Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

Heh, to jednak nie trafiła mi się taka znowu najgorsza sztuka. :P

czy dynamiczne obnizanie mnoznika do 6 i obnizanie Vcore na tych prockach dziala tylko przy domylnym Vcore i mnozniku (np. 9 dla E2160)? Czy moge np. obnizyc mnoznik z 9 do 8 i troche podbic Vcore i nadal korzystac z dobrodziejstw dynamicznego obnizania mnoznika do 6 i obnizania Vcore w idle?

Nie sprawdzałem z obniżonym mnożnikiem, ale przy 9x i ~1.34V 1.36V (błędne odczyty ;P) w idle spada ładnie do 6x i ~1.24, ~30 stopni (boxowy wentylator ~900 obrotów).

Btw, widzę, że niektórzy właśnie obniżają mnożnik w e2160 do 8x i wtedy kręcą. W jakim celu? Czy to przynosi jakieś korzyści względem domyślnego 9x?

Pozdrawiam.

Edytowane przez ntec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

*polecam* lekture linkow zawartych w tym poscie:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...d=2848107

jak i przeczytanie paru postow wyzej i nizej w tamtym watku dla lepszego zalapania kontekstu.

czyli podsumowujac: dla E2xxx (zarowno L2, jak i M0): na rdzeniach nie przekraczac 95 stopni (wtedy sie wlacza thermal throttling - przy 100 na jajkach procek sie wylacza - to jest wlasnie Tjunction max), natomiast Tcase max mozna sobie odczytac w linijce "thermal specification" dla danego proca (L2 i M0 maja rozne Tcase max - L2 ma *tylko* 61.4, a M0 73.x stopnie) tutaj:

http://processorfinder.intel.com/List.aspx?ProcFam=2841

wychodzi na to, ze rev. M0 jest lepsza do o/c, bo znosi wyzsze tempy wg specyfikacji Intela (Tcase max wyzsze o prawie 12 stopni). Tempami na rdzeniach nie ma sie co przejmowac, dopoki nie przekraczaja 95 stopni (na L2 i M0). Przy o/c trzeba zwracac uwage na Tcase (czyli temp. CPU w biosie/temp.) i starac sie nie przekraczac Tcase max dla swojego modelu procka na dluzsza mete.

Edytowane przez sliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma ch... na Mariolę!!! Świetne procki(2140) za te pieniądze.@3200 to norma dla nich przy niskich, całkiem spoko napięciach.Zwłaszcza ostatnio zakupione nie mają z tym problemów. Extremalne O/C chyba jednak tylko dla wybranych:) Tak czy inaczej spróbuje swojego na 3400 puścić dla satysfakcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak mobo sie konczy gdzies w okolicach 430fsb nie pomaga wiecej papu na mch i chipset.

a może jednak proc sprawdzałeś na innym mobasie , jak się objawia ten koniec przy 430fsb

Kolejny 2140 uderza 3200.

Orthos 3:30

memki 800 5 5 5 15

w sumie to ciesza mnie Wasze wyniki na P31-Ds3L ogólnie chyba nie najgorsza płytka pod te budżetowe procki co :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale rewizja M0 wcale nie oznacza super OC

To już jest lotto

I to jest fakt!!! to fragment rozmowy na GG z gościem z GRAL'a w Gdańsku:

(6-12-2007 10:13)

dobra ,a 2160?

gral (6-12-2007 10:14)

szukam ich

mati (6-12-2007 10:14)

dzieki

gral (6-12-2007 10:18)

BX80557E2160SLA8Z

gral (6-12-2007 10:19)

kolega wlasnie z nimi wrocil, slabo sie kreca 2160

........ :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie na def V i na Ninja z 120 takie temp :/

Chyba coś jest nie tak

no to maskara niezła,u mnie e4300@3.2Ghz 1.425V na fryzjer pro 7 z wentylem na 30%obrotów temp w idle 47-48stopni bez wentyla wywiewajacego z tyłu obudowy w core temp 0.95 gdzie tjuncion jest 100 a nie 85 jak w twoim przypadku,co oznacza ze mi do granicy bezpieczeństwa brakuje ok 50stopni a tobie ok 20 stopni przy lepszym chłodzeniu wiec ewidentnie cos jest nie tak,wiec albo masz walniete chłodzenie albo proca Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na boksie max 56*C przy wyższym napięciu :D

Odczyt z procesora nieznacznie niższy niż z poszczególnych jajek.

Edit:

W idle 27-30 box 900rpm, podczas gry np. fear ok. 40-45 box 900-1200, orthos - box 2000rpm i to jest własciwie jedyna okazja kiedy go słychać , pasta - box [;

Nie widzę powodu zeby zmieniać chłodzenie - tym bardziej że wall jest na ok 345 :E

- to tak dla przypomnienia ża nie kazdy sie kręci 3+

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam na swojego E2160 M0 nie narzekam. 2,7GHz na standardowym Vcore (VID 1,2125), do tego tempy w idle 31* przy 700rpm, a w stresie 47* przy 1300rpm na Fryzjerze 7 Pro przy zamkniętej budzie. Puszczałem go na 3 i 3,2GHz i chodził stabilnie na napięciu poniżej 1,35v, ale mi taka prędkość nie potrzebna - wolę, jak komp chodzi ciszej od tych kilku MHz więcej.

No i procek brany w ciemno z ProLine 2 tygodnie temu, żaden selekt.

Edytowane przez Cor3y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do osob z E2xxx M0 - CT 0.95.4 zaniza wam tempy na jajkach o 15 stopni - bierzcie to pod uwage. HWMonitor z cpuid.com pokazuje tempy dobrze na dzien dzisiejszy.

w ogole dla M0 stan: goraco to jest ~70 stopni na procku (Tcase) i po ~80 na rdzeniach (Tjunction - czyli to co pokazuje CT). Dla L2 odpowiednio 60 i 75. Zrodlo (polecam przeczytac!):

http://www.overclock.net/intel-cpus/263821...omputronix.html

Edytowane przez sliza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do osob z E2xxx M0 - CT 0.95.4 zaniza wam tempy na jajkach o 15 stopni - bierzcie to pod uwage. HWMonitor z cpuid.com pokazuje tempy dobrze na dzien dzisiejszy.

Rzeczywiście 15*C w góre [; Czyli max to 70.

I tak nie warto zmieniać chłodzenia bo box jest letni (dosłownie temperatura ciała) a powinna skóra na nim zostawać przy 70*C .. intel dał ciała z ta pasta między prockiem a ihs xD

70 na jajach to dla M0 jeszcze nic - 80 i wiecej to juz max na dluzsza mete

Mówię, że taką temperaturę osiąga maksymalnie a nie że poniżej takiej nalezy ją utrzymywać.

Myślałem że to dosyć oczywiste [;

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście 15*C w góre [; Czyli max to 70.

70 na jajach to dla M0 jeszcze nic - 80 i wiecej to juz max na dluzsza mete (a zapas jest do 95 - wtedy procek zwalnia - a przy 100 sie wylacza). Bardziej trzeba na Tcase patrzec (czyli temp. CPU (nie rdzeni!) w biosie/progsach monitorujacych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo to sa SELEKTY i kosztuja za to odp. drozej

No ja nie wiem czym się różnią te selekty od zwykłych proców, skoro 3/4 procków branych do selekcji to właśnie selekty...

Andrew ma bardzo słabą sztukę, która kręci się podobnie do mojego E4300 :)

2.8 @ 1.325

3.0 @ 1.4

3.2 @ 1.475

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja nie wiem czym się różnią te selekty od zwykłych proców, skoro 3/4 procków branych do selekcji to właśnie selekty...

Andrew ma bardzo słabą sztukę, która kręci się podobnie do mojego E4300 :)

2.8 @ 1.325

3.0 @ 1.4

3.2 @ 1.475

Nie jest aż tak źle. Zmieniłem bios na 602, dovoltowałem mobo i jest trochę lepiej:

3.0 @ 1.32V

3.2 @ 1.43V

Na biosie 802 musiałem nastawiać aż 1.475V, żeby mieć stabilne 3.2.

Jak patrze na screeny z 3.2 full stable na 1.3V to mnie bierze :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ogole dla M0 stan: goraco to jest ~70 stopni na procku (Tcase) i po ~80 na rdzeniach (Tjunction - czyli to co pokazuje CT). Dla L2 odpowiednio 60 i 75. Zrodlo (polecam przeczytac!):

http://www.overclock.net/intel-cpus/263821...omputronix.html

Rzeczywiście HWMonitor wskazuje wyższe temp. w stosunku do innych programów.SpeedFan ,CoreTemp i Everest są jednomyślne(prawie:)) co do pomiarów.W takim razie czym sie sugerować???

screen przedstawia IDLE @3200Mhz 1.1350vpost-146215-1197902786_thumb.jpg

Edytowane przez Painter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie mobo P31-DS3L po zapodaniu fsb 430 resetuje ustawienia i tak sie to objawia, 425 jescze wchodzi i 3,4ghz jest stabilnie przy okolo 1,4V. Nie bawilem sie w benchowanie na 3,4 spowodu strapu ktory wlacza sie z przejscia 416>417 fsb.

Edytowane przez pavel54

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi się zdaje, żę ten HWMonitor przekłamuje. Myślę tak gdyż mamy do czynineia z prockami bardzo oszczędnymi w poborze prądu. Przy dobrym chłodzeniu nie ma powodu, żeby prcesor przekraczał pewną temperaturę, zwłaszcza w idle. Mojne przemyślenia opieam na doświadczeniu z różnymi procesorami. Ale mogę się mylić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi się zdaje, żę ten HWMonitor przekłamuje. Myślę tak gdyż mamy do czynineia z prockami bardzo oszczędnymi w poborze prądu. Przy dobrym chłodzeniu nie ma powodu, żeby prcesor przekraczał pewną temperaturę, zwłaszcza w idle. Mojne przemyślenia opieam na doświadczeniu z różnymi procesorami. Ale mogę się mylić.

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...094&st=1050 zobaczcie sobie ...

HWMonitor pokazuje dobrze ... u mnie w takim razie jakby przekłamywał to miałbym w tym momencie 16 *C na core i 22 na procku(speedFan,CoreTemp) a to raczej nie możliwe. Chłodzę to woda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi