Low-Power Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 (edytowane) EDIT:czujka raczej nie bo wywala orthosa 2 sek po osiagnieciu 98 stopni;/ Edytowane 20 Sierpnia 2008 przez Low-Power Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Docisk albo zwalona czujka, innej opcji raczej nie ma (jeszcze ewentualnie uwalony procek, ale na to jest znikoma szansa). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 albo za gruba warstwa pasty ... a jak smarowales po calej powierzchni zrobila sie banka powietrzna na tech procach paste nakladasz tylko na srodku ( ziarnko grochu ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 (edytowane) Tyle że to nie zależy od procka a od pasty ;) nałoż ziarnko grochu CLP -_- Edytowane 20 Sierpnia 2008 przez Arni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianos Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 (edytowane) a ja mam pytanko wczoraj zamontowalem pentagrama karakorum. posmarowalem pasta- ziarnko grochu na srodek i rozsmarowalem na powierzchni proca, a takze na spod radiatora pol ziarnka grochu i tez rozsmarowalem. Przylozylem go do procka i juz mialem montowac ale nie wlozylem kolkow do koszyczka i wyciagnalem go jeszcze raz i juz na radiatorze byl slad od procka ale postanowilem go wlozyc bez ponownego nakladania gdyz to to byla chwilka po smarowaniu i stykaly sie chwilke tylko. Pasta to arctic silver 5, procek e2160, w pokoju okolo 30 stopni. i teraz tak przy 2,7ghz na boxie mialem 43-46 stopnie a w orthosie z 64 stopnie. co dziwne na karakorum i z nowym zasilaczem mam tak samo.. moze przy dluzej pracy w spoczynku z 2-3 stopnie max mniej co najlepsze po podkreceniu na 3.0ghz- identyczne temperatury jak przy 2,7. w stresie max 67. na i na default tez podobnie,to tez dziwne. caly czas mam te same tempreratury- ustawienie wentylatora karakorum na max predkosc nic nie daje, temp nie spada, a na minimalnych sie nie zwieksza. Radiator karakorum przy stresie jest chlodny jedynie przy samym procu jest leciutko cieply. czyzbym dal za duzo pasty? a moze powinienem po kontakcie z radiatorem nalozyc ja jeszcze raz? a moze za wczesnie na ocene, czytalem ze pasta musi nabrac swoich wlasciwosci przez jakis czas. a moze czujniki sa walniete? chociaz to malo prawdopodobne.. czujnik obudowy umieszczony przy radiatorze karakorum obok ramow pokazuje 36 stopni podczas przegladania internetu itp. czekam na rady :) Edytowane 20 Sierpnia 2008 przez Damianos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 masz dobrze nie pekaj , skoro masz tak samo jak przed zmiana to znaczy ze masz skopany czujnik temp co innego l\kolega wyzej bo jego temp sie zmienila na niekorzysc ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Low-Power Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 (edytowane) masz dobrze nie pekaj , skoro masz tak samo jak przed zmiana to znaczy ze masz skopany czujnik temp co innego l\kolega wyzej bo jego temp sie zmienila na niekorzysc ;-) i nadal tragedia. 3 razy zmienialem paste i 3 razy to samo. Nakladalem swoim sposobem - zle. Nalozylem i rozprowadzilem cienka blonke za pomoca karty tel. - zle, nalozylem "ziarno grochu" - zle. Wlasciwie wszedzie to samo i to daje mi do myslenia. Zaczynam podejrzewac, ze uwalilem procka, ihs faktycznie prosciutki, ale martwi mnie jedno ciemne jakby zabawrienie na ihs, ktorego "odbicie" powstalo rowniez na spodzie radiatora. Niczym tego sie nie da doczyscic. Idealnie, symetrzycznie rozmieszczone zarowno na procu jak i na coolerze. Zastanawiajacy jest fakt, ze w idle mam wysoko bo 52 na rdzeniach, ale jak wlacze orthosa to nastepuje doslownie lawinowy wzrost temp. z 52 na 88 i potem zaraz jest okolica 95, jakby cooler sie wylaczal, a oczywiscie dziala. Dziwne to wszystko. Co Wy na to? Edytowane 20 Sierpnia 2008 przez Low-Power Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Dotknij radiatora. Jeżeli nie jest gorący (a taki powinien być przy CPU ~95*C) to wiesz, że walnięte są czujniki. Powiedz jeszcze czego używasz do pomiaru temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Low-Power Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 (edytowane) Dotknij radiatora. Jeżeli nie jest gorący (a taki powinien być przy CPU ~95*C) to wiesz, że walnięte są czujniki. Powiedz jeszcze czego używasz do pomiaru temp. uzywam core tempa. Radiator jest wrecz chlodny, przeciez te 30 stopni winien miec przynajmniej, a tu nic. Walniete czujniki - byc moze, ale jak wytlumaczysz to, ze orthos przy 98 stopniach (wg core'a) 2 sek dalej sie wysypuje a biegal w sumie 7 h bez bledow wczesniej na temp max 75, ale faktem jest ze nadal jest chlodny. Edytowane 20 Sierpnia 2008 przez Low-Power Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawloHT Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Sprawdz bez o/c i na boxowym chlodzeniu. Jak to samo to wysyłaj na gware. Raczej na 100% Ci wymienią skoro teoretycznie proc przegrzewa sie na boxowym chlodzeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Low-Power Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 (edytowane) proc jest w wersji oem. stad posiadam Arctic Cooling Alpine 7, ktory jest de facto odpowiednikiem wydajnosciowym box'a. Stad temperatury bynajmniej na tym arcticu winny byc przynajmniej podobne, jesli nie lepsze o kilka stopni. Aktualnie leci orthos i jest 86 stopni w stresie na defaulcie. Zero oc itp. Jade po ultime albo karakorum i przekonamy sie. Tak jak napisalem po oc do 3.04 moze chodzic i 2 dni bez przerwy w idle i zadnych niespodzianek, ale w stresie nastepuje tak gwaltowny skok temp., ze osiaga 100 stopni, a t jest kres tego procka i cos go pewnie wylacza i tym samym wywala orthosa. Edit:screeny z temperaturami i orthosem. Edytowane 21 Sierpnia 2008 przez Low-Power Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 23latek Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 czujnik jest walniety, mi core temp podczas testowania orhosem pokazywal nawet przez chwilę 127 stopni :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianos Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 masz dobrze nie pekaj , skoro masz tak samo jak przed zmiana to znaczy ze masz skopany czujnik temp co innego l\kolega wyzej bo jego temp sie zmienila na niekorzysc ;-) a jakby byl skopany to nie pokazywalby jakis kosmicznych temperatur? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Low-Power Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2008 (edytowane) czujnik jest walniety, mi core temp podczas testowania orhosem pokazywal nawet przez chwilę 127 stopni :-Duff wstepnie moge powiedziec, ze sie uporalem. Zakupilem nastepce karakorum (vertical heatpipe z cala miedziana podstawka) i o dziwo temperatury doskonale. Majac na uwadze, ze jest to seria L2 w stresie na 1.4 mam 66-67 stopni(rdzenie). Nie wiem czy to duzo dla tych prockow, ale wazne ze orthos leci i sobie liczy juz 30 min. Trzeba jeszcze miec na uwadze, ze pasta termoprzew jest na procku tyle ile dziala orthos(30 min), czyli w przyszlosci mozna jeszcze liczyc na jakis spadek temperatur. Poki co jest pod obserwacja. Dziekuje za pomoc chlopaki. Niestety moja kieszen zostala wyplukana, ale coz - czego to sie dla kompa nie robi :). Edytowane 22 Sierpnia 2008 przez Low-Power Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_zibi Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Mój robi 3,5GHz potem chyba sie kończy. Prosze zobaczyc co umie Goodram PRO 900:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 (edytowane) Takie "robi" do SuperPi 1M to wiesz gdzie mozna sobie wsadzic ;) Edytowane 25 Sierpnia 2008 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 23latek Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 (edytowane) na prirytecie 1 w Orthosie to sobie mozna cały dzien testowac - zapodaj priorytet 9 - to jest wyznacznik stabilnośći procesora. mój robi przy 1.55v [1.6v z poziomu biosu] - 3.6GHz [walidacja pomyslna] - a wyzej nie szłem bo kolejne napiecie w biosie do ustawienia to 1.8 a tyle nie dam na proca. Edytowane 25 Sierpnia 2008 przez 23latek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 karakorum daje rade na 1,6V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj_zibi Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 (edytowane) Daje rade na 1,55V sprawdzałem. Ile mozna dac dla e2160 bo mój bardzo nie chce dobić do FSB 400:/ Edytowane 25 Sierpnia 2008 przez dj_zibi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Trzymam 24/7 1.6v na minimum obrotów karakorum. Bez problemow w grach i benchach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 23latek Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 (edytowane) daje spokojnie rade na 1.6v - zaden problem 3.5GHz prawie 3 godziny orhosa na priorytecie 9 - E2160 3.25GHz Super PI mod 1.5 18.316 sek Edytowane 25 Sierpnia 2008 przez 23latek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Daje rade na 1,55V sprawdzałem. Ile mozna dac dla e2160 bo mój bardzo nie chce dobić do FSB 400:/ no ja do 3,6GHz musze wlasnie dac 1,6V ale to raczej nie najlepszy pomysł na 24/7 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teon Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Witam Zmieniłem ostatnio płytę główną z GA-945gcm-s2l na foxconn'a P35A-S, chcąc podkręcić mojego pdc do 3ghz i tu zaczął się problem. Najwyższe taktowanie jakie udało mi się osiągnąć to 2,8Ghz przy vcore 1.40v, vram 1.98v i nb 1,28v, ramy póki co są na 700mhz 5-5-5-15. Kiedy ustawiam fsb 300 (10x300) lub 333(9x 333) komp nie wstaje aż do podania napięcia na vcore 1,5v!!. Zwiększanie napięcia na nb i ramach nic nie daje wstaje dopiero na 1,5 v na vcore ale to tylko system, orthos wywala błąd po paru minutach. Czy mam aż taka kiepską sztukę że potrzebuje takich napięć? Jest to rewizja m0 stepping D kupiona w styczniu. Proszę o pomoc bo nie chce katować proca takim napięciem a może jest jakiś sposób na te 3ghz na napięciu poniżej 1,45v?? Mój sprzęt płyta foxcoon P35A-S procesor PDC e2180 box +pasta arctic silver 5 ram 2x kingston 1gb 800mhz grafika leadtek 9600gt dysk sagate 400gb sata2 zasilacz chieftec 500w system win XP sp2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Najpierw daj nawiew na całą płytę potem pisz o słabej sztuce... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 no ja do 3,6GHz musze wlasnie dac 1,6V ale to raczej nie najlepszy pomysł na 24/7 ;] Przeczytaj mój post wyżej? Napięcie to nie jest problem jeśli temp są dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 23latek Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 mój dziś peknął - 3.6GHz poszło jak składka :-) A teraz zastanawiam się czy nie iść wyżej aby dowiedzieć się na ilu stanie i ile maksymalnie wyciągnę z niego? Napiecie pozostawię te same co na 3.6 czyli 1.6v [1.55v w systemie] - co mówicie na to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris_gd Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 a sa juz moze jacys posiadacze e5200? bo mnie ciekawi coz te wynalazki potrafia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 a sa juz moze jacys posiadacze e5200? bo mnie ciekawi coz te wynalazki potrafia Tutaj masz cały topik o tych prockach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolini Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2008 (edytowane) Dziwna sprawa z moim prockiem. Wcześniej testowałem na biosie 1004 i nie mogłem fsb powyżej 407(uznałem, że to wall), na 408 już co bym nie robił, to i tak był niestabilny, a na 409 to już ciemność... Dziś wpakowałem bios 1306 i coś mnie tknęło żeby pokombinować. Ustawiłem 410 i wstał, potem 425 i tez wstał. Zna ktoś jakieś wytłumaczenie ? W sumie nie wiedziałem gdzie to napisać, czy tutaj, czy w temacie p5q - zdecydowałem się tutaj :-) Edytowane 4 Września 2008 przez bartolini Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2008 Taka to już uroda biosów. U mnie więcej niż na 340x9 nie wstaje cpu :lol: Nie wiem co jest grane, przechodzi orthosa lekko na 6h na 1.43V na 3GHz, a w CS:S sypnie czasem bsodem, podobnie w gierce Summer Athletics. Na napięciu 1.44V i 1.45V to samo, też czasem sypnie bsodem. A rev CPU to M0. Śmiać się, czy płakać? BTW nie podnosiłem napięcia powyżej 1.45V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...