naxt Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 (edytowane) co lepiej kupic Intel Pentium Dual Core E2160 czy E2180? / róznica 30zł PS wiem ze to nie dzial co kupic ale który ma statystycznie lepsze OC? .Teraz to w sklepach to chyba same padaki? Edytowane 19 Lutego 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Yogi - jasne, można dodać wyniki do wszystkich kat. naxt - moim zdaniem E2160, nie warto dopłacać do "osiemdziesiątki" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 hmm bezpieczne ? a ile twoja płyta da na max :D bym sie moze pobawił ale mam walla na 400 :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Yogi - jasne, można dodać wyniki do wszystkich kat. naxt - moim zdaniem E2160, nie warto dopłacać do "osiemdziesiątki" ja mam 2180 :) i nie musze katowac go tak jak wy :P hehehhe 3.0 na 300fsb przy V-stock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 (edytowane) Ok, ranking jest w drugim post'cie. Thx Mechl!k. Ja czekam tylko na Cruciale instaluje Server'a 2003 i zaczynam zabawę :) Edytowane 19 Lutego 2008 przez Venom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 proponujesz cos na zasadzie LowClocka czy ogolnie ranking "najszybszego" E2XXX ? chwlowo mam akurat jednego PDC :D W sumie to mamy low clocka nie widze sensu tylu opcji, 3.2 or max i jest klarownie ;) 3,2 tez jets bez wiekszego sensu... przeciez MAMY LOW clocka... i tam mozna porownac optymalki itp. Ale za wynikami @ MAX jestem jaknajbardziej ZA, ale jestem za probka 32M :) bo zawsze sie przyda do hwbota :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 (edytowane) Ale tutaj będzie rywalizacja tylko Pentiumów DC przez co będzie bardziej atrakcyjnie przez brak różnic w parametrach cpu. Poza tym chciałem rozruszać temat :) Też bym chciał unlimited 32m ale chyba nikt oprócz nasz nie czekałby kilkunastu minut na wynik ;) /Dodałem kategorię unlimited 32M, najwyżej będzie mało popularna. Edytowane 19 Lutego 2008 przez Venom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 dla 16M: 2.66 3.0 dla 32M: unlimited Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 ja zobilem 3960MHz na powietrzu :D napiecie chyba 1,925v ... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Ok, ranking jest w drugim post'cie. Thx Mechl!k. Ja czekam tylko na Cruciale instaluje Server'a 2003 i zaczynam zabawę :) ja najpierw wypracuje to stabilne 3,2 ;] myślę że jutro już coś będzie, bo będę miał więcej czasu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiacynty Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Dobra to ja może z innej beczki bo mnie to męczy :D Mój procek ma VID 1,2875v. Czyli def. vcore mojego proca to 1,2875v? Czy może odgórnie dla C2D przyjęte jest 1,3275v? Bo gdzieś wyczytałem spośród tych 90 kilku stron, że def. vcore to 1,3275v. Jak to jest...dzięki i sorry za głupie pytanie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 yogi @ dlaczego tylko do 3.0?? na 3.2 tez wiekszosc przejdzie. zreszta narazie musze wymyslec jakis sposob na przenoszenie screenow z desktopa na lapa :/ bo pies mi kabel pogryzl i jakos niekwapi mi sie kupic nowego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 (edytowane) yogi @ dlaczego tylko do 3.0?? na 3.2 tez wiekszosc przejdzie. zreszta narazie musze wymyslec jakis sposob na przenoszenie screenow z desktopa na lapa :/ bo pies mi kabel pogryzl i jakos niekwapi mi sie kupic nowego... a nie wiem :D tak jakos ustawilem i sobie hula :) jutro sprawdze ile pojdzie na def. moze pykne zworke z 200 na 333 :D kable nie sa drogie :D zalatw od kogos kabel za 1,- i sam zrob koncowki :) niedlugo zasune sobie nowy ramek, wiec wtedy zobaczymy co to potrafi :D Edytowane 19 Lutego 2008 przez -=YoGi=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mister_p Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Witam po raz kolejny. Ostateczny wynik moich zmagań z 2180: stabilne 3GHz (10x300) udało mi się wycisnąć na Vcore 1,462. Pomyślałem sobie, że jednak bez sensu jest katować proca tak na codzień i postanowiłem zgodnie z zasadą "złotego środka" trochę zmniejszyć FSB i zobaczyć o ile będę mógł zejść z napięciem. Ustawiłem 2,8GHz (10x280) i mojemu zdziwieniu nie było końca - do stabilnego działania wystarczy teraz Vcore 1,362 a temperatury w stresie spadły o 10C. Pamięci do tego ustawiłem na 840MHz CL4 i wszystko śmiga - >3h Orthosa (blend), MemTest, SuperPI 32M... Czy to normalne że do podbicia 200MHz potrzeba aż 0,100V??? Chyba jakaś wyjątkowa padaka mi się trafiła :| Mój procek ma VID 1,2875v. Czyli def. vcore mojego proca to 1,2875v? Czy może odgórnie dla C2D przyjęte jest 1,3275v? Bo gdzieś wyczytałem spośród tych 90 kilku stron, że def. vcore to 1,3275v. Jak to jest...dzięki i sorry za głupie pytanie :P Chyba nic nie jest w tych procesorach "ogólnie przyjęte" ;) Mi CPU-Z pokazuje VID 1,325 a bez żadnego podbijania napięcia bios pokazuje mi Vcore 1,304. Swoją drogą to ładnie Ci poleciał 2180 - 3GHz na 1,2875 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Czy to normalne że do podbicia 200MHz potrzeba aż 0,100V??? Chyba jakaś wyjątkowa padaka mi się trafiła :|najczesciej jest tak, ze od jakichs tam MHz procesor sie juz slabo skaluje z napieciem, u ciebie widac jest to na poziomie ~2800MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bezan Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 @mister_p sprawdź mnożnik 8 lub 9... No chyba, że potrzebujesz Speed Steep. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Witam po raz kolejny. Ostateczny wynik moich zmagań z 2180: stabilne 3GHz (10x300) udało mi się wycisnąć na Vcore 1,462. Pomyślałem sobie, że jednak bez sensu jest katować proca tak na codzień i postanowiłem zgodnie z zasadą "złotego środka" trochę zmniejszyć FSB i zobaczyć o ile będę mógł zejść z napięciem. Ustawiłem 2,8GHz (10x280) i mojemu zdziwieniu nie było końca - do stabilnego działania wystarczy teraz Vcore 1,362 a temperatury w stresie spadły o 10C. Pamięci do tego ustawiłem na 840MHz CL4 i wszystko śmiga - >3h Orthosa (blend), MemTest, SuperPI 32M... oj to masz niezla dupe... ja bez zmiany def. napiecia mam 3.0 i sadze ze pojdzie jeszcze do gory stabilnie do 3.2 co prawda przy zworce 333 musialem podbijac napiecie chyba z 5x zeby mi sie winda odpalila, ale te 3.0 to bez zadnego problemu. co masz za plytke? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 u mnie temperatury obniżyło by przeniesienie obudowy, gdyż stoi około 10 cm od rurek centralnego ogrzewania i wentyl tylni zaciąga ciepłe powietrze, mój na auto miał jakoś 1,2850 chyba i to napięcie wysypało się przy fsb 290 bodajże, pomogło dopiero napięcie 1,35 oO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mister_p Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 @mister_p sprawdź mnożnik 8 lub 9... No chyba, że potrzebujesz Speed Steep. Bardziej mi zależy na SpeedStepie niż na dodatkowych 200MHz - gdyby chodziło o dodatkowe 500 czy 600MHz na rozsądnym napięciu, to bym zrezygnował ze SpeedStepa, ale nie ma co o tym marzyć ;) Może z samej ciekawości pokombinuję z mnożnikami i zobaczę czy są jakieś różnice, ale to już jak wyjdzie nowy, smakowicie zapowiadający się bios do Foxa bo tymczasem jadę na P32 B-) oj to masz niezla dupe... ja bez zmiany def. napiecia mam 3.0 i sadze ze pojdzie jeszcze do gory stabilnie do 3.2 co prawda przy zworce 333 musialem podbijac napiecie chyba z 5x zeby mi sie winda odpalila, ale te 3.0 to bez zadnego problemu. co masz za plytke? Płytę mam Foxa P35A-S. A ile Tobie płyta daje na def Vcore? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Mister ja mam 2160 i moj na nap 1.29 robi Stabilnie 2.7 giga a aby zrobic 3 juz potrzebuje 1.4 V ale w stresie mam 71 stopni i tak lata na 24/7 wkoncu nie bede miec takich temperatur grajac itp wiec ta kzostawilem. 3.2 mi sie udalo osiagna c ale tez juz musialem podbic V o 0.1V inaczej nie byl stabilny albo wogole nie wstawal ale ta mjuz mialem cos kolo 80-82 stopni wiec zrezygnowalem z 3.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Płytę mam Foxa P35A-S. A ile Tobie płyta daje na def Vcore?a speedstepa mam wylaczonego... choc nie wiem czemu :D hehe moje mobo jako def pokazuje 1.25 i na tylu wlasnie robie 3.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 no u mnie v pokazuje 1,272 a w biosie 1,3750 przy 8x360 (2,9ghz), na 24/7 takie ustawienie starczy i max temp są w okolicach 65 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 panowie, wczoraj przeprowadzilem operacje zmiany pompki w wc i usadowilem chlodniczke w innym miejscu. po tym zabiegu temp spadly mi o 10*!! moze cos podciagne walla ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 no ladnie :D heheh ja dzisiaj nie mialem za duzo czasu, moze wieczorem cos pogrzebie, ale tak na szybko zrobilem Super PI 16M w 9.44.281 pewnie slaby wynik, ale to bez krecenia na standardowych taktach jak mam teraz, czyli 10x300, ram @900 5-5-5-15 :) moze jak dorobie sie nowych pamieci, to sprobuje sie pobawic cos wiecej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 (edytowane) Ładnie bamboocha, napisz, czy coś ci niższa temp. dała. -=Yogi=-, daj screena, coby przynajmniej jeden wynik był ;) Edytowane 20 Lutego 2008 przez Venom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 (edytowane) oj to masz niezla dupe...nie jest wcale tak zle,wlasnie kupiłem E2160 i tez podejrzewam ze na 3.0Ghz dev szans nie ma raczej,trzeba miec farta albo kupic selekta,trafił mi sie procek z poczatka produkcja a wiadomo ze na poczatku z OC tych procesorów za wesoło nie było :-| PS gdzie moge sprawdzic VID procesora? bo w core temp wacha sie od 1.1875 do 1.3250 ale czesciej (prawie zawsze 1.1875.Temperatury od 24 do 27 bez OC na boxie.Za OC narazie sie nie biore. Edytowane 20 Lutego 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Witam, dzisiaj nabyłem e2160 i foxa p35a-s, jako że jest to mój pierwszy intel, proszę was powiedzcie o co chodzi z tym VID'em co wszyscy tak wypisują na ostatnich stronach tego wątku. Przy okazji jakie jest bezpieczne max vcore na BOX'ie 24/7 i jakich temp nie przekraczać ? Dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 vid to domyslne ustalone przez intala napiecie procka. sa co maja wyzszy i nizszy. na codzien radzil bym nie przekraczac 1.5v i 70-75* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 raczej staraj się nie przekraczać 70 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 a ja mam na pudelku napisane 1.35V max :D hehe jak ustawie 1.35 na biosie, to juz mi na czerwono zaznacza.1.325 juz normalnie. ale co tam :) heheh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...