Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

Bulizzor jakie miales temperaturki na tym twoim chlodziwie jak miales ~4GHz? I jakie teraz? bo chcem sobie takie chlodziwo zakupic :), aa i czy z otwarta budą jedziesz?

Na takim 1.8v to możesz nawet lecieć 24/7 pod warunkiem, że masz FC ;]

1.9v na AC/WC do benchów nierealne. Jedyne do czego się nada to do CPU-Z.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No za 200 raczej FC nie kupisz (gdybys składał sam, na używanych częściach, to może by się dało coś zrobić, ale raczej było by to niezbyt wydajne). Do tych 200 dolicz z 600-700zł i z taką kwotą już można zacząć o tym myśleć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma ryzyka nie ma zabawy ;) Może spróbuj nocą przy otwartym oknie?

/Cholera jasna. Ja powypisywałem taki pasujące do tematu a jakiś idiota większość pousuwał. ***** ***!

Edytowane przez Venom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może jak będzie na dworze minus 20C ;)

To moze kompa do lodowki tam jest chyba z -35 :P

aż sprawdziłem:D w zamrażarce jest -20 (u mnie przynajmniej) a w lodówce tak jak pisałem ok +5 lol:D

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem dziwną rzecz, bawiłem się trochę dzisiaj z O/C i aktualnie procek chodzi na 2900Mhz, napięcie +100mV, 10x290Mhz, gdy daję 300Mhz na tym napięciu procesor niestabilny, powyżej 300 nie wstaje, ale jak dam 9x350Mhz na tym samym napięciu to odziwo wstaje i ładnie chodzi. Jest tylko jeden problem, działa tylko jeden rdzeń, CoreTemp pokazuje temperaturę tylko jednego rdzenia, SuperPi włączone jednokrotnie na 1M liczy około 21 sekund, gdy włączę dwa programy SuperPi to liczy próbkę 1M ponad 40 sekund dla obu próbek, czyli widać że działa jedno jajko. Czy to sa objawy przekręcenia procesora?? Rozumiem słabszą wydajność, bo jest mniej więcej tak samo wydajny jak na 2900Mhz, ale zeby działał tylko jeden rdzeń??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale dlaczego na zegarze 2900Mhz gdy zapuszczę SPI na 1M to przechodzi obie próbki w czasie około 21 sekund, a ana ustawieniach opisanych wyżej w moim poście te dwie próbki przelicza w czasie ponad 40 sekund, tego nie rozumiem. Sam stwierdzam że to wina przekręcenia, bo mam słabą sztukę na O/C. Spotkaliście się z czymś takim wcześniej??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglby ktos zapodac jakiegos linka jak sie zabrac za OC E2160, plyta glowna jak w sygnaturce), ewentulanie moze ktos moglby w skrocie opisac jak sie zabrac za OC :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglby ktos zapodac jakiegos linka jak sie zabrac za OC E2160, plyta glowna jak w sygnaturce), ewentulanie moze ktos moglby w skrocie opisac jak sie zabrac za OC :)

:legal:

do tematu o plycie. tam jest faq i czytac!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie

Czy to normalne ze na defaulcie w idel temp. procka 33 stopni, a po podkręcenia (230x9) w stresie (2xSP2004 Orthos) po 10 minutach dochodzi do 60 stopni ?

Edytowane przez Mane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem i dotyczy on albo cpu, albo mobo, ewentualnie grafiki. Otóż, zegar mojego 2160 to teraz 9x350, orthos daje rade, nie ma problemów z markiem 06 (11kpunktów przy gf9600. Plyta gł to Ga-p31-ds3l.

Problem polega na tym że np po jakimś czasie grania w ut3 albo mostwanted (innych gier nie sprwadzałem) komputer się zawiesza, tzn zamraża raczej) zazwyczaj pomaga tylko reset, a w UT czasami odmraza się ale muuli strasznie. Czy problemem jest za wysoka temperatura procka w czasie grania? (w czasie testów orthosa podchodzi "tylko" do 60stopni.

Czy to grafika się gotuje? Co obstawiacie? Testowałem na 3 biosach plyty głównej i przy 2 wersjach sterowników od nvidii.

ps. teraz widze jak noobowo brzmi ten post, ale nie chce mi się juz go poprawiac, wiadomo o co chodzi.

Edytowane przez Ardeni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi