Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie nie mam wiele czasu na zabawę, ale powiedzcie w takim razie co było by szybsze i czy szybsze zauważalnie w grach pomijając marki i pi:

1. Procek 9x333 + pamięci 1000 (timingi maksymalnie 5-5-5-15)

2. Procek 8x375 + pamięci 938 (timingi na pewno niższe niż 5-5-5-15)

Pozdrawiam

9x333, pamieci na 1000 z piateczkami

poza tym warto wlaczyc eista co na mnozniku 8 moze byc trudne (:

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapuszczalem troche spi i wychodzi na to ze przy 3,4ghz jest gorszy wynik niz na 3,2 przy tych samych timingach i dzielniku ram :blink:

Ustawiam koligacje na cpu 0 i priorytet czasu rzeczywistego, powylaczalem zbedne procesy i zero efektu to daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapuszczalem troche spi i wychodzi na to ze przy 3,4ghz jest gorszy wynik niz na 3,2 przy tych samych timingach i dzielniku ram :blink:

Ustawiam koligacje na cpu 0 i priorytet czasu rzeczywistego, powylaczalem zbedne procesy i zero efektu to daje.

3,2GHz - FSB 400

3,4GHz - FSB 425

W temacie o płytach gigabte na P35 wspominaja że przy FSB416->417 zmienia sie STRAP.

Sprawdź wyniki na tych FSB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na w.w. dwóch wersjach próbowałem i to samo. Zawsze reset tylko jak core temp + 3DMark01

Czego dokładnie jest ta temperatura CPU? To jest jakaś ogólna dwóch rdzeni? Czy brać ją w ogóle pod uwagę? Czy patrzeć na core# ?

Olej tego 3dmarka01 + CT :damage_wall:

CPU to temperatura z czujki mobo, która jest w sockecie ;]

Kurcze czemu mi sie monitor nie włącza jak ustawie na 7x412? a jak na 8x412 jest ok. Przecież 7x412 to jest mniej czyli powinno tym bardziej się włączyć? O co może chodzić?

Proc może nie lubić 7x i tyle [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Calkiem mi sie sfajdal komp bawilem sie alphami w memsecie performance level ustawilem na 7 i zwis az trzeba bylo cleara robic a po clearze wogole nie wchodzi fsb inne niz 200 :damage_wall: timingi wszystkie ustawione manualnie jak byly wczesniej vcore tez vram tez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o co chodzi z tym strapem? Na ile MHz chipset ma być on ustawiony? Czy przy OC procka trzeba zwiększać napięcie dla chipsetu?

każda płyta zmienia sobie sama strapa przy danym FSB chyba ;] Ale w wypadku mojej MSI sam moge regulować strapa :wink: Przy większym OC trzeba podbić już napięcie na NB, ale to tez zależy od płyty, np. u mnie kręce procka na 3,4ghz i napięcia NB nawet nie ruszałem, a na innej trzeba już zwiększać V :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Calkiem mi sie sfajdal komp bawilem sie alphami w memsecie performance level ustawilem na 7 i zwis az trzeba bylo cleara robic a po clearze wogole nie wchodzi fsb inne niz 200 :damage_wall: timingi wszystkie ustawione manualnie jak byly wczesniej vcore tez vram tez.

uruchom wina na standarowych ustawieniach

pozniej wylacz plyte ( daj mostkowi odpoczac )

apozniej baw sie w oc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanko - 2160 @ 3,25 GHz @1,3125 i temperatury chyba za wysokie - idle ok. 47, stres przeszło 75 (dalej wyłaczam)... Chlodzenie BOX

Chyba troche za duzo :/ Co najlepsze (nie wiem czy wszystkie intele tak maja) jak zapuszczam Orthosa to po około 5 sekundach od razu skacze na 65 i wiecej. Jak miałem AMD to temp rosła duuuużo wolniej. Jak wyłacze orthosa to temp równie szybko spada. Czy to normalne?

Radiator jest co najwyżej ciepły...

Aha plyta to msi p35 neo fr

Od czego zaczac?

Edytowane przez Bombay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanko - 2160 @ 3,25 GHz @1,3125 i temperatury chyba za wysokie - idle ok. 47, stres przeszło 75 (dalej wyłaczam)... Chlodzenie BOX

Chyba troche za duzo :/ Co najlepsze (nie wiem czy wszystkie intele tak maja) jak zapuszczam Orthosa to po około 5 sekundach od razu skacze na 65 i wiecej. Jak miałem AMD to temp rosła duuuużo wolniej. Jak wyłacze orthosa to temp równie szybko spada. Czy to normalne?

Radiator jest co najwyżej ciepły...

Aha plyta to msi p35 neo fr

Od czego zaczac?

Mówią, że niby może dochodzić do 75-80*C ale to już przy napięciu 1.5V. Przy tym napięciu co Ty masz temperatury powinny być "troszkę" niższe :)

Co do skakania temperatur to chyba normalne, też tak mam. Szybko rosną przy stresie i szybko maleją w idle. Radiatorek tak samo jak u Ciebie ledwo ciepły a temp. na procku 70* :/ A pasta którą nakładałem to AS5 więc do najgorszych nie należy :)

W mojej płycie moge regulować częstotliwość strapa. Jakie najlepiej ustawić? Ile MHz? I po czym poznać czy proc już nie może wyżej czy chipset? Kiedy zwiększyć napięcie dla NB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do takiego wniosku to ja doszedłem dawno :P, SPI32M kilka razy może przejść bez problemu, a odpalę orthosa i po ok. 3s wywala. Przy dłuższym zostawieniu orthosa na 8h z minutami priorytet 10 na napięciu 1,3250 (def. z biosu) robi 3050mhz, w idlle przy włączonym EIST (2035mhz) 20* na obydwóch rdzeniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do takiego wniosku to ja doszedłem dawno :P, SPI32M kilka razy może przejść bez problemu, a odpalę orthosa i po ok. 3s wywala. Przy dłuższym zostawieniu orthosa na 8h z minutami priorytet 10 na napięciu 1,3250 (def. z biosu) robi 3050mhz, w idlle przy włączonym EIST (2035mhz) 20* na obydwóch rdzeniach.

Weź człowieku za przeproszeniem nie pier@#$ głupot, że na procku masz 20* <_< . To jaką masz temperaturę w domu? 10* a może go trzymasz na podwóreczku? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź człowieku za przeproszeniem nie pier@#$ głupot, że na procku masz 20* <_< . To jaką masz temperaturę w domu? 10* a może go trzymasz na podwóreczku? :D

Ale te procesory serio tyle maja w idle.

Sciagnij sobie cooler z procesora na juz odpalonym systemie (zeby byl w idle) i dotknij czapki... nawet po minutce I SIE ZDZIWISZ !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale te procesory serio tyle maja w idle.

Sciagnij sobie cooler z procesora na juz odpalonym systemie (zeby byl w idle) i dotknij czapki... nawet po minutce I SIE ZDZIWISZ !!!

Coolera nie bede ściągał z procka, ale pomyśl logicznie. Mamy okres grzewczy, więc myślę, że w pokoju jest ponad 20* ale jeżeli jest nawet te 20* to procek ma taką samą temperaturę co powietrze??? Raczej wątpliwe.

Wie ktoś może czy NorthQ_NQ_3312BLA_Giant_UFO_120_mm

zmieści się na moją płytę główną (ASUS P5K-E)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coolera nie bede ściągał z procka, ale pomyśl logicznie. Mamy okres grzewczy, więc myślę, że w pokoju jest ponad 20* ale jeżeli jest nawet te 20* to procek ma taką samą temperaturę co powietrze??? Raczej wątpliwe.

Wie ktoś może czy NorthQ_NQ_3312BLA_Giant_UFO_120_mm

zmieści się na moją płytę główną (ASUS P5K-E)?

Momysl rowniez o tym... ze... Temperatura_odczuwalna jest ciut inna i tak samo odczuwa to nasz radiator :)

Bardzo chetnie moge Tobie pokazac jak sie sciaga radiator z zalaczonego komputera... i jaka temperature ma procesorek w idle wtedy...i jaka temperature ma przy tym czapka :)

Ah i jesczez jedno... w przypadku radiatorow z heatpipe'ami widac to jeszcze bardziej... temperatura w pomieszczeniu (5cm od procesora) 22,9*C temperaturka rdzeni wynosi 22*C... Przy Scythe Ninja Mini + fander 120MM puszczony na 500 obrotow... a gdy sciagne ninje... to temperaturka rdzeni rosnie... jak i temperaturka czapki rowniez rosnie... i jest tak...

rdzenie/czapka

35/30

40/35

45/40

55/50...

i sobie tak rosnie i rosnie... BEZ ZADNEGO NAWIEWU... - nie sprawdzalem do ilu sie rozgrzeje... tylko spokojnie potem zakladam ninje i temperatura momentalnie zaczyna spadac (jak i temperatura czapki)... i gdy znow sciagne radiator to czapka znow jest zimna (i to sie dzieje praktycznie momentalnie) - tak szybko odbiera cieplo radiator...

