kszychooo Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 No nie gadaj, że 16000mhz Ci nie starcza xDzero to zero, czyli nic:) Poszukaj jakiegoś FAQ na temat podkręcania. Pytanie czy masz odpowiedni zasilacz.chetnie, tylko prosilbym do jakiegos linka lub po prostu napisac co jak poustawiac:) zasilacz mam polecana kiedys delte;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 http://forum.purepc.pl/Socket-423-478-775-...90#entry2792890 http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3426-6 http://forum.pclab.pl/t197951.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vavi666 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Witam! Od jakiegos roku E2160 chodził u mnie na 3.0ghz bez zmiany napięcia, na płycie p31-ds3l. Parę dni temu, gdy resnąłem kompa, procesor zaczął chodzić na 1.8 (czyli standard). I tu się zaczyna mój problem, ponieważ zmieniając fsb nie mogę w ogóle go przetakować na wcześniejsze 3.0ghz(ogólnie żadne fsb na niego nie działa). Działa na niego tylko zmiana mnożnika. Czy to już jest kres tego proczeszora w sprawach o/c? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Spróbuj reset CMOS i ustawić jeszcze raz wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vavi666 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Problem rozwiązany! Reset nic nie dawał, więc postanowiłem wyjąć proca i włożyć jeszcze raz... Wszystko wróciło do normy. Dziwna sprawa... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 (edytowane) Czasem tak jest, zwłaszcza z mobaskami od Gigabyte, które lubią czasem grymasić. Edytowane 10 Grudnia 2008 przez Alinek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagi6 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 (edytowane) witam, mam procka e2160+chlodzenie woda. na Abicie IP35-e wykrecilem 9*360 co dalo 3.2 GHz przy napieciu 1.4V, i tak uzywalem go sobie przez prawie rok bez zadnych bledow. temperaturki w lecie 30/45, w zimie 20/45. RAMki mialem ustawione by SPD. pod choinke kupilem sobie plyte Abit AB9 QuadGT i mialem chrapke na wieksze OC niz 80% jednak uzyskalem ten sam rezultat tylko nizsze napiecie - everest pokazuje 1.35. da rade wyciagnac cos wiecej z tego sprzetu? :P podbijac napiecie? edit: napiecie ustawilem jednak na 1.4V bo przy 1.35V orthos powodowal blue screena po ok. 10 minutach. na 1.4 leci juz 3 godzina i nie ma problemu. temp procka 45-50 stopni. P.S. na o/c znam sie raczej slabo :P Edytowane 3 Stycznia 2009 przez sagi6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 witam, mam procka e2160+chlodzenie woda. na Abicie IP35-e wykrecilem 9*360 co dalo 3.2 GHz przy napieciu 1.4V, i tak uzywalem go sobie przez prawie rok bez zadnych bledow. temperaturki w lecie 30/45, w zimie 20/45. RAMki mialem ustawione by SPD. pod choinke kupilem sobie plyte Abit AB9 QuadGT i mialem chrapke na wieksze OC niz 80% jednak uzyskalem ten sam rezultat tylko nizsze napiecie - everest pokazuje 1.35. da rade wyciagnac cos wiecej z tego sprzetu? :P podbijac napiecie? Podbijaj napięcie do 1.45 na codzień do testów 1.5-1.55v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagi6 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) napięcie 1.40 - FSB 360 MHz - orthos po 4 godzinach wszystko ok napięcie 1.40 - FSB 380 MHz - komputer nic nie ładuje, ciemny ekran, jakby w ogóle nie chciał ruszyć napięcie 1.45 - FSB 380 MHz - komputer wstaje normalnie, orthos po 10 minutach rzuca blue screena. znaczy to ze wiecej niz 360 MHz (ew. 370) z procka nie wyciagne? :( Edytowane 5 Stycznia 2009 przez sagi6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 (edytowane) Posiadając dobre chłodzenie można by lecieć delikatnie dalej z vcore i FSB. Patrz ile V pokazuje ci cpu-z przy włączonym Orthosie, staraj się nie przekroczyc tam 1.5V. Edytowane 5 Stycznia 2009 przez kwasior500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagi6 