Sector19 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 dajcie chłopaki jakieś wyniki E2180 bo nigdzie w necie nie moge znależć nawet u ruskich, jakie jest średnie oc? Z E2180 musicie poczekac do przyszlego tygodnia u mnie... bo teraz mam chwilke wakacji :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) Ja juz sie poddaje, nie wiem co jest grane, moze czapa na procu krzywo zalozona, czy co... Sprawdzielm jeszcze raz, teraz wszystko wygladalo na OK, na procku po pascie widzialem, ze teraz dociskal calego. Dotykalem kazdego HeatPipe na Ninji to kazdy sie nagrzewal, wiec raczej nie sa walniete. A tempy ? Bez zmian, 2,1Ghz 1,25V i Idle 30C, stres 56C wg Core 0.94. No to sobie kur... pokrecilem procesor. Ja jeb... A Ninja bez wentyla sie nagrzewala, ale teraz na 5V jest praktycznie zimna. EDIT: Najbardziej martwi mnie ten skok temperatury. Mam wylaczonego SpeedStepa i te C1, czy co to jest, wiec caly czas jest takie samo napiecie, a z Idle 30C po wlaczeniu Othosa po 2s temperatura juz jest 50C. Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Bez zmian, 2,1Ghz 1,25V i Idle 30C, stres 56C wg Core 0.94 Na 0.94?? :blink: No to sobie jeszcze dodaj do tego 15*C :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S1Sweet Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 daj sobie spokoj z programami, sprawdz reka i bedziesz wiedział co i jak :) w 2 sekundy (chyba) o 20*C nie podskoczy, pewnie pokazuje max. temperature ktora bedzie przy dluzszym "wysiłku" a nie obecna która jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Ja juz sie poddaje, nie wiem co jest grane, moze czapa na procu krzywo zalozona, czy co... Sprawdzielm jeszcze raz, teraz wszystko wygladalo na OK, na procku po pascie widzialem, ze teraz dociskal calego. Dotykalem kazdego HeatPipe na Ninji to kazdy sie nagrzewal, wiec raczej nie sa walniete. A tempy ? Bez zmian, 2,1Ghz 1,25V i Idle 30C, stres 56C wg Core 0.94. No to sobie kur... pokrecilem procesor. Ja jeb... A Ninja bez wentyla sie nagrzewala, ale teraz na 5V jest praktycznie zimna. EDIT: Najbardziej martwi mnie ten skok temperatury. Mam wylaczonego SpeedStepa i te C1, czy co to jest, wiec caly czas jest takie samo napiecie, a z Idle 30C po wlaczeniu Othosa po 2s temperatura juz jest 50C. Pisałem stronę wcześniej że ten proc: A: Ma popsutą czujkę (znakomita większość tych procków) B: Tak się grzeje. Ale jeśli Ninja jest zimna to to jest wina popsutej czujki. Olej odczyt temp i kręć procka. U mnie na 1.55v i 3.6Ghz na E2160 proc miał rzekomo 91* w CT 0.95, a bloczek na CPU był chłodniejszy niż na E6600 3.5Ghz @ 1.525, który to ma 54* w stresie. Docisk na E2160 był odpowiedni. Konkluzja ? E2160 ma walniętą czujke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) E2140 :) No chcialbym zeby tak bylo, ale mowie, jak sie na Pasywa pusci, to zaczyna sie nagrzewac, ale z wiatrakiem na 5V to praktycznie caly czas jest zimna Ninja. Tera puscilem 2,66Ghz 1,25V to po 30min w Othosie jest 63C i to w tym Core 0.94, wiec pewnie 0.95 wiecej pokaze, a Ninja na dole ledwo ledwo letnia (z wetnylem oczywiscie). EDIT: CoreTemp 0.95 jeszcze lepszy IDLE - 48C, STRES - skok z 48C na 68C po wlaczeniu Othosa i temperatura ok. 72C :( EDIT 2: Panowie, czy takie cos po paru minutach w Othosie na 2,66Ghz 1,3V (bios) - 1,26V odczyt jest oznaka za niskiego napiecia, czy raczej temperatury ? Pamieci sa na 860Mhz, wiec to nie one. Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eubie Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Moze byc za niskie napieice, jaki za wysoka temperatura temperatura..... podnies napiecie i/lub obroty na wiatraku to sie przekonasz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) Obrotow nie mam co podnosic, bo Ninja praktycznie zimna, a z tym napieciec sie boje, bo sam widzisz ze tak na slepo nie znajac temperatur, to troche strachowe :( EDIT: Panowie, czy jest to mozliwe, zeby na E2140 2,66Ghz 1,35V (bios) 1,30V odczyt proc nie dawal rady ? Znowu sie po paru minutach w Othosie dzieje to co na screenie wyzej. Raczej wyzszego potrzebuja te proce napiecia na te 2,66Ghz, czy juz raczej na 99% moge chlodzenie zaczac obwiniac ? Moze chipset od plyty glownej, bo on tez jest goracy, ze jajka mozna na nim smarzyc (naprawde), ale o nim czytalem znowu, ze "ten typ tak ma" i nawet na duzych FSB jest zabilny. Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eubie Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Przeszukalem watek ale nie moge znalesc jaka masz plyte, a nie mam zabardzo czasu sie zagelbiac. Jezeli to nV650 to jak najbardziej mozliwe, mialem 3 asus p5n-e i zadne nie chcial po O/C dzialac stabilnie bez nawiewu na mostek polnocny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 (edytowane) EVGA 650i Ultra. Moze bede mial Scythe Andy, a on wieje na mostek to sie zobaczy. Ale z tego co wiem, to ten mostek mimo ze jebitnie goracy nie powodowal w testach na roznych serwisach niespodzianek. EDIT: No to Sctyhe Andy wyrwalem w fajnej cenie. Zobacze jak sie sprawi, w sumie to dzieki temu, ze bedzie wiac jeszcze na chipset, to na ta plyte powinno byc jak znalazl. Edytowane 31 Sierpnia 2007 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cripple Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2007 A ktoś z Was testował może tego Biostara TP35D2-A7 ?? Bo jak widziałem na linkach podanych do innego forum, tam ludzie osiągają na tej płycie ponad 500mhz, ciekawe jak ona by się sprawowała z tymi E21x0 no i czy nie sprawia jakichś problemów przy użytkowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 no ja się zastanawiam nad tą płytą i też czekam na jakieś polskie recenzje - a jak się nie doczekam to chyba ją kupię w poniedziałek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 witam. dolaczylem do grona posiadaczy e2160. selekt od Sectora :wink: 9x333 bez zmiany napiec ustawione przy pierwszym odpaleniu kompa, na abicie ip35-e, pamiatki 860 4-4-4-12 na 2.1V (chyba slabo niestety). boxowe chlodzenie troche mnie ogranicza bo temperatury troche wysokie (a przynajmniej na takie wygladaja :-P ). strach krecic w ciemno, a widok temp ok 82 pod orthosem troche przerazaja.. dopiero zaczynam zabawe z intelem, bede informowal na biezaco o postepach. pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 witam. dolaczylem do grona posiadaczy e2160. selekt od Sectora :wink: 9x333 bez zmiany napiec ustawione przy pierwszym odpaleniu kompa, na abicie ip35-e, pamiatki 860 4-4-4-12 na 2.1V (chyba slabo niestety). boxowe chlodzenie troche mnie ogranicza bo temperatury troche wysokie (a przynajmniej na takie wygladaja :-P ). strach krecic w ciemno, a widok temp ok 82 pod orthosem troche przerazaja.. dopiero zaczynam zabawe z intelem, bede informowal na biezaco o postepach. pozdrawiam. Spoko spoko... patrzysz na tempy na coretemp 0.95?? pewnie dlatego pokazuje az 82*C Ps. Dawaj 3,1Ghz :) wkoncu tyle poleci :)... bez problemu :)... Ps. czekamy a postepy... Bez conajmnije 3,4Ghz nie pokazuj sie... ta sztuka na tyle zasluguje :wink: :wink: B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 dalem mu 1.4V z biosu, w programach w idlu jest ok. 1.38, w stresie 1.35 mniej wiecej, fsb 360 (3240mhz) i po paru minutach w orthosie sypie. temperatury ok 85 stopni w coretemp 0.95. wiecej papu na boxie moze byc niebezpieczne prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 Czyli co, olac te tempy ?? Ja tez mam kur... ponad 80C w CoreTemp 0.95 :/ na E2140. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eubie Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 u mnie na l2 tempertury byly w miare normalne, M0 mimo wymiany pasty grzeje sie wciaz nieziemsko.. znaczy sie CoreTemp wyswietla nieziemskie temperatury :) Bo 'organoleptycznie' nie jest tak zle. Dzisiaj jeszcze poprawie do 3.4 i starczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 o_O Jak wysoko jest FSB wall na tym procku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 EVGA 650i Ultra. Moze bede mial Scythe Andy, a on wieje na mostek to sie zobaczy. Ale z tego co wiem, to ten mostek mimo ze jebitnie goracy nie powodowal w testach na roznych serwisach niespodzianek. EDIT: No to Sctyhe Andy wyrwalem w fajnej cenie. Zobacze jak sie sprawi, w sumie to dzieki temu, ze bedzie wiac jeszcze na chipset, to na ta plyte powinno byc jak znalazl. Ja mam Andy'ego (dałem niecałe 90zł za nówkę) + EVGA i radiator na chipsecie jest bardzo gorący, przy płycie parzy (a przewiew w szefie mam niezły: 2x92 wciągające z boku + 120mm i 140mm wyciągające z tyłu). BTW nie wiem czy mi się trafił taki cichy wentylator czy wszysttkie 120 montowane w Scythe są takie ciche czy tylko w Andy Samuraju, ale ten wiatrak pracuje ciszj niż droższe Papsty i jeszcze droższse Scythe z serii FLEX (przy podobnych obrotach ofkors). Mój e2140 (L2) robi 3ghz na dosyć niskim napięciu, potem ma walla. Myślicie, że opłaca się wymieniać na jakiegoś 2160 na M0 ?? Nie wiem jak ta nowa rewizja idzie, ale szansa n dodatkowe 300MHz chyba jest realna po takiej zamianie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 o_O Jak wysoko jest FSB wall na tym procku ? U mnie 440 xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 (edytowane) Ja mam Andy'ego (dałem niecałe 90zł za nówkę) + EVGA i radiator na chipsecie jest bardzo gorący, przy płycie parzy (a przewiew w szefie mam niezły: 2x92 wciągające z boku + 120mm i 140mm wyciągające z tyłu). BTW nie wiem czy mi się trafił taki cichy wentylator czy wszysttkie 120 montowane w Scythe są takie ciche czy tylko w Andy Samuraju, ale ten wiatrak pracuje ciszj niż droższe Papsty i jeszcze droższse Scythe z serii FLEX (przy podobnych obrotach ofkors). No ja za 80zl wyrwalem nowke. Ale jak bys mogl powiedziec, bo ciekawi mnie to, czy jak Andy sobie wieje, to cos leci na ten radiator od Chipsetu plyty ?? Czuc tam jakis przewiew ? A co do wentyli Scythe, to ja tego na Ninji tylko na 5V puszczalem, ale jest bardzo fajny, nic nie skwierczy, nic nie szumi no i zadnych drgan nie ma. Edytowane 1 Września 2007 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 U mnie 440 xDMieć ściankę na FSB 440 i trzymać CPU na 375... Toż to normalnie grzech ;] Ciekawe co by taki cep pokazał na DI :devil: No ale teraz z Sectorem będziemy mieli trochę E21x0 to się może znajdzie jakaś perełka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 No ja za 80zl wyrwalem nowke. Ale jak bys mogl powiedziec, bo ciekawi mnie to, czy jak Andy sobie wieje, to cos leci na ten radiator od Chipsetu plyty ?? Czuc tam jakis przewiew ?Tak szczerze to nie bardzo czuć (przy ok 800obr/minute). Tyle, że ogranoleptyczny "pomiar" jest problematyczny - mogę tam włożyć najwyżej palucha czy kawałek dłoni, a te nie sprawdzają się specjalnie jako czujniniki przy stosunkowo małej ilości przepływającego powietrza. Rozsądek (i fizyka) podpowiada, że boxowy wentyl na 100% będzie lepiej sprawdzał się w kwestii chłodzenia radiatora na mobo, ale Andy niewątpliwie będzie lepszy niż np Ninja pod tym wględem. W dodatku, jak masz dodatkowy nawiew z boku, to temperatury powinny być niższe niż na Ninji. Ale dobra, koniec z OT bo to raczej pasuje do działu "chłodzenie". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 (edytowane) u mnie na "sektorowym" egzemplarzu e2160 poszedl 6x400 i orthos dwie i pol godzinki spokojnie bez niespodzianek sobie idzie :wink: temperatury w okolicach 80 stopni na CT 0.95. ale do tych 3200 (9x360) potrzebuje wiecej niz 1.4V a to na boksie boje sie zrobic troche.. jakie chlodzonko moze pomoc? tzn jakiej klasy? fryzjer wystarczy czy raczej za czyms od scythe sie ogladac? (9x400 mi sie marzy... :rolleyes: ) edit: 8x400@1.405V w biosie i 89 stopni... Edytowane 1 Września 2007 przez Mumin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eubie Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 Wall.... a bo ja wiem, na 436 bootuje, przy 1.5V z biosu, drop jakies 0,05-6. Wiecej papu mu nie bede narazie dawal, do czasu zamontowania WC. 8x325 @ 1h Orthos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 8x425 @ 1h Orthos jakie chlodzenie masz teraz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 Panowie, ktora waszym zdaniem plytka jest lepsza pod E2140 ? :) Teraz mam EVGA 650i Ultra, ale na dniach przyjdzie jeszcze Biostar TForce 965PT i nie wiem ktora zostawic. Szczerze mowiac nie chce mi sie robic znowu formata pod Biostara, zeby go testowac i dlatego chce sie dowiedziec, ktora waszym zdaniem bardziej grzechu warta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 8x400@1.405V dwie godziny pod orthosem poszlooo... dziwne, bo 9x356 wywalal przy tym samym napieciu po kilkunastu minutach.. teraz ide w testach w dol z napieciem coby temperatury troche w dol poszly bo te ok 85 stopni to troche niezdrowo.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eubie Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 (edytowane) jakie chlodzenie masz teraz? Jakis pentak hp100 bodajze, taki za 50 dych. Ale daje rade w porownaniu do BOXa. Tak czy siak to juz koniec jego mozliwosci raczej. O 3.5GHz powalcze na innym chlodzeniu. Edytowane 1 Września 2007 przez eubie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 8x400@1.405V dwie godziny pod orthosem poszlooo... dziwne, bo 9x356 wywalal przy tym samym napieciu po kilkunastu minutach.. teraz ide w testach w dol z napieciem coby temperatury troche w dol poszly bo te ok 85 stopni to troche niezdrowo..Inny dzielnik/takty memek ? :) A te 85* to sobie można pomiędzy bajki wsadzić [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...