pr1nce Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Witam Mam plyte glowna jak w podpisie, dysk Seagate 120gb Ata100, ktory jest szybciutki i ciuchutki, nie chce wymieniac go na nic innego. Chcialbym zrobic raid0 z takich dwoch dyskow. Tylko teraz sie pojawiaja problemy otoz na plycie sa dwa kanaly IDE Master i Slave. Z tego co mi wiadomo dyski do raidu najlepiej podlaczac na oddzielnych tasmach, tylko wtedy nie mam do czego podlaczyc napedu.. Czy dwa dyski w raid0 na jednej tasmei zadziałaja i czy nei bedzie straty w wydajnosci ? W ogole czy na tej plycie da sie robic raid na dyskach PATA ? Co sadzicie i jakie proponujecie rozwiazania tego problemu ? (wykluczajac kupno dyskow sata) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Podstawowe informacje o płycie mógłbyś sprawdzić sobie jednak sam. A co do napedu to poprzez Serillela mozna go na Sata podłączyć, tak samo jak dyski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 (edytowane) Miałem 2x 40GB 7200.7 na DFI ultra-D na jednej taśmie, bo na drugiej mam właśnie Cd i Cd-rw... Na tej jednej taśmie wszystko łądnie chodziło i ładnie wykrywało. bez problemu wszystko szło zainstalować. Pod spodem masz porównanie mojego Seagate 40 vs Raid 0 z dwóch takich HDD. Oczywiście bez rewelacji. Ponoć Raid 0 dla 100% wydajności potrzebuje być na dwóch oddzielnych IDE i różnica może być ~10% ( bardzo różnie to podają... ). Ja Ci osobiście powiem, że zrezygnowałem z Raid 0 ponieważ moim zdaniem większe korzyści się ma z dwóch HDD, niż z Raid 0, ale jeśli miałbym jeszcze jeden HDD, powiedzmy, że na SATA, to z tych 2x Barracuda zrobiłbym Raid 0 i byłby jeden dysk i drugi na sata i takie rozwiązanie by mnie bardzo robiło. Samo raid 0 nie bardzo. Ale tak czy owak Raid 0 jest szybszy, choć zbyt krótko siedziałem na tym raid 0, żeby powiedzieć Ci teraz, czy to w ogóle było do odczucia podczas użytkowania poza kopiowaniem danych. Kopiowanie z partycji na partycję było wolniejsze niż normalnie z jednego HDD na drugi, ale na macierzy szybciej się przegrywało: partycja -partycja niz na jendym hdd z partycji na partycję. Tyle sam sprawdziłem. Przypuszczam, że gdyym miał 3 HDD to przegrywanie z macierzy na ten 3 HDD szło by jeszcze szybciej, poza tym miałbym zalety Dwóch niezależnych HDD, także jak dla mnie super. Ale to kwestia gustu. No i dodam, że wydae mi się, że ta moja macierz była dławiona przez ten jeden kanał IDE, o ile... NIe wiem... Ale to widać na wykresie i max burst... Max burst jakgdyby blokuje... Jeszcze jedno, że największe odczucia wydajności pewnie odczuwa się przy praktycznie całkowitym zapełnieniu HDD, bo wtedy Raid 0 ma największą przewagę... Wykres: Edytowane 28 Lutego 2007 przez Jarek_135 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1nce Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 wielkie dzieki, ewentualnie jezeli bede robil raid to zrobie na oddzielnych kanalach, a naped podlacze po przejsciowce ata/sata i bedzie ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...