Miguel707 Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Mam pytanie. Udało mi się podkręcić E2160 na 3,2GHZ przy 1.425V. Na chłodzeniu od Intela z włączonym Orthosem pokazuje 74C (po 5 minutach i to się utrzymuje dalej) - mierzone Abitem EQ. Czy ta temperatura nie jest za wysoka ? A może to czujnik zawyża temperaturę ? Pytam, bo po prostu ta temperatura - mimo, że wszystko jest stabilne - mnie trochę niepokoi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scythe Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Is good ;) U mnie na wc przy 1,4v temp w granicach 64* :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 miguel707 Dla pewnosci sprawdz temperature najnowszym CoreTemp 0.95.4 Jak na takie takty na standardowym coolerku to temp spoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Zapuściłem Orthosa przy 3,2Ghz i 1.425V i po 3 minutach ... zwis ! Teraz zapuściłem 3,1GHZ oraz 1.385V i jak na razie jest w Orthosie 67-70C. Wcześniej było 74-75C przy tych 3,2GHZ i 1.425V, które wywaliły BSOD przy Orthosie - w grze było wszystko OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paldam Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Dziś zaczynam swoją przygodę z Oc :) i w związku z tym mam parę pytań do wytrwalszych ludziów:) Dodam że przewaliłem juz sporo postów ale nie na wszytkie uzyskłam jednoznaczna odpowiedź. Nie zjedzcie mnie prosze jak zadaje głupie pytania:) Na razie osiągnąłem stabilne 3ghz przy 1,325 1 Którą temperaturę i z którego programu ze zdjęcia mam brać pod uwagę? Screen 2 Do jakich bezpiecznych wartości może dochodzić temperatura? ( i uwazględniajac moje 1 pyt. na którą mam patrzeć) 3 Ustawiłem w biosie napięcie rdzenia na 1,325 a w programach pokazuje mi wyższe wartości, rozumiem że poprostu moja płyta je zaniża tak?, ale nie w tym senk, chodzi o to że wartości te dziwnie skaczą w CPu-Z 1.352 do 1.368 czy to błąd programu, czy to normalne a może to jest niebezpieczne? 4 Do jakich wartości można podbić napiecie żeby można to było uznac za bezpieczne OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 (edytowane) ad 3. nasza neo2 tak ma:). all is good ad 4. piszą, że do 1,45~1,5v na codzień ad 2. temp. to raczej 80st max...ale ja np. nieakceptuję nic powyżej 70 znów wspieram e2140 ładnym skrinem FULL STABLE: ORAZ SPI16M STABLE: pozdrawiam serdecznie. ale jest też łyżka dziegciu (tak to się pisze?!? ;) ) fsbwall pomiędzy 425 a 430 EDIT1: SPI16M STABLE 3,4Ghz podoba mi się vcore:) Edytowane 25 Listopada 2007 przez Tolokan_PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cozaq Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Nieźle. Próbuj dalej :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 (edytowane) No a ja niestety cieszyłem się zbyt wcześnie tym wynikiem 8x400 :/ Zapuściłem jeszcze blend stress i Orthos się wysypał po kilkunastu minutach. Stalo się to co podejrzewałem wczoraj grając w COD4 ,gdzie wywaliło mi błąd aplikacji. Pamięci nie wyrabiają. Przy 960 (5-5-5-15), a przecież to nie jest tak dużo. . Na wszelki wypadek zrobiłem jeszcze ten sam test przy 8x400 ,ale pamięci dałem na 800 (5-5-5-15) i po 1.5 godzinie tego samego testu zero błędów. Widać pamięci nie wyrabiają. Postanowiłem je sprzedać i kupić coś lepszego. Edytowane 26 Listopada 2007 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Widać pamięci nie wyrabiają. Postanowiłem je sprzedać i kupić coś lepszego.Moze kup sobie te co mam w sigu(rev 7.1 z allegro,ograniczac napewno nie beda) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 No a ja niestety cieszyłem się zbyt wcześnie tym wynikiem 8x400 :/ Zapuściłem jeszcze blend stress i Orthos się wysypał po kilkunastu minutach. Stalo się to co podejrzewałem wczoraj grając w COD4 ,gdzie wywaliło mi błąd aplikacji. Pamięci nie wyrabiają. Przy 960 (5-5-5-15), a przecież to nie jest tak dużo. . Na wszelki wypadek zrobiłem jeszcze ten sam test przy 8x400 ,ale pamięci dałem na 800 (5-5-5-15) i po 1.5 godzinie tego samego testu zero błędów. Widać pamięci nie wyrabiają. Postanowiłem je sprzedać i kupić coś lepszego. Pobaw się z timingami przy 800MHz, jeśli uda Ci się ustawić odpowiednio krótkie, to mogą być tak samo wydajne, albo niewiele ustępować 960MHz CL5. Wiem, że pamięci są tanie, ale jaki zysk wydajnościowy będziesz z tego miał? Absolutny max. to kilka procent, a procesora Ci przecież nie blokują. Moim zdaniem najważniejsza jest ilość RAMU, timingi i częstotliwość są praktycznie tylko do benchmarków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 @devil a jakie napięcia im dajesz? rzuć im więcej. moje elpidki już 2,3v łykały i jakoś się nie skarżyły oprócz produkcji poważnej ilości ciepła. i tak jak przedmówca - pobaw się timingami. powodzenia! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 (edytowane) Napięcie dałem 2.3. Przy 2.4v mam coś dziwnego. Winda się ładuje w 16 kolorach :lol: jakby karty graficznej nie wykryło i potem się wiesza . :) Wystarczy zjechać do 2.3v i wszystko jest ok. Widocznie się przegrzewają za bardzo. Zostawię na razie 900 CL5 ,a potem się będę jeszcze zastanawiał. Najprawdopodobniej jednak wezmę Mushkiny 2x1GB tylko jeszcze nie wiem które dokładnie. Edytowane 26 Listopada 2007 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Jak masz E2180, to przecież możesz ustawić wyższy mnożnik np. 9. Wtedy masz FSB koło 355MHz i możesz inaczej ustawić pamięci. Czasy, w których liczyło się jak najwyższe FSB się skończyły. Przy Athlonach XP było tak dlatego, że pamięci musiały pracować synchro z procem, stąd wyższe FSB = wyższe taktowanie pamięci. Teraz jest to bez znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Może i faktycznie tak zrobię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Stalem sie w tym tygodniu posiadaczem E2180 i pierwsze wrazenie to rozczarowanie. Jesli chodzi o OC to wydaje sie miec potencjal....ale tylko na pierwszy rzut oka. Mianowice, ten szajs rozgrzewa mi sie w przeciagu 1s z 37C do 80C Myslalem, ze to wina boxowego coolera, pozyczylem od kumpla boxa z miedzianym rdzeniem i nalozylem CLP, zero poprawy. Dzis kupilem Ninje i zero roznicy, temperatury identyczne jak na boxie, cooler na dotyk ma ~37C. Rece mi opadly, ostatnie stabilne taktowanie w orthosie to 3300mhz przy ~1.4V. Przy 3500mhz gry smigaja normalnie, natomiast orthos juz wymusza throttling. Rozwazam szlifowanie IHS, lecz na pierwszy rzut oka jest on prosty. Nie wiem juz czy wina lezy po stronie zwalonego czujnika czy odpromiennik zostal przyklejony na przerzuty chleb.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Stalem sie w tym tygodniu posiadaczem E2180 i pierwsze wrazenie to rozczarowanie. Jesli chodzi o OC to wydaje sie miec potencjal....ale tylko na pierwszy rzut oka. Mianowice, ten szajs rozgrzewa mi sie w przeciagu 1s z 37C do 80C Myslalem, ze to wina boxowego coolera, pozyczylem od kumpla boxa z miedzianym rdzeniem i nalozylem CLP, zero poprawy. Dzis kupilem Ninje i zero roznicy, temperatury identyczne jak na boxie, cooler na dotyk ma ~37C. Rece mi opadly, ostatnie stabilne taktowanie w orthosie to 3300mhz przy ~1.4V. Przy 3500mhz gry smigaja normalnie, natomiast orthos juz wymusza throttling. Rozwazam szlifowanie IHS, lecz na pierwszy rzut oka jest on prosty. Nie wiem juz czy wina lezy po stronie zwalonego czujnika czy odpromiennik zostal przyklejony na przerzuty chleb.... Niestety... NIektore sztuki tak sie potworznie grzeja... i nic z tym nie zorbisz... chociaz M0 POWINNO byc chlodniejsze tow praktyce ostatnie sztuki rewizji L2 mialy znacznie nizsze temperaturki niz M0 obecnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 (edytowane) ostatnie sztuki rewizji L2 z ktorych tygodni byly ostatnie sztuki L2? Edytowane 26 Listopada 2007 przez sliza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Niestety... NIektore sztuki tak sie potworznie grzeja... i nic z tym nie zorbisz... chociaz M0 POWINNO byc chlodniejsze tow praktyce ostatnie sztuki rewizji L2 mialy znacznie nizsze temperaturki niz M0 obecnie. To co mnie przeraza to ten skok temperaturowy rzedu 40C. Cooler letni a procesor wlacza throttling, no paranoja, fuszera od intela jak byk :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 To co mnie przeraza to ten skok temperaturowy rzedu 40C. Cooler letni a procesor wlacza throttling, no paranoja, fuszera od intela jak byk :) Jutro poszukam w swoich notatkach... ale cos kolo q708... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredeq Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Co do temperatur to jest to sprawa dla mnie co najmniej dziwna. Bez stresu rdzenie po 32 a (właśnie co jest tym 3 czujnikiem, obudowa?) 38. Jak to możliwe ze warstwa ktora znajduje sie dalej od zrodla (bo przeciez to rdzenie sa zrodlem a nie obudowa) jest bardziej rozgrzana od zrodla. I jeszcze sprawa radiatora, posiadam freezera 7 pro ale ponoc na boxowych to samo, ze procek 60 stopni a radiator nawet nie cieply. Albo radiator kijowo to cieplo przejmuje albo wiatrak zajebiscie odbiera :) :) Anyway zrobilem kiedys test, mianowicie wylaczylem wiatrak na procu, temp skoczyl o 3 stopnie i radiatorek ledwie cieply. Moze mi to ktos wszystko logicznie wyjasnic :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sliza Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Jutro poszukam w swoich notatkach... ale cos kolo q708... Sector19, to do mnie bylo? Ja mam 2160 L2 i FPO #: Q711A815 (a pack date 08/02/2007). Czy to sie zalicza do poznych/ostatnich sztuk rev. L2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Sector19, to do mnie bylo? Ja mam 2160 L2 i FPO #: Q711A815 (a pack date 08/02/2007). Czy to sie zalicza do poznych/ostatnich sztuk rev. L2? Sorry cos mi sie pomiesalo w "cytuj" ale odpowiedz byla do Ciebie... Q711 to juz pozne L2, ale i tak to wszystko kwestia sztuki... wiec nie ma co wymieniac numerow seryjnych :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlienMks Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Panowie powiedzcie czy z moim procem kiepsko trafiłem ? E2140 kręci sie na moim Gigusiu do 2,88 Ghz przy 1,35 V i potem sie poddaje. Ma dosyć niską temperaturę bo w stresie ok 42-47 stopni. Nie wiem czy go sprzedawać czy może trafiłem na znośny model ? Chciałem mieć te 3Ghz bo wiadomo lepiej to wygląda ale chyba w wydajności nie ma aż takiej różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Coraz gorzej się kręcą procki teraz dostępne... Chociarz mój 2160 robi 3.0Ghz na 1.325V, a do testów zrobił 3.52Ghz na 1.59V. Na WC można by z nim zapewne poszaleć... Ale dziwne są te temp, jest obciążony, dochodzi powiedzmy do 60*C, wyłączam Orthosa - spada momentalnie do 30... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borek-net Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Z tego co wyczytałem obecnie sprzedawane są E2160 MO a nie L2. Kupująć na agito lub apollo (sklepy o dużym obrocie) prawdopodobnie na jaki okaz moge trafić. Chodzi mi o to czy cześciej zdarza się sztuka która wyciągnie 3.0 Ghz na 1.45v czy 3.2 na 1.4v. Ogólnie lepiej w sklepie czy selekt czy od znajomego 3.0 na 1.3v i 3.2 na 1.4v. za 260 zł Dziękuje z góry za odczytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuebk Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Z tego co wyczytałem obecnie sprzedawane są E2160 MO a nie L2. Kupująć na agito lub apollo (sklepy o dużym obrocie) prawdopodobnie na jaki okaz moge trafić. Chodzi mi o to czy cześciej zdarza się sztuka która wyciągnie 3.0 Ghz na 1.45v czy 3.2 na 1.4v. Ogólnie lepiej w sklepie czy selekt czy od znajomego 3.0 na 1.3v i 3.2 na 1.4v. za 260 zł Dziękuje z góry za odczytanie. L2 raczej nowego to nie dostaniesz juz - chyba ze jakies lezaki magazynowe. Co do tego czy kupic selekta czy nie to juz od Ciebie zalezy, chcesz byc pewny ze poleci ilestam mhz to wez selekta, lubisz ryzyko idz do sklepu. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek.r Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Moj e2160 rewizji L2 śmiga na 3,0 bez najmniejszych problemów. Na więcej nie próbowałem, nie mam narazie czasu bo odrabiam 6-miesięczne zaległości w graniu spowodowane brakiem desktopa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Ja mam taki problem z moim E2140: 3.0GHz @ 1.35V w orthosie(z włączonym core tempem) leci kilka godzin i jest ok. Żadnych błędów. Włączam 3dm01 + core temp = reset po kilku minutach lub po przejsciu 3dm'a włączam w pentli i sie resetuje. Natomiast 3dm01 + speedfan jest ok. O co chodzi? Czy możliwe, że core temp włączony razem z 3dm01 za bardzo obciąża? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Ja mam taki problem z moim E2140: 3.0GHz @ 1.35V w orthosie(z włączonym core tempem) leci kilka godzin i jest ok. Żadnych błędów. Włączam 3dm01 + core temp = reset po kilku minutach lub po przejsciu 3dm'a włączam w pentli i sie resetuje. Natomiast 3dm01 + speedfan jest ok. O co chodzi? Czy możliwe, że core temp włączony razem z 3dm01 za bardzo obciąża? Jakas wersja Core tempa resetuje kompa chyba 0.95 0.95.4 dziala ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 (edytowane) No ja właśnie mam 0.95. Ale komp sie resetuje tylko jak odpale core tempa i 3dm01 a jak mam włączone orthos i core temp to jest ok. 1. Ile czasu testujecie procka orthosem? Niektórzy piszą, że 20h :D inni, że ok. 5h wystarczy. 2. Mówiąc o niskim VID jakie macie na myśli? Od jakiej wartosci można powiedzieć że VID jest wysoki? 3. Czy CPU-Z dobrze wykrywa rewizje procka? Czy trzeba dochodzić po nr seryjnym, który znajduje się na opakowaniu? 4. L2 sie mniej grzeje niż M0 tak? 5. W biosie ustawiam VCORE na 1.325V a w CPU-Z i SpeedFan'ie pokazuje 1.27V. Czy moja płyta główna zaniża czy program? Edytowane 30 Listopada 2007 przez tOMeCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...