Gość zakinho Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 a jakie temperatury sa niebezpieczne dla tego procesora ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 (edytowane) a jakie temperatury sa niebezpieczne dla tego procesora ? Takie, przy ktorych sie zawiesza. :razz: Ludzie jada na boxach i maja ponad 70*c stabilnie. Edytowane 1 Listopada 2007 przez ath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 (edytowane) ja staram sie nie przekraczac temp 80*C nim taka temp wykonczy procesor to intel juz w ofercie nie bedzie mial prockow 0,65 ja z tego powodu plakal nie bede jak dostane cos w 0,45 :lol2: » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « ja tam jakiejs pompy z powodu temp cpu nie czuje, ludzie na gpu lapia po 90*C i wiecej a nikt sie nie podnieca :D Edytowane 1 Listopada 2007 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 Ludzie jada na boxach i maja ponad 70*c stabilnie. ja staram sie nie przekraczac temp 80*C zeby sie upewnic: mowicie o temp. rdzeni czy temp. cpu (np. everest pokazuje to i to - razem 3 tempy - cpu (co to wlasciwie jest za temp. - w jaki sposob mierzona?) + 2 rdzeni). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 zeby sie upewnic: mowicie o temp. rdzeni czy temp. cpu (np. everest pokazuje to i to - razem 3 tempy - cpu (co to wlasciwie jest za temp. - w jaki sposob mierzona?) + 2 rdzeni). Temp 2 rdzeni staran sie nie przekraczaz 75*C a temp cpu 85*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2007 (edytowane) Jednak musialem podniesc v na mam do 2,0v i juz smiga ladnie. ;] Orthos caly czas leci, wczesniej proc przekatowany 3d markami 05 i 06, grami - crysis, pes2008 wiec powinno byc wzglednie stabilnie. ;] Procek tak jak pisalem M0, kupiony w poniedzialek. --- Mam jeszcze takie pytanko, czym kontrolowac speedstep, chce zrobic sobie profile z roznymi mnoznikami i napieciem i kontrolowac to z windy, sciagnalem crystal cpuid, ale jakos nie moge zmienic tam nazet mnoznika, ustawiam na rzadany i nic sie nie dzieje... Z kolei Right Mark CPU Clock Utility niby przestawia mnoznik, bo cpu-z odczytuje poprawnie mhz, ale juz napiecie nie, pokazuje dalej takie jak ustawilem w biosie w przeciwienstwie do RM Clock. Edytowane 1 Listopada 2007 przez ath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekil Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 http://pix.nofrag.com/3/e/3/7329074b2832eb...06969ba42c.html - superpi poszlo ;] http://pix.nofrag.com/9/6/0/741c6027abe48e...750b69f9a9.html - max taktowanie Wszystko przy 1.62V. 420x9 też zrobiłem, ale podczas robienia screena reset ; ( Chłodzenie? BOX!:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 [...] Mam jeszcze takie pytanko, czym kontrolowac speedstep, chce zrobic sobie profile z roznymi mnoznikami i napieciem i kontrolowac to z windy, sciagnalem crystal cpuid, ale jakos nie moge zmienic tam nazet mnoznika, ustawiam na rzadany i nic sie nie dzieje... Z kolei Right Mark CPU Clock Utility niby przestawia mnoznik, bo cpu-z odczytuje poprawnie mhz, ale juz napiecie nie, pokazuje dalej takie jak ustawilem w biosie w przeciwienstwie do RM Clock. Mam ten sam problem i z tego co zauważyłem to Crystal w ogóle nie działa na intelu pomimo że powinien. Przy ustawionym minimalnym zarządzaniu energią, system potrafi ustawić dwa stany: biosowy 8x425 @ 1,46V i obniżony 6x425 @ 1,36V (napięcia wg CPU-Z bo miernika jeszcze nie podpiąłem). Jedno co mnie martwi to że system i Crystal pokazują że nie da się ustawić mnożnika niższego niż 6. RMC jeszcze się nie bawiłem ale muszę się z nim zapoznać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Mam ten sam problem i z tego co zauważyłem to Crystal w ogóle nie działa na intelu pomimo że powinien. Przy ustawionym minimalnym zarządzaniu energią, system potrafi ustawić dwa stany: biosowy 8x425 @ 1,46V i obniżony 6x425 @ 1,36V (napięcia wg CPU-Z bo miernika jeszcze nie podpiąłem). Jedno co mnie martwi to że system i Crystal pokazują że nie da się ustawić mnożnika niższego niż 6. RMC jeszcze się nie bawiłem ale muszę się z nim zapoznać. Ja u siebie w biosie wylaczylem te 2 opcje od oszczedzania energi, to moze byc tego przyczyna, ze nie moge zmienic mnoznika i napiecia ? Btw a da sie ustawic mnoznik nizszy niz 6, bo ja nawet z biosu nie moge. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Ja u siebie w biosie wylaczylem te 2 opcje od oszczedzania energi, to moze byc tego przyczyna, ze nie moge zmienic mnoznika i napiecia ? Btw a da sie ustawic mnoznik nizszy niz 6, bo ja nawet z biosu nie moge. No wlaśnie też bym chciał wiedzieć bo mnożnik 6 dalej daje mi ponad 2,5GHz. A za oszczędzanie odpowiedzialny jest EIST, niewiem czy jest wymagany do działania ale raczej tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domans Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 80* to juz duzo , wedlug mnie , a do takich temp dochodzi moj e2140 w stresie na 3ghz. mam jednak pytanie z innej beczki, co mozecie mi powiedziec o moim procu , dobry tydz. produkcji , dobry do krecenia ? prod. code : BX80557E2140SLA93 MM# : 892575 FPO/BATCG# : Q728A432 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 co mozecie mi powiedziec o moim procu , dobry tydz. produkcji , dobry do krecenia ? prod. code : BX80557E2140SLA93 MM# : 892575 FPO/BATCG# : Q728A432 NIkt ci tego nie powie !!! :mur: :mur: :mur: Kazdy kreci sie inaczej :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2007 Tak na szybkiego - przyszła do mnie dziś mobo P5K Premium i E2160. Wszystko ustawione na auto, FSB na 333 i ruszyło bez najmniejszych zgrzytów. Nie miałem czasu na dogłębniejsze testy, odpaliłem 3DM 03. Rewizja M0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Witam. Dobra, a teraz male pytanie z innej beczki, bo ciagle tylko piszecie ile to wyciagnie, czy sie dobrze podkreci (a kto to ma wiedziec?), i takie tam. A mnie interesuje nie tylko @max, bo ten jaki bedzie, taki bedzie, ale @min, czyli to do czego jestem przyzwyczajony w AMD, mianowicie oszczędzanie energii. W AMD z podpisu wszystkim steruje RM Clock Util. Jak to jest w Intelu? Jakie programy działają, szczególnie ważna jest zmiana Vcore na minimalne, bo sam mnoznik to se mozna o kant... Czy ESIT(?) lub C1E z poziomu biosu robią to sprawnie? Bede mial 2140 w poniedzialek wiec kompletuje programy i wiedze:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Wystarczy przeczytać ostatnią stronę .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 (edytowane) Jako ze tymczasowo stalem sie posiadaczem E2140 Revizja M0 dorzuce od siebie pare groszy na temat mojego nabytku . Proc przyszedl do mnie dzisiejszym porannym kurierem :/ zamiast budzika ;) Od razu zapodalem mu 333x8 poszedl spokojnie bez podnoszenia napiec nastepnie po okolo godzinie zapodalem mu 400x8 , kapota bo mobas nie cjhcial normalnie zbootowac przy takim taktowaniu CPU , zapodalem mu Vcore od razu 1,45 , nie pomoglo :/ potem Vcore 1.5 , nie pomoglo powrocilem do Vcore 1,45 i dalem mu 380x8 ,komp wstal winda sie zawiesila zaraz po uruchomieniu :/ obnizylem takty do 375x8 ,winda sie uruchamia , aczkolwiek Orthos Zawiesza System po okolo 4-5 s ! ! dziwne bo na E6750 Orthos nigdy mi systemu nie zawiesil ? dodam ze CoreTemp max temperature jaka widzialem na tym procu 63'C Po 2 godzinach zabawy z roznymi ustawieniami dalem mu 363x8 na Vcore 1.45 jak narazie przeszlo SuperPi32M , Dem o Crysis w trybie Bencha CPU Wyglada na to ze proc ma FSBWalla na poziomie okolo 380MHz :/ Wiem ze 2900MHz to malo , ale jak na proca o nominalnym taktowaniu 1600MHz dostalem za free 1300MHz :) tu superpi32m na 2900Mhz ;/ Edytowane 3 Listopada 2007 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zakinho Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 pentagram hp100 alcu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Wyglada na to ze proc ma FSBWalla na poziomie okolo 380MHz :/To sie ciesz - moj robi 340 też MO. Jeszcze spróbuje updatu biosu ale coś tego nie widze [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanczu Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Ja bez żadnej wiedzy na temat oc intela od razu zarzuciłem 