Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

Zachciało mi się bawić w wymianę pasty od proca i mam problem.Znalazłem jakiegoś starego titana (który już idealną konsystencją nie grzeszył) i przesmarowałem zamiast defaultowej pasty. Proc bez oc temp idle ~50C o stresie nie muszę chyba mówić - nawet winrar tak rozgrzewał proca że powodował resety. Dzisiaj kupiłem zalmana zm-stg1 i po przesmarowaniu ~idle 40C orthos wywala momentalnie 85C.Myślałem że troszkę za grubo posmarowałem , zdjąłem troszkę , niby lepiej ale po ~10 minutach orthosa bez oc wywala się.Wiem że pasta musi się wygrzać ale żeby aż tak ? Źle założony/dociśnięty radiator można raczej pominąć bo zakładałem kilka razy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powietrze nie jest chłodniesze. Poprostu strumień intensywniej odbiera ci ciepło z ręki niż stojące.

Jezeli reka bedzie ciagle wilgotna, to jasne ze ja mozna zchlodzic ponizej temp otoczenia - odbieranie ciepla wystepuje przez proces parowania. Niestety radiator na procu do wiecznie mokrych nie nalezy - wrecz przeciwnie - wiec temperatury rowne otoczeniu sa juz podejrzane, a nizsze wogole niemozliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stawiam na pamieci. Podkrec prokca, a ramy zostaw na 533 albo 667 i zobacz co sie wtedy bedzie dzialo

Adamlop i tu miales racje...dalem prockowi napiecie ~1.4000 zworka na 333 i zero bledow w orthosie.

Dołączona grafika

ustawienia pamieci:

MEMORY VOLTAGE [2.10]

Adjust DDR Memory Frequency [667]

Dzielnik [1:1]

DRAM CAS#Latency [5]

DRAM RAS to Cas# Delay [5]

DRAM RAS#Precharge [5]

DRAM Activate to prechar [15]

DRAM TRFC [38]

DRAM TWR [12]

DRAM TWTR [12]

DRAM TRRD [12]

DRAM TRTD [12]

adamlop jak myslisz te ramy sa do wymiany czy moge jakos ustawic inaczej timingi i wtedy im ustawic jakas porzadna predkosc, bo wczesniej jak mi wywalalo to bylo ok ~840MHz i dzielniki byly na 4-4-4-15-38-5-5-5-5 wiec moze te ostatnie alphy ustawilem za duze? tj "5-5-5-5" jak myslisz?pzdr.

Edytowane przez ziarko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Infinity. Ale na tempy nie patrz, bo wiesz, 30min jest 64C, a pozniej 30min 70C i tak w kolko. Ale w grach jak patrzylem, to np. UT3 ktory bierze oba rdzenie po 100% max wyciagnal 60C przez chwilke, caly czas bylo 55C, wiec Orhos naprawde umnie procka "dorypac".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim wyczyść jakimś alkoholem,benzyną postawę coolera i procesor - drobinki pozostałych past przeszkadzają w pełnej pracy zalmana.

Posmaruj stope boxa i procka zalmanem, niegrubo.

Docisnąłem radiator na maxa , pastę kilka razy próbowałem różnej grubości i już jest lepiej , teraz jadę na ustawieniach z siga , co prawda orthos prio 9 w kilka minut osiąga temp 85C ale zawsze coś ... zobaczę jutro jak się pasta trochę wygrzeje

EDIT

zapomniałem że nie mam oc w sigu XD fsb 315 v1.375

Edytowane przez M@TI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DziubekR1 potestuj go może na small ftt prio9 tyle samo czasu :) no i jeszcze w grach.

Ziarko może masz jakiś stary bios w tej twojej MSI i ciężko jej idzie współpraca z 4gb ramu :) poza tym warto poprzestawiać pamięci do innych banków, lub też potestować każdą kość z osobna

Edytowane przez Bulizzor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps. Nie wiecie jak zmyc te cholerne odciski palców na aluminium?

