_bartx Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) Evgea 650i nForce Ultra nie ma innych czujników poza CPU. W ogóle nie patrz na resztę temperatur. W BIOSIE masz tylko CPU. A wyniczek miły :) Temperatury masz IMO bardzo wysokie. Ja mam 64-65C na BOXIE przy procku tak jak w sigu (najnowszy BIOS). Ile masz w idle? Wiem, że te procki mają skopane czujniki i w odczytach zwykle są duże temperatury, ale aż takie to chyba przegięcie. Ja mam w idle 31-32C (C1ST, SpeedStep itp. wyłączone) i to jest jedyna temperatura w jaką jestem w stanie uwierzyć. W stresie ten procek może mieć max 50C moim zdaniem. W ogóle temperatura jest jakoś dziwnie podawana - na Athlonie XP 2000+ rosła stopniowo, a tu po załączeniu Orthosa zaraz wzrasta o kilkanaście stopni. Ciekawe jak to możliwe :mur: To samo jest po wyłączeniu Orthosa - jakoś tak nagle spada. Co do odczytu temperatur - zastanawia mnie dlaczego wszyscy używają CoreTemp, skoro jest Intel Thermal Analysis Tool, który pokazuje temperatury o 4-5C mniejsze niż CoreTemp 0.95 i to raczej temu programowi bym wierzył - w końcu to oficjalny soft od Intela. Edytowane 3 Września 2007 przez BArt_X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.f.pawlikowski Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 witam u mnie itat pokazuje nieco wyzsze (1-3*C) tempy anizeli ct 0.95 zeczywiscie nie mozliwy az taki skok przy zmianie obcazenia cpu, chyba ze kontakt bylby bardzo kiepski radiatora z prockiem, ale nawet wtedy raczej nie az taki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 (edytowane) @ BArt_X No wlasnie tez mnie martwia te tempy, u mnie po wlaczeniu ORTHOSA jest skok o 20C !!! Dokladnie cos takiego mialem kiedys na AMD jak zamontowalem chlodzenie tak, ze dotykalo jakies 2/3 proca. Jak pozniej poprawilem, to rosla stopniowo. Naprawde nie wiem juz co jest grane, Ninja jak ja bez wentyla puscilem, to sie nagrzewa dosyc niezle, ale na wentylu 5V jest ledwo letnia, a sam widzisz jakie tempy pokazuje. No i co tu robi ten chipset temp :D Nie bylo go, az sie nagle pojawil. Takie mam tempy w Idle. EDIT Ten Intel Thermal costam w stresie podaje podobne tempy co Everest, w Idle wyzsza o 12C. Edytowane 3 Września 2007 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilentManiac Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 BArt_X napisał(a): W ogóle temperatura jest jakoś dziwnie podawana - na Athlonie XP 2000+ rosła stopniowo, a tu po załączeniu Orthosa zaraz wzrasta o kilkanaście stopni. Ciekawe jak to możliwe :mur: To samo jest po wyłączeniu Orthosa - jakoś tak nagle spada. Mam dokładnie to samo - pod obciążeniem ok. 65*C (prawie passive) a po wyłączeniu Orthosa temperatura w ciągu 15 sekund spada do ok. 42*C. Później około 3-5 minut zajmuje zejście do standardowych 32*C na idle. Czas pomyśleć o "własnym" pomiarze temperatury tego procka. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 U mnie na AMD w ciagu minuty proc sie strasznie rozgrzewa, a po wylaczeniu Stress Prime schodzi po okolo 20 sekundach do nizszej temperatury, a potem musi jeszcze chwile pochodzic zeby zejsc do najnizszej mozliwej ;) . Jest to spowodowane trybem C'n'Q :) W intelu jest cos podobnego, moze dlatego wam tak szybko temp spada :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 (edytowane) Np. ja mam tego SpeedStepa i C1 powylaczane, wiec to raczej nie to. Edytowane 4 Września 2007 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 (edytowane) Powiem wam tak... nie wiem czym wy sie przejmujecie... przeciez to odczyt z diody procesora i jest to JAK NAJBARDZIEJ naturalne... ze tak szybko sie rozgrzewa... nei wiem czy wiecie ale juz w Pentium 3 tak bylo :) w A64 tez tak jest gdy odczytujesz temperature z diody w procesorze.... Edytowane 4 Września 2007 przez Sector19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 (edytowane) Pierwsze testy E2180 w sieci. Wygląda , że narazie każdy M0 kreci sie podobnie. teścik http://www.google.com/translate?u=http%3A%...