Palato Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Pentagram Freezone Karakorum + pasta dołączona, dzisiaj zmienie na as5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 A tak na marginesie, to normalne że na 1.46v mam w idlu w windzie non stop 20-21*? Wydaje mi się że na AC nie da rady zejść poniżej temp pokojowej... U mnie to samo chłodzenie@1000rpm + AS5 idle 24st 1,4v (6x356) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 no chyba że ma w pokoju 10C ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osa512 Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 taki maly OT bo juz procka z serii e21xx nie mam, ale widze dyskusja temperatur na AC ;) w tej chwili mam w pokoju okolo 25* ( mierzone miernikiem ) temp proca wg smart guardiana 20* ;) ( jak najbardziej realna ) chlodziwo to nh-u12p a cep e6750 z właczona c1e czyli ma tam 6*400 1.008V ( wg cpu-z ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Mistrz_ Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Ale to fizycznie chyba nie jest możliwe, że schłodzić do temperatury niższej niż ma chłodziwo (w tym wypadku powietrze). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Wydaje mi się że chłodząc coś powietrzem o temperaturze 25st nie da się tego schłodzić do 20st, ale może się mylę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Hmmm... Przyłóżcie sobie rękę do wentylatora. Czyż powietrze przez niego przepychane nie wydaje się chłodniejsze niż otoczenie? Choć i tak wątpię w taką możliwość. Jakby CPU miał ponad 30 stopni i Idle to da się uwierzyć, ale tak to trochę ciężko na AC... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domans Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 wracajac do tematu 60* idle przy 3200mhz @ 1,3 V to duzo ? w stresie przekracza magiczna granice 70* a chlodzone freezerem 7 pro + jakas tam srebrna pasta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 (edytowane) 60* idle przy 3200mhz @ 1,3 V to duzo ?bardzo dużo, powinno być max 35*, sprawdź czy nie nałożyłeś za dużo pasty Edytowane 26 Kwietnia 2008 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Hmmm... Przyłóżcie sobie rękę do wentylatora. Czyż powietrze przez niego przepychane nie wydaje się chłodniejsze niż otoczenie? Choć i tak wątpię w taką możliwość. Jakby CPU miał ponad 30 stopni i Idle to da się uwierzyć, ale tak to trochę ciężko na AC... Powietrze nie jest chłodniesze. Poprostu strumień intensywniej odbiera ci ciepło z ręki niż stojące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domans Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 w sumie to calkiem goracy jest radiator od freezera , wiec temp moze byc adekwatna . przy takim napieciu 35* jest realne na niewentylowanej budzie i powietrzu znad karty graf ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 (edytowane) 35C moze byc jak najbardziej. Ja mam 30C przy nieboxowym chłodzeniu i b. dobrze wentylowanej budzie - taktowanie tez 3200. Ale 60C to juz raczej w stressie, nie w idle ;P Edytowane 26 Kwietnia 2008 przez Bulizzor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osa512 Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 @domans Sprawdz jak masz mozliwosc temperature zeberek chlodziwa. Ja np na nh-u12p przy 1 zalozeniu mialem roznice miedzy temp cepa a temp zeberek okolo 40*C wiec zaczalem sie zastanawiac co jest nie tak. Nalozylem paste jeszcze raz ( AS5 ) i zbilem ciut ale to nadal byla roznica oscylujaca w granicach 30*C co mnie nie satysfakcjonowalo. Wiec zdjalem radiator obadalem sytuacje i testowo nalozylem paste noctuy dolaczona do zetsawu. pasta bardziej gesta anizeli as5 i temp po rownowmiernym dokreceniu miedzy cepem a zeberkami to okolo 10*C. Takze sprawdz czy nie masz za malo pasty (bo tez tak moze byc, jak zdjemiesz chlodzenie to zobacz czy dobrze przylega bedzie widac to na pascie), sprobuj na tyle na ile jest to mozliwe rownomiernie dokrecac frezera. ( chyba ze on jest na klipsy tak jak box ale nie jestem pewien :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 ja mam srednio 35*C w idle, biosowe 1,3V, taktowanie 3000MHz na 1,45V @ 3200MHz mialem ~42*C, a w stresie orthos sie wysypal przy 82*C :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 (edytowane) Nie jest dobrze :P W/w 20* przy 1.45 na 3.2Ghz było przy temp otoczenia 15 stopni na pająku. W zamkniętej obudowie jest 35 stopni, orthos dochodzi do 60 i odmawia współpracy. Sądzę że to dlatego że zmieniłem wentylator Pentagrama na [ciach!]iany od Coolermastera który leci max 1000rpm top, chyba musze pożegnać się z ciszą :P No i zmiana z tej paćki na AS5 też by się przydała... edit: Gah, chrzanic Orthosa. Przy 32M mam 50* max :P Edytowane 26 Kwietnia 2008 przez Palato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 A jakiego CoolerMasera masz teraz, jeżeli można spytać?? :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Za dużo roboty ze zdejmowaniem ;) Obrociłem radiator tak żeby powietrze po przelocie przez niego zostało wyciągane przez AC 7, temp w idlu to teraz 30*. Jak wciąż będzie za mało to zamienie spowrotem na Pentagrama i te cholerne 2000rpm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziarko Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Witam, nabyłem tydzień temu Pentiumka E2160 i jak każdy chcialem go troszke polepszyc. A więc zabralem sie za podkręcanie.Sprawdzilem temperaturki Everestem Ultimate i SpeedFanem na obu byly te same czyli 22 w spoczynku potem zalaczylem orthosa dalem cpu ffts test na priorytet 1 i temperatury osiagnaly 58 w obu programach identyczne. Na mojej plycie głownej (msi p35 neo2 fir) przelożylem zworke na 333, ustawiłem timingi pamieci tj. "4-4-4-15-32-5-5-5" dalem im napięcie na 2.10v (tak jak na stronie producenta ocz reaper zalecaja, aha timingi tez dalem takie jakie pisza na ramach czyli 4-4-4-15) po czym wylączylem EIST, DOT Control i Spread Spectrum i zwiekszylem napiecie procka na 1.3625 i reszte zostawilem na def. vt fs voltage tez na auto bo tego chyba zmieniac nie trzeba. Komp wstal elegancko, mialem odrazu sprawdzac stabilnosc ale musialem cos w necie zobaczyc. Wszedlem w mozille i jup blue screen. Ok to wszedlem w biosa i zwiekszylem mu napiecie na 1.4250 i potem mialem jechac z napieciem w dol. Ponownie wszedlem w mozille i blue screen oO. Mowie no szkoda widze ze trafilem na jakas felerna sztuke to zadowole sie narazie zworka na 266. Przestawilem zworke, wszedlem w biosa dalem napiecie na 1.3625 a reszte zostawilem tak jak przedtem. Zostawilem Orthosa na noc ok. 9h na stress cpu with gromac core na priorytet 5. Test nie wykazal zadnych bledow to zaczolem grac w Gothica 3. Przeszedlem pare misji i po chwile jup blue screen oO. ********** sie bo nie zapisalem gry. Dobra wszedlem w biosa i dalem napiecie na 1.4250 poluzowalem timingi na 5-5-5-15 wlaczylem Gothica i w identycznym miejscu mi wywalilo blue screena. Sluchajcie czy to jest 100% pewne ze trafila mi sie taka wadliwa sztuka procka??!! (Bo ramu raczej nie biore pod uwage bo pracuja z bardzo podobna predkoscia do orginalnej czyli okolo ~820MHz na dzielniku 1:1:5) Albo to moze wina mojego systemu albo przez jakies programy?? Prosze o odpowiedz bo nie chce mi sie az wierzyc ze moj procek nie chce zrobic 2,4GHz :<<<<. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Nie testuj na gothicu, albo przynajmniej ściągnij te kilkadziesiąt GB patchy do niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziarko Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 (edytowane) Nie testuj na gothicu, albo przynajmniej ściągnij te kilkadziesiąt GB patchy do niego.Ziomek ale to nie gothic tylko wyskakuja mi blue screeny czaisz? pozatym na mozilly tez ;o? przed chwila mi wlasnie w Counter Strike 1.6 wyskoczyl blue screen :/ Edytowane 27 Kwietnia 2008 przez ziarko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostasz Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 może system źle postawiony / wadliwa płyta główna / pamięci (może być jedna kostka walnięta) albo coś jeszcze innego - np. karta graficzna lub sterowniki do niej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Sprawdz najpierw czy blue występuje bez oc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Ziomek ale to nie gothic tylko wyskakuja mi blue screeny czaisz? A Ty myślisz że gry nie moga powodować BSODów? pozatym na mozilly tez ;o? A czemu wcześniej tego nie napisałeś? :| Ps. Palato, Mussolinka albo Leszek :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziarko Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zainstalowalem xp-ka bo ta vista mnie wpieniala...zobaczymy jak teraz bedzie. ps. jak bs-y moga wystepowac od gier to zwracam chonor, ale od mozilly to raczej watpie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 A czemu wcześniej tego nie napisałeś? :|Pisał w poście gdzie opisywał problem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 (edytowane) Zwracam honor :mur: Pytanie, na jakich ustawieniach działacie na codzień? Tj. przy działalnościach takich jak granie/praca na kompie. Edytowane 27 Kwietnia 2008 przez Palato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 (edytowane) Moglibyście doradzić jak ustawić te cholerne chłodzenie w obudowie? Wentylator dmucha na karakorum, a z drugiej strony ciepło z obudowy wyciąga AC7. Przy takim ustawieniu z zamknięta obudową mam następujące temp: 33 Idle 64 Stres Gromacs Core Prio9 58 Stres Max 32M 8x400, 1.45-Bios 1.41-Real 1.39-Stres. KK @ 2000rpm, przy 1000 podnieście wszystkie temp o 4 ;) Jestem otwarty na wszelkie propozycje. Edytowane 27 Kwietnia 2008 przez Palato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 wg mnie to zostaw tak jak jest zeby nie zakłócać obiegu powietrza no bo powietrze leci z przodu budy do tyłu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Palato, ten zasilator z jedną linią +12 mnie niepokoi. Mam to samo chłodzenie (ustawione na stałe na 5v-1000rpm), z przodu i z tyłu budy actuatake 120fan i w chieftecu też swap na actuatake proc obecnie 3200mhz@1,4v W idle mam 25st, stress 57st (orthos prio 9) Także u ciebie tempy spox, biorąc pod uwagę wyciąg tylko z ac 7 i napięcie 1,45v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziarko Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Sprawdz najpierw czy blue występuje bez ocadamlop zrobilem tak jak mowiles i zero Blue Screenow. Tutaj screen z orthosa. Temperaturki spoko moim zdaniem (box i otwarta buda) W gothica tez gralem,cs i zero bluee screenow. Wczesniej probowalem podkrecic na 3GHz na tym xp-ku to kupa dalem mu 1,4000v i bluee screen przy orthosie. Wiec adamlop wiesz co moze byc grane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...