Jak coś nie chce zejść to jak zwykle SPIRYTUSEM- jesli on sobie z czymś nie poradzi to zmywaczem do paznokci (aceton) i póxniej spirytusem wyczyścić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie wiem że problem leży po mojej stronie bo na def paście po oc miałem max 78-79C tylko nie wiem o co chodzi ;/ Radiator i proc wyczyszczona szmatką zwilżoną zmywaczem do paznokci , naniesiona cienka warstwa pasty , radiator zamocowany na maksa . Wyłączyłem nawet kontrole fana żeby leciał ciągle 2k i idle poniżej 40C a po kilku sekundach maks lipa :( Istnieje możliwość jakoś uszkodzenia procesora aby tak mocno się grzał ? 0o

Jak nic się nie poprawi to zainwestuje w lepszy cooler tylko czy on rozwiąże problem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M@ti jesteś pewien ze dobrze zalozyleś cooler? Bo wiesz jak go odkrecales to musialeś przekrecic te zapiecia do montowania i potem jak je montujesz to musisz przekrecic jeszcze raz i maja tak kliknac, sprawdz to zeby byc pewnym.

Probowales sprawdzac temperaturki innym programem?

Sciagnij sobie Everest Ultimate Edition 4.50.1330

Jak to nie rozwiaze problemu to wydaje mi sie ze cos nie tak z coolerem. Ewentualnie cos sie moglo zjepac roznie to bywa, jak masz mozliwosc to porzycz od jakiegos kumpla coolera i sprawdz temperaturki.

A co do tej reklamacji moich ocz reaperow to mieszkam w angli i kupilem je na ebay okazyjnie za ~170zl. Niby nowki w pudelku naklejka na logu i wszysciutko ale kto wie... i nie wiem teraz jak z ta gwaranacja :/. Moze ktos sie orientuje co i jak?

Edytowane przez ziarko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temperatury sprawdzam core temp , i tymi z biosu (zresztą sam się resetuje jak za duże ofc) niby wszystko wskazuje na tego coolera jakby w ogóle nie odbierał ciepła w stresie - w kilka sekund potrafi osiągnąć max . Podczas montażu oczywiście był 'klik' .

postaram się załatwić od kogoś coolera bo już nie mam siły na taką 'zabawę'

EDIT

Bez oc maks temp 72C czyli w porządku tylko niepokoi mnie to że radiator jest zimny ;/ jak tego gada podłączyć żeby dobrze działał hmmmm

Edytowane przez M@TI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ziarko wytnij ten serial zanim złapiesz bana...

Na tym forum nie toleruje się okradania.

sig chyba tez ma nie taki jak trzeba....

M@TI CorTemp pokazuje Ci takie temp? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może twojej sygnatury?

Pasi ci teraz? Jesli dobrze wiem to forum jest od tego zeby innym pomagac a nie zeby pisac glupie posty w tym rodzaju. Moglbys napisac zebym zmienil sygnature bo nie bylem pewny czy takie cos mozna miec...Bys sie wykazal swoja wiedza i powiedzial co moze byc nie tak, a nie bezsensowne odpisywanie :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w idlu ~40C , w stresie ~72 bez oc

z oc temp tak szybko skacze że od razu osiąga poziom krytyczny

pobawię się jeszcze tym wentylatorem ale już nie mam pomysłu jak go montować bo według mnie założony jest idealnie

Jakim programem sprawdzane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ziarko może któraś kość jest uszkodzona i sypie błędami nawet bez OC... może potestuj pamięci memtestem? Przyczyn takich restartow moze byc wiele i nie koniecznie musi to byc ram...

Edytowane przez Bulizzor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temperatury sprawdzam core temp , i tymi z biosu (zresztą sam się resetuje jak za duże ofc) niby wszystko wskazuje na tego coolera jakby w ogóle nie odbierał ciepła w stresie - w kilka sekund potrafi osiągnąć max . Podczas montażu oczywiście był 'klik' .

Mixer wystarczy chwile poczytac, pisal ze sprawdza Core tempem i biosem

Blizzor dzisiaj jak wroce ze szkoly to potestuje kazda kosc z osobna i dam znac co i jak.

Edytowane przez ziarko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, doradźcie mi bo już nie mam siły. Mam e2180 (wszystko jak w sigu). Pewnie pamięci są najsłabszym elementem tego zestawu ale chodziły na 4-4-4-12-reszta AUTO na 840 MHz 2,0V. Procesor na 280x10 (pamięci 280x2,5=700 CL4) chodzi bez problemu ale już na 290x10 już nie... Pamięci próbowałem nawet do 2,2V CL5, podnosiłem napięcia pcie, fsb, mch do +0,2, procka nawet na 1,5 V ale za żadne skarby nie pójdzie na 2,9 GHz. Moim celem było chociaż 3GHz więc o co chodzi? Czyżby taka padaka mi się trafiła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi