Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

W apollo juz za 277 zł, może niedlugo się skuszę ;)

pozdro...

No ja mam zamiar skusić się po maturach :D , ale chyba nie warto dokładać do e2160 jeśli każda złotówka jest mi droga? :wink:

Edytowane przez _Mistrz_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz zamowiem w Proline, 325zl za 2160. Niby drogo ale to ostatni dzwonek aby sprzedac sensownie PD915. Planowalem wymiane troche pozniej ale Intel zrobil niespodzianke i wypuscil te procesory przed czasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no więc tak. Po oc grzeje się bardziej niż E6420. Przy próbie orthosa na 3600/1.6V tempy ponad 85st, duża zasługa w tym mojego F3D (leci na allegro za niedługo), max boot jaki miałem to 3733/1.6V - teraz próbuje benchować i zobaczyć co na jakich taktach ile zrobi - wszystko będzie w hwbocie. Na samym koncu poszukam ile robi primestable na 1.6 i 1.5V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie juz leza dwie sztuki 2140 od dwoch dni i czekaja na chwile czasu, dzisiaj z nimi powalcze i zdam relacje.

no więc tak. Po oc grzeje się bardziej niż E6420. Przy próbie orthosa na 3600/1.6V tempy ponad 85st, duża zasługa w tym mojego F3D (leci na allegro za niedługo), max boot jaki miałem to 3733/1.6V - teraz próbuje benchować i zobaczyć co na jakich taktach ile zrobi - wszystko będzie w hwbocie. Na samym koncu poszukam ile robi primestable na 1.6 i 1.5V

R ju siur? ze sie bardziej grzeje od E6420 przy takim samym napieciu? czy odnosisz sie do E6420 na defualt do E2140 po O/C ?;)

Bo to fizycznie niemozliwe, zeby proc na mniejszej szynie, z 1MB cache'u grzal sie bardziej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam bardzo zimnego E6420 (od robota) poza tym wystarczy krzywy IHS i masz wysokie tempy

na razie leci sobie Orthos @3.3G/1.4V

co do temp jeszcze wczoraj nie dawało mi to spokoju wiec zapodałem E6400 @ 3.4G/1.4V - na freezerze 7 pro w orthos miał 66-67st.C na wc 55st.C, teraz E2160 @ 3.3/1.4G ma 69st.C na WC

edit

kolejne spostrzeżenie - procek odpala bez problemu na 9x 414, ale już np. 8x450 nie

edit 3.2 Prime stable na 1.38V, walcze z 3.3G/1.43V

btw możliwe że w piatek będzie 2140 ;)

post-597-1179249203_thumb.jpg

Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie pierwsza sztuka E2140:

3140MHz@1.39V Orthos stable.

3170MHz neistabilne bez wzgledu na napiecie.

3200MHz nie wchodzi do windowsa bez wzgledu na napiecie.

Wyzej nie bootuje, nawet po ustawieniu max napiecia z Biosu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec e2160 chodzi mi na 9x300=2700

wyzej nie bootuje wogole

teraz puszcze Orthosa na dluzej i zobacze czy bedzie stabilnie

Plyta glowna to ASRock Twins HDTV bez regulacji napiecia procesora - jak na plyte <200zl to chyba przyzwoity wynik

chlodzenie - BOX z Pentium D, temperatura w stresie 50st

Edytowane przez marx2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

orthos 15 minut ok, nie wiem ile powinien chodzic zeby byla pewnosc ze jest ok, ale skoro spokojnie robi u innych 3GHz to te 2,7 to dla niego pryszcz Jeszcze moge pomeczyc pamieci bo chodza 5-5-5-15 :)

Z ciekawostek z wlaczonym speedstepem w idle ma tyle co na default czyli 1,8

W superpi wzgledem niepodkreconego PD915 jest szybszy jakies 30%

W sumie to jestem zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość amapi3d

testy oc robiłem na QuadGT, a teraz chodzi sobie na GA-945P-S3

dzieki.

orientujesz sie moze czy jest jakas plyta pokroju GA-945P-S3 tyle ze ze zintegrowana grafa ktora pozowli na takie OC?

p.s. czemu sprzedajesz QuadGT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki.

orientujesz sie moze czy jest jakas plyta pokroju GA-945P-S3 tyle ze ze zintegrowana grafa ktora pozowli na takie OC?

p.s. czemu sprzedajesz QuadGT?

Są dwie

1. Abit F-I90HD

http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produ..._I90HD_Lga775_/

2. Gigabyte GA-G33M-DS2R

http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=150924

http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Gig...pelny,id,39705/

Edytowane przez aldam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi