max na 100 stopni a inne maja na 85 stopni - roznica do tej wartosci jest podobna wedlug 0.96 bedziesz mial 15 stopni wyzsze temperatury. Sam zylem w przesiwadczeniu ze grzeje sie max do 65 stopni a tutaj po kilku miesiacach okazalo sie ze jest 80 stopni. Generalnie to i tak te temperatury to sa tylko orientacyjnie. Czy ktos mial cos takiego jak cm812 ? - ciekawa sytuacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Jakoś mi ciężko uwierzyć żeby mój proc miał o 15 stopni więcej (czyli około 75*C). Ninja jest ledwo ciepła, przy 75 powinna być gorąca. No chyba że te proce mają problem z oddawaniem ciepła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dragonlore Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 panowie ,czy ktos moze mi podac bezpieczne tempy dla 2180 i v-core?-ile nieprzekraczac? wedlug core temp 0.96 mam 65 przy 3.Ghz zas program gigabyt'a ETC pokazuje 38-40,w sumie jakos nie mam przekonania do core temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Jakoś mi ciężko uwierzyć żeby mój proc miał o 15 stopni więcej (czyli około 75*C). Ninja jest ledwo ciepła, przy 75 powinna być gorąca. No chyba że te proce mają problem z oddawaniem ciepła.uwierz mi przy 75 napewno nie bedzie gorąca ,no chyba ze bez nawiewu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 No wlasnie zastanawiam sie czy nie zostawic 3 GHz 24/7 ale w Stresie Orthosa mam wg Core Temp 0.96 71-72 stopnie. Jak myslicie mozna tak zostawic Cepa ? Bo w sumie chyba podczas grania az takich temperatur nie uzyskam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...