Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

@Sector19

O czasie to nawet mi nie mów :P System to jeden wielki śmieć, pamiętający bardzo zamierzchłe czasy więc się nie bawiłem w jakieś tam optymalki pod spi. Jak będzie czas na zrobienie nowego bloku (narazie istnieje tylko na papierze :P) i nowy systemik zapodam to się będę bawić. A tak to moge sobie pokręcić... palcem w... nosie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do PI : wrzucilem mnozik x9 , dalem fsb 378 , ramy dzielone w stosunku 1:1,5 i wyniki juz o wiele lepsze.

Czyli co najlepiej jak najwyzsze fsb trzymac? :D to moze walne mnoznik 6x hehe i dam 500 :lol:

Bo przyznam ze to troche dziwne ze proc @ 3500 (350x10) w Pi sprawuje sie gorzej niz @ 3400 (9x378) może ktos mnie nakierowac o co chodzi itd,.?

jezeli chce miec na codzien 3ghz (bo na kij wiecej? PI przeciez codziennie nie bede liczyl a windows/gry i tak zapierniczają) to chyba lepiej 8x375 niz 10x300 ? Czy zmienianie mnoznika zle wplywa na procesor? CZekam na jakies wyjasnienia bo nie za bardzo czaję :wink:

Edytowane przez Itachi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

torque

w zwiazku z tym ze jest wieksza szansa na codzienna prace przy zworec 333 (MSI) na procku z mnoznikiem 9 niz 10 twoj wybor powinien pasc na E2160

Wyszedłem z tego samego założenia i kupiłem E2160. W tym tygodniu zobaczę jak się kręci.

Edytowane przez Traxas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm

u mnie tak na szybko wyglada to tak:

hehe Widze wszyscy w wir podkrecania... to ja jeszcze powiem tak...

Wczoraj z nudow wzialem i troche pokrecilem E2160... i doszlo 3798MHz ale bardzo chcialem zrobic 3800... lecz zlapal mnie fsbwall :rolleyes: i Dup%...

Chociaz wynik wporzadku jak na BOX'a i 1,575v :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zadam głupie pytanie ale dlaczego mam jeden rdzeń:

Dołączona grafika

To samo pokazuje Intel Processor Id Util (wyświetla informację o tym że jeden rdzeń jest zablokowany) i task menager.

System to XP x64 „Wieloprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI” Menadzer urządzeń widzi dwa procki.

Edit: Niewiem co było z tą durną windą ale po reinstalce jest już dobrze ...

Edytowane przez Outlander

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, ładne te 2160 macie, mój max to 3100mhz na napięciu powyżej 1.4v :( . Mam takie pytanie dotyczące eist i c1 -czemu większość z ludzi to wyłącza? Bo widzę , że większość ludzi w necie wyłącza te funkcje -czy ona coś pogarsza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MARTiiii

te czasy dawno mineły

:damage_wall: hehe coz widac moja wiedza zatrzymala rok temu albo i dawniej :blink: Chyba sie douczyc musze o tych dwu rdzeniowkach i ddr2 :lol:

Czyli co walic ile wlezie mhz? Mi sie wydaje ze jednak 9x333 bedzie wydajniejsze niz 10x300?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czym chłodzicie swoje e2160 @ ~3000 i czy daje radę?? szukam czegoś w okolicach 100zł, możecie coć polecić?

dobre pytanie, wlasnie mialem takie zadac, wiec sie przylaczam. Nie chcialbym przerostu formy nad trescia, czyli chlodzenie prawie w cenie procka.

Heheheh do 3,0GHz @ niskie napiecie (do 1,4v) spokojnie starcza BOX !!!

powaznie? ale chyba minus orthos?

Dokładnie. Jesli sie nie załączy Orthosa to temp w okolicy 50C

czyli orthos bardziej podgrzewa proca niz jakakolwiek gra (smarkow nie uzywam)?

Edytowane przez sliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi