Black_war Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Yy nie rozumiem po co takie wysokie napięcie :) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osa512 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 (edytowane) @Black_war dla pewności :] @peve podbij napiecie na mostku polnocnym i testuj. u mnie tez tak bylo ze na def vcore przechodzil 2.8 orthose prio 9 ( NB voltaz na def ). po podniesieniu napiecia nb oczko w gore juz 3.0 zrobil. Edytowane 14 Kwietnia 2008 przez osa512 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makhan Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 (edytowane) mój wynik z E2160 do kolekcji nic wybitnego, 3k przy napięciu 1,4125V (zrzut) żeby wyjść powyżej 3,2GHZ musiałbym napięcie zwiększać ponad 1,5, więc nawet nie próbowałem, dałem sobie spokój Edytowane 14 Kwietnia 2008 przez makhan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 @peve podbij napiecie na mostku polnocnym i testuj. u mnie tez tak bylo ze na def vcore przechodzil 2.8 orthose prio 9 ( NB voltaz na def ). po podniesieniu napiecia nb oczko w gore juz 3.0 zrobil. juz doszedlem ladu z tym, wraz ze zmiana fsb zwieksza mi pcix i stad takie problemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Mistrz_ Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 A ja nie rozumiem dlaczego na allegro dają 210zł za te procki plus do tego jeszcze przesyłka, jak można je normalnie w sklepie kupić za 180zł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafowicz Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Spójrzcie na Cpu Speed w orthosie. Dodał sobie pare MHz :lol2: :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Bo Orthos zawsze liczy sobie Mhz procka ze wzoru FSB x MAX Mnożnik. W tym wypadku 10x375. Odpal go na 6x450 i sobie włącz Orthosa, to ci wyskoczy 4500Mhz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafowicz Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 (edytowane) Dzięki nie wiedziałem. Ten e2180 to kumpla a ja zasugerowałem się swoim e4400 bo na nim w cpu-z było tyle co w orthosie (10x300) Edytowane 15 Kwietnia 2008 przez fafowicz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 E2160's alive :D Zobaczymy, co wykręcę na 650i :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 mam problema... i nie wiem za co sie zlapac... sprzecior jak w podpisie. zeby zrobic 3ghz potrzebuje 1.325v z biosu obecnie probuje ustabilizowac 3.34ghz, napiecie z biosu 1.425v i orthos nadal albo sypnie bledem, albo reset kompa (to akurat bardzo rzadko). czy trafila mi sie jakas kiepska sztuka? czy jak... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Po co Ci 3.34 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 mam problema... i nie wiem za co sie zlapac... sprzecior jak w podpisie. zeby zrobic 3ghz potrzebuje 1.325v z biosu obecnie probuje ustabilizowac 3.34ghz, napiecie z biosu 1.425v i orthos nadal albo sypnie bledem, albo reset kompa (to akurat bardzo rzadko). czy trafila mi sie jakas kiepska sztuka? czy jak... wątpię aby tak cienki był albo masz okrutnego pecha :unsure: a na jakim mnożniku walczysz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 mam problema... i nie wiem za co sie zlapac... sprzecior jak w podpisie. zeby zrobic 3ghz potrzebuje 1.325v z biosu obecnie probuje ustabilizowac 3.34ghz, napiecie z biosu 1.425v i orthos nadal albo sypnie bledem, albo reset kompa (to akurat bardzo rzadko). czy trafila mi sie jakas kiepska sztuka? czy jak... skoro 3G robi dopiero na 1.325v to ponad 3.3G nie zrobi na 1.425v raczej stabilnie. Niezdziwiłbym się jakbyś musiał dać 1.475v lub nawet 1.5v do osiągnięcia pełnej stabilnośći. Zależy gdzie się procek kończy na jakim mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 dziś skuszony opowieściami o wall'u postanowiłem poszukac swojego... bo chyba zabawa setfsb to nie to samo? a to skutki zabaw z bronią :wink: http://img231.imageshack.us/img231/7175/480md3.jpg dalej chyba już nie idzie bo po dodaniu 2 oczek do tego napięcia, czyli ok. 1,62V niehce wstać na 484 :sad: a i tempy już nie są za ciekawe bo to co pokazuje core temp to jest idle jak liczył próbkę to miał ok 71 stopni. chyba że to wina płyty ale wątpię aby dfi dark potrzebował na nb więcej niż 1,41V? reszta na deflaut. Daj cynk jak bedziesz go sprzedawal ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 (edytowane) Po co Ci 3.34 ?zworka 333 wiec normalna praca :) wątpię aby tak cienki był albo masz okrutnego pecha :unsure: a na jakim mnożniku walczysz?mam nadzieje ze jednak nie... mnoznik 10x skoro 3G robi dopiero na 1.325v to ponad 3.3G nie zrobi na 1.425v raczej stabilnie. Niezdziwiłbym się jakbyś musiał dać 1.475v lub nawet 1.5v do osiągnięcia pełnej stabilnośći. Zależy gdzie się procek kończy na jakim mhz.1.325 dawalem jak podkrecalem na 3.0 i nie sprawdzalem za bardzo czy zejdzie nizej. bios standardowo puszcza mi go na 1.3v. jak narazie 1.45 z biosu i zero poprawy... cos mam wrazenie ze to raczej nie wina procka, a moze slabe dowoltowanie NB. Edytowane 16 Kwietnia 2008 przez -=YoGi=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Może sprawdź najpierw kiedy jest stabilny na tych 1.45v i potem krok po kroku w górę. Masz MSI wiadomo trza kombinować podbij też SB trochę pono na msi trochę lepsze oc wtedy. Takie fsb to nie jest problem dla tej płyty. Weź pod uwage również ustawienia memek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 zworka 333 wiec normalna praca :) No tak, nie zauwazylem, ze masz e2180. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Może sprawdź najpierw kiedy jest stabilny na tych 1.45v i potem krok po kroku w górę. Masz MSI wiadomo trza kombinować podbij też SB trochę pono na msi trochę lepsze oc wtedy. Takie fsb to nie jest problem dla tej płyty. Weź pod uwage również ustawienia memek.cpu - 1,425v mem - 2,2v (dla 2,1v tak samo) vtt fsb - 1,325v NB - 1,425 SB i/o - 1,7v SB Core - 1,05v wszystkie wartiosci to max na bialo :) oprocz mem i proca. memki 5-5-5-15-52-12-12-12-12@1000 jesli to jednak proc jest slaby to bede musial zrezygnawac ze strapa 333. bo na 1.45 mam 71* w stresie na rdzeniach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Odkręć memy byle nie szły na dzielniku 1:1 i sprawdź sam proc. Najpierw na strapie 333 później ze zwora na 266. Na czas tych testów zrezygnuj z mnoznika 10x i spróbuj niższy 9 ew. 8 na wyższym fsb zacznij od 9x360. Myślę że nie trza męczyc mobo na maks napięcia dla przykładu Bulizzor robił prawie 3.96G (nie stable oczywiście ale jakże zacny :rolleyes: wynik) na def ustawieniach płyty. Probuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Odkręć memy byle nie szły na dzielniku 1:1 i sprawdź sam proc. Najpierw na strapie 333 później ze zwora na 266. Na czas tych testów zrezygnuj z mnoznika 10x i spróbuj niższy 9 ew. 8 na wyższym fsb zacznij od 9x360. Myślę że nie trza męczyc mobo na maks napięcia dla przykładu Bulizzor robił prawie 3.96G (nie stable oczywiście ale jakże zacny :rolleyes: wynik) na def ustawieniach płyty. Probuj ja juz zalamuje rece... jakos nie mam sily sie bawic... najlepsze jest to, ze zrobilem jak powiedziales, odkresilem memy, ale to nic nie pomoglo... wiec zrzucilem mnoznik na 9x wszystkie napiecia oprocz memek (2.1v) zrzucilem na def i co ciekawego... 3.0 robi na stock. orthos od 35min robi blenda na prio 9. gdzie tu szukac problemu z tymi 334mhz to juz nie mam zeilonego pojecia, a strapa na 333 chce zostawic, bo mi szybciej memki smigaja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 (edytowane) A sprawdziłeś proc jak mówiłem na niższym mnozniku, ale na wyższym fsb tak żeby było około 3.2-3.25G ze strapem 266Mhz. Na wyższym strapie na msi zmienia sie PL i memy mogą niewyrobić (wyższa przepustowość pamięci ) (msi nie ma mozliwości zmiany PL inaczej niz przez strapa ). Sprawdź najpierw proc, memkami sie będziesz martwił później o ile wogóle śmigną na zworce 333 przy 1000mhz. Jeszcze możesz inny bios sprawdzić jakiś wczesniejszy sprawdzony ale to już w temacie o msi Ci koledzy doradzą. edit: do posta poniżej: W takim razie proc jesli memy na Blendzie przechodzą. Ale uwaga miałem tak parę razy że