Damianos Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Wczoraj poznym wieczorkiem znalazlem troszke czasu i tak na szybko odpalilem procka na 2.7 GHz. jak myslicie bedzie cos z tego E2160 jeszcze ? Nap dla procka takie dalem dla bezpieczenstwa ,a kto wie moze na nizszym by tez wstal na te 2.7 wyzej masz moj post na 2,7ghz tam bylo 1,148, teraz mam napiecie na normal czyli standardowe ustawione, dalej na 2,7 i chodzi, a temp w dol :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hormonn Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 (edytowane) a na Boxie ile miałeś pamiętasz na NB bo ja zauważyłem że box owiewa też mostek jak chłodzę proca pasywnie to od razu temp na NB rośnie . Freezer jest wyższy i nie wieje od niego raczej na chipset tak mi się wydaje . Właśnie nie pamiętam jaka miałem temp na NB przy chłodzeniu boxowym :/ nie tam żebym koledze Hormonnowi nie wierzył... ale uruchom sobie core temp 0,96 i będziesz miał 73 stopnie a jak odpalisz small to i pewniez 80 zobaczysz :wink: Nie chce przecież nikogo oszukiwać, przedstawiam prawdziwe screeny, korzystam z core temp 0.96.1 ponieważ pisaliście ze on najdokładniej pokazuje temperatury Edytowane 1 Lutego 2008 przez Hormonn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Nie chce przecież nikogo oszukiwać, przedstawiam prawdziwe screeny, korzystam z core temp 0.96.1 ponieważ pisaliście ze on najdokładniej pokazuje temperaturysorry my bad :oops: niezauwarzyłem cyferek z core temp na pasku, btw chłodny procek skoro przy takim V ma tyle stopni. czym Ty go chłodzisz? :wink: żeby moj miał takie tempy przy takim V :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 (edytowane) kolega Hormonn ma po prostu zamiast rdzeni bryłki suchego lodu ;) a tak na serio to ja preferuje by jechac z prockiem albo dopoki tempy są względne lub dopoki procek jest maks stabilny. U mnie dojechalem w zasadzie do konca proca 3,3ghz stabilnie a i temperatury juz dosyc wysokie (64C stress core temp 0.96.1 (pewnie w 0.96 mam 79C) napiecie 1,45V z biosu v1.6), wiec wiecej nie jade. Wiec koledzy kręcić ile wlezie!!! ;) z pewna dozą rozsądku :D Edytowane 1 Lutego 2008 przez Bulizzor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 (edytowane) Nie chce przecież nikogo oszukiwać, przedstawiam prawdziwe screeny, korzystam z core temp 0.96.1 ponieważ pisaliście ze on najdokładniej pokazuje temperatury No tempy mnie ciut zaskoczyły, wygląda jakby Freezer miał ogromną pojemność cieplna że w smallftt jest tyle samo co w Blendzie. Może zrobiłeś zima cooling :wink: co? Chyba że.. nie nie powiem tego głośno (każdy ma jakies własne tłiki top secret przecież :wink: ja również :) ) OT: Bulizzor jak Ci chodzą te Acutake na maks prędkości ciche są, chodzą na 5v?. Jak je słychac przez te kratki w Sharkoonie (tylny i boczny) bo mam ta samą budę i mam serwerownie :angry: z 3x Thunderblade Blue Led. Edytowane 1 Lutego 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hormonn Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 (edytowane) Sprawa wygląda tak ze zaraz za freezerem jest wentyl wyciągający który ma 2 tys obr., nad freezerem znajduje sie zasilacz z wiatrakiem 120mm i ciaganie w gore gorące powietrze, temp w pokoju 17C. Ściągałem chłodzenie dziś żeby sprawdzić czy na pewno wszystko dobrze założyłem, wyczyściłem z pasty procka i chłodzonko. Nałożyłem jeszcze raz pastę i temperatury mam identyczne. Martwią mnie jedynie temperatury NB :/. Edytowane 1 Lutego 2008 przez Hormonn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Przesmaruj NB AS5 i zarzuć wentyl jakąs 80mm na 5v i będzie luks. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 U mnie narazie to wyglada tak..Ale jeszcze bede kręcił ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 (edytowane) Bulizzor jak Ci chodzą te Acutake na maks prędkości ciche są, chodzą na 5v?. Jak je słychac przez te kratki w Sharkoonie (tylny i boczny) bo mam ta samą budę i mam serwerownie mad.gif z 3x Thunderblade Blue Led. chodzą na 12V i są jak dla mnie cichutkie. Slysze tylko ciągły przepływ powietrza żadnych świstów i tym podobnych - idealnie. Mam jeden z przodu, jeden na drzwiach na przeciwko karty graf. i jeden z tyłu za chłodzeniem proca. Denerwuje mnie to ze procek sie grzeje a chłodzenie jest zimne. Raczej wszystko dobrze zakładałem bo zapinki wciskałem az sie płyta gięła. Nie wiem czemu odbieranie ciepła tak beznadziejnie wyglada w tych prockach. PS: Spiety dajesz dajesz. 3Ghz obowiązkowo ;) Edytowane 1 Lutego 2008 przez Bulizzor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hxc Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 witam, nie jestem jakiś pro elo overclockerem, a chiałbym się coś nauczyć, do tej pory pod okiem kolegi z e2140 doszedłem do 2.8gh, boję sie krecić dalej żeby nie spalić czegoś, ktoś mi może powiedzieć/pw jakie są bezpieczne granice dla procesora i reszty? chlodziwo: pentagram hp alcu lite 100 coś tam heat pipe http://i26.tinypic.com/205qoo2.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Hormonn niezle niezle ale co do prawdziwych temperatur to nie Core Temp 0.96.1 tylko Core Temp 0.96 zainstaluj sobie wlasnie tego a gwarantuje ci ze temperatury beda o 15 stopni wieksze :). Tez na poczatku mialem tego 0.96.1 i w IDLE mialem 19 stopni na nie kreconym procku a po sciagnieciu Core 0.96 mam 34 stopnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 witam, nie jestem jakiś pro elo overclockerem, a chiałbym się coś nauczyć, do tej pory pod okiem kolegi z e2140 doszedłem do 2.8gh, boję sie krecić dalej żeby nie spalić czegoś, ktoś mi może powiedzieć/pw jakie są bezpieczne granice dla procesora i reszty? chlodziwo: pentagram hp alcu lite 100 coś tam heat pipe http://i26.tinypic.com/205qoo2.jpg Kontroluj temperature i staraj się nie przekraczać 70C do pracy 24/7, napięcie ok 1.4-1.45V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Hormonn niezle niezle ale co do prawdziwych temperatur to nie Core Temp 0.96.1 tylko Core Temp 0.96 zainstaluj sobie wlasnie tego a gwarantuje ci ze temperatury beda o 15 stopni wieksze icon_smile3.gif. Tez na poczatku mialem tego 0.96.1 i w IDLE mialem 19 stopni na nie kreconym procku a po sciagnieciu Core 0.96 mam 34 stopnie. spoko tylko ze hormonn ma nawet na tym 0.96.1 mniejsze tempy od moich o 5 stopni pomimo słabszego chlodzenia i mniej herzów...wiec i tak ma tempy boskie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hormonn Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Hormonn niezle niezle ale co do prawdziwych temperatur to nie Core Temp 0.96.1 tylko Core Temp 0.96 zainstaluj sobie wlasnie tego a gwarantuje ci ze temperatury beda o 15 stopni wieksze :). Tez na poczatku mialem tego 0.96.1 i w IDLE mialem 19 stopni na nie kreconym procku a po sciagnieciu Core 0.96 mam 34 stopnie. Użyłem core temp 96.1 dlatego ze ludzie tu pisali ze on pokazuje w miarę dokładnie temperaturę, podobne temperatury pokazuje hwmonitor i everest, w niedziele może uda mi sie zrobić jakieś testy na tym core temp co piszesz, ale szczerze mówiąc jestem zadowolony z tego co mam, sprawdzałem dłoniom i cooler jest letni wiec wszystko jest ok. Moze po prostu trafiła mi sie taka sztuka, przecież nie jest powiedziane ze muszę mieć tak jak każdy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 witam, nie jestem jakiś pro elo overclockerem, a chiałbym się coś nauczyć, do tej pory pod okiem kolegi z e2140 doszedłem do 2.8gh, boję sie krecić dalej żeby nie spalić czegoś, ktoś mi może powiedzieć/pw jakie są bezpieczne granice dla procesora i reszty? chlodziwo: pentagram hp alcu lite 100 coś tam heat pipe http://i26.tinypic.com/205qoo2.jpg i puszczaj smal fft w orthosie a nie blend ;) te pamieci to zwykle goodramy czy co :P? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hxc Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 (edytowane) i puszczaj smal fft w orthosie a nie blend ;) te pamieci to zwykle goodramy czy co :P? tak, 2x1gb goodram 667mhz ;-) aha, miałem takie pytanko, jak nei wstaje np. to co musze zrobić żeby wstał, napięcia w góre? timingi? Edytowane 2 Lutego 2008 przez @hxc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 tzn nie wstaje. w ogóle nie botuje?? daj wiecej papu na proca. a i ram ustaw 2.1v 5-5-5-15 na sztywno bo chyba masz na auto i dlatego takie dziwne timingi :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hxc Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 (edytowane) tzn nie wstaje. w ogóle nie botuje?? daj wiecej papu na proca. a i ram ustaw 2.1v 5-5-5-15 na sztywno bo chyba masz na auto i dlatego takie dziwne timingi :P nie są auto, tak kolega mi ustawil bo nie bootował na 8x350 edit: jaki żal, 8x365, 5-5-5-15, 1.38v pciE freq 100, i nie wstaje :E Edytowane 2 Lutego 2008 przez @hxc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 nie są auto, tak kolega mi ustawil bo nie bootował na 8x350 edit: jaki żal, 8x365, 5-5-5-15, 1.38v pciE freq 100, i nie wstaje :E tak wogole to albo cos przeoczylem albo ni napisales jakie masz mobo i zasilacz ( tak kontrolnie) osobiscie probowalbym podniesc vcore do 1.45V, pcie freq nie tykaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 @hxc jeszcze podaj jaki jest dzielnik pamięci 200/333, 266/400 albo po prostu z jakimi taktami wtedy lecą pamięci gdy FSB 365 dla proca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 koledzy jak to jest z tym Eistem jak podkrecalem to wyłączyłem by nie generował niestabilnosci, teraz mam podkreconego stabilnie proca i chcialbym włączyc tą funkcję spowrotem - nie spowoduje to niestabilnosci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Uuu nie trafilem na demona predkosci jednak :cry: . aby wstal na 3 GHz potrzebowal az podniesienia V do 1.4 testy nadal trwaja a oto screen z testow, ktore trwaja nadal :) Co myslicie o tych temperaturkach ? Raczej nie nadaje sie do 24/7 :) chyba, pozniej jak przetrwa tak z 6 godzinek Orthosa albo troszke wiecej zamontuje wentyl na Ninje i zobacze czy cosik zbije tempy przy tym taktowaniu ale to juz pojdzie Ort na gora 40 min dla porownania temperatur. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Kicha ja wogole zacząłem OC jak radził fredek - najpierw w biosie napiecie VCore 1,45V, NB dałem 1,4V, SB 1,7V potem wyłączyłem kompa, zworki przestawilem na 333 i zaczalem krecić. Tempy mam w stresie 79C i i tak to zostawie 24/7 przeciez procek rzadko kiedy jest obciążony w 100% wiec normalnie temperatury są maks. 50C co dużo nie jest, a do TJ brakuje jakies 6C albo 21C nie wiem w sumie które jest prawdziwe (te 85 czy 100C). Wiec ja bym sie tam nie obawiał 74C szczegolnie ze jak mowie w normalnym uzytkowaniu nie zauwazylem by pracował proc na 100% w grach troche robi sie cieplejszy ale i tak duzo brakuje do tego co potrafi orthoss wycisnąć :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurass Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 koledzy jak to jest z tym Eistem jak podkrecalem to wyłączyłem by nie generował niestabilnosci, teraz mam podkreconego stabilnie proca i chcialbym włączyc tą funkcję spowrotem - nie spowoduje to niestabilnosci? Ja mam cały czas włączony i nie zauważam jego wpływu na stabilność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hxc Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 (edytowane) tak wogole to albo cos przeoczylem albo ni napisales jakie masz mobo i zasilacz ( tak kontrolnie) osobiscie probowalbym podniesc vcore do 1.45V, pcie freq nie tykaj. gigabye ga-p31-ds3l fortron 400w @hxc jeszcze podaj jaki jest dzielnik pamięci 200/333, 266/400 albo po prostu z jakimi taktami wtedy lecą pamięci gdy FSB 365 dla proca 333 3:5 5-5-5-15 voltage +0.2v Edytowane 2 Lutego 2008 przez @hxc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Hormonn niezle niezle ale co do prawdziwych temperatur to nie Core Temp 0.96.1 tylko Core Temp 0.96 zainstaluj sobie wlasnie tego a gwarantuje ci ze temperatury beda o 15 stopni wieksze :). Tez na poczatku mialem tego 0.96.1 i w IDLE mialem 19 stopni na nie kreconym procku a po sciagnieciu Core 0.96 mam 34 stopnie.najpierw objeżdżałem Hormonna za to samo a teraz staję w jego obronie... coza ironia losu :-P oba core tempy nieważne czy 0.96.0 czy 0.96.1 pokazują takie same tempy przynajmniej dla mojego proca(e4300) i takie same są w CPUIDhm i to są już te o 15 stopni wyższe bo everest i stary speed fan pokazują mniejsze o te 15, chłopak ma szczęscie i tyle :wink: tylko niech to wykorzysta odpowiednio (ale może nie tak jak user opo :-P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P@t Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 koledzy jak to jest z tym Eistem jak podkrecalem to wyłączyłem by nie generował niestabilnosci, teraz mam podkreconego stabilnie proca i chcialbym włączyc tą funkcję spowrotem - nie spowoduje to niestabilnosci? U mnie powodował freezy w systemie, tzn. Orthos i inne bez problemu, a tu nagle freez w idle. Najczęściej w przeglądarce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 U mnie jest roznica miedzy Core 0.96 a 0.96.1 o 15 stopni zaniza ten 0.96.1. testy ukonczone 6.30 h proc dal rade na 3 Giga przy napieciu 1.408 V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Uuu nie trafilem na demona predkosci jednak :cry: . aby wstal na 3 GHz potrzebowal az podniesienia V do 1.4 testy nadal trwaja a oto screen z testow, ktore trwaja nadal :) http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=990056d6f358d6f1 Co myslicie o tych temperaturkach ? Raczej nie nadaje sie do 24/7 :) chyba, pozniej jak przetrwa tak z 6 godzinek Orthosa albo troszke wiecej zamontuje wentyl na Ninje i zobacze czy cosik zbije tempy przy tym taktowaniu ale to juz pojdzie Ort na gora 40 min dla porownania temperatur. No niezłe temperaturki i to Passive - ja tyle miałem na BOXie 2k RPM ;) @hxc 3:5 czyli dla FSB 365 na RAM idzie 608 (czyli efektywnie 1216) - dobrze mówie czy coś pomotałem :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Uuu nie trafilem na demona predkosci jednak :cry: . aby wstal na 3 GHz potrzebowal az podniesienia V do 1.4 testy nadal trwaja a oto screen z testow, ktore trwaja nadal :) Co myslicie o tych temperaturkach ? Raczej nie nadaje sie do 24/7 :) chyba, pozniej jak przetrwa tak z 6 godzinek Orthosa albo troszke wiecej zamontuje wentyl na Ninje i zobacze czy cosik zbije tempy przy tym taktowaniu ale to juz pojdzie Ort na gora 40 min dla porownania temperatur. czlowieku masz dobre temperatury i nawet bardzo. Ja na mniejszym znacznei napieciu i takim samym zegarze lece juz kilka miesiecy i jest spoko. Temperatura ( Orthos small) 80 stopni w core tem 0.96 Ninja tyle daje czy ja mam cos slabo zrobione ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...