-=YoGi=- Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 (edytowane) właśnie złożyłem e2160 i p31 gigabyte'a i nie powiem troszku się zawiodłem na procesorze ustawione V z biosu 1.3750 podbijanie o prawie całego wolta nic nie daje ;/ przy fsb 330 winda się nie ładuje a więcej komp nie wstaje sprobuj podbic inne komponenty, jak NB Dobra puściłem .. jest 66* stopni przy box'ie czy odpuścić OC przy tej temperaturze czy lightowo zostawić ? Zobaczymy czy wyskoczą jakieś błędy. jak nie przekracza 70* w stresie to jest ok. napiecia mozesz spokojnie podbijac tak do 1.35, tylko pilnuj temperatury. a pozatym pusc lepiej nie small a blend. bedziesz mial pewnosc ze komp jest stabilny. Edytowane 19 Kwietnia 2008 przez -=YoGi=- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
destroy Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Za bardzo nie jestem obeznany w overclockingu więc jeżeli będzie chodził stabilnie przy tych ustawieniach 1,3V , to mogę zostawić podbijanie NB ? no to puściłem jeszcze raz Orthosa. Blend prio 9 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Za bardzo nie jestem obeznany w overclockingu więc jeżeli będzie chodził stabilnie przy tych ustawieniach 1,3V , to mogę zostawić podbijanie NB ? no to puściłem jeszcze raz Orthosa. Blend prio 9 . jesli jest stabilne, to jak najbardziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 small do sprawdzania stabilnosci proca, a blend calego kompa i wtedy mniej meczy proca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
destroy Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Kurcze 3h i posypał się :/ Wyskoczyły błędy .. czyli co podwyższać napięcie ? Tylko czy to będzie bezpieczne ? I czy fest skoczą temperatury. Teraz dochodziły do max 66* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 do 1,4 mozesz bez obawy sprawdzać.. jesli temp będą za wysokie- zniżysz nic mu sie nie stanie. Weź pod uwage tekże to że czujniki nie pokazuja w 100% realnej temperatury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Jesli dam zbyt wysokie vcore, to procek momentalnie siadnie czy bedzie mi dawac wyrazne sygnaly. Moj przy 1.4650 i 365 fsb - niestabilny. Podbijac dalej vcore czy dac sobie spokoj? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 bedziesz widział jakie ma orientacyjne temp 1,465.. zależy czym chłodzisz ale to już jest prawie 3,3GHz i zalezy od procka, ale e2XXX potrzebuje nieco więcej prądu do takich taktów (nie mowie o jakichś super selektach które robią 3,3 na 1,35-1,4V) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 sprobuj podbic inne komponenty, jak NB Ja już odpuszczam - jak dam +0.1V to fsb 320-325 wywala się w orthosie przy napięciu 1.425 z biosa.Więcej nie podnoszę bo na boxie i na co dzień imho nie ma sensu tak katować proca. Zawsze mogło być gorzej [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spec-kom Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Mam pytanie Ile można z tego wydusić tak jak jest ,bez żadnej zmiany !! moge jedynie pamięci dokupić 1 giga a reszta tak jak jest prosze o kokretne podpowiedzi Oto mój sprzęt Gigabyte 946 DS3 rev 6,6 Mostek północny (Northbridge): Intel Broadwater i946GZ Mostek południowy (Southbridge): Intel 82801GB ICH7 DIMM1: Patriot Memory (512 MB DDR2-800 DDR2 SDRAM) DIMM3: Patriot Memory (512 MB DDR2-800 DDR2 SDRAM) Typ procesora DualCore Intel Pentium E2160, 1800 MHz (9 x 200) Chlodzenie procesora Arctic Frezzer Pro 775, pasta Arctic Silver Grafika : Palit 7300gt sonic 500/1300mhz 1,4ns 128MB standardowe chlodzenie Dysk WDC 250 giga DVDRW LITEON Zasilacz Procomp 450 watt do tego mam boczny wentylator intela w obudowie temperatura w Graniu w gry to procesor max 45 stopni to chyba wszystko jak cos to prosze pisać bo nieznam sie na tym tak bardzo chce poprostu wiedziec ile można by było z tego sprzętu wydusić do dobrego grania jakieś sugestie , propozycje z góry wielkie THX :) :) <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Przecież nikt nie jest wróżką i Ci nie powie jak się to będzie kręcić. <_< , wszystko zależy od potencjału procka i płyty głównej. Czytaj ten temat , temat o swojej płycie i kręć. Z tą grafa to raczej w najnowsze gry na wyższych rodziałkach nie pograsz komfortowo. I zmniejsz czcionkę jak masz problemy ze wzrokiem to powiększ literki w przegladarce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spec-kom Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Ja niechce grać w super rozdziałkach bo nawet nie lubie a 2 sprawa to mam za stary monitor Bo mam Philips 107b3 CRT i rozdzialke mam ustawioną na 1024x768 75hz i mam zakryty cały ekran jak chce zrobić wiecej pixeli to niemam całego ekranu ale za ten monitor dałem 130zł ho ho juz nie pamietam kiedy, jest płaski i mało oczy od niego bolą i narazie niemam kasy na lepszy wiec ten mi wystarcza a i tak w gry gram tyle na ile sie da ale lubie miec kilka programów w tle włacząnych i czasami zauważam jak sie gra tnie jak sie podkreci to sie chyba nie bedzie tneło ?? nie zależy mi też żeby osiągnąć jakieś fsb 350 bo wiem ,że zasilacz mam słabej firmy chociaż na niego nie nażekam jest cichy przynajmniej ale chciałbym przynajmniej procka podkrecić do 2500mhz x2 i to mi by wystarczyło, tylko niewiem jak to zrobić bo sie na tym nie znam, niewiem co trzeba w biosie ustawić itp, wiem tylko to że jaki sie przestawi fsb procka to sie pamieci tez krecą dlatego kupilem jakies lepsze pamieci Patriota,sprzedawca zapewniał mnie ,że pójdą na spokojnie 1120mhz i wiecej po zmianie v ale jak to sie robi to nie zabardzo kumam prosze o pomoc :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
destroy Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 do 1,4 mozesz bez obawy sprawdzać.. jesli temp będą za wysokie- zniżysz nic mu sie nie stanie. Weź pod uwage tekże to że czujniki nie pokazuja w 100% realnej temperatury No to podniosłem napięcie z 1,3000V na 1,30625V temperatury dużo nie powinny skoczyć. Zapuszcze Orthosa i będziemy wiedzieć tylko tak. Jak wywali mi błędy to za bardzo nie chce podnosić napięcia więcej na procu bo będą wyższe temp. a to w końcu narazie Box. Więc co zmienić można.. wspominaliście o podniesieniu napięcia na NB. Funkcje w biosie Pcie Overvoltage (zostawione mam na normal) FSB Overvoltage (zostawione mam na normal) MCH Overvoltage (zostawione mam na normal) CPU GTLREF (tutaj jest jakieśnapięcie ustawione przez bios 0,6V) DDR2 Overvoltage (tutaj dodałem +0,1V) Fajnie by było jakby ktoś mi wytłumaczył dodatkowo jaka funkcja do czego się odnosi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 (edytowane) Spec-Kom: Zacznij od przeczytania http://forum.purepc.pl/forum/Podstawowe-Zagadnienia/23/ Następnie: http://egielda.com.pl/?str=art&id=3426 Edytowane 20 Kwietnia 2008 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 ja dawałem na boxie 1,47 więc bez obawy;) prawda.. temp były juz duze i orthos mi sie szybciej wywalał przez to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spec-kom Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 tylko niewiem dlaczego jak ustawiam cos w biosie to zamiast komputer normalnie sie zrestartować to sie wylancza i wlancza z nominalnymi ustawieniami, miałem plyte abit ni8 sli z prockiem celerona ,to moglem wszystko tam podkrecać i sie normalnie komputer bo biosie resetował a teram mam gigabyte i dual core 2160 i sie takie cuda robią !!!! jak ustawie mniejsze taktowania( teraz mam ustawione to tak) Pole Wartość Właściwości procesora Typ procesora DualCore Intel Pentium E2160 Nazwa kodowa Conroe-1M Seria M0 Engineering Sample Nie CPUID: nazwa procesora Intel® Pentium® Dual CPU E2160 @ 1.80GHz CPUID: nr wydania 000006FDh Napięcie rdzenia 1.325 V Szybkość procesora Częstotliwość taktowania procesora 2502.0 MHz (oryginalny: 1800 MHz, overclock: 39%) Mnożnik procesora 9.0x Procesor FSB 278.0 MHz (oryginalny: 200 MHz, overclock: 39%) Magistrala pamięci 463.3 MHz DRAM:FSB Ratio 10:6 Pamięć podręczna procesora Pamięć podręczna L1 kodu 32 KB per core Pamięć podręczna L1 danych 32 KB per core Pamięć podręczna L2 1 MB (On-Die, ASC, Full-Speed) Właściwości płyty głównej ID płyty głównej 05/25/2007-946GZ-ICH7-6A89LG00C-00 Nazwa płyty głównej Nieznane Właściwości mikroukładu płyty głównej Mikroukład płyty głównej Intel Broadwater i946GZ Taktowanie pamięci 5-5-5-16 (CL-RCD-RP-RAS) Command Rate (CR) 2T Moduły pamięci SPD DIMM1: Patriot Memory 512 MB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-16 @ 400 MHz) (4-4-4-11 @ 266 MHz) (3-3-3-8 @ 200 MHz) DIMM3: Patriot Memory 512 MB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-16 @ 400 MHz) (4-4-4-11 @ 266 MHz) (3-3-3-8 @ 200 MHz) Właściwości BIOS'u Data BIOS'u systemowego 05/25/07 Data BIOS'u wideo 05/17/06 Typ BIOS'u Award Award Modular BIOS v6.00PG Informacja z BIOS'u Award Intel 946GZ BIOS for 946-DS3 F2 DMI: numer wersji BIOS'u F2 i narazie system chodzi stabilnie,ale jak te ustawienia w biosie na oko ustawiałem bo niewiem o co chodzi z tymi timmingami i SPD dlatego ustawione są na AUTO na pamieci lekko podniosłem napięcie do 1,9Volta i ida z 800mhz PROSZE O JAKIEś SUGESTIE czym to przetestować jakim programem,zależy mi żeby to szybko sie zrobiło bo niechce mi sie czekać iluś godzin czy wszystko gra bo na to szkoda czasu i energii prosze pomóżcie :!: :!: :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Jak chcesz mieć pewność że wszystko będzie działać właściwie,musisz odpalić Orthosa na kilka godzin. Kontroluj temperatury,staraj sie nie przekraczać 70C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spec-kom Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 No musze przyznać , że nie żałuje kupna Arctic freezera poniewaz właczyłem Orthosa na 15 minut i temperatura doszła do 50 stopni a komputer dalej cicho chodzi niesamowite, po 12 minutach temperatura zaczeła spadac do 48 stopni, widocznie tutaj pasta wzieła role,więc też nie żałuje kupna Arctic Silver Ta wydajnośc mi wystarczy tylko coś ktos kiedyś pisał o jakimś napieciu +5volt no u mnie pokazuje 4,9volta to dobrze czy źle ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 nie pisz pogrubionym pismem! Napięcia sprawdź miernikiem a nie programem [/EOT] 1. najpierw zainwestuj w okulary bo szkoda sobie wzrok psuć 2. Później w miernik http://allegro.pl/item348718584__miernik_d...a_pl_gwar_.html (w każdym sklepie elektronicznym też dostaniesz) 3. Temperatury procka sprawdź programem CoreTemp nie pisz dwoch postow pod rzad, tylko uzywaj funkcji EDYTUJ costi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 ALE JA MUSZE PISAC POGRUBIONYM TEKSTEM ALBO DUZYMI LITERAMI BO CZASAMI NIE DOWIDZE TAKICH MALYCH LITEREK 2. Z KAD MAM WZIAC MIERNIK ?? 1. Tak, a to co inni napiszą normalną czcionką to czytasz bez problemu <_< 2. Skontowni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spec-kom Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 A co myslicie o tym zasilaczu procomp 450 watt ?? i co byście polecili do max 100zł w razie wymiany na lepszy ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 A co myslicie o tym zasilaczu procomp 450 watt ?? Gniot do potęgi entej... co byście polecili do max 100zł w razie wymiany na lepszy ?? ModeCom MC 350 ATX 2.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruszka Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Czy to normalne, że mój E2160 do 3GHz potrzebuje aż 1.435V (według BIOS'u), a i tak na Orthos'ie się wiesza na prio 9? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekil Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Orthos nie jest wyznacznikiem stabilności :) Przykład? Mój Xeon na 3.5GHz nie przechodzi Orthosa (podejrzewam, że z racji wysokiej temperatury). Po prostu komputer sie wiesza, a 3dmarki, gry działają bez zająknięcia. Sprawdzałeś na wyższym V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 To chyba zależy od sztuki, mój robi 333x9 na biosowym 1,30V. Jaki masz VID? Mój 1,275V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spec-kom Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 (edytowane) a co myslicie o tym zasilaczu http://allegro.pl/item349427242_fortron_fs...ss_wroclaw.html lub o tym : http://allegro.pl/item347898432_doskonaly_...0w_atx_box.html lub o tym : http://allegro.pl/item348930202_fortron_fs...mdn_450wat.html dzieki :) a jak nie to dołoże pare zł i kupie jeden z takich : http://allegro.pl/show_item.php?item=346635062 lub ten : http://allegro.pl/show_item.php?item=344513472 lub ten : http://allegro.pl/show_item.php?item=349018043 a wy jak myślicie ?? Edytowane 20 Kwietnia 2008 przez spec-kom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruszka Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 (edytowane) Mój ma VID 1.3250V i rewizję M0... Do 3.3GHz potrzebuje BIOS'owego 1.55V, a Orthos dalej swoje ;P W takim razie jakim programem polecacie sprawdzać stabilność procesora oraz ogólnie komputera? Spec-kom, IMHO ostatni, ale zależy jeszcze do jakiego sprzętu. Edytowane 20 Kwietnia 2008 przez Pietruszka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 (edytowane) @Spec-kom, IMO żaden, te modele fortronów mają mocną linię 5V na rzecz 12V, która w nowszych sprzętach jest "ważniejsza", a Trust... to tylko Trust. edit: kup taki - http://allegro.pl/item349596271.html - niekoniecznie z obudową :D i uważaj żeby nie wziąć przypadkiem FEELa. Edytowane 20 Kwietnia 2008 przez kwasior500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruszka Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 http://www.agito.pl/Zasilacze/Modecom_MC_3...895.html?bid=39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Spec-kom, od zasilaczy jest oddzielny dzial, moglbys laskawie skonczyc robic offtopa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...