=en&ie=UTF8 Przy 2.5ghz napięcie 1.1V :) Dla mnie super Łol w okolicach 425-450 "Booten war bis 425 MHz möglich und auch Prime 95 lieferte nach 1 Stunde und 45 Minuten Laufzeit keine Fehler" Z mnożkiem x10 pozwala na ładne wyniki, tylko przy jakim napięciu :) Edytowane 4 Września 2007 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 (edytowane) M0 mają z reguły dość wysoko fsb walla ;] Wiec przy mnożniku x10 można sie pobawić :wink: Edytowane 4 Września 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eubie Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 aldam napisał(a): http://www.google.com/translate?u=http%3A%...=en&ie=UTF8 Przy 2.5ghz napięcie 1.1V :) Dla mnie super Moj przy defaulcie z biosu, czyli 1.225V, co daje pod obciazeniem 1.13V robi sporo ponad 2800MHz :D aczkolwiek przy 2900Mhz juz sie wywala. Szkoda ze powyzej juz napiecie dosyc sporo trzeba podnosic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilentManiac Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Mam krótkie pytanko, bo się na Intelu jeszcze nie znam... :-) Dla Was pewnie będzie oczywiste, ale chcę się upewnić. Jeśli puszczę e2140 M0 zamiast 8x200=1.6 na 8x266=2.1 przy standardowym napięciu (obecnie MSI P35 ustawia mi coś koło 1.25V) to zwiększą mi się temperatury? Inaczej pytając, czy na temperaturę ma jedynie wpływ napięcie zasilające bez względu na szybkość zegara procesora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 (edytowane) SilentManiac napisał(a): Jeśli puszczę e2140 M0 zamiast 8x200=1.6 na 8x266=2.1 przy standardowym napięciu (obecnie MSI P35 ustawia mi coś koło 1.25V) to zwiększą mi się temperatury? Inaczej pytając, czy na temperaturę ma jedynie wpływ napięcie zasilające bez względu na szybkość zegara procesora? nie, szybkosc zegara procesora takze wplywa na temperature Edytowane 4 Września 2007 przez Sector19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichy_killer Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Wczoraj wróciłem ze sklepu z moim nowiutkim E2180 :) Narazie wynikami się nie chwale bo takie 3GHz na 1,2375V z Biosu to jest nic przy mnożniku 10x ;) Teraz obniżyłem mnożnik i szukam walla, także niebawem coś naskrobie więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Fredek napisał(a): M0 mają z reguły dość wysoko fsb walla ;] Wiec przy mnożniku x10 można sie pobawić :wink:Na DI owszem [; Bo 10x400 na codzień no way :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Eee. Przesadzasz :P Przy dobrym WC i dobrej sztuce (czyt. niskim napieciu) 4GHz sa mozliwe na codzien ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 (edytowane) Tja chyba przy 1.6v [; No chyba, że trafisz jakiegoś wypas proca jak niektóre E6850, które potrafią zrobić 4Ghz na 1.45... ;] Nawiązując do twojego siga - to co ty robisz na forum ? :D Wykańczają to chyba portfel :lol: ;] Edytowane 4 Września 2007 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 (edytowane) A czytam sobie (: Ale powiem jedno - komputery wykanczaja :P Nie tylko portfel, umysl tez :lol: Edytowane 4 Września 2007 przez xacti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Cichy_killer napisał(a): Wczoraj wróciłem ze sklepu z moim nowiutkim E2180 :) Narazie wynikami się nie chwale bo takie 3GHz na 1,2375V z Biosu to jest nic przy mnożniku 10x ;) Teraz obniżyłem mnożnik i szukam walla, także niebawem coś naskrobie więcej.Dla mnie taki wynik byłby bardzo satysfakcjonujący. PS. Gdzie kupowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khar Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 (edytowane) Ktoś juz przetestowal E2180 ?? :D czekam na opinie z forum jak bedzie oki to lece zakupic. ;) Jedno mnie martwi nr rewizji: SLA8Y jakos automatycznie za pierwszym razem przeczytalem "SŁABY" I jeszcze pytanko jaka płyte pod niego polecicie? i ramy?. Myłśałem o płycie Asus P5NE-SLI Ramy, moze geli 2x1gb 800Mhz (cos do max 400zl). Kompletnie nie wtemacie ramów jestem. pozdrawiam. EDIT: faktycznie jest tescik ,sry Edytowane 4 Września 2007 przez Khar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Kilka postów wyżej masz link do testów i wyniki Cichy_killer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ro8aG Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 (edytowane) Witam , mam pytanko spotkał sie ktoś ze zjawiskiem wyłączania sie jednego rdzenia przy przetaktowaniu ? mam na stanie E2160 chodzi na 2700MHz bezproblemowo(2xcore) , chodzi również na 3,2Ghz z tym że przy ok 3GHz wyłacza się jeden rdzeń - juz w biose jest nieaktywny , dziwne hmm płyta EVGA i650 , ocz podnoszenie napięć nic nie daje , heh może jakaś funkja w biosie ? nie mam pomysłu pierwszy raz się z czym takim spotykam ... hmm .. dorzuce do wątku o płycie moze to jej sprawka Edytowane 4 Września 2007 przez Ro8aG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Witam na ochłodę dla napalonych na m0 chcę dać małą przestrogę. Trafiła mi się straszna padaka... Procek robi 2800 przy 1.45 wg cpuz i biosu. 3000 nie jest stabilne na żadnym sensownym napięciu. Mam teraz 3 możliwości - proc jest do [gluteus maximus] (najbardziej prawdopodobne) - płyta jest do [gluteus maximus] (biostar tp35d2-a7) ale za granicą ludzie osiągają na niej ładne wyniki - zasilacz nie daje rady - chieftec 360 - stary dobry sirtec - napięcia miernikiem mierzone są w normie ... Jutro zaniosę proca do sklepu gdzie go kupiłem i może uda mi się wymienić na lepszą sztukę. Dodatkowo mój proc wyglądał jak by już był testowany wcześniej przez kogoś - sprzedawców nie podejrzewam ale nie wiem czy w hurtowni ktoś czasem nie dokonuje selekcji :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilentManiac Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 IGI napisał(a): Dodatkowo mój proc wyglądał jak by już był testowany wcześniej przez kogoś - sprzedawców nie podejrzewam ale nie wiem czy w hurtowni ktoś czasem nie dokonuje selekcji :/ A co, kupiłeś OEM? Czy boxy też otwierają? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 BOX ale rozpakowany był jak dostałem ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 (edytowane) No to stary sam sobie jestes winien, ze nie zwrociles na to uwagi jeszcze w sklepie. Przeciez te BOXy Intela to sa zalakowane tak, ze ja az pudelko rozpier... jak go otwieralem, wiec raczej ciezko to przeoczyc. Edytowane 6 Września 2007 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 ta zwrocilem ale koles powiedzial ze rozpakowywali bo nanosili napis skąd brany był (jest na blaszce data i ze z ab), tyle ze rozpakowanie mnie nie przestraszyło - najgorsze ze na hełmie widać że już kilka razy miał zakładane chłodzenie Ale w sklepie pracują powiedzmy znajomi więc myślę że mi wymienią na jakąś inną sztukę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mordka Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 IGI napisał(a): ta zwrocilem ale koles powiedzial ze rozpakowywali bo nanosili napis skąd brany był (jest na blaszce data i ze z ab), tyle ze rozpakowanie mnie nie przestraszyło - najgorsze ze na hełmie widać że już kilka razy miał zakładane chłodzenie Ale w sklepie pracują powiedzmy znajomi więc myślę że mi wymienią na jakąś inną sztukę. wiesz co ? moj E2160 tez wygladal jakby juz ktos zakladal na niego chlodzenie pomimo tego, ze to byl BOX i byl zaplombowany itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 mordka napisał(a): wiesz co ? moj E2160 tez wygladal jakby juz ktos zakladal na niego chlodzenie pomimo tego, ze to byl BOX i byl zaplombowany itd. NIektore tak maja... czasami zdarzaja sie tak porysowane jakby ktos nimi szural po ziemi... :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eubie Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 U mnie kazdy byl porysowany, albo caly kwadrat, albo bez jednego boku. Dosyc gube kreski. Nigdy sie tym nie przejmowalem, ale gdy jednego z prockow sprzedalem na allegro to klient domagal sie zwrotu ze wzgledu na to porysowanie..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 miałem pentiuma d805, celerona 352 i celerona 430mam - każdy miach scharataną czapke - jakies ryski, jakies "przeszlifowane kwadraty" - ale zawsze były to boxy - tak jakby z fabryki juz takie wyszły.. skoro o tym mowa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...