Verter Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 a zapisujesz ustawienia przed wyjsciem z biosa? bo mi to wyglada na to ze po prostu ustawien nie zatwierdzasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 (edytowane) Performance Enhance ustawiłem na Standard - nic to nie dało, tak samo na Extreme. pcie freq na specjalnie zrobiłem na 100MHz, żeby mi sie przez przypadek nie podniosło, ale ok ustawiłem na AUTO. Raczej zatwierdzam. Zapisuję przez F10 lub normalnie przez Save & Exit Setup. Zawsze jak wchodzę do biosu to mam ustawione tak jak chcę. Czyli że sie nie resetują ustawienia. <_< C1E wyłączone Edytowane 27 Maja 2008 przez andixad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 daj na 250 czy coś się zmieni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 (edytowane) Tyle to ja mialem na boxie na @2.68GHz :P teraz mam Karakorum to temp w @2.68 GHz spadl 20st a @2.92GHz o 10st. Kwestia proca , sprawa losowa. U mnie na Ninjy jak mowilem > 59-61 , na Boxie 71-72. Z tym , ze bos nie smiga na tyle ile wentyl od Ninjy , hehehe. Wszystko zależy od tego czy czapa jest prosta jeśli czapa będzie wklęsła to na zbicie temp najlepszy będzie lappping ...druga sprawa do wiarygodność czujnika/ programów Przyznam sie szczerze , ze nie sprawdzalem czapy proca. Na boxie 71-72. Of koz to tez tak moze nie do konca jest prawdziwe mimo pomiarow core tempami. Czemu? Bo jesli sie nie myle to 65 albo 68 na cepie = zalacza sie termal proca i komp powinien zrobic shutdowna , a przy boxie nie robil. Dziwna sprawa. Sprawdzalem czy to w ogole dziala - bez coolera wylacza sie w czasie jakis 3 sekund w sumie juz pod biosem. Olac to , mam na Ninjy nizsze przy CT i o to szlo , a jakby nie bylo...nie ma identycznego proca. Przy okazji cos jeszcze. Przypomnial mi sie post Dziubka bodajze. On z PDC tez przy Ninjy lapal niby 70 stopni , gdy ta byla chlodna. Natomiast na Quadzie mial cos kolo 55 i Ninja juz byla nagrzana. Sam mialem okazjie macac coolera , ktory mial 49-55 stopni - to juz wyraznie czuc , "zar" z kompa. Tymczasem u mnie jest po prostu mrozna sytuacja :D Edytowane 27 Maja 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 Ja jak przestawię na 3 Ghz i 1.35V (cpuz) to temp oscylują już w granicach 65-70 ale pasywnie chłodzony fryzjer wcale na to nie wskazuje ;) chyba te czujniki są o kant d... albo i coś źle przewodzi, tylko co - pasta as5, podstawka miedziana, wyszlifowanie dałoby ale tylko niewielki spadek. Więc albo czujniki albo czapa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 (edytowane) daj na 250 czy coś się zmieniDałem na 250 i jest to samo, więc czy daje mniej czy więcej to sie nic nie dzieje. Czy coś jeszcze musiałbym wyłączyć?? Edytowane 28 Maja 2008 przez andixad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 pcie freq na specjalnie zrobiłem na 100MHz, żeby mi sie przez przypadek nie podniosło, ale ok ustawiłem na AUTO.w temacie o P31 była rozmowa, gdy jest na auto, to można wyżej FSB puścić i wszystko dobrze działa, a na sztywnym 100 podkręcanie kończy się wcześniej ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 (edytowane) w temacie o P31 była rozmowa, gdy jest na auto, to można wyżej FSB puścić i wszystko dobrze działa, a na sztywnym 100 podkręcanie kończy się wcześniej ;]No ok, mam auto. Zmiana vtt do podkręcenia z 200 na 266 jest chyba nie potrzebna?? Czy w C.I.A.2 i EIST mam coś specjalnie ustawiać?? Edytowane 28 Maja 2008 przez andixad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol-s Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 @andixad To jest wina płyty i/lub pamięci - sam mam GA-P35-DS3 rev.2.1 - jest to ta sama płyta co GA-EP35-DS3 - i wiem, że ta płytka potrafi coś takiego odwalić. Zdarzyło mi się to tylko na biosie F13i ale możliwe, że na starszych nie testowałem wystarczająco długo, bo bios zaktualizowałem zaraz po zakupie płyty. Na dodatek ta płyta nie przepada za niektórymi dzielnikami pamięci - moja nie lubi na pewno 3.33. Dodatkowo jak przesadzę z OC pamięci to płytka potrafi wywalić taki numer jak u Ciebie - w biosie wszytko poustawiane a w Win standard... Na początek dołóż V na pamiątki/poluzuj timingi albo zostaw je na auto/zmień dzielnik pamięci. Jak to nie pomoże to zrób reset biosu zworką na mobo. Aha u mnie cały czas są włączone C1E i to drugie od zmiany napięcia i wszystko śmiga jak należy - przeglądam stronki/słucham muzy proc ma mnożnik 6x (zamiast 9) i napięcie ~1,2V, włączam SuperPi i mam mnożnik 9x i Vcore 1,325V. FSB cały czas 351MHz. Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 (edytowane) ...napięcie ~1,2V,~1,2V - czego to masz napięcie, vtt?? ustawiłem na 9x351MHz, jedyne co sie zmieniło to mnożnik. Ogólnie procek teraz chodzi na 1,20GHz(6x)-1,80 GHz(9x) Trzeba chyba biosa zmienić, bo tak nie ujade. <_< Który leprzy F3b czy F3d? edit: zmieniłem na F3d i jest to samo :mur: Edytowane 28 Maja 2008 przez andixad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 Czy regulowal ktos v proca z poziomu windy ? I czy sie w ogole da, ma ktos jakies doswiadczenie w tej kwestii ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 Teraz jest ok, kiedyś mi sie obiło o uszy, że do OC najpierw trzaa zworką potraktować biosa. Ja to zrobiłem dopiero dzisiaj. I chyba o to tylko chodziło :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol-s Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 (edytowane) ~1,2V - czego to masz napięcie, vtt?? ustawiłem na 9x351MHz, jedyne co sie zmieniło to mnożnik. Ogólnie procek teraz chodzi na 1,20GHz(6x)-1,80 GHz(9x) Trzeba chyba biosa zmienić, bo tak nie ujade. <_< Który leprzy F3b czy F3d? edit: zmieniłem na F3d i jest to samo :mur: ~1,2V to napięcie na procu jak zadziałają te funkcje oszczędzające energie C1E i coś tam jeszcze(to co odłącza fazy czy jakoś tak)... Wówczas proc śmiga na 6x aktualnie ustawione FSB w biosie. Edytowane 28 Maja 2008 przez karol-s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg3ll Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 Witam. @andixad Tez kiedyś tak miałem jak przesadziłem z podkręcaniem. Nie pomogło wgrywanie biosu ani reset zworką. Dopiero wyczytałem żeby odłączyć kompa od prądu na kilka minut... pomogło :) @ath ja zmieniałem. Do płyty (gb p35c-ds3r) mialem easytune 5. W tym czyms dało sie zmienic. Szkoda, ze nie ma innego programu z "normalnym" layoutem, bo wyglad easytune odstrasza... Skoro juz tu piszę, to wspomnę o moim e2160. Kupiony w styczniu/lutym w apollo.pl, żaden selekt. SPI 1m przeszedl na 3.79ghz vcore 1.58v, orthos stable 3.6 przy 1.55v. Na codzień 1.8ghz (9x200) przy vcore 0.9v, w cpu-z 0.864v, oczywiscie full stable:) Zdziwiłem się że aż tyle mogłem zjechać z napięciem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 Tez kiedyś tak miałem jak przesadziłem z podkręcaniem. Nie pomogło wgrywanie biosu ani reset zworką. Dopiero wyczytałem żeby odłączyć kompa od prądu na kilka minut... pomogło :)właśnie, to też pomaga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 (edytowane) Hah, Po zmianie pasty z tej domyślnej Karakorumukowej na AC-MX2, temp spadła o 5 stopni do 27 w idle na 1.43V & 3100Mhz. W stresie w TAT trzyma się na 57 stopniach. Edytowane 29 Maja 2008 przez Palato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Czy można zmienić mnożnik ten niższy (6x) który służy do obniżenia poboru prądu na jakiś inny np 4x?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Od kiedy mnożnik ma wpływ na pobór prądu? I nie, 6x to minimalny mnożnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Mistrz_ Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 O ile się nie mylę to im większe taktowanie to większy pobór prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Zgadza się, ale sam mnoznik nie ma na to wpływu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Mistrz_ Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 To dlaczego funkcje zmniejszania poboru prądu zmniejszają właśnie mnożnik? Chyba, że chodzi o zmniejszenie napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 (edytowane) Mniejszy mnożnik - mniejsze taktowanie - mniejsze napięcie - mniejsze zapotrzebowanie na prąd. Edytowane 29 Maja 2008 przez Venom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Mniejszy mnożnik - mniejsze taktowanie - mniejsze napięcie - mniejsze zapotrzebowanie na prąd.Też tak sądzę. Jak by tak nie było, to zmniejszanie mnożnika nie miałoby większego sensu. Nie da się go zmniejszyć do np. 5x?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Mistrz_ Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Zawsze tak myślałem, że skoro mniejsze taktowanie, nie ważne czy przez niskie FSB czy mnożnik, to mniej prądu idzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Też tak sądzę. Jak by tak nie było, to zmniejszanie mnożnika nie miałoby większego sensu. Nie da się go zmniejszyć do np. 5x?? Nie, nie da się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Witam, Problem mam z odczytem temperatur / coretemp podaje np 68 a asus pc probe 55 - obciazony orthosem e2140@def Ktore sa wlasciwe / blizsze prawdy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 najnowsza wersja coretemp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawloHT Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 (edytowane) Przeczytałem kilka poprzednich stron i widze ze jest problem z temperaturami.. U mnie 2.66ghz 1,325v (dev) box i 56-58*C. W normie? :) Core temp najnowszy. Edytowane 30 Maja 2008 przez PawloHT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Jabys przeczytal wiecej to pewnie bys wiedzial ze w prockach E21XX czujke temp. mozna o kant d... rozbic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cytryna Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 mam pytanie, prosiłbym o odpowiedź mam E2180 z podpisu chodzi full stable na 10x320 przy 1,495V .... przy woltażu 1,525 nawet na 10x340 wstaje winda ... lecz juz nie da rady przejsc superpi .... pierwsze pytanie, czy tak wysoki woltaż nie zaszkodzi mu ? chłodziwo to pentak karakorum z shitową standardową pastą, w stocku mam 30*(12V) do 34*(5V), orthos max złapałem 63*(12V) drugie pytanie odnosi sie już współpracy procka z płytą nie moge zmniejszyć mu mnożnika :/ chciałbym móc lepiej wykorzystać możliwości płyty i ramu .... czy ktos mógłby mi pomóc ? bo jestem w kropce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...