adamlop Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 (edytowane) Stawiam na pamięci. Podkręć prokca, a ramy zostaw na 533 albo 667 i zobacz co sie wtedy będzie działo Edytowane 28 Kwietnia 2008 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziarko Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Stawiam na pamięci. Podkręć prokca, a ramy zostaw na 533 albo 667 i zobacz co sie wtedy będzie działoSpoko, juz ustawiam w biosie ide do szkoly i zobacze jak to bedzie :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zachciało mi się bawić w wymianę pasty od proca i mam problem.Znalazłem jakiegoś starego titana (który już idealną konsystencją nie grzeszył) i przesmarowałem zamiast defaultowej pasty. Proc bez oc temp idle ~50C o stresie nie muszę chyba mówić - nawet winrar tak rozgrzewał proca że powodował resety. Dzisiaj kupiłem zalmana zm-stg1 i po przesmarowaniu ~idle 40C orthos wywala momentalnie 85C.Myślałem że troszkę za grubo posmarowałem , zdjąłem troszkę , niby lepiej ale po ~10 minutach orthosa bez oc wywala się.Wiem że pasta musi się wygrzać ale żeby aż tak ? Źle założony/dociśnięty radiator można raczej pominąć bo zakładałem kilka razy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Przede wszystkim wyczyść jakimś alkoholem,benzyną postawę coolera i procesor - drobinki pozostałych past przeszkadzają w pełnej pracy zalmana. Posmaruj stope boxa i procka zalmanem, niegrubo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colinus Barbarianus Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Powietrze nie jest chłodniesze. Poprostu strumień intensywniej odbiera ci ciepło z ręki niż stojące. Jezeli reka bedzie ciagle wilgotna, to jasne ze ja mozna zchlodzic ponizej temp otoczenia - odbieranie ciepla wystepuje przez proces parowania. Niestety radiator na procu do wiecznie mokrych nie nalezy - wrecz przeciwnie - wiec temperatury rowne otoczeniu sa juz podejrzane, a nizsze wogole niemozliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziarko Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 (edytowane) Stawiam na pamieci. Podkrec prokca, a ramy zostaw na 533 albo 667 i zobacz co sie wtedy bedzie dzialoAdamlop i tu miales racje...dalem prockowi napiecie ~1.4000 zworka na 333 i zero bledow w orthosie. ustawienia pamieci: ____________________________________ MEMORY VOLTAGE [2.10] Adjust DDR Memory Frequency [667] Dzielnik [1:1] DRAM CAS#Latency [5] DRAM RAS to Cas# Delay [5] DRAM RAS#Precharge [5] DRAM Activate to prechar [15] DRAM TRFC [38] DRAM TWR [12] DRAM TWTR [12] DRAM TRRD [12] DRAM TRTD [12] ____________________________________ adamlop jak myslisz te ramy sa do wymiany czy moge jakos ustawic inaczej timingi i wtedy im ustawic jakas porzadna predkosc, bo wczesniej jak mi wywalalo to bylo ok ~840MHz i dzielniki byly na 4-4-4-15-38-5-5-5-5 wiec moze te ostatnie alphy ustawilem za duze? tj "5-5-5-5" jak myslisz?pzdr. Edytowane 28 Kwietnia 2008 przez ziarko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Mozna uznac, ze stabilny ? Na napieciu 0,025V mniejszym sie niestety wywalil po 3h, ale teraz chyba gitara. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Mozna uznac, ze stabilny ? Na napieciu 0,025V mniejszym sie niestety wywalil po 3h, ale teraz chyba gitara. czym chłodzisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Infinity. Ale na tempy nie patrz, bo wiesz, 30min jest 64C, a pozniej 30min 70C i tak w kolko. Ale w grach jak patrzylem, to np. UT3 ktory bierze oba rdzenie po 100% max wyciagnal 60C przez chwilke, caly czas bylo 55C, wiec Orhos naprawde umnie procka "dorypac". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 (edytowane) Przede wszystkim wyczyść jakimś alkoholem,benzyną postawę coolera i procesor - drobinki pozostałych past przeszkadzają w pełnej pracy zalmana. Posmaruj stope boxa i procka zalmanem, niegrubo. Docisnąłem radiator na maxa , pastę kilka razy próbowałem różnej grubości i już jest lepiej , teraz jadę na ustawieniach z siga , co prawda orthos prio 9 w kilka minut osiąga temp 85C ale zawsze coś ... zobaczę jutro jak się pasta trochę wygrzeje EDIT zapomniałem że nie mam oc w sigu XD fsb 315 v1.375 Edytowane 28 Kwietnia 2008 przez M@TI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 (edytowane) Jesli jesteś pewny że to nie jest problem z twojej strony to na reklamacje go ASAP. Ps. Nie wiecie jak zmyc te cholerne odciski palców na aluminium? Edytowane 28 Kwietnia 2008 przez Palato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 (edytowane) DziubekR1 potestuj go może na small ftt prio9 tyle samo czasu :) no i jeszcze w grach. Ziarko może masz jakiś stary bios w tej twojej MSI i ciężko jej idzie współpraca z 4gb ramu :) poza tym warto poprzestawiać pamięci do innych banków, lub też potestować każdą kość z osobna Edytowane 28 Kwietnia 2008 przez Bulizzor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Ps. Nie wiecie jak zmyc te cholerne odciski palców na aluminium?Jak coś nie chce zejść to jak zwykle SPIRYTUSEM- jesli on sobie z czymś nie poradzi to zmywaczem do paznokci (aceton) i póxniej spirytusem wyczyścić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 DziubekR1 potestuj go może na small ftt prio9 tyle samo czasu :) no i jeszcze w grach. I 3d mark 05 cpu test. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziarko Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Bulizzor probowalem wszystkie banki i tak samo :P. A bios mam 1.7 podobno 1.6 jest lepszy do o/c ale nie wiem czy to mozna downgroadowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 No właśnie wiem że problem leży po mojej stronie bo na def paście po oc miałem max 78-79C tylko nie wiem o co chodzi ;/ Radiator i proc wyczyszczona szmatką zwilżoną zmywaczem do paznokci , naniesiona cienka warstwa pasty , radiator zamocowany na maksa . Wyłączyłem nawet kontrole fana żeby leciał ciągle 2k i idle poniżej 40C a po kilku sekundach maks lipa :( Istnieje możliwość jakoś uszkodzenia procesora aby tak mocno się grzał ? 0o Jak nic się nie poprawi to zainwestuje w lepszy cooler tylko czy on rozwiąże problem ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziarko Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 (edytowane) M@ti jesteś pewien ze dobrze zalozyleś cooler? Bo wiesz jak go odkrecales to musialeś przekrecic te zapiecia do montowania i potem jak je montujesz to musisz przekrecic jeszcze raz i maja tak kliknac, sprawdz to zeby byc pewnym. Probowales sprawdzac temperaturki innym programem? Sciagnij sobie Everest Ultimate Edition 4.50.1330 Jak to nie rozwiaze problemu to wydaje mi sie ze cos nie tak z coolerem. Ewentualnie cos sie moglo zjepac roznie to bywa, jak masz mozliwosc to porzycz od jakiegos kumpla coolera i sprawdz temperaturki. A co do tej reklamacji moich ocz reaperow to mieszkam w angli i kupilem je na ebay okazyjnie za ~170zl. Niby nowki w pudelku naklejka na logu i wszysciutko ale kto wie... i nie wiem teraz jak z ta gwaranacja :/. Moze ktos sie orientuje co i jak? Edytowane 28 Kwietnia 2008 przez ziarko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 (edytowane) temperatury sprawdzam core temp , i tymi z biosu (zresztą sam się resetuje jak za duże ofc) niby wszystko wskazuje na tego coolera jakby w ogóle nie odbierał ciepła w stresie - w kilka sekund potrafi osiągnąć max . Podczas montażu oczywiście był 'klik' . postaram się załatwić od kogoś coolera bo już nie mam siły na taką 'zabawę' EDIT Bez oc maks temp 72C czyli w porządku tylko niepokoi mnie to że radiator jest zimny ;/ jak tego gada podłączyć żeby dobrze działał hmmmm Edytowane 28 Kwietnia 2008 przez M@TI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 (edytowane) Ziarko wytnij ten serial zanim złapiesz bana... Na tym forum nie toleruje się okradania. Edytowane 28 Kwietnia 2008 przez Palato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Ziarko wytnij ten serial zanim złapiesz bana... Na tym forum nie toleruje się okradania. sig chyba tez ma nie taki jak trzeba.... M@TI CorTemp pokazuje Ci takie temp? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziarko Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Nie no nie moge...Wylaczyl mi sie komp jak szukalem czegos w necie...procek byl ustawiony na 1.4000v a ramy na 667MHz tak jak w ostatnim poscie opisywalem ze przeszedl orthosa...no i kupa w koncu czego to wina? :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Może twojej sygnatury? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziarko Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Może twojej sygnatury?Pasi ci teraz? Jesli dobrze wiem to forum jest od tego zeby innym pomagac a nie zeby pisac glupie posty w tym rodzaju. Moglbys napisac zebym zmienil sygnature bo nie bylem pewny czy takie cos mozna miec...Bys sie wykazal swoja wiedza i powiedzial co moze byc nie tak, a nie bezsensowne odpisywanie :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 w idlu ~40C , w stresie ~72 bez oc z oc temp tak szybko skacze że od razu osiąga poziom krytyczny pobawię się jeszcze tym wentylatorem ale już nie mam pomysłu jak go montować bo według mnie założony jest idealnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 w idlu ~40C , w stresie ~72 bez oc z oc temp tak szybko skacze że od razu osiąga poziom krytyczny pobawię się jeszcze tym wentylatorem ale już nie mam pomysłu jak go montować bo według mnie założony jest idealnie Jakim programem sprawdzane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 (edytowane) ziarko może któraś kość jest uszkodzona i sypie błędami nawet bez OC... może potestuj pamięci memtestem? Przyczyn takich restartow moze byc wiele i nie koniecznie musi to byc ram... Edytowane 28 Kwietnia 2008 przez Bulizzor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziarko Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 (edytowane) temperatury sprawdzam core temp , i tymi z biosu (zresztą sam się resetuje jak za duże ofc) niby wszystko wskazuje na tego coolera jakby w ogóle nie odbierał ciepła w stresie - w kilka sekund potrafi osiągnąć max . Podczas montażu oczywiście był 'klik' . Mixer wystarczy chwile poczytac, pisal ze sprawdza Core tempem i biosem Blizzor dzisiaj jak wroce ze szkoly to potestuje kazda kosc z osobna i dam znac co i jak. Edytowane 29 Kwietnia 2008 przez ziarko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddadam Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Witam, doradźcie mi bo już nie mam siły. Mam e2180 (wszystko jak w sigu). Pewnie pamięci są najsłabszym elementem tego zestawu ale chodziły na 4-4-4-12-reszta AUTO na 840 MHz 2,0V. Procesor na 280x10 (pamięci 280x2,5=700 CL4) chodzi bez problemu ale już na 290x10 już nie... Pamięci próbowałem nawet do 2,2V CL5, podnosiłem napięcia pcie, fsb, mch do +0,2, procka nawet na 1,5 V ale za żadne skarby nie pójdzie na 2,9 GHz. Moim celem było chociaż 3GHz więc o co chodzi? Czyżby taka padaka mi się trafiła? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Moj E2160 nie zrobi stabilnie 3GHz nawet na 1.45V. Moze i Tobie po prostu slabsza sztuka sie trafila. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 ziarko bios 1.8 jesli chcesz miec spokojnie dzialajace 2x2. OC nie jest zle wiec nie marudz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...