NAJPIERW SPRAWDZ COS EMPIRYCZNIE ZEBY SIE WYRAZAC NA JAKIS TEMAT :mur:

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Momysl rowniez o tym... ze... Temperatura_odczuwalna jest ciut inna i tak samo odczuwa to nasz radiator :)

Bardzo chetnie moge Tobie pokazac jak sie sciaga radiator z zalaczonego komputera... i jaka temperature ma procesorek w idle wtedy...i jaka temperature ma przy tym czapka :)

a z ciekawosci ile bez radiatora w idle pokazuja programy typu CoreTemp ?

wogole te procki intelowskie jakies powalone,

amd jak daje do pieca to radiator jest ciepły,

tu mam na cpu 80*C, dotykam radiatora a ten letni

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Scythe mine + przeciąg w budzie jednak musi trochę dawać. To napięcie w tej msi zaznaczone na szaro tyle wynosi ile tam jest napisane czy jakoś z VID procesora je czyta?. Przy orthosie small fft jest znaczna różnica miedzy priorytet 1, a 10?

P.S ja mogę stwierdzić, że w lato są ogólnie większe temp. niż w zimie w okresie grzewczym :P

Edytowane przez carek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S ja mogę stwierdzić, że w lato są ogólnie większe temp. niż w zimie w okresie grzewczym :P

Zgadza się, ale w zimie grzejniki są gorące cały czas a w lato są dni gorące, ciepłe i zimne :)

To jak z tym coolerkiem co wyżej podałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego E2160 (L2) ustawiłem na 3GHz (8x375), przy napięciu 1.35V.

Chyba nawet niezła sztuka jak na ślepy traf w sklepie :)

Niestety moim problemem są temperatury... Przy takich ustawieniach w Orthosie dochodzi do 72-73 stopni (CoreTemp 0.95). Wydaje mi się, że to trochę za dużo szczególnie że mam nawiew 120-tkę i 80-tkę puszczone na 5V na boku budy... Zresztą co najdziwniejsze to radiator (boxowy) jest jedynie lekko ciepły. Zamontowany jest na 100% dobrze... Bo i co tu można zrobić źle... Jeszcze dla poprawienia wydajności posmarowałem pastą Arctic Silver, ale nic to nie daje.

Mam pytanie: czy warto kupić do tego Freezera7? Zbije trochę temperaturę? Bo jak o 3-4 stopnie to kompletnie nieopłacalny wydatek...

Teraz te temperatury jeszcze ujdą, ale martwi mnie, że w lecie w pokoju będę miał tak z 10 stopni więcej... :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a z ciekawosci ile bez radiatora w idle pokazuja programy typu CoreTemp ?

NO przeciez napisalem temperaturki rdzeni... odczyta brany z coretempa/speedfana (oba programy pokazuja tyle samo)

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Juz ubiegam pytanie: JAkiego core tempa?

ODP: Odpowiedniego... bo speedfan wykrywa u mnie takie temperatury jakie maja byc czyli dla prockow l2 core temp 0.94 a dla m0 0.95.4 a speedfan wykrywa dobrze i dla mo i dla l2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego E2160 (L2) ustawiłem na 3GHz (8x375), przy napięciu 1.35V.

Chyba nawet niezła sztuka jak na ślepy traf w sklepie :)

Niestety moim problemem są temperatury... Przy takich ustawieniach w Orthosie dochodzi do 72-73 stopni (CoreTemp 0.95). Wydaje mi się, że to trochę za dużo szczególnie że mam nawiew 120-tkę i 80-tkę puszczone na 5V na boku budy...

ja mam podobnie ustawiony procek z tym że napięcie 1,325v w Biosie i tempy są 63-64 rzadko 65 st na Boxie pod Orthosem sprawdzone w sierpniowe upały. Więc albo masz źle przesmarownay rdzeń albo te E2160 się tak grzeją choc mają mniej L2 więc nie powinny chyba :blink:

edit: aha mam 3x120mm Thunderblade może też i dlatego mam mniejsze tempy, z tym że przy upałach i tak mieliły gorące powietrze więc nei wiem.

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi