Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio przeszlifowalem procesor i ninje na lustro, nic mi to nie dalo. Procesor zyje wlasnym zyciem, temperatura rosnie sobie w taki sam sposob niezaleznie od zamontowanego chlodzenia.

Czy procesory serii E21XX maja IHS lutowany na stale ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO przeciez napisalem temperaturki rdzeni... odczyta brany z coretempa/speedfana (oba programy pokazuja tyle samo)

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Juz ubiegam pytanie: JAkiego core tempa?

ODP: Odpowiedniego... bo speedfan wykrywa u mnie takie temperatury jakie maja byc czyli dla prockow l2 core temp 0.94 a dla m0 0.95.4 a speedfan wykrywa dobrze i dla mo i dla l2.

a edytowales posta po tym jak ja sie pytalem :wink:

nie to ze podpuszczam ale ty jeszcze proca nie skalpowales ?

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a edytowales posta po tym jak ja sie pytalem :wink:

nie to ze podpuszczam ale ty jeszcze proca nie skalpowales ?

NIe edytowalem... :)

A co do skalpowania.. to ja skonczylem skalpowac za czasow celofana gdzie polowa rdzenia zostala na czapce :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe edytowalem... :)

A co do skalpowania.. to ja skonczylem skalpowac za czasow celofana gdzie polowa rdzenia zostala na czapce :).

i dawalo to +/- 1*C :D

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

edytowales !!!!!!!!!111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazlem taki oto temat:

http://www.ocforums.com/showthread.php?t=527553

Na tamtym procku jest zwykly glut, koles twierdzi ze teraz ma 54C przy 3500mhz i 1.56V. Z taka temperatura moge sie zgodzic, natomiast 85C jakie teraz mam przy letniej ninjy i CLP to farsa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio zrobiłem mały test - ustawiłem obroty Freezera na najniższą możliwą wartośc w nTune, czyli 800RPM i zapuściłem Orthosa Small FTT - 3100MHz, 1,45V, L2. Temperatury dochodziły do 60C w CoreTemp 0.94 i procesor faktycznie tyle miał - bo radiator był ciepły, przypuszczam, że gdybym pomęczył dłużej byłby gorący. Sector19 pisał o odczuwalności ciepła - to się sprawdza, bo przy 1400 - 1600RPM nie czuć w ogóle ciepła na radiatorze, a temperatura jest tylko 5C niższa. Spróbujcie odpalić pasywnie :) Ja tam nie narzekam na temperatury, poniżej 50C przy normalnym użytkowaniu (gry, nie orthos) to moim zdaniem dobry wynik. Tak samo wierzę w 25-28C w idle - ile może mieć ten procesor, gdy nie pracuje i jednocześnie ma na sobie dość spory radiator (względem samego procesora). Oprócz tego zauważyłem też ciekawą zależność - temperatura w stresie na stocku zarówno na Freezerze jak i na boxie wynosiła 41C. Dopiero po OC były różnice - im większe podbicie napięcia tym większe na korzyść Freezera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz tego zauważyłem też ciekawą zależność - temperatura w stresie na stocku zarówno na Freezerze jak i na boxie wynosiła 41C. Dopiero po OC były różnice - im większe podbicie napięcia tym większe na korzyść Freezera.

A w stesie po OC ile stopni zyskałeś dzięki freezerowi?

Zastanawiające jest też to jak się zachowuje wiatrak na procku. Boxowy jest regulowany względem temperatury w zakresie ponoć 800-2500rpm. W moim przypadku jeśli wierzyć CoreTemp 0.95 przy 73 stopniach powinien się już chyba kręcić na maksa... A tymczasem nigdy nie widziałem, żeby przekroczył 1500rpm, jest przy tym dość cichy więc na maksa napewno się nie kręci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edytowales !!!!!!!!!111

Edytowalem jeszczez zanim ktokolwiek cos napisal.

Ostatnio zrobiłem mały test - ustawiłem obroty Freezera na najniższą możliwą wartośc w nTune, czyli 800RPM i zapuściłem Orthosa Small FTT - 3100MHz, 1,45V, L2. Temperatury dochodziły do 60C w CoreTemp 0.94 i procesor faktycznie tyle miał - bo radiator był ciepły, przypuszczam, że gdybym pomęczył dłużej byłby gorący. Sector19 pisał o odczuwalności ciepła - to się sprawdza, bo przy 1400 - 1600RPM nie czuć w ogóle ciepła na radiatorze, a temperatura jest tylko 5C niższa. Spróbujcie odpalić pasywnie :) Ja tam nie narzekam na temperatury, poniżej 50C przy normalnym użytkowaniu (gry, nie orthos) to moim zdaniem dobry wynik. Tak samo wierzę w 25-28C w idle - ile może mieć ten procesor, gdy nie pracuje i jednocześnie ma na sobie dość spory radiator (względem samego procesora). Oprócz tego zauważyłem też ciekawą zależność - temperatura w stresie na stocku zarówno na Freezerze jak i na boxie wynosiła 41C. Dopiero po OC były różnice - im większe podbicie napięcia tym większe na korzyść Freezera.

Amen.

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako iz dziwna temperatura nie daje mi spokoju zrobilem maly test.

1.2750V 2000mhz 47C

1.2750V 3100mhz 57C

1.3625V 3250mhz 66C

1.4625V 3400mhz 78C

1.5375V 3500mhz 81C (+delta 12cm 12V)

Najciekawsze jest to, ze w ostatnim tescie gdy musialem podlaczyc delte by ominac throttling podstawa radiatora miala 35C, w innym przypadku miala ~39C.

Ninja i proc szlifowany, zakladane wielokrotnie, pasta coollaboratory.

Pozostalo jedynie skalpowanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze też mam coś takiego. Procesor spokojnie wstaje 3500 MHz (?!), napięcie jakieś ~15.3, zapuszczam orthosa, na rdzeniach po 80 stopni, a radiator jest letni... O co chodzi? :D

Narazie lecę 3200MHz@1.360V i mam na rdzeniach po 65 stopni. Niezła sztuka mi się trafiła, tylko te temperatury trochę wysokie. Jakby było niżej, to bym pewnie na 3.5GHz trzymał cały czas :)

Cooler Freezer7Pro :)

Edytowane przez KrzysiekT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie :).

Pewnie niektórzy pamiętają jakie padaki mi się trafiały, ostatnio miałem okazję wymienić swojego procka na kolejną sztukę - ale musiałem brać w ciemno :P.

Zaryzykowałem i się opłaciło :) procek robi 3.0 na 1.325, ma dość wysoko fsb walla - jeszcze nie sprawdziłem, bootuje się spokojnie na 3400 ale nie miałem czasu dostosować napięcia na którym będzie w miarę stabilnie :) (winda na 3400@1.425 wstaje ale zaraz mam bsod)

Temperatury w miarę poprawne

Przy 3000

Na box idle 27 st orthos 1h - 60 st

Na tacens gelus pro@800 rpm idle 24 st orthos 1h - 46 st :)

Edytowane przez IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IGI:

no ja mam padake, po wcześniejszym 2160, który na 3400 śmigał, to teraz na 2180 3300 mam problem wycisnąć, puki co walcze ze stabilnością (już tylko szlifowanie optymalnych napięć) dla 3200

mam sytuację "zamienił stryjek ..." szlag by to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i stalo sie, blacha zdjeta :)

Pod spodem byla gruba warstwa silikonopodobnej glutopasty.

Procesor bez blachy jest docisniety przez socket "na styk", nie rusza ale docisk jet daleki od pierwowzoru.

Sila rzeczy musialem zalozyc boxa, dopiero po odgieciu nozek cooler zaczal lekko dociskac procesor i trzyma sie teraz prowizorycznie na wzglednym luzie :)

Nastepny krok to zalozenie shima, rozlozenie socketu i przystosowanie zapinki od ninjy, co moze byc problematyczne.

Niezalenie od tego na chybotliwym boxie mam teraz o ~12C nizsze temperatury niz przed operacja mialem na ninjy, teraz wreszcie czuc, ze cooler odbiera cieplo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taipan możesz zrobić jakieś fotki? Też się przymierzam do zdjęcia IHS'a. Posługiwałeś się standardowymi narzędziami (żyletki, palnik) ? :D Niby wiem od czego zacząć ale możesz opisać jak TY to robiłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjec niestety nie mam czym zrobic.

Wystarczyla zyletka i troche dobrej woli, pod czapka nie ma zadnych ukladow, jest sam rdzen.

Odleglosc od krawedzi do jadra to 1cm, czyli jest troche miejsca.

Tak jak pisalem wczesniej, IHS jest naklejony na paste silikonowa, nie potrzeba palnika.

Nie recze jednak, ze we wszystkich procesorach serii E21xx jest tak samo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako iz dziwna temperatura nie daje mi spokoju zrobilem maly test.

1.2750V 2000mhz 47C

1.2750V 3100mhz 57C

1.3625V 3250mhz 66C

1.4625V 3400mhz 78C

1.5375V 3500mhz 81C (+delta 12cm 12V)

Najciekawsze jest to, ze w ostatnim tescie gdy musialem podlaczyc delte by ominac throttling podstawa radiatora miala 35C, w innym przypadku miala ~39C.

Ninja i proc szlifowany, zakladane wielokrotnie, pasta coollaboratory.

Pozostalo jedynie skalpowanie ;)

Temperaturki w stresie?

U mnie na sectorowym E2160 na def narazie 3Ghz

Temperatury podobne do twoich

Dołączona grafika

BTW Jaki polecanie CoreTemp? Bo 0.95.4 mi resetuje kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW Jaki polecanie CoreTemp? Bo 0.95.4 mi resetuje kompa

Było juz tyle razy.. 0.94 ;) Edytowane przez Scythe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor bez blachy jest docisniety przez socket "na styk", nie rusza ale docisk jet daleki od pierwowzoru.

Sila rzeczy musialem zalozyc boxa, dopiero po odgieciu nozek cooler zaczal lekko dociskac procesor i trzyma sie teraz prowizorycznie na wzglednym luzie :)

Czemu? Chyba zapinka Ninji jest na śrubki? To możesz przykręcić jak chcesz? I docisk tym samym wyregulować jak Ci sie podoba byle nie zmiażdżyć rdzenia (Ja tak mam w Silent Tower TT)

Nastepny krok to zalozenie shima, rozlozenie socketu i przystosowanie zapinki od ninjy, co moze byc problematyczne.

era cieplo.

Jaki coopershim. Od jakiego procesora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co zacytowales dotyczylo boxa, posiadana przeze mnie ninja nie ma montazu na sruby lecz na kolki, z tym ze rzeczone sruby bede musial i tak kupic bo obecny docisk jest bardzo slaby.

Nigdzie nie pisalem, ze shim jest z miedzi, wycialem go z plastiku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi