Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mieszane uczucia co do sekcji zasilania na tej plycie... Kilku osobom plyta wyzionęła ducha :damage_wall:

Co Ty gadasz to ze plyta czasami sie zepsuje nie oznacza ze jest straszna i wadliwa... u nas na forum trzem osobom plyta padla a Ty robisz z tego mega afere... sorry ale popatrz ile padlo p5k (nawet deluxe) albo p5n-e sli... abitow ip35-e... zdarza sie ale nie pwoiem ze sekcja jest slaba Pentium D @ 4,5Ghz spoko smiga a ten proc pozera sporoooo pradu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłącz EIST i C1E, to wtedy płyta nie powinna zmieniać mnożniak ;]

Co do 3.5Ghz na tych prockach. Miałem w ręki trochę tych procków i każdy E2160/E2180 do 3.5Ghz potrzebował napiecia w okolicach 1.5-1.55v. 3.4Ghz robiły na czymś w okolicach 1.45-1.485v. Także skok między 3.4, 3.5Ghz jest dosyć duży ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW Sector dlaczego tak szybko zwiałeś z GG??

Bo orthosuje i robielm restart zeby "na sztywno" ustawic taktowania (zeby orthos pokazywal tyle samo co cpuz i setfsb :) )

EDIT:

No to mi sie wy orthosowalo...

3200MHz @ 1,275v (orthos stable) - 2 SZT (FSB 460 i 470)

3100MHZ @ 1,275v (orthos stable) - 1 SZT (FSB 470)

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo orthosuje i robielm restart zeby "na sztywno" ustawic taktowania (zeby orthos pokazywal tyle samo co cpuz i setfsb :) )

EDIT:

No to mi sie wy orthosowalo...

3200MHz @ 1,275v (orthos stable) - 2 SZT (FSB 460 i 470)

3100MHZ @ 1,275v (orthos stable) - 1 SZT (FSB 470)

Szkoda że ich nie było tydzień wcześniej :razz: A tak musze się zadowolić 3050 MHz @ 1,2875v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda że ich nie było tydzień wcześniej :razz: A tak musze się zadowolić 3050 MHz @ 1,2875v

heh ja to na twoim miejscu bym skakał z radosci ... ja na moim E2160 to 3 giga jeszcze nie widzialem .... 2.8 i musze lekko podniesc napiecia :/ .. pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vcore 1.8v, na pamiatkach 2.7v :blink: jakbym byl u kolesia na chacie to bym mu odpalil na zlosc orthosa i patrzyl jak leci dym :lol2:

Predzej by u Ciebie sie cos spalilo od temp niz u niego. A co w tym 2.7vdimm na pamieciach ciekawego widzisz, to ja nie rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ja to na twoim miejscu bym skakał z radosci ... ja na moim E2160 to 3 giga jeszcze nie widzialem .... 2.8 i musze lekko podniesc napiecia :/ .. pzdr

Mój to był selekt od Sectora.

W sobote powiniene mzłożyć sprzęt do kupy i siętrochę pobawię :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Predzej by u Ciebie sie cos spalilo od temp niz u niego. A co w tym 2.7vdimm na pamieciach ciekawego widzisz, to ja nie rozumiem.

No 2.7v to nie jest chyba normalne napiecie w jakim powinny pracowac pamiatki?

A co do temp CPU to nie powiesz mi, ze przy 144 stopniach on jest w stanie pograc w jakas gre <_<

Edytowane przez DeL!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do temp CPU to nie powiesz mi, ze przy 144 stopniach on jest w stanie pograc w jakas gre <_<

ty naprawde myslisz ze procesor pracowal przy takiej temperaturze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2.7V jak dla kogo jest w miare normalne na DDR2 ;]

255 (0) - 144 = 111 -> to jest temperatura ponizej zera, dosc optymistycznie odczytana przez soft.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sector19 i spolka:

mam pytanko: wy te proce (w poszukiwaniu selektow) wyciagacie z wersji BOX czy macie jakies OEM'y? Jesli BOX, to co robicie z padakami (czyli z wiekszoscia): sprzedajecie dalej w otwartym BOX'ie (sa chetni?), ladujecie do zestawow (wiadomo, klient sie nie kapnie, ze proc byl juz heh... testowany :)) czy sprzedajecie dalej jako OEM etc? Pytam z ciekawosci jak to sobie organizujecie :)?

ps co do tych 2160 M0, to fajne - zwlaszcza te VID... szkoda ze juz mam 60 L2 (nie bylo jeszcze 60 M0 jak bralem - poczatek wrzesnia), ktory z pewnych wzgledow musialem wziac w ciemno 1-szy lepszy z brzegu. Mam nadzieje, ze bedziecie miec jakies fajne 45nm za jakis czas to moze sobie wymienie ;).

Edytowane przez sliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko: wy te proce (w poszukiwaniu selektow) wyciagacie z wersji BOX czy macie jakies OEM'y? Jesli BOX, to co robicie z padakami (czyli z wiekszoscia): sprzedajecie dalej w otwartym BOX'ie (sa chetni?), ladujecie do zestawow (wiadomo, klient sie nie kapnie, ze proc byl juz heh... testowany :)) czy sprzedajecie dalej jako OEM etc? Pytam z ciekawosci jak to sobie organizujecie :)?

ps co do tych 2160 M0, to fajne - zwlaszcza te VID... szkoda ze juz mam 60 L2 (nie bylo jeszcze 60 M0 jak bralem - poczatek wrzesnia), ktory z pewnych wzgledow musialem wziac w ciemno 1-szy lepszy z brzegu. Mam nadzieje, ze bedziecie miec jakies fajne 45nm za jakis czas to moze sobie wymienie ;).

Wszystkie ida do zestawow :).

Ale pamiętaj, że nie każdy M0 zapewnia dobre OC

Dużo jest też co na defie np. 2.7 nie zrobią

Dokladnie... do teraz gdzis mi lezy w pokoju E2180 M0 @ 2,66GHz def

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi