gore Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 gore I dlatego zaleca się (zdecydowana większość użytkowników tak robi) testowanie stabilności procesora Orthosem. Jak przejdzie Orthosa to nie ma prawa się później wyłożyć na niczym. Masz w zupełności rację, ale jeżeli dobrze rozumiem > większe napięcie na procku skraca jego życie w jakimś stopniu i zwiększa temperaturę, która też skraca życie. Więc czy nie lepiej mieć procesor sprawny dłużej? // pewnie koniec końców ustawie większe v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Proszę o minutę ciszy.... Mój najwspanialszy, najukochańszy, najwydajniejszy E2180 zmarł 2 godziny temu. Śmierć nastąpiła w wyniku odniesionych obrażeń, jakie zabójca zadał mu żyletką. Okrutny oprawca pastwił się długo, odcinając kawałek po kawałku, milimetr po milimetrze CZAPKĘ bezbronnej ofiary. Ofiara zmarła po odcięciu 3/4 silikonu. "Coś mnie tknęło i przed ukończeniem cięcia postanowiłem sprawdzić, czy procesor się obudzi. Niestety :( Nie zniechęcony tym smutnym faktem ciąłem dalej, aż rozczłonkowałem ofiarę. Moim oczom ukazał się niesamowity rdzeń!" - stwierdza zabójca. Sekcja zwłok wykazała, że ofiara została poważnie uszkodzona już na samym początku cięcia. Przecięciu uległy niezwykle delikatne ścieżki znajdujące się na powierzchni procesora. Uszkodzeń w sumie było 3. Do nagiej miedzi :razz: Smutek nastał w mym domu, albowiem straciłem przyjaciela, który wiernie mi służył przez 6 miesięcy. Nie poddawał się mimo napięcia 1,45V i boxowego coolera, który pozwalał mu się czasem rozgrzać do 80*C. Pokój jego duszy:( (że też mnie kuXXa podkusiło :mur: ) Powiem tak, nie widzę możliwości zdjęcia czapy bez uszkodzenia procka. Między czapą a pcb jest tak mała przestrzeń, że żyletkę ledwo co wcisnąłem. Może w innych prockach to łatwiej idzie. Aha, na rdzeniu była sucha jak papier pasta termo, która moim zdaniem gorzej przewodziła niż kał kota. Po dotknięciu odpadła jak zeschnięty ser. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Jak przejdzie Orthosa to nie ma prawa się później wyłożyć na niczym. Kompletna bzdura, polecam lepiej poczytać temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 @Andrew DC w tym poradniku który ktoś linkował tu było napisane żeby bardzo uważać i nie zniszczyć ścieżek na procku, ja to do testów najpierw kupię sobie jakiegoś e2140 :wink: bo mojego mi szkoda na fotce widać że szlifowałeś wczesniej ihs'a dało Ci to coś odnośnie temperatur? bo u mnie może ze 3-4 stopinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 to taniej ( dla proby ) kupic celofana 2 jajowego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Wystarczy nozyk do tapet trzymac pod katem skierowany ku gorze... Nie bylo problemu ze zdjeciem i zalozeniem IHSa:> IHS... to tak jak z tej komunii swietej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Właśnie zakupiłem kolejnego 2180 :razz: Niestety trafiłem na padaczkę. 3.0 robi dopiero na 1.45V. Seria : SLA8Y , czyli słaby. Na 3.2 nie mam szans. Wall fsb na 350mhz. Jak pech to pech. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fuqs Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Właśnie zakupiłem kolejnego 2180 :razz: Niestety trafiłem na padaczkę. 3.0 robi dopiero na 1.45V. Seria : SLA8Y , czyli słaby. Na 3.2 nie mam szans. Wall fsb na 350mhz. Jak pech to pech. tez mam serie SLA8Y i 3.0 robi na 1.35 , temp w normie, czekam na wymiane pasty termo i sprobuje dalej pojsc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeavyMetalGuy Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 (edytowane) tez mam serie SLA8Y i 3.0 robi na 1.35 , temp w normie, czekam na wymiane pasty termo i sprobuje dalej pojsc Potrzebuje pomocy. Przeczytałem sporo różnych poradników oraz pooglądałem kilka filmików na youtube o OC, i nigdzie nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Mianowicie - tak jak Fuqs mam teraz stabilne 3Ghz na 1.35V (wcześniej 3.1Ghz na 1.4V) i chciałbym spróbować więcej, ale nie dochodząc z napięciem aż do 1.4 (przynajmniej nie przy FSB 310Mhz) - przy 1.4V temp na rdzeniach dochodzą do 65 stopni. Zastanawiam się tylko czy pomoże w tym przypadku podniesienie napięcia na NB lub SB? Co dokładnie daje podniesie napięcia dla tych dwóch elementów? Czy jeżeli moje MoBo ma w specyfikacji 1333Mhz magistrali to mogę tę wartość przekroczyć? Jeżeli tak to zapewne trzeba będzie gdzieś podnieść napięcie? Pytam bo może uda mi się przekroczyć 3.1Ghz zmniejszając mnożnik, a wtedy na bank przekroczę 1333Mhz na magistrali mobo. Edytowane 21 Czerwca 2008 przez HeavyMetalGuy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 Wiem, że każdy procesor chodzi trochę inaczej. Ale średnio: na ile można podręcić e2180 bez zmiany napięcia? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 Wiem, że każdy procesor chodzi trochę inaczej. Ale średnio: na ile można podręcić e2180 bez zmiany napięcia? Pozdrawiam. Większość sztuk chodzi bez problemów na 2.66GHz bez zmiany napięcia. Wystarczy przestawic FSB na 266 i tyle...;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 (edytowane) Zmieniłem dla porównania P31-DS3L na 965P-S3 i zauważyłem coś dziwnego jak na P31 w biosie def vcore dla E2140 wyświetlało 1.325v tak teraz na 965P jest 1.375v i po podkeceniu E2140 do 2.66Ghz bez zmiany napięcia speedfan i everest pokazują 1.39 v o co chodzi? Czy przy ustawieniach auto płyta sama podnosi/obniża napięcia? Edytowane 21 Czerwca 2008 przez izded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zmieniłem dla porównania P31-DS3L na 965P-S3 i zauważyłem coś dziwnego jak na P31 w biosie def vcore dla E2140 wyświetlało 1.325v tak teraz na 965P jest 1.375v i po podkeceniu E2140 do 2.66Ghz bez zmiany napięcia speedfan i everest pokazują 1.39 v o co chodzi? Czy przy ustawieniach auto płyta sama podnosi/obniża napięcia? Możliwe, że tak jest. Ustaw stałą wartość w biosie (np. 1.325v) i zobacz jakie wartości bedzie pokazywał cpu-z wtedy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gore Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Hej, jakim programem mozna sprawdzic temperature ale podczas grania? chodzi o to zebym nie musial w okienku gra czy cos tylko mogl zobaczyc wykres temperatury jaki byl w np. ostatnich 2 godzinach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 speedfan, rivatuner, coretemp + logowanie do pliku txt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Realtemp - game mode :P i żadnych logow lookania nie trzeba. W narożniku temp dla każdego z rdzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Logi są po to żeby sprawdzić np. największe wzrosty temperatury. A podczas grania nie będziesz cały czas gapił się w róg ekranu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafowicz Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 btw - pytanie z innej beczki jak sie ma wydajnosc e2180 kreconego na 3.0GHz do e7200 kreconego co najmniej na tyle samo ? oplaca sie przesiadac? Pozwolę sobie przytoczyć posta MariuszDW z 74 strony tematu o Crysisie. Jest to co prawda e8200 ale różnica 10fps. W kwestii silniczka tej gry i udziału proca - kolejny epizodzik w moim konfigu: nowo nabyty E8200 Dla przypomnienia starsze wyniczki (Vista DX9 HIGH/1280x1024): X2@2.8Ghz - 27fps E2140 @2664 - 32.26fps @3000 - 35.91fps E8200 @3000 - 45fps Dodatkowo 1024x768 Custom E2140@3000 - 50fps E8200@3000 - 65fps Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Logi są po to żeby sprawdzić np. największe wzrosty temperatury. A podczas grania nie będziesz cały czas gapił się w róg ekranu.co nie zmienia faktu ze realtemp jest najlepszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gore Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Dzięki bardzo, dodam iż GameMode jest tylko sensowny z opcją "always on top" :D bo tak niestety nic nie widac. a Wyniki nie przeszkadzają w grze i bardzo dobrze jest bo w czasie rzeczywistym widze co się dzieje na ekranie i na procku :P toteż w Crysis na Max detalach przy 25FPS z AAx2, temperatura to 60C (w orthos na maxa to 70C) więc nie martwię się już tak na zapas :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Pozwolę sobie przytoczyć posta MariuszDW z 74 strony tematu o Crysisie. Jest to co prawda e8200 ale różnica 10fps. Bo E21xx nie mają wirtualizacji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 A co ma wirtualizacja do działania gry ? Przecież to tylko działa jeśli używamy takich programów jak VMware. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venat0r Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 A co ma wirtualizacja do działania gry ? Przecież to tylko działa jeśli używamy takich programów jak VMware. i to bywa czasem przykra niespodzinka ... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 O co chodzi z wirtualizacją w grach, możesz przybliżyć temat ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nocturn Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Witam, mój przyjaciel robi 3Ghz dopiero przy 1.415, a 3240 przy 1.465 i tak się zastanawiam czy zostawiać go na 3240 ponieważ temperatury sięgają czasami ok 70-73stopni. Czy lepiej wstrzymać się z bólami i kupić Coollaboratory Liquid Pro oraz ulepszyć nieco chłodzenie budy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 (edytowane) Zachciało mi się znowu pobawić. 1.5 Bios 1.47 Real 1.44 Stres 67 stopni po 20 minutach przy temperaturze otoczenia 30 stopni (lato :D) w Orthosie na 3150, na 3.2 już wychrzania. Edytowane 25 Czerwca 2008 przez Palato Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colinus Barbarianus Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zachciało mi się znowu pobawić. 1.5 Bios 1.47 Real 1.44 Stres 67 stopni po 20 minutach przy temperaturze otoczenia 30 stopni (lato :D) w Orthosie na 3150, na 3.2 już wychrzania. U mnie na podobnych napieciach (albo nawet o jeden krok nizszych) smiga na 9x370 bez problemu. Tez mam cieplo (26 stopni) i na procu 71 stopni (karakorum na 1000obr). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bushidoblade Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 witam :rolleyes: krece proca na boxowym chlodzeniu jednak mam pare pytan do znawcow tematu bo chodzi mi oto zeby juz na codzien miec taka czestotliwosc 3ghz :rolleyes: tzn? testuje juz ponad 3 godziny orthosem 2180 fsb 300 pamiec dzielnik 1:1 a test to Small FFTs-stress CPU a sa tam jeszcze inne do wyboru stress cpu and ram np wiec pytanka? 1-czy ten co teraz testuje jest dobry czy lepiej wybrac inny a jesli tak to jaki z nich, oraz ile godzin powinienem orthosem go meczyc jak zauwazylem na forum to wiekszosc pisze zeby 8 godzin bo niekiedy po 6 h moze sie wylamc <_< 2-ustawlem dzielnik do testu 1:1 i pamieci chodza na 300mhz chodz sa to 800mhz goodram cl5 jednak gdy ustawilem zeby chodzily na 400 i inny dzielnik po paru minutach sie wysypywal orthos wiec pytanko skoro na 1:1 smiga czy na codzien tez tak powinno byc ustawione czy lepiej zmienic dzielnik zeby wykorzystywac pelne 400mhz czy ma to duzy wplyw na wydajnosc skoro bedzie 300mhz tyle ze jak bylo 400 orthos sie wylamal wiec chyba nie zabardzo ??????? 