osobno wszystko pięknie, a razem nie szło i trza było pokombinować z ustawieniami v na płycie. Edytowane 17 Kwietnia 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 (edytowane) A sprawdziłeś proc jak mówiłem na niższym mnozniku, ale na wyższym fsb tak żeby było około 3.2-3.25G ze strapem 266Mhz. Na wyższym strapie na msi zmienia sie PL i memy mogą niewyrobić (wyższa przepustowość pamięci ) (msi nie ma mozliwości zmiany PL inaczej niz przez strapa ). Sprawdź najpierw proc, memkami sie będziesz martwił później o ile wogóle śmigną na zworce 333 przy 1000mhz. Jeszcze możesz inny bios sprawdzić jakiś wczesniejszy sprawdzony ale to już w temacie o msi Ci koledzy doradzą.jeszcze nie sprawdzalem. memki smigaja na 1000 przy strapie 333 normalnie. po prostu obnizylem sobie mnoznik do 9x i wszystko na def napieciach smiga bardzo stabilnie... orthos przez 2.5h smigal i sie nie zajaknal, wiec jest dobrze. po weekendzie sie pobawie. jak narazie 3G bedzie musialo wystarczyc :) Edytowane 17 Kwietnia 2008 przez -=YoGi=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 (edytowane) Nie wiem o co chodzi, Orthos na Blend chodzi na 6,5h na priorytecie 7, włączyłem CoD'a starego przed chwilą i czarny ekran, wentylatory się kręcą, ale obrazu i dźwięku nie ma, pomaga tylko reset. Cpu 9x1333 (3 GHz), napięcie w biosie x10 (co daje ok 1,41), mem 5-5-5-15 1000MHz. :mur: EDIT Poprawiłem błąd... Edytowane 18 Kwietnia 2008 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Nie wiem o co chodzi, Orthos na Blend chodzi na 6,5h na priorytecie 7, włączyłem CoD'a starego przed chwilą i czarny ekran, wentylatory się kręcą, ale obrazu i dźwięku nie ma, pomaga tylko reset. Cpu 9x1666, napięcie w biosie x10 (co daje ok 1,41), mem 5-5-5-15 1000MHz. :mur: Ja miałem stabilne 9h na priorytecie 9, a 3dmark05 wywalił mi się na 2 teście... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Witam Po kilku h grania w Crysis stwierdzilem, ze troche wieksze o/c moze byc przydatne. Sprzet jak w podpisie, chlodzenie procka - boxowe. Doszedlem do FSB 350mhz mnoznik 9x timingi na pamiatkach 5 5 5 15 (zwiekszenie/zmniejszenie da jakies widoczne rezultaty, tudziez pomoze przy kreceniu? ) napiecia: cpu core voltage: 1.4250 ddr2 v: 1.80 vtt v: 1.200 ich 1.50 v: 1.50 mch 1.25 v: 1.25 cpu gtref: 63% glownie pracuje sie na vcore, ale moze cos zmienic w pozostalych wartosciach? Nad prockiem pracowal cala noc occt, rano nie bylo wiekszych problemow, szedl dalej. Temp ok 61 wiec jeszcze znosnie. Dzisiaj podbilem vcore do: 1.4450 fsb na 360 i... po 10min w occt reset, a wczensije jakies bledy (jakie? nie iwem, nie zapisalem tego ;]). Co zrobic, jaki kolejny krok uczynic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 wiecej V?? e21xx potrzebuja juz wiecej V po przekroczeniu 3.2ghz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 (edytowane) właśnie złożyłem e2160 i p31 gigabyte'a i nie powiem troszku się zawiodłem na procesorze ustawione V z biosu 1.3750 podbijanie o prawie całego wolta nic nie daje ;/ przy fsb 330 winda się nie ładuje a więcej komp nie wstaje Edytowane 19 Kwietnia 2008 przez M@TI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
destroy Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Mam E2160 + P31 Gigabyte i słuchajcie przy def V core wstawał normalnie (oczywiście przy 9x333) ale po paru minutach wywalał błędy w orthosie. Gdy podniosłem napięcie z 1.28750V na 1.29375V wywalił po 20minutach błędy. teraz podniosłem na 1,3000V napięcie i czy to będzie jeszcze bezpieczne ? Trochę się nie znam na tych napięciach więc pytam. Zaraz zapuszczę Orthos'a i będę sprawdzał. Aha i jak mam ustawiać orthos'a. Na jaki priorytet i ustawienia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 small i prio 9 najlepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
destroy Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Dobra puściłem .. jest 66* stopni przy box'ie czy odpuścić OC przy tej temperaturze czy lightowo zostawić ? Zobaczymy czy wyskoczą jakieś błędy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...