boxer Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 (edytowane) koledzy jak to jest z tym Eistem jak podkrecalem to wyłączyłem by nie generował niestabilnosci, teraz mam podkreconego stabilnie proca i chcialbym włączyc tą funkcję spowrotem - nie spowoduje to niestabilnosci? Ja mam cały czas włączony i nie zauważam jego wpływu na stabilność. mam problem u mnie EIST działa tylko na mnozniku 9 i zmniejsza tylko Mhz a napięcie jest to samo wie ktoś może jak to zmienić, żeby obniżał volty?? Czy jesli jest podbite napięcie w biosie na sztywno to się nie da żeby zmniejszył sam?? jak to jest. (proc na 3.2-3.3 , płytka gigabyte ) ..aha mam prośbę moglibyście wrzucić link do CoreTemp 0.96 bo nie moge znaleźć są tylko 0.96.1 Edytowane 2 Lutego 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 U mnie jest to samo. Jesli zmienię napięcie na cokolwiek innego niż auto, przestaje nim manipulować. Tylko mnożnik zmienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 (edytowane) mam problem u mnie EIST działa tylko na mnozniku 9 i zmniejsza tylko Mhz a napięcie jest to samo wie ktoś może jak to zmienić, żeby obniżał volty?? Czy jesli jest podbite napięcie w biosie na sztywno to się nie da żeby zmniejszył sam?? jak to jest. (proc na 3.2-3.3 , płytka gigabyte ) ..aha mam prośbę moglibyście wrzucić link do CoreTemp 0.96 bo nie moge znaleźć są tylko 0.96.1 U mnie przy właczonym C1E i EIST nawet po oc i podbijaniu napięcia i tak obniżało mnożnik i napięcie więc moze to kwestja płyty (choć w sumie nie wiem jak z mnożnikami innymi jak standardowy bo tylko na takim to sprawdzałem Co do coretempa to podawałem linka kilka(naśice) stron temu :) PS: Nie da się dodać załącznika .exe lub archiwum :?: Bo siakieś mi tu errory wyskakują :? Edit: Core Temp 96.0 Można by do pierwszego postu wrzucić link coby sie zaś nie zatraciło. Edytowane 2 Lutego 2008 przez Paweł666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 [url=http://fropsware.com/hardware_tools/processor/core_temp_096]Core Temp 96.0[/url] Dzięki wielkie Paweł juz sobie zassałem Kurna gorący ten CoreTemp faktycznie, ale tempy bliższe prawdy niż te 19* na jajkach gdy 24* w pokoju :-P Ale prawie 40* w aplikacji 3D to imo za dużo :wink: :D Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hxc Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 (edytowane) dobra, bawiłem sie ale nic nie wyszło z oc. sprawa wyglada tak, na ramach +0.2v 6-6-6-18 1.325v 333 na szynie pci-e freq 100 i pada, za ch** nie wstaje, sprobuje dac wieksze napiecie na procu a jak nie to pci-e freq na auto, chyba ze sa inne pomysły wczesniej z kolega robiliśmy to na 2.8 był prawie stabilny a teraz nie mam pojecia czemu nei wstaje na 2.0 system memory multipler. :E Edytowane 2 Lutego 2008 przez @hxc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 IMO daj więcej napięcia na proca ~ 1,45V, dzielnik fsb:ram ustaw 1:1, 2,1V na ram. Troszke mozesz podbic napiecie na NB i wtedy krecic. Oczywiscie konroluj temperatury (coretemp 0.96) zeby ci procek nie wyparował :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 @hxc nie musisz podbijać v na NB na normal robi 400 bez problemu prewencyjnie +0.1v na 450 fsb. Pobaw sie ustawieniami ramu jak możesz to daj inny mnożnik pamięci niż 2.0 na szynie 333x2.4 masz 800 (napięcia odpowiednie i cl ) i jedziesz z v na proca. Tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 wiecej papu dla procka patrzac na vid moze potrzebowac dosc duzego v na stabilne ~3GHz daj mu ciut wiecej niz teraz i probuj. PS:@Bulizzor przy jakim V twoj proc robi 3.3GHz? jakie masz tempy w stresie na tym scythe i jaka pasta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 czlowieku masz dobre temperatury i nawet bardzo. Ja na mniejszym znacznei napieciu i takim samym zegarze lece juz kilka miesiecy i jest spoko. Temperatura ( Orthos small) 80 stopni w core tem 0.96 Ninja tyle daje czy ja mam cos slabo zrobione ? Hmmm moze i Ninja tez daje bo jak dotykalem jej lapka to byla troche ciepla czyli oddawala cieplo. Ale oprocz tego mam jeszcze 3 wentyle w budzie jeden 120 z przodu wciagajacy jedna 90 z boku tez wciaga i 120 z tylu wyciagajacy pow no i 120 z zasilki na gorze. Zamontuje jesio wenta do Ninji i zobacze czy tempy spadna ale tylko zapuszcze Orrthosa na max 1 godz i porownam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hxc Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 dobra, 2.664, 1.45v, 5-5-5-15, 1:1 i wstał. http://i29.tinypic.com/28wpjxi.jpg powyżej 70*C nie idzie, tzn. że moge coś dalej jechać jeżeli i tak gry tego nie wykorzystuja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 3 min na prio 1?? wez walnij priorytet 8-9 i zapusc go na 3-4godz bo po 3 min to nawet moj ma ok 65* a pozniej dopiero sie rozgrzewa do 69-70. wykorzystaje, wykorzystuje. u mnie TDU wyraznie przyspiesza jak ustawiam proca z 3.0 na 3.2ghz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 ech, pamietaj ze jednak do tych taktow proc moze nie potrzebowac 1.45V probuj albo w gore z fsb jeszcze albo w dol z vcore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hxc Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 (edytowane) ech, pamietaj ze jednak do tych taktow proc moze nie potrzebowac 1.45V probuj albo w gore z fsb jeszcze albo w dol z vcore. podoba mi sie ta 1 wersje i tak zrobiłem, 8x380 ;) wstał, 73'C z orthosem ;) edit: tylko speedfan mi pokazuje ze moj acutake na pentku kreci sie tylko 1200rmp a nie 3000 (chyba tyle może), bo jak jest na cpu fan to nie moge regulować? edit2: http://i30.tinypic.com/2yya993.jpg edit3: jesteście boscy ; * xD Edytowane 3 Lutego 2008 przez @hxc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 (edytowane) Jest sens kręcic go do 3,0 Ghz ? Bedzie jakaś różnica w grach? Czy tylko w benchmarkach? Edytowane 3 Lutego 2008 przez Spiety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hxc Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 imo tylko w benchmarkach, ale zawsze sie mozna pochwalic ze masz ponad 3ghz ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 bedzie różnica w grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Spiety nie bądź taki spięty i przełóż zworke na 333mhz da ci to kopa w wydajności i 3ghz na procku :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 przełóż zworke na 333mhz da ci to kopa w wydajności i 3ghz na procku :wink:Yyy nie wiem kiera to zworka,pocuduje jeszcze skoro tak fajnie jest mieć 3 GHz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Fajnie, fajnie. W takim Crysisie, UT3, Colinie przybywa fpsów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 ja odczulem znaczacy przyrost w colinei dirt no grach sieciowych cssource czy innych bo tam jestprocesor bardzo wykorzystywany. kompresja dekompresja wszytsko to ma znaczenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 (edytowane) Czy ta się jakoś rozszyfrować błędy w Orthosie? FATAL ERROR: Final result was F7C8C610, expected: FA0A3453. Hardware failure detected, consult stress.txt file. Torture Test ran 25 minutes 49 seconds - 1 errors, 0 warnings. Execution halted. Wywaliło po 25 minutkach :( Edytowane 3 Lutego 2008 przez Spiety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 PS:@Bulizzor przy jakim V twoj proc robi 3.3GHz? jakie masz tempy w stresie na tym scythe i jaka pasta? wyszedłem z założenia by dać napięcie 1,45V i zobaczyc ile zrobi na nim Hz stabilnie (dodatkowo dałem 1,45v na NB i 1,7v na SB tak dla pewnosci ;)). Na 3,4Ghz orthos sie wysypał po niecałych 2h. Zeszłem do 3,34 ale wysypał sie po 2,5h no a na 3,3ghz przeszedł 6h. Narazie nie chce mi sie bawić w schodzenie z Vcore i orthosowanie :) ale kto wie moze w przyszlosci zejde troche z napiecia i taktowania dla mniejszych temp. Pasta AS5 tempy w 0.96 - 79C stress prio 9 small ftt orthos. Niepokoi mnie czemu chłodziwo jest takie zimne. heatpipy są lekko ciepławe natomiast zeberka zimne (może to przez ten przeciąg w budzie ;)). Boje sie ze za mało dałem pasty bo docisk dobry na pewno był. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 wyszedłem z założenia by dać napięcie 1,45V i zobaczyc ile zrobi na nim Hz stabilnie (dodatkowo dałem 1,45v na NB i 1,7v na SB tak dla pewnosci ;)). Na 3,4Ghz orthos sie wysypał po niecałych 2h. Zeszłem do 3,34 ale wysypał sie po 2,5h no a na 3,3ghz przeszedł 6h. Narazie nie chce mi sie bawić w schodzenie z Vcore i orthosowanie :) ale kto wie moze w przyszlosci zejde troche z napiecia i taktowania dla mniejszych temp. Pasta AS5 tempy w 0.96 - 79C stress prio 9 small ftt orthos. Niepokoi mnie czemu chłodziwo jest takie zimne. heatpipy są lekko ciepławe natomiast zeberka zimne (może to przez ten przeciąg w budzie ;)). Boje sie ze za mało dałem pasty bo docisk dobry na pewno był.Glut pod czapką stanowi niezły izolator i pewnie dlatego proc ma ciepło a chłodzenie jest chłodne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Po zamontowaniu Wentyla na Ninji temp spadly o 3 stopnie. ide walczyc o 3.2 Giga :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Glut pod czapką stanowi niezły izolator i pewnie dlatego proc ma ciepło a chłodzenie jest chłodneszkoda bo mozna by je krecic jeszcze lepiej gdyby ciepło dobrze oddawały :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Mam takie pytanko jestem w trakcie testowania stabilnosci na 3.2 Giga. Mam FSB na 400 a mnoznik na x8 ,ale czemu Orthos podaje predkosc jak na mnozniku x9 czyli 3.6 giga jak w Cpu-Z mam 3.2 giga ? A czy podniesienie napiecia na NB moze skutkowac tym ,ze np proc bedzie pracowal na jakies czestotliwosci ale z mniejszym napieciem ? Tzn tak jak mialem 3 giga przy 1.408 ale NB mam caly czas tak jak to ustawil bios czyli 1.33 nie zmieniam tego napiecia wogole. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Królem O/C to ja nie jestem :P Ale nie ma zle..Moze tak zostac na codzien? Wsystkie ustawienia chyba w miare dobrze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Ustaw sobie mnożnik dla ramu 4:5 bo teraz masz troszkę mało. Timingi zostaw obecne, w razie problemów podbij napięcie na ramie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 zdecydowanie za krótko na orthosie go męczyłeś. 6h minimum. priorytet 9. ustaw tez wyzszy dzielnik fsb:ram np. 1:1,2 lub 1:1,25 i daj na ram 2,1V. Temperatury jeszcze ujdą ale wiecej bym nie jechał :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meilbox Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2008 Królem O/C to ja nie jestem :P Ale nie ma zle..Moze tak zostac na codzien? Wsystkie ustawienia chyba w miare dobrze? hmm widze ze u ciebie tez orthos ma problem z rozpoznaniem prawidlowej predkosci procesora ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...