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 cpu-z pokazuje dziwnie bo 'Core Voltage' ma wartosc 1.048 (przy włączonym i wyłączonym orthosie), czasem 1.040 natomiast everest: 'napiecie rdzenia procesora' skacze miedzy 1.37 a 1.40. uguru podobnie jak everest: 'CPU core' skacze miedzy 1.37 a 1.40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 oczywiscie zadna stara wersja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagi6 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 wersja 1.49 :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadGow Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Jeśli masz wydajne chłodzenie, a tym bardziej wodę to spokojnie możesz ustawić V 1.5, mój proc robi 3Ghz na 1.4, a 3.2 dopiero na 1.5 V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noob.ek Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2009 Napięcie mierzymy miernikiem... Czy jest jakaś opcja kręcenia procka spod WinXP, poza SetFSB (niekompatybilny) i Clockgen? uGuru potrafiło się u mnie zawiesić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 (edytowane) Dorwalem E2160, SLA8Z 2005 rocznik http://allegro.pl/item555885626_pentium_du...che_lga775.html jesli ktos zainteresowany. Relecje zdam za chwile ;) Zeby nie byc goloslownym, Proc tak jak powyzej SLA8Z, 05' Malay, Rev M0, Family 6, Model F, stepping D, ext. family 6, ext. model F 333x9 , orthos 15min stable i lece dalej ;) Napiecie 1.280 CPU-Z, tempki ~52 orthos, Boxowy cooler ale nie od E2160 tylko E4300 z miedziana podstawka + AS5 Edytowane 13 Lutego 2009 przez Aurora001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crux Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Witam Świadomie kopiuję posta z tematu o płycie Abit IP35. Nie każdy czyta tematy o płycie a problem dotyczy procesora: Przeszukałem wyszukiwarką temat i nie znalazłem podobnego problemu. Mój problem miał dwa etapy: 1. Po skoku napięcia komputer zatrzymywał się na etapie postu. Procesor jak by nie uruchamiał drugiego rdzenia, przynajmniej w poście tak było napisane tzn 1 CPU a nie 2 CPU. Reszta zapisów była ok ale komp wisiał. Reset biosu zworką nie pomaga. Wyjęcie baterii biosu pomagało i komputer uruchamiał się w pełni sprawny, ale tylko do kolejnego uruchomienia po którym znowu musiałem wyjąć baterię biosu. Zrobiłem aktualizację biosu na najnowszy i problemy zniknęły. 2. Komputer był włączony. Monitor się wyłączył. Po resecie pojawiła się podobna sytuacja jak w pierwszym etapie parę miesięcy wcześniej. Tym razem nic nie pomagało w tym wyjęcie baterii. Następnego ranka komp wstał jak gdyby nigdy nic. Po resecie nie podniósł się jednak. W czym może być problem? Podejrzewam płytę (ostatnio bios pomógł, nowszego nie ma) lub procesor. W poście zawiesza się podczas wyświetlania pamięci a dokładnie: Memory ... i to wszystko. Czyżbym mógł dołożyć do problemów również pamięci? Pozdrawiam crux Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Witam dorwałem E2140, na razie śmiga jak w ustawieniach z siga, tyle że mam z nim pewien problem, wersja na L2 no i temp są dosyć zabójcze, myślałem że z karakorum'em będzie o wiele lepiej a tu przy zamkniętej budzie orthos 61 stopni dochodzi (przyznam buda nie wentylowana, stara nawet nie ma miejsca na wentyl na tylnej ściance :P), z drugiej strony słyszałem że L2 się dosyć grzeją i już w sumie nie wiem czy te temp są dobre czy nie. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
war3 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Witam dorwałem E2140, na razie śmiga jak w ustawieniach z siga, tyle że mam z nim pewien problem, wersja na L2 no i temp są dosyć zabójcze, myślałem że z karakorum'em będzie o wiele lepiej a tu przy zamkniętej budzie orthos 61 stopni dochodzi (przyznam buda nie wentylowana, stara nawet nie ma miejsca na wentyl na tylnej ściance :P), z drugiej strony słyszałem że L2 się dosyć grzeją i już w sumie nie wiem czy te temp są dobre czy nie. :P temperatury są w normie. to jest w końcu 65nm :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 (edytowane) temperatury są w normie. to jest w końcu 65nm :) No tak, ale ostatnio ktoś pisał że na M0 na 3GHz ma 40 stopni po kilku h orthosa (tyle ze 2 wentyle na chłodzeniu no i trochę inne chłodzonko :P) W sumie teraz te 61 w otwartej budzie już a w zamknietej +2/3 ;/ ogólnie lipa tyle że według core tempa tj. max ma 100 a nie jak M0 85... co nie zmienia faktu iż jutro zdejmę chyba te chłodzenie i jeszcze raz pasty nałożę chyba :S Edytowane 12 Maja 2009 przez Ralfo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfascik Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2009 Po roku użytkowania na plycie Abit ip-35e procesora PDC e2160 wpadło mi nowe chłodzenie. Normalnie chodzil na 3.2 na V=1.33. Ale chcialem zobaczyc jak wysoko sie podkreci, i : Tyle poszedl, wiecej nie prubowałem. Tylko ze stabilny tylko w windowsie, orthos juz resetuje kompa. Ale to tak teścik tylko z ciekawości... :);) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobweb Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Witam. Mam E2160 i Gigabyte 965p-s3. E2160 podkręcony do 2,8ghz Do niedawna wszystko było ok. Niestety ostatnio zauważyłem, że BIOS sobie a rzeczywistość sobie. Pomimo odpowiednich ustawień w BIOS procek pracuje z nominalnym taktowaniem, a pamięci nawet poniżej. FSB procesora 200 MHz w BIOSie ustawione 312MHz. Pamięci pracują 300 MHz w BIOSie ustawione 830MHz. Procka nie da się podkręcić nawet przy pomocy clockgena czy setfsb. Wie ktoś o co chodzi? Co nawaliło? Płyta, procesor a może pamięci? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Czym sprawdzasz ustawienia ? Pokaz moze screen z cpu-z. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobweb Opublikowano 27 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2009 Czym sprawdzasz ustawienia ? Pokaz moze screen z cpu-z.Używam everesta i cpu-z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 A updatowales bios w tym czasie ? Bo w sumie jedyne wytlumaczeni jakie przychodzi mi na mysl , ze plyta resetuje ci ustawienie do defaultu wykrywajac jakis oc failure. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobweb Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 A updatowales bios w tym czasie ? Bo w sumie jedyne wytlumaczeni jakie przychodzi mi na mysl , ze plyta resetuje ci ustawienie do defaultu wykrywajac jakis oc failure. Wymieniłem pamięci włożyłem do innych banków i pomogło. Potem będę sprawdzał co dokładnie zawiniło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Znam to weź wyjmij CPU i włóż ponownie zacznie cudownie wszystko działać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2009 (edytowane) Stabilne max (w granicach rozsądku), co można wyciągnąć na tej płycie: Procek ma apetyt na >3,6GHz, może nawet 3,7GHz Edytowane 13 Czerwca 2009 przez kwasior500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 Jak zwykle mam problemy z wyszukiwaniem ;) Jako że rozpoczęło się lato, warto nie męczyć procesora kiedy nie potrzebna jest wysoka wydajność. Próbuję przy 1680MHz (6x280) obniżać jak najbardziej napięcie i na razie doszedłem do 1.000V, jednak ciekawi jak niski vcore i przy jakim taktowaniu udało się Wam uzyskać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 To może ja się na szybko zapytam, dorwałem e2180 na płytce gigabyte p965 s3 rev. 3.3 ma sześciofazowe zasilanie, zasilacz mam spoko, ogólnie parę procków już podkręcałem, problem w tym że procek nie idzie więcej jak na FSB 278, próbowałem oczywiście zwiększać napięcia, obniżać mnożnik, nie pójdzie nawet na 6*300, płyta raczej spokojnie wytrzyma o wiele wyższe FSB, tym bardziej że procek robi te 2,75 na standardowym napięciu, bez wysiłku, czyżby wall na procku tak szybko ?? może taki "zbuk" mi sie trafił ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...