Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

O co chodzi z tym FSBWall ? To maksymalne FSB dla płyty czy jak ?:>

:mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

Dobra, a czym mozna zbadać stabilnosc podkreconego "systemu" właściwie? Dałem FSB333 1;1 z ram...

super pi 32,16 wystarczy?

Ja juz nie moge... walkujemy ten temat od Ho ho ho... a tu znow takie samo pytanie :/

Na dole jest cos takiego jak "Szukaj w temacie"... na prawde nie trzeba przegladac 100 stron watku wystarczy sobie poszukac... :damage_wall:

A co do testowania stabilnosci to...

... to samo... to nie wystarczy... orthos conajmniej 3 Godziny small fft i blend (procesor/ram)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja juz nie moge... walkujemy ten temat od Ho ho ho... a tu znow takie samo pytanie :/

Na dole jest cos takiego jak "Szukaj w temacie"... na prawde nie trzeba przegladac 100 stron watku wystarczy sobie poszukac... :damage_wall:

A co do testowania stabilnosci to...

... to samo... to nie wystarczy... orthos conajmniej 3 Godziny small fft i blend (procesor/ram)

Widac w dziecinstwie za duzo ta glowa w mur waliles...

To jest forum, a nie encyklopedia. Zapewne bylo juz wszystko walkowane ,wiec po co zakladanie nowych tematow ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do prywatnych rozgrywek zapraszam do innego dzialu, ale jestem zdania ze pomoc trzeba, wiec powiem od siebie ze stabilnosc rzecz wzgledna, zalezna od temperatury, rodzaju obciazenia itp przy podkrecaniu ;) wiec testowac takze mozna grajac ;) ale orthos, czy 2xsp2004, 2xprime95, wszystko jedno bedzie najszybsze i najwygodniejsze ;)

Załączam sciagniety text z vr-zone:

The boxed Intel® Pentium® dual-core desktop processors E2160 and E2140 will undergo the following changes for the L-2 to M-0 stepping conversion:

• New S-Spec and Material Master Number for the converting product

• CPUID will change from 6F2 to 6FD

• Extended HALT power specification will reduce from 12 Watts to 8 Watts

• Maximum allowed Case Temperature will increase from 61.4°C to 73.2°C

• Tcontrol offset will remain the same relative to 0 with the increase in maximum allowed Case Temperature, which will help reduce acoustics

• Minor visible difference between the L-2 and M-0 packages but is pin-compatible

Dołączona grafika

Edytowane przez wspac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój procesor nagle bez wyraźnego powodu przestał się buntować przy 3,3ghz. Przedtem zawsze się wieszał przy FSB=413, a dzisiaj, o dziwo, w miarę ładnie chodził jak mu tyle zapodałem. Po jakimś czasie męczenia orthosem skapitulował, ale podniosłem mu napięcie z defaultowego 1.31 na 1.33 i teraz ładnie chodzi na 3304mhz. Jestem super zadowolony. Jeszcze jak Ram się nie oburzy na 826mhz zamiast 800 przy timingach 4.4.4.12 i napięciu 2.2v, to będę naprawdę szczęśliwy. Zostawiam orthosa na noc i zobaczymy co zastanę rano. :)

EDIT: Ładnie bakupl. Ja trochę łagodniej idę. 413mhz (3304)@ 1.33v i 4.4.4.12 poszło bezproblemowo. Teraz testuję 417mhz (3336mzh) przy 1.33v. i wciąż 4.4.4.12 dla pamięci. Spróbuję zaatakować 3.4ghz (425mhz), ale obawiam się, że zanim do tylu dobiję, mój e2140 dostanie walla.

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój E2140 chodzi na 333x8. Narazie go bardziej nie męczę bo mam tylko plyte ne 945 :( I dosyc wysokie temp juz są (60st w stresie)

+=EDIT=+

Co tam, raz się żyje. Procek wstaje na 400x8 1.35V, ale tuż po włączeniu windy jest 60 stopni. Uzbieram pieniadze i kupie inne chlodzenie jakies to pochodzi

Tymczasem 350x8 - robie Prime95, już godzinke leci.

Edytowane przez bakupl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój procesor nagle bez wyraźnego powodu przestał się buntować przy 3,3ghz. Przedtem zawsze się wieszał przy FSB=413, a dzisiaj, o dziwo, w miarę ładnie chodził jak mu tyle zapodałem. Po jakimś czasie męczenia orthosem skapitulował, ale podniosłem mu napięcie z defaultowego 1.31 na 1.33 i teraz ładnie chodzi na 3304mhz. Jestem super zadowolony. Jeszcze jak Ram się nie oburzy na 826mhz zamiast 800 przy timingach 4.4.4.12 i napięciu 2.2v, to będę naprawdę szczęśliwy. Zostawiam orthosa na noc i zobaczymy co zastanę rano. :)

Potestuj jeszcze 3d markiem 2005 - konkretnie CPU Test. Jak procek jest niestabilny to się tam zawsze wywala. U mnie na napięciu 1.33V i 3GHz przejdzie spoko np. benchmark w Supreme Commander. Ale test w 3d marku dopiero na 1.41V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazlem e2180, jak myslicie to jakas lipa, czy oni na prawde je maja?

mozliwe ze maja, ale jak patrze na dostepnosc to pisze od 0 do 2 ... hmmm niewiem jak to interpretowac... ;) ciekawe czy to nowa rewizja... mozliwe ze juz tak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie odnosnie orthosa wiem ze to nie w tym dziale jednak prosze o rade

podkrecilem procesor do 2,9 Ghz na 290 fsb, procesor to e4400 a płyta na której krece to asrock conroe i865pe, na płycie nieda sie podniesc recznie napiec wiec dałem wszystko na high no i procesor lata, pamiec to geil 2 x1024 ddr 400 dual ustawiłem na 232 Mhz przy tymingach 2,5-3-3-6, wszystko smiga jak trzeba tylko martwi mnie jedno mianowicie temperatura, wczesniej na 2 Ghz procesor w stresie w Orthosie miał 45 a czsem przez chwiel 50 i 55 ale tylko kilka sekund potem znowu 40-45, anormalnie to 20 w idle, niestety sa to tylko temperatury rdzeni bo samego procka niepokazuje mi speedfun ani coretemp chociaz raz podczas testu SuperPI o dziwo pokazalo mi temperature procesora na i wynosiła ona 45 stopni podczas gdy rdzenie miały po 35 stopni, ta temperatura była stała nawet jak rdzenie spadały do 20, czasem tylko dochodziła do 46 stopni i znowu 45.

mam teraz pytanie podkreciłem procesor do 2,9 Ghz i temperatura rdzeni na wejsciu w Orthosa wynosi 50 stopni az boje sie dalej póscic bo napeno wzrosnie do 60-65 a to tylko rdzenie, do tego pokazały mi sie jakies płomyczki obok temperatur co jescze bardziej mnie zaniepokoiło, ile zatem ma teraz sam procesor oj boje sie ze moze miec ze 55-60 stopni, co zrobic? oczywiscie procesor idzie na standardowym napieciu czyli 1.285-1.320 tak pokazyje cpu-z i speedfun tylko dlaczego juz wiecej speedfun niepokazuje mi temperatury samego cpu jak raz to zrobił, mysle ze mogło to miec zwiazek z instalacja sisoftsandry bo nachwile ja zainstalowalem i odinstalowalem i byc wtym czasie robilem testy niewiem? czy te ogniki w spedfunie podczas testu orthosem pojawiajace sie przy temperaturze rdzeni 50 stopni to cos niepokojacego, co tu robic jak sprawdzic ile dokładnie ma mój procesor, jaka jest dopuszczalna max temperatura dla rdzeni i samego procesora w wypadku e4400, bardzo prosze pomoc to bardzo wazne dla mnie, dzieki

Edytowane przez lukaszrobert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasli masz dobry cooler i dobrze go zalozyles, to mozna przyjac ze temperatury sa w calkowicie bezpiecznym zakresie, podaj rewizje jaka masz procesora, bedzie mozna powiedziec jaka masz tcase max dla niego (jesli sa rozne rewizje)...

az takie skoki nie wystepuja temperatur, cooler musialby sie neistabilnie trzymac procka zeby tak bylo :D

nastepnym razem pisz w odpowiednich dzialach bo Cie zjedza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazlem e2180, jak myslicie to jakas lipa, czy oni na prawde je maja?

3 tygodnie do premiery. Na pewno są na nowym rdzeniu. Ciekawe co tym razem INTEL wymyśli, żeby utrudnić O/C, bo chyba proc nie będzie miał FSB walla na poziomie 300MHz, a z drugiej strony M0 powinno kręcić się trochę lepiej niż L2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasli masz dobry cooler i dobrze go zalozyles, to mozna przyjac ze temperatury sa w calkowicie bezpiecznym zakresie, podaj rewizje jaka masz procesora, bedzie mozna powiedziec jaka masz tcase max dla niego (jesli sa rozne rewizje)...

az takie skoki nie wystepuja temperatur, cooler musialby sie neistabilnie trzymac procka zeby tak bylo :D

nastepnym razem pisz w odpowiednich dzialach bo Cie zjedza ;)

przepraszam za troche lamerskie pytanie ale jestem małoobeznany troche i niewiem gdzie mozna sprawdzic rewizje procesora, płyty głownej to wiem ale procka nie wiem jak gdzie moze gdzies na opakowaniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 tygodnie do premiery. Na pewno są na nowym rdzeniu. Ciekawe co tym razem INTEL wymyśli, żeby utrudnić O/C, bo chyba proc nie będzie miał FSB walla na poziomie 300MHz, a z drugiej strony M0 powinno kręcić się trochę lepiej niż L2...

całkiem możliwe ze juz w sklepach beda sie pojawiac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam za troche lamerskie pytanie ale jestem małoobeznany troche i niewiem gdzie mozna sprawdzic rewizje procesora, płyty głownej to wiem ale procka nie wiem jak gdzie moze gdzies na opakowaniu?

ale ja tępy jestem, no ale dobra czsem kazdy ma zły dzien a wiec revision mojeego procesora to L2 na steppingu 2, Family i ext. famil 6, model i ext model F

czyli jakie jest max tcase dla mojego procesora, aha mam jeszcze takie jedno pytanie w sisoft sndrze pokazuje mi ze cpu fsb rated jest wieksze niz fsb rateed i mówi zebym zredukował fsb, czy mam to robic skoro procesor jest stabilny??

Edytowane przez lukaszrobert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedź ze sklepu

Przykro nam ale zamówienie na ten model procesora będziemy mogli zrealizować dopiero około 8 września ponieważ wtedy spodziewana jest pierwsza dostawa do Polski tego modelu.

Lipa, bo będę składał kompa dziewczynie i się z niądogadałem, że mój parodniowy E2140 trafi do niej, a ja dołożę i kupię e2160. Ale być może jużwcześniej będą miały jakieś większe sklepy. Jeszcze tak nie było, żeby na procki trzeba było czekać po premierze, przeciwnie zawsze były przed już dostępne i to w Polsce.

ja mam około 36 sekund :D

ja też

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lipa, bo będę składał kompa dziewczynie i się z niądogadałem, że mój parodniowy E2140 trafi do niej, a ja dołożę i kupię e2160. Ale być może jużwcześniej będą miały jakieś większe sklepy. Jeszcze tak nie było, żeby na procki trzeba było czekać po premierze, przeciwnie zawsze były przed już dostępne i to w Polsce.

ja też

imo nie wierze troche w ten termin. procki napewno beda po 15.08. zawsze byly 1-2 tyg wczesniej i teraz pewnie tez tak bedzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz dać nawet 1,55V, tylko sztuka w tym, aby go wtedy schłodzić... Dobra pasta + Infinity lub Ninja i da radę :) Nie ważne ile *C, ważne że stabilnie :lol:

A tak w ogóle, to podnoszenie napięcia nic nie poradzi na FSB walla, a na E2140 do osiągnięcia max-a nie potrzeba wysokich napięć B-)

Edytowane przez arek1313

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi