KZI Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 Panowie, kupiłem od kolegi E2140 @ ~2.95GH za 200zł, imo cena całkiem niezła ;) Do tego potrzebuje płyty, zastanawiam się nad Gigabyte P35-ds3r. Może lepiej DFI BloodIron? Do płyty pójdą A-Daty Vitesta 2x1GB i chcę kupić 8800GT - czy ta płyta go obsłuży? Dziwna sprawa z tymi wersjami pci-e... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2007 czym chłodzicie swoje e2160 @ ~3000 i czy daje radę?? szukam czegoś w okolicach 100zł, możecie coć polecić?za 100zł jest katana 2. Wypada nieźle w testach i powoli się do niej przymierzam. Zaletą jest to , że można wiatrak 120mm do niej założyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hhhh Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 co jest grane mam e2140 i na mam 2800 na vcore 1,22 a pozniej sciana. Pin mod pomoze???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 co jest grane mam e2140 i na mam 2800 na vcore 1,22 a pozniej sciana. Pin mod pomoze???? niski fsbwall, nic nie zrobisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 za 100zł jest katana 2. Wypada nieźle w testach i powoli się do niej przymierzam. Zaletą jest to , że można wiatrak 120mm do niej założyć.Jak dla mnie jest tylko jeden cooler w tej cenie, który spełnia takie wymagania - Akasa AK-965. Tutaj test - http://www.frostytech.com/articleview.cfm?...2137&page=4 Kosztuje ~70 zł. Na pierwszy rzut oka widać, że to odpowiednik Freezera 7 Pro, ale spójrzcie na tą wydajność. Cena ta sama, wykonanie lepsze, a wydajność... za tą cenę, ten cooler wymiata. Jedyny problem to dostępność. Czasem jest na allegro, można go kupić w znaku i komputroniku. W komputroniku jest na zamówienie, a w znaku też jest słaba dostępność, ale mi się udało zamówić, koło wtorku w przyszłym tygodniu powinienem go mieć, to coś o nim napiszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 Lepiej chyba dołozyc 30zl do Katana 2 http://www.4max.pl/default.asp?produkt=2610 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 naxt -> oglądałeś tego linka, co podałem? Akasa jest ~1C lepsza przy 150W obciążenia i niższym hałasie (tryb LOW). Przy 85W jest ~1C gorsza, więc można uznać, że są na równi. Jednak jest 30 zł tańsza i można puścić ją na 2500RPM, czego przy Scythe zrobić nie idzie bez wymiany wentylatora. Czasem mi się wydaje, że ludzie kupią wszystko jeśli jest to od Scythe/Zalmana. A tak nie jest. W tym teście, do którego podałem link, Zalman CNPS9500AT ma 7C wyższą temperaturę przy 150W i kilka dB więcej od tego coolera Akasy. Za dwukrotnie wyższą cenę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Is3 Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 Tą akase można montować w którym się chce kierunku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 Jednak jest 30 zł tańsza i można puścić ją na 2500RPM, czego przy Scythe zrobić nie idzie bez wymiany wentylatora.Przy 2500rpm to nie dość, że ja nie usnę ale w dodatku sąsiad będzie mnie klął ;) btw ta akasa wyglada całkiem przyzwoicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odjazdowicz Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 może mi ktoś coś powiedzieć o serii L729B034??? wczoraj dostałem pake z agito giguś ds3r + e2140. myslicie ze bedzie możliwe @@ do 3 GHz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 (edytowane) No to się pochwalę swoim E2140 "przypadkowy traf", aktualnie leci 20min ortosa na 3480 :) Wcześniej zrobił 30min na 3400. Na 3500 wywalił po 6min więc więcej już nie będzie. Napięcie dałem od razu 1,5 bo mi się nie chciało bawić, później sprawdzę czy da się opuścić cosik. Jedno co mnie martwi to temperatury które na moim dość wydajnym WC sięgają 80C wg CoreTemp. Screeny dam jak skończe testy :) EDit: testy zakonczone i niestety staneło na 3400. Teraz jak się zmotywuję to sprawdzę o ile da się zmniejszyć napięcie. PS: sorki za jakość screena ale na XP x64 niema sterów dla s3 Trio więc i tak screen wygląda lepiej niż to co mam na monitorze :( Edytowane 27 Października 2007 przez Outlander Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 1h to troche malo u mnie sie wywalio po ponad 4h minimum to 5h a najlepiej na cala noc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Nie chce mi się :P Wyjdzie w praniu, poza tym wycisnął bym z niego troszkę więcej ale ten wynik mi wystarcza a lekki zapas powinien zagwarantować stabilność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Nie chce mi się :P Wyjdzie w praniu, poza tym wycisnął bym z niego troszkę więcej ale ten wynik mi wystarcza a lekki zapas powinien zagwarantować stabilność. A tak z ciekawosci jakie masz wc? bo ta temp jest bardzo dziwna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 No właśnie tempy mnie martwią. W idle jest nieźle ok 25-27 lekko obciążony to 29-32C a Ortos wyciąga 80C wszystko mierzone CoreTemp 0.95. Temp osiąga 80 prawie natychmiast po włączeniu orta i spada do 35 natychmiast po wyłączeniu. Może mam krzywą czapkę.... WC: Cube 2 Pro na CPU, Cube Pro na GPU, chłodnica z samochodu dostawczego marki Żuk o wymiarach 48x51x4cm z czterema wiatrakami 120mm@5V, pompa do CO firmy Leszno, model 25POr40A. Oczywista w tej chwili blok gpu zwisa sobie luzem ale to nic nie zmienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanczu Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Własnie zaparkował u mnie na blacie od kompa taki zestawik: Asus Pk5-E, Ptrioty 2x1 llk 900 i E2140. Tak patrze na tego boxa i zastanawiam się czy ścierać przed założeniem fabryczna paste z coolerka i dac AS5 czy zostawic fabryczną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cozaq Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 dawaj AS5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ro8aG Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 pare spostrzeżeń : orthos do bani dużo lepszym sprawdzianem stabilnosci procka jest CPU test z 3DMarka 2005 , do 1,35-1,4 V w zupełnosci wystarcza chłodzenie BOX przynajmniej u mnie , powyżej nawet na 1,55 V najlepszym budżetowo/wydajnościowym wyborem jest PENTAGRAM HP-100ALCU LITE (chyba że ktoś ma czułe ucho;) to tyle u mnie na codzien 1,2v i 2700MHz , max stable 1,5v i 3600MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 pare spostrzeżeń : orthos do bani dużo lepszym sprawdzianem stabilnosci procka jest CPU test z 3DMarka 2005 , U mnie na 1.2v 3.0ghz przechodzi CPU test w 3dmarku05, ale wywala orthosa :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cozaq Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 orthlos jest najlepszy do sprawdzania, przy okazji mozna zobaczyc do jakich max temp ci sie moze proc rozgrzac (chodz nie wiem co moze az tak obciazac proca - Crysis tego nie robi :D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ro8aG Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 heh u mnie od zawsze odwrotnie orthos moze latac po pare godzin a cpu test wywala od razu ( moze to jednak kwestia kofiguracji kompa lub zainstalowanego softu ?? ) proc to 2160 L2 na evga i650 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 28 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2007 U mnie to samo - CPU Test 2k5 wywala od razu. Ostatnim stabilnym taktowaniem w CPU Teście jest 3GHz 1.41V. Jak ustawię 3.15GHz i 1.45V to się wywala i to prawie zaraz na początku - ale wszystko inne przejdzie - wprime 1024m, pcmark 2005, 3d mark 2006 czyli same testy wielowątkowe. Czekam na chłodzenie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Is3 Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 Taki wynik sądzę, że przyzwoity jak def vcore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeL! Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 Taki wynik sądzę, że przyzwoity jak def vcore. No ladny ladny, a co to sa moswety? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zakinho Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 jaka seria prockow e2140 szukac teraz zeby dobrze sie krecil ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 jaka seria prockow e2140 szukac teraz zeby dobrze sie krecil ? Loteria niestety ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 Tej Akasy jednak nie przetestuję, bo okazało się, ze nie ma i idzie do mnie Freezer 7 Pro. W sumie jest to to samo, więc nie narzekam. Ciekawi mnie tylko jak bardzo mój proc na to zareaguje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 (edytowane) Taka ,,padaka,, ujdzie chyba co?? :wink: Wiem że krótko ale juz nie chciało mi sie dłużej czekać :) Jakby ktoś nie dowidział to tam jest 1,42v ;] Pentagram@5v Edytowane 29 Października 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Traxas Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 Nie wiem czemu tak unikacie podawania serii procesorów. Może niektórzy tutaj mają w tym interes? Ja się nie wstydzę i podam moją serię procesora. E2160 SLA8Z. Czyli MO. I kręci się kiepsko raczej. Na biosie 1.3 który wiadomo lekko zawyża napiecia na Neo2-fr w porównaniu do nowszych biosów na VCORE 1,3 osiąga stabilne 3000Mhz 8x375. Wynik uważam za średni. Podkręce go jeszcze bardziej bo teraz temp w stresie u mnie waha się ok 33C (IDLE) do 51C stress (chłodzenie oczywiście nie jest boxowe). Chociaż nie wiem czy gra jest warta świeczki bo zauważyłem że jest mocno woltożerny powyżej tych 3000Mhz. Także jakbym miał kupować SLA8Z to bym raczej drugi raz nie kupił a porozglądał bym się może za SLA3H. Jakoś wydaje mi się że ta seria jest lepsza. Mój apel piszcie jakie macie serie procesorów. Mimo wszystko. Nie wstydzić się. Nie chce tutaj odpowiedzi od sprzedawców "to nie ma sensu z każdej serii kręcą się zupełnie różnie". Niech każdy sam wyciągnie wnioski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 (edytowane) @Traxas: a jakie chlodzenie? ja mam 2160 L2 czyli SLA3H 11 tydzien 07 (0711). Z ktorego ty masz tygodnia? I kiedy/gdzie brales procka, ze juz masz 2160 M0? Jakie masz VID (sprawdz w najnowszym coretemp/everest)? Zapodaj zdjecie procka/etykiety na pudelku jak mozesz. Sprawdzales, na ile ma FSB walla twoja sztuka? ==== w ogole to jakie w koncu chlodziwo polecacie do max 80-100 PLN do 2160 ~3.0-3.15 24/7 ~@1.4x pewnie (a moze < 1.4V?)? Latwy i przyjemny montaz mile widziany (bez koniecznosci wyjmowanie mobasa), ciche, nie za ciezke etc. btw: wam tez buczy tak niejednostajne (cykl 1-2 sek. - tzn. buczy i sie ucisza, znow buczy eyc) BOX'owy wentyl na procku? Mam Delte nie pamietam ile A, ile sporo. Strasznie marny ten wentyl :-/ (jesli to buczenie to wlasnie on - nie jestem jeszcze pewien na 100%). Czy takie nierownomierne buczenie tych wentyli to teraz jakas norma u Intela :-/? Edytowane 29 Października 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...