3-ustawilem w biosie napiecie 1320v cpu-z pokazuje jak widac nizej 1.960-1304v i temp w stressie na boxie(jeszcze w cieply dzien)nie przekracza 66stopni powinnienem jeszcze sprobowac go wykrecic wyzej na tym napieciu(np do 3.2ghz) bo jak v zwieksze to juz temp idzie powyzej 70stopni,moze sie trafila niezla sztuka ale jak zmienie chlodzenie to sie zobaczy :wink: 3-ile mozliwe jest z modelu 2180 korzystanie z zegara na codzien coniektorzy maja nawet 3.7ghz jednak odpowiednie chlodzenie heh jednak gdyby bylo odpowiednie chlodzenie i w stressie orthos nie przekraczal by 72 stopnie to czy napiecie bardzo by go krzywdzilo nawet 1.495 skoro by byl dobrze chlodzony?czy nie padl by po pol roku za odp z gory dzieki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 P1 włącz blend testa (Blend stress CPU and RAM), co do testowania to i po kilku dniach może wywalić ;) nie ma reguły, zaleca się minimum 2godz, ale więcej nie zaszkodzi P2. ustaw inny dzielnik i daj papu na memki (na początek 2.1 dla testów) P3. Te procki mają walnięte czujniki, wiec nie przejmuj sie tylko kręć, ma ktoś 3,7ghz na codzień? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 (edytowane) witam :rolleyes: krece proca na boxowym chlodzeniu jednak mam pare pytan do znawcow tematu bo chodzi mi oto zeby juz na codzien miec taka czestotliwosc 3ghz :rolleyes: tzn? testuje juz ponad 3 godziny orthosem 2180 fsb 300 pamiec dzielnik 1:1 a test to Small FFTs-stress CPU a sa tam jeszcze inne do wyboru stress cpu and ram np wiec pytanka? 1-czy ten co teraz testuje jest dobry czy lepiej wybrac inny a jesli tak to jaki z nich, oraz ile godzin powinienem orthosem go meczyc jak zauwazylem na forum to wiekszosc pisze zeby 8 godzin bo niekiedy po 6 h moze sie wylamc <_< 2-ustawlem dzielnik do testu 1:1 i pamieci chodza na 300mhz chodz sa to 800mhz goodram cl5 jednak gdy ustawilem zeby chodzily na 400 i inny dzielnik po paru minutach sie wysypywal orthos wiec pytanko skoro na 1:1 smiga czy na codzien tez tak powinno byc ustawione czy lepiej zmienic dzielnik zeby wykorzystywac pelne 400mhz czy ma to duzy wplyw na wydajnosc skoro bedzie 300mhz tyle ze jak bylo 400 orthos sie wylamal wiec chyba nie zabardzo ??????? 3-ustawilem w biosie napiecie 1320v cpu-z pokazuje jak widac nizej 1.960-1304v i temp w stressie na boxie(jeszcze w cieply dzien)nie przekracza 66stopni powinnienem jeszcze sprobowac go wykrecic wyzej na tym napieciu(np do 3.2ghz) bo jak v zwieksze to juz temp idzie powyzej 70stopni,moze sie trafila niezla sztuka ale jak zmienie chlodzenie to sie zobaczy :wink: 3-ile mozliwe jest z modelu 2180 korzystanie z zegara na codzien coniektorzy maja nawet 3.7ghz jednak odpowiednie chlodzenie heh jednak gdyby bylo odpowiednie chlodzenie i w stressie orthos nie przekraczal by 72 stopnie to czy napiecie bardzo by go krzywdzilo nawet 1.495 skoro by byl dobrze chlodzony?czy nie padl by po pol roku za odp z gory dzieki :wink: Ad1 jeżeli chcesz sprawdzić stabilność samego procka to tak. tylko zmień priorytet na powiedzmy 9 Ad2 Ustaw im na sztywno timingi w biosie i daj napięcie powiedzmy 1,9 Ad3 Wyższe napięcie teoretycznie skraca zywotność procka, ale zanim on umrze (oczywiscie w normalnych warunkach ok. 1,4V-1,45V na codzień i nienaganne temperatury) to zmienisz procka 3 razy jak nie więcej. Jeżeli nie bierzesz pod uwagę wydzielanego ciepła (za tym i cisza) oraz poboru prądu (koszty) to mozesz podniesc napięcie tak na 1,45 i śmiało jechac na codzień. Edit: Uhh M-Power myślałęm ze nikomu sie nie będzie chciało to ja napisałem:P Edytowane 25 Czerwca 2008 przez Verter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...