Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

Trafiłem na jednostronne D9GCT - nawet 1000 na 4-4-4-12 nie zrobią :/

a ja mam badziewne d9gmh :P dajesz z tym co masz.

PS:poprawilem ciut 16M@2.66GHz

2. 8'10.125 - Yogi311 - E2140 (8x333), Abit IP35 (P35), mem @555MHz 5-4-4-4 (dual DDR2) | SCREEN

ale ciagle 5s straty :< - kilku miesięczny system robi swoje T_T

Edytowane przez Yogi311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam badziewne d9gmh :P dajesz z tym co masz.

No dobra, wyciągam z szafki G.Skille, na CL5 ~630 benchable. Wynik nie będzie fajny ale co tam ;)

PS:poprawilem ciut 16M@2.66GHz

Zaktualizowane. Dociśnij tRFC i pobaw się tREF.

Będę wieczorem, teraz czeka mnie instalka 2k3.

Edytowane przez Venom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zacząłem się bawić w super pi :) I pierwsze co przychodzi mi na myśl.. taki fajny procek a tak dupne pamięci.. Moje Elpidy nie chcą wstać 450mhz 4-4-4-12 2,2V.. do tego na zmiany alphatimingów reagują za każdym razem odrzutem (inaczej mówiąc sys nie wstaje ;) ) a tak poza tym to też strasznie mizernie czasy mi wychodzą zrobiłem sobie teścik jak strone temu meilbox czyli 9x370, memy 444 4-4-4-12 i czas 18.480, a on narzeka na 18.140, a system jest wczorajszy.. Na razie najlepszy czas to 18.328 (1M oczywiście) przy 9x378 1.328v, memy 453 5-5-5-15 (bez głupich żartów proszę :) ) Jak coś lepszego wyciągne dam znać.

Ale to małe s[ciach!]ielstwo się grzeje :) Przy 3,6ghz 1,46v TT Big Typhoon jest już ciepły a temp w idle (które na 3ghz 1,2v pokazują po 40c na rdzeń) teraz w IDLU 53c, generalnie z całego kompa bucha ciepło

eh.. powyżej 410 fsb komp zaczyna szaleć, mnożnik się obniża podczas super pi z 9 do 6 i spowrotem (skacze sobie) VID skacze 1,175>1,075.. to jest przynajmniej dziwne ;) Volty też niesamowicie skaczą.. najpierw jest przy 3,7ghz 1,55v po czym przy zmianie mnożnika spada na 1,5v i tak sobie skacze jak reszta.. temp kosmiczne :o Bios w idlu przed chwileczką jak zmieniałem ustawienia na stockowe pokazywał 87c, a teraz core temp pokazuje 34 dla core 1 i 31 dla core 2.. Wiem, że choć to głupi sposób na mierzenie ciepła ale ;) BigTyphoon jest i tak wyczuwalnie chłodniejszy od TR Hr03-Plus, którego mam na grafie (w idlu 38c a temp grafy raczej są dobrze pokazywane) Więc nie wiem generalnie co o tym sądzić ;) Co może być przyczyną opisanych wyżej wygibasów? EIST wyłączony. Aha i postawiłem sobie za cel 4ghz na AC :)

Edytowane przez Black_war

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ładnie ;] ja na 2.66 Cie nie dogonie ze wzgledu na Twoje 'FSB' :P a 3.2 jak mi sie bedzie chcialo to utne tą sek ze swojego wyniku ;d

later ^^

moj wynik odbiega sporo od waszych, z tymi geilami to sobie nie powalcze, wiec musze poczekac na nowe kostki...

tweakuj OS :wink: a nie gadasz.

Edytowane przez Yogi311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ładnie ;] ja na 2.66 Cie nie dogonie ze wzgledu na Twoje 'FSB' :P a 3.2 jak mi sie bedzie chcialo to utne tą sek ze swojego wyniku ;d

Właśnie w 2.66 najwięcej do poprawy widze :)

btw. Tnij, będzie co gonić. Ja narazie nie zejde niżej bo czasu nie mam :/ (głupie poprawki)

tweakuj OS :wink: a nie gadasz.

+1

Wczoraj do 2,66ghz wywalczyłem 8'23'032 ale na żalowych memkach :( Kingstony@530mhz@5-5-5-13 i alphy takie że szkoda gadać ;] Dajcie mi takie pamięci jak ma buuren to poniżej 8 minut zejde spokojnie :wink:

A to moje pamięci jakieś super są ?? takie same ma Yogi311 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zacząłem się bawić w super pi :) I pierwsze co przychodzi mi na myśl.. taki fajny procek a tak dupne pamięci.. Moje Elpidy nie chcą wstać 450mhz 4-4-4-12 2,2V.. do tego na zmiany alphatimingów reagują za każdym razem odrzutem (inaczej mówiąc sys nie wstaje ;) ) a tak poza tym to też strasznie mizernie czasy mi wychodzą zrobiłem sobie teścik jak strone temu meilbox czyli 9x370, memy 444 4-4-4-12 i czas 18.480, a on narzeka na 18.140, a system jest wczorajszy.. Na razie najlepszy czas to 18.328 (1M oczywiście) przy 9x378 1.328v, memy 453 5-5-5-15 (bez głupich żartów proszę :) )

SP1M i tak nie ma rankingu... najnizyszy wynik na sp1m to 17.145.costammm proc na 3.4Ghz i memy na 1066 cl5 -5-5-15....

ale neistety sp16m i 32m wychodzi gorzej niz na 3Ghz i nie wiem dlaczego ... lol :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Sprawdziłem dzisiaj swojego proca na nowej mobo.Poprzedni Abit ip35 Pro pozwalał osiągnąć jedynie fsb 418 i byłem pewien ze moj E2140 ma scianę przy tej właśnie wartości.Dzisiaj juz wiem jak wiele zależało od płyty gł. i również to, że proc ma walla dopiero przy fsb 460.Oto screeny z dzisiejszych pobieżnych testówpost-146215-1203792875_thumb.jpgpost-146215-1203792962_thumb.jpg 1.45Vcore , 2.2Vdimm , NB 1.37V, EIST i C1E włączone, RAM wszystkie timingi AUTO. Jak na razie tylko próbka SPi 16m i mysle ze nie ma szansy na Orthos stable bez dodatkowych voltów na CPU.Będę walczył jeszce!!! Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem sobie spokój z pi, przynajmniej do czasu zdobycia porządnych memek.

Czas 8.20 w LC2.66 przy 550MHz 5-5-5-5-15-40-7-14-11-3-8-3 wystarczająco mnie zniechęcił.

Co dziwne, zasiskanie alph tylko pogorszało czas :o

Edytowane przez Venom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to w wolnej chwili prosze o sprawdzenie, a przede wszytskim zapraszam do prawdziwego Lowclocka :-P

jutro puszcze, tylko ram na piątkach będzie bo czwórek nie opanowałem jeszcze przy takich mhz (~550+) ;)

ps. lowclock

edit.

@Yogi311, a tam, 7'19.xxx jest do wzięcia przy 3G :P

Edytowane przez buuren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testuje w tej chwili E2140 i mam dziwna przypadlosc procka. Plyta taka jak w podpisie.

Idze spokojnie na domyslnym napieciu do 8x360 MHz, ale jak juz przekrocze 360 to procek przy ponowmym uruchomieniu ustawia sie na swoje domyslne ustawienia 200 MHz i to nie zaleznie od zwiekszonego napiecia przy 1,4 jak i 1,5 dzieje sie to samo. Czy to jakas blokada procka czy co ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam nastepujący problem z e2160.

W core temp pokazuje mi napiecie na procku 1,325V i takie mam w biosie, a w abit eq pokazuje mi 1,29V, a w CPU-z natomiast 1,288V :D

OCB ? e1s i to drugą opcje do oszczedzania energi mam wylaczone. Proc chodzi teraz na 3000mhz stabilnie, na najmniejszym napieciu jakie mam do ustawienia(1,325V).

Plyta głowna to abit ip35-e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testuje w tej chwili E2140 i mam dziwna przypadlosc procka. Plyta taka jak w podpisie.

Idze spokojnie na domyslnym napieciu do 8x360 MHz, ale jak juz przekrocze 360 to procek przy ponowmym uruchomieniu ustawia sie na swoje domyslne ustawienia 200 MHz i to nie zaleznie od zwiekszonego napiecia przy 1,4 jak i 1,5 dzieje sie to samo. Czy to jakas blokada procka czy co ?

To FSB wall

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, nie przesadziłem z OC? 3.0GHz, bez podnoszenia napięcia - w idle 41C, w trakcie grania max. 62-63C, może być? Drugi dzień tak jadę i zero zawieszek, ale na razie zmuszony jestem pozostać przy boxowym wiatraczku, po swiętach się pomyśli o nowym :) Szumi dość mocno, ale da się wytrzymać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem swój stary screen:

16M Unlimited Clock:

1. 7'31.296 - Paweł666 - E2180 423x9, DFI Blood Iron (P35), Transcend aXeRAM 2x1024MB @507,7MHz 4-4-4-12 (dual DDR2) | SCREEN

Jak się będe nudził to i w innych kategoriach wystartuje choć ze względu na zasyfiony system będzie ciężko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi