Skocz do zawartości
ath

Pentium Dual Core E2140 / E2160 / E2180 / E2200 / E2220

Rekomendowane odpowiedzi

@Fredek niestety nam sie nie trafily takie fajne sztuki jak wam moj tez aby byl stabilny na 3ghz potrzebowal 1.4v inaczej sie wysypywal. Teraz od 2 godz leci Orthos na 3.2 ghz ale musialem mu dac az 1.5v aby dal rade. Na 1.48 wysypal sie po poltorej godziny. A jeszcze raz zadam to pytanko bo ja zwiekszam tylko V na procka i pamiatki oczywiscie, ale na NB zostawiam tak jak bylo czyli 1.33. Czy podbijanie V na NB skutkuje zmniejszeniem V na procku przy danej czestotliwosci czy jak ? Moze mi to ktos wytlumaczyc dokladnie ? (moze byc na PW)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://i32.tinypic.com/24qo6fl.jpg

:)

vcore 1.375v

8x390 wstał, ale po 10min orthosa wywalił błąd, da się coś zrobić czy to koniec?

edit: na tych ustawieniach rano śmigał orthos 2.5h, na pop. stronie chyba screen był, teraz napięcie mniejsze tylko.

Edytowane przez @hxc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oik to w nastepny weekend pobawie sie z podnoszeniem napiecia na NB i probowaniem uzyskania stabilnego 3 ghz na mniejszym Vcore niz to osiagnalem obecnie. A teraz screen z testow na 3.2 ghz, ale nie wiem czemu Orthos pokazuje 3.6ghz ?? Jak mam ustawione FSB 400 x8 ?? Wytlumaczy mi to ktos ?

Dołączona grafika

Co myslicie teraz o tych temperaturkach i tak ogolnie :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedziesz po całości!!! 81 to juz jest sporo!Napięcia tez nie żałujesz:)Sprawdz na 1.4V.Jak się nie wysypie po kilku godzinach (najlepiej Orthos na noc), to już jest punkt zaczepienia.Niestety takie testy są czasochłonne:( Powodzenia stary!!!

Edytowane przez Painter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 1.45v 8x390, a poźniej 1.45v 8x400 nie wstał :E

daj na NB 1,45, ustaw dzielnik fsb:ram 1:1 2,1v na pamieci i sprobuj znow. mozliwe ze masz wall'a na procku albo ze zasiłka za słaba a moze proc sie skonczyl... spawdzales jakiego masz wall'a?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj na NB 1,45, ustaw dzielnik fsb:ram 1:1 2,1v na pamieci i sprobuj znow. mozliwe ze masz wall'a na procku albo ze zasiłka za słaba a moze proc sie skonczyl... spawdzales jakiego masz wall'a?

nie, ale wydaje mi sie na oko że wall jest miedzy 390 a 400fsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Painter na poprzednich stronkach mialem na 1.4 ale uzyskalem tylko 3 ghz do 3.2 potrzebowal 1.5 moze jak sie pobawie z podnoszeniem V na NB to zejde troche z napieciem na procku. Testy zakonczylem na 3.2 ghz po 4.05 godz. mozna uznac ze w 99% stabilne ale tempy juz duze i nap. Pobawie sie znowu w weekend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hxc jak chcesz mieć pewność, że to nie wall to musisz to sprawdzic. inaczej stworzysz sobie błędne koło bedziesz sie domyslal ze to tamto albo to. Obniż mnożnik na najmniejszy, daj 1,45Vcore, 1,45v NB dzielnik 1:1, Vmem 2,1v i jedz z fsb w góre. Bedziesz mial przynajmniej pewną wiedzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hxc jak chcesz mieć pewność, że to nie wall to musisz to sprawdzic. inaczej stworzysz sobie błędne koło bedziesz sie domyslal ze to tamto albo to. Obniż mnożnik na najmniejszy, daj 1,45Vcore, 1,45v NB dzielnik 1:1, Vmem 2,1v i jedz z fsb w góre. Bedziesz mial przynajmniej pewną wiedzę.

nie nie nie !

te procki co inny mnoznik to inny wall.... pisane bylo juz 19093840924 razy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedziesz po całości!!! 81 to juz jest sporo!Napięcia tez nie żałujesz:)Sprawdz na 1.4V.Jak się nie wysypie po kilku godzinach (najlepiej Orthos na noc), to już jest punkt zaczepienia.Niestety takie testy są czasochłonne:( Powodzenia stary!!!

A tam sporo - 20C zapasu :lol: Co innego jakby takie tempy były w CoreTemp 95.4 czy 96.1 :wink: Coś słabsza seria procków na forum - nikt nie dobije do 3,5GHz nawet :?: :D

@hxc

Takie skoki temp. to norma na tych procach a koledzy wyżej sobie jołkują :wink:.

Edytowane przez Paweł666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie jakies takie slabe teraz juz sa te procki chyba. A i moj jest cos dziwny :? nie dawalo mi to spokoju wiec zapodalem na NB 1.45V i probowalem czy da rade 3 giga na mniejszym Vcore zrobic i co ....... i ZONK moze winda wstala przy mniejszym napieciu ale Orthos jak sie wysypywal tak sie wysypuje i im blizej bylem tego napiecia na ktorym osiagnalem 3ghz bez podnoszenia V na NB tym ciut dluzej Orthos dzialal. Widac moj procek jest jakis inny :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaczynam troche zmniejszac napiecie na NB bo troche gorący no i chyba powoli zaczne schodzic z vcore bo mam 81C :) a nie wiem czy tj jest 85 czy 100 (pisze ze niby 100 ale jak tu wierzyc tym programom). Zastanawiam sie jeszcze nad ponownym zalozeniem chlodzenia a nuż czapa jest krzywa albo pasty za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam sporo - 20C zapasu :lol: Co innego jakby takie tempy były w CoreTemp 95.4 czy 96.1 :wink: Coś słabsza seria procków na forum - nikt nie dobije do 3,5GHz nawet :?: :D

Spoko poczekaj aż zmienie chłodzenie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne albo sam mam cos namącone albo cos tu jest dziwnego..na 2,7 podbiłem napiecie na procu o jedno oczko i temperatury są ponizej 50C. A do 3,0 GHz tak duzo papu potrzebuje..I te temperaturki.

Który Core Temp pokazuje dobre temperatury?

Edytowane przez Spiety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi