Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką płyte głowna byście kupili do E2180 @ 340x10 lub 365x9 przy 1.4 / 1.45V, dualchannel ddr2 1066mhz?

Wazne by było można regulować vcore, vmem i inne. Jakas nie za droga i na intelu... :)

W tej chwili ASUS'a Commando lub DFI Lanparty Dark P35 T2RS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja polecam msi p35 neo2 fr/fir. Tania plytka, u mnie all dziala bez problemu, chlodzenie jest zajebiaszcze no i ogolnie plytka fajna dupka :D to do 270zl. A jak mozesz przeznaczyc wiecej to jak najbardziej polecam tego Asusa Commando jak kolega powiedzial w poscie powyzej :)

Edytowane przez ziarko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie dalej testuje stabilnosc tych 2.8GHz na 1.35V - juz 8h stabilnie :)

pozniej wrzuce 1.45V i zobacze czy da rade na 3GHz jak da to zaczne zmiejszac napiecie... wiecej nie dam chociaz bym mogl bo mam Fryzjera 7, ktory do testow leci na max obrotach + okno otwarte w pokoju - lecz mowi uwazam, ze max to takie 1.45V na AC i troche sie boje wiecej

jak procka wymaksuje przy zadowalajacym mnie napieciu to bede musial wziac sie za pamieci :D narazie jeden cel udalo mi sie osiagnac :) przebic 10k w 3DMarku 06 :E

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie dalej testuje stabilnosc tych 2.8GHz na 1.35V - juz 8h stabilnie :)

Powiedz mi - po co aż 8h? Puść mu 3DMarki 05, 06. Pograj w coś, pobiegaj trochę po sieci.

Jeżeli będzie ok to wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczesniej lecialy marki, a po necie serfuje caly czas (ok. 10 zakladek w Operze) baa nawet Losta obejrzalem :) (podczas chodzenia ORTHO'sa)

no i testuje tak dlugo... bo kiedys ORTHO's na A64 wysypal mi sie po 8h, wiec wole miec tam jakas pewnosc - jakies zboczenie :P

oczywiscie potem gry itp. beda tez testowane, moj komp ogolnie zawsze chodzi 24/7 wiec to nie problem

narazie i tak to wszystko tylko dla zabawy, no ale pozniej jak juz procek nie da rady w wiekszosci gier na stock to bede mial juz pewnosc na jakich taktowaniach byl stabilny :)

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie. Pochwalę się swoim E2180-a raczej mojego bratanka (dostanie kompa na komunię, który jest aktualnie u mnie jeszcze :razz: ). Taka padaka, że żal... na Def Vcore robi 2.7 GHz MAX!. OK chcę przebic 3 GHz... I tu jest problem! daję 1.4 napięcie i Orthos leży po 2 minutach. Daję 1.45 i Orthos leży po godzinie :blink: . Dałem sobie w końcu spokój i zostaje 2700MHz na defie... Dla porównania mój E4300 robi 3.1 GHz na def Vcore, a 3.3 na 1.4V...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest może jakis programik do ustawiania predkosci ramu tj. MHz. Bo mam tak że nie odpowiada mi zaden dzielnik a jak zmienie mnoznik procka albo

podwyzsze fsb to mi juz nie wstaje, musze podwiekszac napiecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili ASUS'a Commando lub DFI Lanparty Dark P35 T2RS.

A po co mu Commando do E21x0 ? To jest super płytka do E8200 i E8400. Do E2160 i podobnych najlepsze jest DFI BI i MSI P35 Neo2-FR. Obie są wystarczające do OC tych procków, do tego są tanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no chlopaki na 1,45V i 3GHz ORTHOS przeszedl 1h i wszystkie marki :) na 1.4V sie wywalal wiec musze poszukac cos po srodku :P

teraz testuje na 1.4125 (real 1.36V) i 3GHz

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co mu Commando do E21x0 ? To jest super płytka do E8200 i E8400. Do E2160 i podobnych najlepsze jest DFI BI i MSI P35 Neo2-FR. Obie są wystarczające do OC tych procków, do tego są tanie.

Ale jest zachęcająca cena Commando, a w przyszłości pewnie E8000 znajdzie się w tym kompie.

A jakie Ty kosmiczne fsb chcesz na tym procku ustawić skoro przeciętny ma walla na około 400MHz?

Po prostu pomyliłem tematy, napisałem posta nie w tej zakładce. My bad ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz ja zrobilem na moim prawie 4ghz jednak temperaturki byly ekstremalne no i napiecie ponad 1,9v :) ale tak stabilnie to mysle ze 3,2ghz styka każdemu na codzień przy rozsądnych temperaturach oczywiscie, szczegolnie że powyżej słabo się proce skalują z napięciem (za dużo chcą papu w porównaniu do zyskanych mhz)

Edytowane przez Bulizzor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bulizzor to te procki takie napiecie wytrzymuja? Ja myslalem ze jak przekroczysz 1.6v to juz ci sie pali procek nie zaleznie od temperatury :P

Edytowane przez ziarko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ziarko miałem podczas liczenia próbki pi 1m jakies 93C z tego co pamietam. Teraz mam 30C idle, stress ok 60C przy taktowaniu 3200MHz napiecie 1,3875v. Buda zamknięta - okno w domu obok komputera było otwarte na czas prób (a było to w zimie) by zimniej było w budzie :)

PS: Puma może rzeczywiscie jakis freon by pomógł przełamać granice 4ghz ale żadnego pod ręką nie miałem ;) i tylko powietrze mnie ratowało...

Edytowane przez Bulizzor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze ktos kto ma plytke Gigabyte niech mi poradzi ile mozna bezpiecznie ustawic V w:

FSB OverVoltage Control

(G)MCH OverVoltage Control

najlepiej jakby, ktos tutaj podal swoje ustawienia jakie ma np. na 3GHz/3.2GHz

bo chce w koncu zrobic te 3-3.2GHz lecz jak zwiekszam tylko CPU Voltage Control to stabilny procek dopiero jest przy napieciu ok. 1.45V (biosowym, real 1.4V), innych napiec nie ruszal bo nie wiem ile mozna dac, a nie chce spotkac sie z czym takim jak w E8xxx, ze mi proc padnie :P

wiem, ze najlepiej samemu wszystko obadac, lecz zwyczajnie nie mam czasu :P bo na kazdy test to trzeba liczyc min 1-2h ORTHOS'a, a mamy dlugi weekend i wole sobie wyjsc na piwko, ew. pograc :)

@EDIT

znalazlem juz co nieco... pozniej potestuje

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bulizzor a wlasnie tak jak sie czarny pyta, to podnosiles napiecie na sb/nb? i inne jakis voltages :P? Najlepiej jak bys napisal all tak jak u siebie masz to bym moze wycisnol cos wiecej z procka :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze ktos kto ma plytke Gigabyte niech mi poradzi ile mozna bezpiecznie ustawic V w:

FSB OverVoltage Control

(G)MCH OverVoltage Control

Nie radzę przekraczać +0.1 na każdy.

Co do ustawień:

Standard(3.2):

FSB:400 x8 Pamięci: 2.5(1000)

V: | CPU: 1.392 real 1.37 stres biosowe około 1.42 | Pamięci: 1.9v | FSB/MCH: +0.1v/+0.1v |

Temp z otwartą budą i [ciach!]ianą pastą 30 stopni, 62 max stres. Sprawdzane TAT'em który grzeje CPU lepiej od Ortodonty.

W ogóle nie używam orthosa, test stabilności to z [gluteus maximus]. Wolę testować na praktyczniejszych syntetykach i grach(06 Cpu test loop 1h, crysis, lost planet, arma).

Ustawień na 3.6 nie chce mi się przypominać ;)

Edytowane przez Palato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ziarko napewno podnosiłem NB i SB. SB dałem maks 1,7v NB dałem też maks chyba 1,65v podniosłem jeszcze napiecie ramu do 2,4v no i procka chyba 1,925v reszty nie ruszałem. W tej chwili mam ustawionego procka 1,3875v ram 2,2v nb 1,45 sb 1,7 i tak jade cały czas :)

Tutaj link do wyniku:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eaba3981e740891b.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi