Mumin Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 memki mialy 2.0V i timingi automatycznie ustawione, wiec to chyba nie byl powod.. poza tym 850mhz przy 5-5-5-15 to dla nich nie problem. a sam dzielnik moze miec az taki wplyw? teraz idzie orthos przy napieciu 1.38 z biosu i 1.33 w abiteq i cpu-z. dziwne, bo w 3dmarku05 przechodzi cpu testy i nie robi juz fill rate'ow i pozostalych do konca, tylko wlasnie po drugim cpu tescie konczy i podaje wynik :huh: skoro 85 stopni nierelane to jakie moze byc mniej wiecej rzeczywiste? pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 1 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2007 Jak miałeś ustawiony dzielnik na AUTO to tak wplyw jest duży :P Ustaw 1:1 i sobie sprawdzaj jak proc leci ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 wszystko jak na screenie. 8x400@1,38V - 10 godzin small ftt wiec mniemam ze stable :wink: ps. prosze sie nie smiac ze tyle programow czytajacych temp : ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nethaker Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 A czemu nie puściłeś Blenda z priorytetem 9? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 A czemu nie puściłeś Blenda z priorytetem 9?nie wiem.. wyczytalem zeby do sprawdzania stabilnosci po oc puszczac small fft. ale puszcze i blenda bo teraz pamieci tez do sprawdzenia beda. pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eubie Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Zapodalem na noc Orthosa, policzyl sobie 10 godzin i jak widac na screenie tempertatura nie przekracza 82 stopni. Fakt, faktem - sporo, i to przy wysokich obrotach wentylatora. Jedzac sniadanie z ciekawosci skrecilem obroty do minimum, zeby zobaczyc kiedy sie procek 'wysypie' lub jaka ladna temperature osiagnie. I wychodzi na to ze nie moge za nic przekroczyc 83*C, a roznica miedzy maksymalnymi a minimalnymi powinna podchodzic pod 10 stopni. Wiec albo CoreTemp klamie /rozne wersje/ albo czujnik w CPU, bo radiator napewno ma wieksza temperature. No chyba ze w CoreTemp to normalne ze sie na 83*C potrafi zatrzymywac, a mnie to jak do tej pory ominelo. CPU normalnie liczy, tjunction sie nie wlacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 (edytowane) Panowie mam mały problem.....zapodaje 3,4ghz i orthosa....noi leci sobie 30 sekund i restart....mysle sobie no nic małe v....daje wiecej....znowu restart.....daje jeszcze wiecej....noi znowu restart....i zauważyłem że to zdaje sie wina tego że jak procek osiągnie 80*C to komp sie restartuje :-| Wyjściem jest tylko lepsze chłodzenie czy to jakieś zabezpieczenie Intela które takie coś powoduje?? Pozatym dziwi mnie jeszcze jedna rzecz....w coretemp VID pokazuje mi 1,2875 a np u @eubie 1,2250v :? A obaj mamy M0.... Edytowane 2 Września 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Bo Core Temp czyta VID z kosmosu ;] A co do zabezpieczenia to sobie możesz wyłączyć je w biosie w opcjach CPU i po kłopocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eubie Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 (edytowane) No nie wiem, czy VID z kosmosu, bo u mnie pokazuje zawsze dokladnie taki sam jak wykryl sobie bios. W przypadku L2, E6750, E6300 i E4300... Edytowane 2 Września 2007 przez eubie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Witajcie :> Mam pytanko :> Mam jak wiecie 2140 L2 ktory chodzi na 2.8GHz ;) Czy opłaca sie zamienić na 2140 M0 ktory nie wiadomo jak sie kreci (taki znajomy noobek co do biosu nigdy nie wszedl) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 @eubie ile musisz dać V na to 3,4ghz?? Bo mój zaczyna sie w miare stabilny dopiero przy 1,47 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eubie Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 U mnie 1.5V z biosu, realnie pewnie jakies 1.42-1.43 przy obciazeniu. Chociaz i to nie wiadomo, trzaby miernik w lape wziac.