Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie jak na sie skilla to mozna nawet celerona na 10ghz ; D Umiejetnosci i mozg to wszystko. ; D

Nie no. Sprobuje go jeszcze podkręcic. A nie spali mi się proc ? : P T n ze zasialcz jest za słaby albo cos ? : p mam 400W Tracer ; D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osiągniecie 3,6-3,8ghz stabilnie bedzie raczej trudne, a na tym chlodzeniu wręcz nierealne... mysle ze 3,2ghz za bardzo grafy nie ogranicza ;)

PS: skoro masz 8800gts to chyba czas zaktualizowac sygnaturke? ;) zasilacz wg mnie badziewie... co do spalenia to nie wiem jeszcze mi sie nie spalił :P (odpukać) chociaz przeżył ładne katorgi (2v i prawie 100C) hehe

Edytowane przez Bulizzor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osiągniecie 3,6-3,8ghz stabilnie bedzie raczej trudne, a na tym chlodzeniu wręcz nierealne... mysle ze 3,2ghz za bardzo grafy nie ogranicza ;)

PS: skoro masz 8800gts to chyba czas zaktualizowac sygnaturke? ;) zasilacz wg mnie badziewie... co do spalenia to nie wiem jeszcze mi sie nie spalił :P (odpukać) chociaz przeżył ładne katorgi (2v i prawie 100C) hehe

Nie nie ; D Na tym chlodzeniu Nie ;D kupie jakies formowe, zalamana czy cos. ; )

Zasilacz styknie do 3.2 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty jeszcze nie mam, ale mam zamiar zamair ją w kupic. Tylko się zastanawiam czy teraz czy w lipcu/czerwcu jak wyjda nowe karty i ta 88GTS512 spadnie z ceny ? : )

ceny cały czas spadaja i bedą spadac dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kolega chyba oprócz skilla zapomniał o takich rzeczach jak FSBwall, możliwości procka, wątpię że zrobisz 3,6 tak bez problemów.

no i jeszcze odpowiednia płyta główna i,zasilacz no i chłodzonko dobre. Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholerny świat, wysiadam już. Okazało się teraz że nie mam 3.2 stable na 1.53v, niektóre gry wywalają po kilkugodzinnych sesjach(ArmA, Wiedźmin).

Ps. Jestem całkiem pewny że to nie pamięci.

Edytowane przez Palato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie jak na sie skilla to mozna nawet celerona na 10ghz ; D Umiejetnosci i mozg to wszystko. ; D

Nie no. Sprobuje go jeszcze podkręcic. A nie spali mi się proc ? : P T n ze zasialcz jest za słaby albo cos ? : p mam 400W Tracer ; D

ja rozumiem, ze do odwaznych swiat nalezy, ale kurde chlopie krecisz proca na 3.2 masz w planie jeszcze wyciskac, smigasz na 8800gts i to wszystko na Tracer 400W :D

jak juz masz w planie cos robic to dobre chlodzenie + normalne psu a nie taki wynalazek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja rozumiem, ze do odwaznych swiat nalezy, ale kurde chlopie krecisz proca na 3.2 masz w planie jeszcze wyciskac, smigasz na 8800gts i to wszystko na Tracer 400W :D

jak juz masz w planie cos robic to dobre chlodzenie + normalne psu a nie taki wynalazek

Nie nie :D

Karty jeszcze nie mam. Obecnie mam Tracera 400W i config z sygny. A karte kupuje na dniach ; ) Jak bede mial 88gts to kupuje 400w chiefteca ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie :D

Karty jeszcze nie mam. Obecnie mam Tracera 400W i config z sygny. A karte kupuje na dniach ; ) Jak bede mial 88gts to kupuje 400w chiefteca ;p

jak juz kupujesz PSU to moze warto juz kupic cos lepszego co starczy Ci na dluzej, sam mialem szefa 400 i ogolnie sobie chwalilem ale, niestety za cichy to on nie byl, przy stress dawal z siebie sporo szumu i ciepla, zmienilem na corsair i jest o niebo lepiej, cisza i znacznie mniej ciepla o wykonaniu nie wspominajac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz kupujesz PSU to moze warto juz kupic cos lepszego co starczy Ci na dluzej, sam mialem szefa 400 i ogolnie sobie chwalilem ale, niestety za cichy to on nie byl, przy stress dawal z siebie sporo szumu i ciepla, zmienilem na corsair i jest o niebo lepiej, cisza i znacznie mniej ciepla o wykonaniu nie wspominajac

Tylko on jest znacznie drozszy ... 190zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudno było zdjąć czapę? korzyści z tego zabiegu rozumie że są wymierne? ;)

Poszło dosyć łatwo, ale trzeba robić to bardzo ostrożenie żyletką trzeba ciąć przy samej blaszce i by żyletka się nie wyginała , bo pod czapką jest w h.... cieniutkich ścieżek także jak zajedzie się żyletką tam gdzie nie potrzeba to będzie po procku. Już wcześniej pisałem tempy spadły ok 10stopni w stresie przez co moge wyżej puścić proca na kiepskim chłodzeniu. Najlepiej jakby mieć żyletke troszke grubszą lub jakimś uchwycie by się tak nie wyginała , bo troche siły trzeba użyć by żyletka wlazła tam gdzie luka między cpu , a czapka jest extremalnie mała. Odrazu napisze , że nóż do tapet jest zdeycodowanie za gruby , to nie amd :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sideband widać fajna zabawa była przy ściąganiu czapy ;) gratuluje wyczucia :)

Goglin najwidoczniej stabilny to on nie jest :) potestuj procka orthosem conajmniej 2 cykle (ok. 4h) na smallu prio9 a potem najlepiej w 3dmarkach i grach. Jezeli bedzie sie sypał w orthosie no to wiecej papu mu daj na proca i nb. Zresztą moze lepiej narazie i nie :) póki nie wymienisz zasilatora. Kto wie moze to on nie domaga i nie trzyma napięć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troszeczke sie pobawilem i takie mam wrazenia:

3500mhz spi16M stable @ 1,525V

orthosa nie puszczałem bo w spi miałem 76*C :D

czas ok 9minut [moje mega pamieci chodzily na ~740mhz]

3600mhz - blue screen zanim zdazyla pojawic sie lista uzytkownikow (1,575V, dalej nie probowalem :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki .. nie wiedzalem jak sie pisze nazwe tego programu. Ale teraz niestety nawet komp mi sie nie chce wlaczyc na procku 3.0 i 1.36875V .... nie wiem moze zaczekam i go podkrece z nowymi ramami i nowym zasialczem? Bo na 3.2 CHODZIŁ ...

Wyala mi BS Stop 0x0000008E a to chyba od ramow jest ... tzn nei wyrabiaja?

Edytowane przez Goglin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli wciąż borykacie się z wysokimi temperaturami na swoich prockach, to jest na to rada :

Najpierw papier ścierny 360 i po 5 minutach mamy to:

Dołączona grafika

Jak widać czapka jest wklęsła. Dużo czasu zajęło mi wygładzenie jej.

Potem papier 800, 1200 i na koniec 2000 zwilżony wodą. Ostatecznie pokusiłem się o lekką polerkę pastą TEMPO :

Dołączona grafika

Temperatura spadła o 2*C. Używam Boxa z miedzianym rdzeniem. Na lepszych coolerach różnice na pewno będą większe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi