mravel Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 "http://img523.imageshack.us/img523/8290/pi3h.imageshack.us/img295/5229/pi3thll1.jpg[/img eee cos slabo liczy to pi przy tym zegarze. U mnie na sprzecie z podpisu mam 17.750 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fastpinio Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Pozwole sobie zdublowac posta. Moze tutaj predzej uzyskam odpowiedz. "Ponawiam pytanie dotyczace komunikatu (przy FSB (QDR)> 1533 w moim przypadku): Warning : Current CPU clock setting beyond system capability !!!! Press F1 to run SETUP Press F2 to load default and continue Moze ktos znalazl juz rozwiazanie tego problemu. Testowane biosy 28, 36, 37 (aktualnie). Pozdrawiam" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 (edytowane) Mmravel, Twoje Patrioty śmigają na 400MHz CL4, przy 3,6GHz moje mega Goodramy nie chcą odpalić na CL5 (chociaż może jeszcze popróbuję @ 400MHz), wynik slaby, bo z 500MHz CL6. @Mane: BOX :D @Rikki: nie zrobi, prawdopodobnie za mocno się grzeje lub brakuje mu voltów (1,6V - obstawiam to pierwsze) Edytowane 10 Sierpnia 2008 przez kwasior500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReaspowN Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Troche mi się nudziło wieczorem więc wygrzebałem z szafy swojego E2160 i sprawdziłem ile uda mi się go pocisnąć. Chłodzenie BOX, napięcie z biosu 1,6V ale moja płyta ma sporego vdropa (wiem bo jakiś czas temu mierzyłem napięcie miernikiem) więc w rzeczywistości napięcie jest troche niższe. Oto wyniki: System nie jest zoptymalizowany więc wyniki nie są rewelacyjne. Jak ktoś jest zainteresowany kupnem mojego E2160 to pisać na PM. Chętnie go odsprzedam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2008 (edytowane) fastpinio Daj mu więcej V, to wstanie. Zabezpieczenie się włącza, cpu nie wstanie na takich ustawieniach, które mu podałeś. Edytowane 11 Sierpnia 2008 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 @Spylon Czy zmieniałeś może bios ostatnio? W tym temacie były juz opisane podobne historie. Prawdopodobnie na różnych biosach płyta podaje inne napięcia niezależnie od tego, że masz identyczne ustawione cały czas. Musiałbyś sprawdzić miernikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fastpinio Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 (edytowane) Spylon Podnoszenie napiecia, nawet do 1.5 V nic nie daje. Komunikat wyswietla sie nadal. Dodam ze na mnozniku 9x i FSB jak w sygnaturce, przy 1.37V, zegarze 3.24Ghz komp chodzi stabilnie i komunikat sie nie wyswietla. Dopiero po przekroczeniu 1533 FSB (QDR), nawet na obnizonym mnozniku do 7x, wywala ten komunikat i bios automatycznie wskakuje na defaultowe FSB czyli 200 (800 QDR). Nic, pozostaje mi czekac az ktos rozwikla te zagadke. Dodam, ze nie tylko u mnie wystepuje ten komunikat, na innych forach rowniez spotkalem sie z takimi przypadlosciami Foxa P35A-S. Pozdrawiam serdecznie. Edytowane 12 Sierpnia 2008 przez fastpinio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Może trafiłeś na walla? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fastpinio Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Spylon, moze moglbys na szybko sprawdzic to u siebie ? Bo widze jedziesz na "niskim" FSB, zapodalbys dla mnie 8x400 albo 7x400, albo nawet 7x385 ? Mysle ze to nie jest FSB wall, chyba plyta glowna nie jest az tak "inteligentna" zeby wykrywac walla i wyswietlac komunikat, przy wallu pewnie komp by sie nie uruchomil albo zawieszal etc. Na jakims forum widzialem tez ze ktos mial ten sam problem z prockiem E8400 przy FSB 383Mhz (QDR 1533), a nie wierze zeby ten procek mial walla przy tak niskim FSB. Uzbrajam sie w cierpliwosc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 (edytowane) U mnie też nie wstaje, zaaplikowałem mu 1.45V. Poprostu oboje mamy słabe sztuki, podejrzewam, że na 1.5V wstanie. fastpinio Wyświeta się ten komunikat. Jak sądze, to przez to, że za mało V dostał cpu. BTW dlaczego nie ustawisz 1333 (na mnożniku 9) i z 1.3V, będziesz mieć 3GHz? Jak na 1.28V robi ci 2.86.... Edytowane 13 Sierpnia 2008 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fastpinio Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Spylon, moglbys sprecyzowac "nie wstaje" ? Czyli pojawia sie tez komunikat czy doslownie nie wstaje ? Ja twierdze ze to nie jest wina procka, tylko mobo lub biosu. No nic, koncze wiec O/C na stabilnym 2.86Ghz przy 1.28V i FSB 358. Pozdrowki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 możecie mieć tak padaczne sztuki... ale nie polecam napewno mnożnika 7 bo jest on najgorszy chyba do kręcenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Wysokie czasy macie na 1M na 3600, pobawcie się trochę alfami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ke3r Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 siema mam pytanie czy boxowe chłodzenie z e2160 będzie pasować do e6550 ? jak nie to jakie chłodzenie najtańszym kosztem polecacie ? duża różnica wydajności jest w porównaniu e2160@ 2,7ghz a e6550@2,7ghz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Będzie pasować, różnica niewielka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kronox55 Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 ja mam E2180 i bez zmiany napiecia smiga 3G no tak, ale ja mam e2200, który, jak się zdaje, ma większy mnożnik, wynoszący 11. ale pewnie to i tak nic nie zmieni ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Ale w czym ma coś zmienić? O co tobie chodzi, bo nie rozumiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kronox55 Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 już nic :-P coś mnie zaciemniło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Low-Power Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 (edytowane) witajcie, wlasnie wrocilem z wakacji i zabralem sie za montaz zestawu na pdc. Przyszla sztuka e2140 majaca osiagac ca. 3.15GHz na 1.39V (na ga p31-ds3l). Po dlugich bojach z 2.8GHz ktore swego czasu nie bylo osiagalne na tej platformie(!!!) doszedlem do wniosku ze kontrola obrotow coolera musi zostac wylaczona(na jakiej podstawie?), zeby cos poszlo dalej. I owszem - osiagnalem te 3150, ale za cene temperatur. Moja sztuka nie jest zadna rewelka, po prosto dowoltowana cos tam ciagnie w gore. Powiedzcie, czy 75 st.C w orthosie po 1h pracy to normalna temperatura z coolerkiem na full(temp rdzenia nr 1 i 2, a nie procesora)? Aha, najwazniejsze - organoleptycznie cooler jest leeko cieply. To moj poczciwy a64 bardziej sie grzal. Co to za czary? Na dluzsza mete zostawic tak go? Cooler to AC alpine7. Dokrecony chyba jest bo siedzi mocno w koszyku. Czy cos przeoczylem? Moze ten typ tak ma na tym coolerze? A moze 75 st. na orthosie miescie sie w granicy tolerancji? Coz to za paranoja z ta kontrola obrotow? Prosze o pomoc. Edit: Rowniez tyl obudowy(w sensie scianka do ktorej montuje sie mobo) jest jedynie letni. Moze faktycznie cos z coolerem? A moze programy w ten sposob przeklamuja? Edytowane 16 Sierpnia 2008 przez Low-Power Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 witajcie, wlasnie wrocilem z wakacji i zabralem sie za montaz zestawu na pdc. Przyszla sztuka e2140 majaca osiagac ca. 3.15GHz na 1.39V (na ga p31-ds3l). Po dlugich bojach z 2.8GHz ktore swego czasu nie bylo osiagalne na tej platformie(!!!) doszedlem do wniosku ze kontrola obrotow coolera musi zostac wylaczona(na jakiej podstawie?), zeby cos poszlo dalej. I owszem - osiagnalem te 3150, ale za cene temperatur. Moja sztuka nie jest zadna rewelka, po prosto dowoltowana cos tam ciagnie w gore. Powiedzcie, czy 75 st.C w orthosie po 1h pracy to normalna temperatura z coolerkiem na full(temp rdzenia nr 1 i 2, a nie procesora)? Aha, najwazniejsze - organoleptycznie cooler jest leeko cieply. To moj poczciwy a64 bardziej sie grzal. Co to za czary? Na dluzsza mete zostawic tak go? Cooler to AC alpine7. Dokrecony chyba jest bo siedzi mocno w koszyku. Czy cos przeoczylem? Moze ten typ tak ma na tym coolerze? A moze 75 st. na orthosie miescie sie w granicy tolerancji? Coz to za paranoja z ta kontrola obrotow? Prosze o pomoc. Edit: Rowniez tyl obudowy(w sensie scianka do ktorej montuje sie mobo) jest jedynie letni. Moze faktycznie cos z coolerem? A moze programy w ten sposob przeklamuja? jak byś chociaż trochę wysiłku włożył w poszukanie znalazłbyś wszystko. Te procesory podobno maja walnięte czujniki temp; ponadto słaba jakość pasty między rdzeniem a IHS skutecznie podnosi temperature. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
war3 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 i mój E2160 sprzedany :) w sumie proc ok, za te pieniądze bardzo dobra wydajność, jednakże jak macie wolne 2 stówki to opchnijcie dual core`a i wskakujcie na E7200. szczerze polecam. radek dostał skrzydeł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Low-Power Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Uraczony 3 wskazaniami temperatur procesora mam pytanie: ktora jest najbardziej wiazaca? Temperatura procesora czy temperatura poszczegolnych rdzeni? Prosze o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 rdzeni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kronox55 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 czy goodramy cl6 nie utrudnią oc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zależy od wielu czynników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kronox55 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) jakich na przykład? mam zamiar robić oc na e2200 z karakorum na ok 3 ghz. płytka p31-ds3l. (będzie to moje 1sze oc :-D) Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez kronox55 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 23latek Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) mój E2160 ładnie idzie - jak narazie 3.4, ale to nie jego koniec bo ogranicza mnie już chłodzenie za słabe te co mam teraz dlatego po kupnie albo Pentagrama HP-90 Alpaya albo HP-100 Lite będę szedł wyżej z nim B-) . teraz [do czasu zakupu lepszego chłodzenia] na codzien 3mam go na 3.3GHz przy 1.475v na dziś moje max oc - FSB=387 [3.48Ghz], przy 388 bluescreen, brakuje mi 20mhz do 3.5GHz :mur: :mur: moze po zmianie chłodzenia damy radę, bo wydaje mi sie ze to juz chłodzenie nie wyrabia. http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=405759 napięcie z biosu to 1.6v a wdłg cpu-z to 1.55v Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez 23latek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 jakich na przykład? mam zamiar robić oc na e2200 z karakorum na ok 3 ghz. płytka p31-ds3l. (będzie to moje 1sze oc :-D) Goodram DDR CL6 to padlina, radzę zmienić na coś bardziej konkretnego, praktycznie 0 o/c. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kronox55 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 kurcze, karakorum na razie poczeka :-D takie a-daty będą dobre ? > http://www.allegro.pl/item415173626_a_data...z_4_4_4_12.html + MC350 i coś się na boxie wykręci ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Goodram DDR CL6 to padlina, radzę zmienić na coś bardziej konkretnego, praktycznie 0 o/c. I tak wysokie takty pamięci dają tylko cokolwiek w spi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...