Bulizzor Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 a 413*8? opłaca się wogóle kombinować? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novy154 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Roznicy nie odczujesz. Zmiana fsb jedynie pomoze CI troszke inaczej memki ustawic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 wlasnie w tym rzecz teraz mam fsb 367 dzielnik 1:1.25 i timingi 5-5-5-15-38-5-5-5-5, 2.1v i mam 4gb Kingów stabilne na 917Mhz. Nastepny dzielnik juz jest za wysoki 1:1,5 co daje znacznie ponad 1000mhz i obawiam sie ze nie wyrobią raczej, szczegolnie przy biosie 1.6 jaki mam. Myslalem zeby timingi zaciesnic do czwórek i zostawić je na tych 917Mhz. Jak myslisz dobry to pomysl czy moze wskoczyc na mnozik 8 i wtedy na timingach piątkach cos wiecej wyciągnąć? Mnożnik bedzie przystępniejszy. Nie wiem poza tym jak kingi zniosą timingi czwórki (domyslnie mają piątki). Ehh za duzo niewiadomych ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Jak Kingi na Elpidzie to mozna walczyć o 1000 CL5 Temperature dobrze pokzauje Coretemp 96.0 reszta zaniża o 15C (95.4 i 96.1) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 (edytowane) Pobawiłem się trochę e2160 (ten sam post w temacie o mobo foxconn'a p35a, ale myślę, że tutaj bardziej pasuje) i... :mur: Bios P35, mem na 2.115V, mam goodramy CL6, próbowałem ustawić 5-5-5-15 dla 1:1(667) i dla 5:6(800), cpu wstał na ustawieniu v na 2, na 3 też wstał, na 1333 ~3GHz, włączam ORTHOSA, po 1 sek error. Na 6-6-6-15 to samo. Everest pokazuje spd dla 400 - 6-6-6-18, zaś w biosie nie mogę ustawić na 16 ostatniej wartości, max mogę na 15. Dalej ustawiłem 1:1, v na 2 albo 3, 5-6-6-15, 1333 i w ORTHOSie to samo. Na dodatek w Fox One pika strasznie głośnik systemowy, że niby obroty wentylatora są za niskie. Nie wiem, czy to przez memki, czy cep jest głupi i znowu mam pecha. V dla NB nie ustawiam, interesuje mnie stable 3GHz, więcej nie potrzebuję. EDIT Przeciez piszę, że najnowszy bios - P35 (taką ma nazwę). Nie ma walla wcześniej, bo wchodzi do windy, przynajmniej ja to tak rozumiem, chyba, że wall oznacza to, że nie wstaje. 1.45 to trochę za duże napięcie, nie sądzisz? Nie lubisz swojego procesora, że tyle papu mu dajesz? ;) To nie jest szkodliwe? Ja nie chcę benchować dla wyniku, tylko po to by to stabilnie śmigało 24/h. Edytowane 29 Stycznia 2008 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 moze masz ram uwalony?? w sumie jeszcze nie widzialem good ramow 667 czy 800 ktore nie biegaja 800 na cl4. daj na ram 800 2.1v 5-5-5-15 reszte na def. na cpu 8x400 (chyba ze juz sprawdzales i ma wall-a wczesniej) v na cpu z zapasem 1.45 a bios od mobasa aktualizowales?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CKM18 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 chłopaki pytanie proc e2160 chodzi sobie na 3330mhz zrobiłem testy wszystkich super pi, 3dmarkami 2001 2003 i 2005 wszystko przechodzi bezbłędnie właśnie leci 6h orthosa - ile jeszcze mam go testować orthosem żeby potwierdzić stabilność 8h wystarczy ??? , chciałbym lecieć z nim wyżej ale nie wiem czy to będzie dla niego dobre według core temp 0.96.1 ma w stresie 64 stopnie ( chłodzenie jak w podpisie ) walczyć dalej czy szukać lepszego chłodzenia ?? i na ile mogę go jeszcze bezpiecznie puszczać ?? teraz chodzi wszystko bez problemu na 3330 grałem parę h w TDU i problemów ze stabilnością nie ma. czy te temperatury nie są dla niego szkodliwe ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 (edytowane) ja tez mam w stresie 64C w coretemp 0.96.1. czy jest to duzo? to zalezy czy program pokazuje dobrze temeperature. Kolega Paweł666 twierdzi że zaniża o 15C w takim wypadku nie jest dobrze z tą temp. aczkolwiek jeszcze 5C zapasu jest do TJ. :D. Nie wiem czy wierzyc tym temperaturą z coretemp 0.96.0 gdyz chłodzonko mam niezłe i b. mocny przewiew w budzie i nie chce mi sie wierzyc ze proc ma 80C...Ja tam zostawiam mojego e2160 z taktowaniem 3300 i niech dzieje co chce :) Co do orthosa czytałem że po 6h to już raczej na bank bedzie stabilny. pozdro edit: aha a co do kingów na elpidach to racja 1000 robia na "piątkach" tylko nie wiem czy przy 4Gb ramu tak lecą, raczej taka ilość ogranicza trochę ich oc. Edytowane 29 Stycznia 2008 przez Bulizzor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 dobra wiec po wiadomosci ze 0.961 i 0.95 zle pokazuja temperature po chwilce zabawy znalazlem 0.96 no i musze powiedziec ze lekko sie zdziwilem. Zylem w nieswiadomosci ze mam minimum 75 stopni. To juz sporo, a komputer dziala tak od kilku miesiecy. Program dolaczony do plyty glownej pokazuje temperature nizsza, to samo robi everest. Czy jestescie pewni ze tylko 0.960 pokazuje dobra temperature ? Sprawa programowego mierzenia temperatury pewnie zawsze bedzie dyskusyjna dlatego czy moglby ktos powiedziec jakiego termometru uzywa do mierzenia jej i gdzie go umiescic. W sumie pewnie nie jest tak trudno kupic jakis termometr - takie samochodowe beda w sumie ok bo sa czasami do 120 stopni i ludzie do maluchow uzywaja - no ale problem jest gdzie go umiescic ? Na radiatorze to beda chyab temperatury jednak zaklamane ? na boxie to mozna miedzy tymi zeberkami jak najnizej no ale to nadal bedzie troche sciema. Jezeli radiator bedzie mial heatpipe to juz w ogole nie wiem. Jakies sugestie i pomysly ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 sam juz nie wiem. 0.96 pokazuje o 15 stopni wyzsze temperatury od 0.96.1 ale tez ma 15C wyzszy TJ max. Wiec w sumie na jedno wychodzi :D. Gdzieś wczesniej w tym temacie było sporo na temat pomiarów temperatury mozesz poczytac, lecz chyba klarownej odpowiedzi nie było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ntec Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 J.w., ktoś już tu pisał, żeby martwić się o tjunction, a nie te kosmiczne odczyty. 3) ktos przed chwila juz pytal o cos podobnego - jakiego spadku i poprawy mozna sie spodziewac po montazu jakiegos lepszego AC ( mugen czy cos )U mnie różnica między box a Ultimą ze 120mm Acutake to około 10 stopni. Z tego co tu widziałem, inne coolery dają podobne rezultaty. Niby mało, ale teraz "śmigło" lata 700-1000rpm i jest niesłyszalne w porównaniu do boxa (w stresie rozpędzał się do ponad 2000rpm). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Szukaj na forum był wątek o zdejmowaniu czapek - na XS też (aktualnie coś nie moge znaleźć). W skrócie to nacinasz nową żyletką dookoła podgrzewasz suszarką i winno zejść @Boxer - w tym coretemp chłodno - w 96.0 +15C ;) No czyli 64 + 15 = 79* :) ekstra niby do Tj taki sam zapas ale ja wolę widzieć 64 niz 80* :wink: Toczył sie juz tu dyskus na forum, dochodziło do rekoczynów prawie :blink: i wynikałoby że E2xxx maja Tj 100*. Ale to i tak tylko gdybania bo czujników temp. jako takich w prockach nie ma. W sumie to tylko orientacyjne tempy. Tak czy inaczej czas na lepsze chłodzenie. Jutro cos pokrecę jeszcze ( próba pobicia mojego e4500) , taki trening w trakcie sesji :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 ogarnąłem taki temat jak w podpisie i w stresie orthos mam max 77*C, trochę dużo, ale na szczęście w innych aplikacjach nie przekracza 70, napięcia: 1.40-bios 1.36- cpu-z idle 1.328- cpu-z orthos proc dobrze pracuje, czasem pamięci nie pozwalają wstać :/ zjechałem teraz taktami na 890MHz i chodzi dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 i ta temperature sprawdzales w core temp 0.96 ? no kurcze ja mam temperature 74 stopni w orthosie i to po kilku minutach mimo ze mniejsze napiecie sporo i zegar o 200 mhz. Box plus 2 x 12 cm w obudowie. zglupialem juz zupelnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CKM18 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 u mnie wygląda to tak : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...40d4265785.html chciałbym polecieć wyżej ale już sam nie wiem bo zgłupiałem przez te temperatury w stresie tak jak widać jest 54 stopnie , program pomiaru abita pokazuje 62 stopnie sam już nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domans Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 wlasnie te wasze tempy tymbardziej dziwne , ze u mnie 2140 na box , robi 3000 mhz @ def. vcore a w idle ma 50* , w stresie leci do 70* , a mierzylem tempy w ten sposob ze cienki drucik miedziany sprasowany na plasko wkladalem miedzy proc a cooler , wiec teoretycznie temperatury czapki powinny byc bardzo adekwatne , porownujac do tempow podawanych przez core temp , nie pamietam wersji , ale takie same jak podawal everest , byly rzedu 4-5 * jak juz tu wczesniej wspomnialem , zastanawialem sie zeby sprobac zrobic czapke po swojemu. , ciekaw jestem na ile by to wplynelo na poprawe temperatur. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scythe Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 (edytowane) @CKM18 Tempy sa ok. Powiedzialbym nawet że są świetne :) Jedziesz dalej. Edytowane 30 Stycznia 2008 przez Scythe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CKM18 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Scythe - zaraz chyba będą testy na 3420 albo i trochę wyżej :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scythe Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Fajna sztuke musisz miec :) fsb wall znany ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CKM18 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Scythe - nastąpił problem przy 3420mhz przechodzi wszystkie testy super pi oraz 3dmarki , ale orthos nie przejdzie nawet 2 minut tylko się komputer resetuje co może być przyczyną ????? ustawienia w biosie : 3420 380x9 dram speed 1:1.00 pci express frequency 100 cpu core voltage 1,45v ddr2 voltage 2,2v cpu vtt voltage 1,35v ich 1,50v voltage 1,5v mch 1,25v voltage 1,45v co przestawić zwiększyć lub zmniejszyć ??? aha ramy mam ustawione na auto ponieważ nie wiem jak je ustawić żeby było dobrze :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Scythe - nastąpił problem przy 3420mhz przechodzi wszystkie testy super pi oraz 3dmarki , ale orthos nie przejdzie nawet 2 minut tylko się komputer resetuje co może być przyczyną ????? ustawienia w biosie : 3420 380x9 dram speed 1:1.00 pci express frequency 100 cpu core voltage 1,45v ddr2 voltage 2,2v cpu vtt voltage 1,35v ich 1,50v voltage 1,5v mch 1,25v voltage 1,45v co przestawić zwiększyć lub zmniejszyć ??? aha ramy mam ustawione na auto ponieważ nie wiem jak je ustawić żeby było dobrze :-P Orthos dużo bardziej obciąża procka jak smarki i SPI - podbij napięcie procka a ram sprawdź w CPU-Z jakie ma ustawienia - powinien mieć 4 4 4 12 i sprawdź FSB Wall Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CKM18 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 ile mam dać v na proca ??? ram ma : 5-5-5-16 wall sprawdzić na mnożniku 6 ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 dla sprawdzenie mozesz dac nawet 1.5v - nie zabije go a spradzaj na jak najmniejszym czyli 6, moj ma walla ~405-408 :/ a jak ide fsb co 1mhz dochodze do 414 i juz nieodpala. pozniej musze resa mobo zrobic i juz na 410 nawet wstac niechce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hormonn Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Witam Trafiła mi sie niestety słaba sztuka procka, i związku z tym mam pytanie czy napięcie takie jak mam teraz na nim jest bezpieczne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 to zależy jakie masz chłodzenie (czytaj temperatury) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hormonn Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Kupiłem dziś Freezera, na box miałem 68 max przy puszczonym Orthos, temp mierzyłem Core temp 0.96.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 (edytowane) Kupiłem dziś Freezera, na box miałem 68 max przy puszczonym Orthos, temp mierzyłem Core temp 0.96.1napisz ile zbil ci frezer pod orthosem Edytowane 30 Stycznia 2008 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Przydałoby się FAQ na pierwszej stronie ;) Jestem właśnie po kupnie E2200, jeszcze go nie zamontowałem bo chwilowo brakuje czasu i przydałoby się aby wiadomości z tych ponad 80 stron ktoś Miły pozbierał, wybrał co najważniejsze i umieścił na 1 stronie :). Ułatwiłoby to takim osobom jak ja dowiedzieć się czegoś więcej o tych CPU i nie chodzi tutaj tylko o aspekty techniczne jak 1MB pamięci, 200MHz magistrala itp. ale dobre rady np. jak podkręcić, ile max. dać napięcie itp. PS Pewnie ktoś zapyta dlaczego kupiłem E2200 a nie E2180 albo nawet E2160. Po pierwsze i najważniejsze, na razie nie wymieniam MOBO (mimo wcześniejszych chęci, jeszcze trochę poczekam na nowe chipsety, chyba że CPU wystartuje na @11*266MHz) a więc potrzebuję jak największy mnożnik bo max tego krapu z podpisu to 266MHz dla CPU z 200MHz magistralą Ponadto, względem E2180 należało dopłacić tylko 30zł. a E2160 ma za niski mnożnik i od razu nie wchodził w grę :) I poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale czytałem że mnożnik w PDC (w ogóle w CPU zbudowanych w oparciu o Conroe) w dół można zmieniać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 tak w dol mozna zmienic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hormonn Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 napisz ile zbil ci frezer pod orthosem Jutro napisze , bo dziś już nie chce mi sie bawić w rozkręcanie budy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...