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 blend z priorytetem 9 leci juz prawie 3 godziny, zadnych niespodzianek, temp w coretemp 0.95 maks 86 stopni, w speedfanie/abiteq maks 70 dla rdzenia. rozumiem ze jesli blenda przechodzi to i proc stabilny i pamieci rowniez? dla cpu 1.4 z biosu, dla pamieci 2.1. moga takie ustawienia zostac 24/7? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 U mnie 1.5V z biosu, realnie pewnie jakies 1.42-1.43 przy obciazeniu. Chociaz i to nie wiadomo, trzaby miernik w lape wziac.. Hmm to dość sporo potrzebuje, a na jakiej płycie kręcisz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eubie Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 P35 DS3R, roznica miedzy biosem a cpu-z, tak samo jak i vdroop rosna wraz z ustawieniem z biosu, wiec bez miernika naprawde ciezko okreslic czy jest 1.38 czy 1.43 :) ale stawiam ze raczej blizej tego 1.43 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 wszystko jak na screenie. 8x400@1,38V - 10 godzin small ftt wiec mniemam ze stable :wink: ps. prosze sie nie smiac ze tyle programow czytajacych temp : ^_^ Hmmm to bardzo ladnie ladnie :) Panowie mam mały problem.....zapodaje 3,4ghz i orthosa....noi leci sobie 30 sekund i restart....mysle sobie no nic małe v....daje wiecej....znowu restart.....daje jeszcze wiecej....noi znowu restart....i zauważyłem że to zdaje sie wina tego że jak procek osiągnie 80*C to komp sie restartuje :-| Wyjściem jest tylko lepsze chłodzenie czy to jakieś zabezpieczenie Intela które takie coś powoduje?? Pozatym dziwi mnie jeszcze jedna rzecz....w coretemp VID pokazuje mi 1,2875 a np u @eubie 1,2250v :? A obaj mamy M0.... to zabezpieczenie Twojego MSI... tez tak mialem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Hmm to dość sporo potrzebuje, a na jakiej płycie kręcisz??1.5v (do tego z takim dużym dropem) do 3.4Ghz na E2140 to według ciebie sporo ? :blink: To ja już nic nie mówie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 (edytowane) Sry ze sie tak wtrace z buciorami w wasza dyskusje, ale mam kilka pytan i sadze ze to odpowiednie miejsce by je zadac. 1. Co mozecie powiedziec na temat roznicy w wydajnosci prockow Dual Core'ow a Core 2 Duo? Sa miedzy nimi jakies roznice w architekturze itp czy roznia sie tylko tym dodatkowym 1mb catchu - swoja droga, jak ta roznica przeklada sie na wydajnosc? Przydalyby sie jakies testy, benchmarki jesli cos wiecie o takowych. 2. Czy przy obecnych cenach [E2140 ~230 PLN ; E2160 ~285 PLN ; E2180 ~320 PLN] jest ekonomiczne uzasadnienie aby dokladac do E2160 lub E2180, czy roznica w cenie jest adekwatna do wzrostu wydajnosci? Innymi slowy, czy na E2180 overclock 100% [4 ghz] jest mozliwy, tak jak ma to miejsce w przypadku E2140? 3. Czy Pentagram HP-100 AlCu z takim wentylem ma szanse dobrze chlodzic E2140 wyciagnietego wysoko [chcialbym jakies 3,2 - z tego co piszecie to nie jakis abstarkcyjny wynik dla M0], czy jednak w takiej sytuacji nie obejdzie sie bez coolerow ze stajni Scythe'a? Pentagram na standardowym wentylu wyjacym na 3000 rpm odpada bo takiego halasu nie zniose na pewno. Wentylacja w budzie bedzie raczej dobra, oczywiscie Arctic Silver 5 bedzie na procku zamiast tego swinstwa co daja w standardzie... Edytowane 2 Września 2007 przez Paolo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 AD 1. Różnica w grach jest minimalna, w 3DMarkach już trochę większa. Największa różnica jest w Super Pi i tyle ;] Jak nie bawisz się w kompresje Video itp to więcej kaszu ci nic nie da. AD 2. Wyższy nr ma wyższy mnożnik, jest to niejakie zabezpieczenie dla FSB wall'a. Bo lepsze jest 350x10 niż 350x8 : > 4Ghz na E2180 na codzień = no way ;) AD 3. Schłodzić tego proca na 3.2Ghz to potrafi BOX, także ten Pentagram nie będzie miał żadnych problemów :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 Dzieki za konkretna i wyczrpujaca odpowiedz. W takim razie na ile mozna by tego E2180 podciagnac [tak realistycznie] ? Bo sie zastanawiam czy warto te 90 zl doplacic czy dac se spokoj... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Masz szanse na 3GHz na niskim napieciu :) . 3.2-3.3 GHz po mocniejszym dovoltowaniu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piciu. Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Witam (na forum) Mam lamerskie pytanie ;) jaka jest bezpieczna maksymalna temp. dla E2160 ? Zabralem sie za male oc i przy 3,0 osiaga okolo 55st. w stresie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mumin Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) jaka jest bezpieczna maksymalna temp. dla E2160 ? Zabralem sie za male oc i przy 3,0 osiaga okolo 55st. w stresie. to zalezy jak mierzysz, jaki stepping procka. u mnie L2 w coretemp 0.95 osiaga pod orthosem ok 85 stopni (przy tjuncktion 100 stopni). speedfan/abiteq - maks 70 dla rdzeni. zreszta, w tym topicu przez kilka ostatnich stron jest o tym dosyc sporo. polecam poczytac, mozna naprawde wiele sie dowiedziec. Edytowane 3 Września 2007 przez Mumin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piciu. Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Ok dzieki za odp. poczytam wieczorem ;) Temp. mierze speedfanem - czyli mam jeszcze troche "zapasu" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilentManiac Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Ja tylko wrzucę, że odebrałem w ubiegłym tygodniu z Apollo w Krakowie E2140 M0. W ciągu tego tygodnia cena spadła o kolejne 12zł... :-| :wink: O podkręcaniu i tempach nie będę mówił, bo: 1. czekam na FanDuct do TR HR-01 2. na Viście CoreTemp w wersji 0.95 siem wiesza... :-) Aaa, może by kogoś interesowało - ten proc zupełnie nie podkręcony (1.6GHz) na całkowicie pasywnym HR-01 (prawie, bo oczywiście są wentyle: tył odbudowy 120mm ok. 1200RPM i zasilacz) przy obciążeniu osiąga ok. 63-65*C mierzone SpeedFanem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpl Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Gdzie można dostać E2140 M0 oprócz wymienianego wczesniej bitcomputer, gdzie jest dosc droga przesyłka i procesor wychodzi 255zł?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Gdzie można dostać E2140 M0 oprócz wymienianego wczesniej bitcomputer, gdzie jest dosc droga przesyłka i procesor wychodzi 255zł?? Ja tylko wrzucę, że odebrałem w ubiegłym tygodniu z Apollo w Krakowie E2140 M0 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpl Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Czytałem, ale w apollo we wrocku maja jeszcze L2 a nie wiem skąd wysyłaja, wiec jest ryzyko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorer Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) Ja swojego zamawiałem w apollo i dostałem z Krakowa - oczywiście M0 Edytowane 3 Września 2007 przez Dorer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 No we Wrocku sprawdzilem kilka z gosciem, to same L2, potem poszedl na zaplecze, ale tam tez same L2, ale tak czy siak, nie najgorszy mi sie ten L2 trafil :) Wiem, ze test marnie wyglada przy Waszych 10h, ale prawdziwy test bedzie jak w jakas gierke zagram ;) Napiecie w biosie 1,35V, EVGA zaniza mocno. Pozniej bede sprawdzal na nizszym. Nie chcial startowac, az sprobowalem zwiekszyc napiecie chipsetu z 1,2V standardowego na 1,3V i wszystko poszlo jak zloto. Te temperatury mnie martwia, Ninja ledwo letnia, zobaczymy jak bedzie jak Andy przyjdzie. Poza tym, nie wiem skad sie wziela temperatura chipsetu, nie bylo, nie bylo, a nagle sie pojawila, w Idle 119C, w Stres 121C :) Chipset nie powiem, jak to na Evga goracy, ale zeby 121C bylo to cos mi sie nie wydaje, a przynajmniej mam nadzieje, ze nie ma :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...