350x8 przy V stock i sobie śmiga tak od paru dni. Musze jakiś poradnik na temat @ dual core przeczytać bo trzeba sie dowiedzieć dokładnie o co biega ze strapem itepe. Znalazłem tylko art na overclock.pl , ale on jakiś taki mało przejrzysty jest. Znacie jakiś fajny art? Nie wiem tylko dlaczego core temp mi wywala po jakiś 20 minutach działania w tray'u :S nawet przy stockowych ustawieniach ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 No jak narazie proc wyglada na stabilnego 2904MHz Orthos idzie juz 1:35 minut Szkoda tylko ze mam raczej male szanse na stabilne 3GHz :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 A daj priorytet 9-10 w tym orthosie. Ja wiem, że to tak fajnie bo se leci i można coś robić w międzyczasie ale on jest wtedy mało wiarygodny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Wyglada na to ze proc ma FSBWalla na poziomie okolo 380MHz :/ Wiem ze 2900MHz to malo , ale jak na proca o nominalnym taktowaniu 1600MHz dostalem za free 1300MHz :) To na pewno FSB wall i nic z tym nie zrobisz... i nie dawaj tak wysokiego napiecia... daj 1,3v i zobacz czy bedzie stabilne No jak narazie proc wyglada na stabilnego 2904MHz Orthos idzie juz 1:35 minut Szkoda tylko ze mam raczej male szanse na stabilne 3GHz :( NIe masz zadnych szans (no dobra masz na ujemnych temperaturach :P) Daj nizsze napiecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekil Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Panowie, szukam czegoś, czym mógłbym schłodzić mojego E2160 i mam dylemat pomiędzy Pentkiem HP-100 a AC Freezerem 7 PRO. Co wybrać? Zależy mi na ciszy i wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 HP-100 jest ponoc wydajniejszy poszukaj testow w sieci, jest tez lepiej wykonany od Frezera, nie mowiac juz o sposobie zapiecia i cenie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekil Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Ale podobno jest też sporo głośniejszy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 W nim bez klopotu mozesz zmienic wentyl, pozatym mozesz przeciez zwolnic obecny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekil Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 a tylko 92mm pod ten radiator podchodzą, czy 120mm też 'jakoś' dałoby się zamontować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 (edytowane) Sector19 Tak jak pisales , obnizylem troche VCore teraz z biosu Vcore 1.4 i 2936MHz 31minut Orthos stable na prioryty 8 prioryty 9/10 nie daje bo nic nie mozna wtedy na kompie dzialac . Tak mam nadzieje ze proc do stabilnego 2950MHz dobije ;) Malym problemem sa teraz pamieci , przy obecnym taktowaniu pracuja na 550MHz ( 1100 ) a z tego co o nich wiem to ich kres 1133MHz :/ Orthos fsb 367x8 2936MHz 1h fsb 374 juz sa problemy z Bootowaniem , FSBWall i koniec oc A tu link do bardzo dobrej sztuku E2140 OC 3,5GHz http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=143549 Tylko dziwi mnie ta kwysokie VCore ? ponad 1.6V Edytowane 3 Listopada 2007 przez Mario2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 A tu link do bardzo dobrej sztuku E2140 OC 3,5GHz http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=143549 Tylko dziwi mnie ta kwysokie VCore ? ponad 1.6V to nie masz sie co dziwic kazdy z 21X0 potrzebuje takie napiecie na 3500 lub 3600mhz niestety to ich wada. jak by robily 3500mhz na 1,4v to by nikt prawie nie kupowal seri 6;) procki z seri 2 do 3ghz potrzebuja w miare niskie napiecie do 1,35v potem juz niestety trzeba dac duzo wiecej. a temp ktos tam mial 50C to nie duzo bo u mnie na boxie tez mam 55C w stresie na 1,3v i to nie jest zasluga jego pentagrama;) jak sie chce 3500mhz to juz trzeba sie nastawic na wysokie napiecie i temp niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chetau Opublikowano 3 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2007 Czy na wc utrzymujac temperature w miare ok (nizsza niz tjunction ofc :D) mozna trzymac cpu na 1,6V 24/7 ? Wiem, wiem zywotnosc procka spada z 20 do 10 lat :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...