Skocz do zawartości
Wiedzmin_

Kaszana Na Ekranie

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja wyglada tak...

Mam uruchomiona aplikacje 3D (gry Lineage2, CS) lub jakies demo scenowe ktore korzysta z obslugi 3D. Czasem chodzi normalnie. CZasem nawet bardzo dlugo chodzi normalnie. A w pewnym momencie...

BUM!!!

O co tu chodzi?

Po takim czyms przewaznie (90% przypadkow) procesor jest dobrze cieply a grafika wrecz goraca.

Moj sprzet:

plyta gl: k7s5a

proc: duron 1,6 gigsow (ustawienia w biosie 133/133)

grafa: ati radeon 9800 pro

pamiec: 128+256 o roznych taktowaniach

dysk tw. dvd zlom itp itd.

zasilacz 300W

Czy to grafika sie sypie, za cieplo mam w budzie czy jeszcze co innego?

Wiatraki sa: na wejsciu skrzyni, na wyjsciu, na procu, grafice i w zasilaczu. Na grafice sa dodatkowo radiatory na pamieciach. Wszystkie przedmuchalem, raczej dobrze pracuja. Stykaja tez raczej ok.

Nie bylo w konfiguracji sperzetu zmian, ktore moglyby powodowac takie nieprzyjemnosci. Niczego nie dokupowalem.

Jesli chodzi o sterowniki to sypie sie zarowno na omedze jak i na ati :(

Spotkal sie ktos z czyms takim? :/

Edytowane przez Wiedzmin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiej marki??

ModeCom (Feel) ESP-300ATXSP4. Jesli chodzi o zasilacz to kiedys juz mialem jaja z grafika ale wtedy to byly czyste zwiechy. Zmienilem wiatrak na procu, dalem smiglo wlotowe i wylotowe i sie uspokoilo. Przez ok. rok pracowalem na tym konfigu bez takich jaj...

BTW:

TU jest demko scenowe, invitka na BG party. Zreszta niewazne co to jest. Wazne jak to sie u mnie zachowuje (nie wiem czy to ma zwiazek z tym co sie u mnie dzieje).

Mianowicie da sie to demko odpalic w dwoch trybach:

1) Dirext3D9 Rendering Subsystem

2) OpenGL Rendering Subsystem

W pierwszym trybie demo chodzi plynnie. Tylko zamiast fruwajacych obiektow (tych czarnych srubek, trybikow) mam czarne kwadraty.

W drugim trybie nie ma kwadratow tylko obiekty, za to mam 1 klatke na 5-10 sekund o.O

Czy to normalne?

Temperatur nie mam czym w tej chwili sprawdzic, mozesz polecic jakis soft?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie mowilem zesmy sie z kumplem zajeli 'dmuchaniem'? ;) Zarowno proc jak i grafa zostaly solidnie dmuchniete i oczyszczone. Na procu smiglo siedzi 100% mocno i styka, na grafie na 95% tez (az tak sie na tym nie znam). Grafa wsadzana i wysadzana wielokrotnie. Kondzioly wygladaja ok.

Aha wymienialem tez tasiemke od HDD ale tez to nic nie dalo.

EDIT:

Jesli cos pomoze, to zamieszczam screen z procesami ktore sobie smigaja w tle:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

STAN SPOCZYNKU

Temperatury:

Płyta główna : 37 °C (99 °F)

Procesor: 62 °C (144 °F)

Wentylatory:

Procesor: 3309 RPM

Wartości napięć:

Napięcie rdzenia procesora: 1.44 V

+2.5 V: 2.38 V

+3.3 V: 3.02 V

+5 V: 4.44 V

+12 V: 11.90 V

+3.3 V podczas wstrzymania pracy: 3.26 V

+5 V podczas wstrzymania pracy: 4.76 V

VBAT baterii CMOS: 3.06 V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@markee:

To nie to.

@Orgiusz:

Ja wohl. Przynajmniej na procku takowa jest.

Chcialem podeslac temperatury w stresie i... nie moglem zwiesic kompa o.O

Gralem od ostatniego posta w lineage2 i nic sie nie dzialo niepokojacego... Temperatury wahaly sie w granicach 68* na procu/38* w budzie.

I tu ciekawostka: zazwyczaj gram z wlaczonym winampem. Tym razem gralem na samych dzwiekach z gry. Pod sam koniec wlaczylem Winampa. Gra pochodzila minute i mamy nasz cudowny efekt kolorowego wygaszacza... Interesujace...

@greg505 jaka powinna byc temperatura tego procesora? Masz gdzies na ten temat jakies dane?

Moje smiglo na procu wyglada tak. Jest z nim tylko jeden problem, ja mam socket A... Ale po kilku przerobkach zostal raczej dobrze obsadzony, pasta termoprzewodzaca tez byla uzyta i to z tego co wiem nienajgorszej jakosci (bodajze Zalmana).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na taki wentyl to stanowczo za duzo

ale ogolnie morganowi taka temperatura nie straszna

cholera moj blad myslalem ze to durny 1200 a to 1600 czyli Applebred czyli ciutke za duzo jak dla niego

mnie martwi ten zasilacz , syfy moga sie poawiac przez niego , gdyz grafa nie dostaje stabilnego napiecia i swiruje

czyli tak :

poprawic mocowanie radiatora na procu i sprawdzic na lepszej zasilce

Edytowane przez Pietia(lania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No byloby super gdyby przyjzec sie przy okazji mocowaniu i ilosci pasty bo 68*@Cu na Applebred ciezko mi pojac. No i samo wietrzenie budy nieciekawie wyglada ale w zeby Feel nie dawal rady... Sprawdzany byl ten radek na jakims Modecomie GTF albo cos innego na podobnym poziomie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche smieci z everesta o moim CPU:

Właściwości procesora:

Typ procesora AMD Duron, 1600 MHz (12 x 133)

Nazwa kodowa Applebred

Seria B0

Zbiór instrukcji x86, MMX, 3DNow!, SSE

Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB

Pamięć podręczna L1 danych 64 KB

Pamięć podręczna L2 64 KB (On-Die, Full-Speed)

Informacje fizyczne procesora:

Typ obudowy 453 Pin PGA

Wymiary obudowy 4.95 cm x 4.95 cm

Liczba tranzystorów 37.6 milion(ów)

Technologia wykonania 6Mi, 0.13 um, CMOS, Cu

Rozmiar procesora (Die Size) 84 mm2

Napięcie rdzenia 1.5 V

Napięcie We /Wy 1.6 V

Typowa moc 45.5 - 53.0 W (zależna od szybkości procesora)

Maksymalna moc 57.0 W

Co do wentyla to powiem tak... Jak mialem te jazdy z zawieszaniem kompa to podlaczalem zasilke 500W bodajze czy mocniejsze nawet, cena tego byla zabojcza a efekt byl ten sam - zwiechy. Podejrzewam ze cos jest jednak z chlodzeniem w budzie/na procu.

Ale ciagle nurtuje mnie ten winamp o.O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten winamp rzeczywiscie ciekawy ;)

jezeli dziwkowka jest wbudowana.....

to przyczyna takiego stanu rzeczy bedzie przegrzewajacy sie (rowniez :P ) chipset (czym jest chlodzony)

sprawdz jeszcze jakie ten zasilacz podaje napiecia w stresie/idle

dla testu daj jakis wiatrak (dodatkowo) pod karte graficzna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do k7s5a to może nie pomogę, ale napiszę pewną ciekawostkę. Kumplowi przestaje działać po kilku minutach od uruchomienia kompa zintegrowany dźwięk. Jedyną metodą, żeby działał normalnie jest włączenie winampa i zapauzowanie. Kiedy winamp jest włączony, wtedy wszystko jest ok. Jak próbuje w nim odtwarzać to też po pewnym czasie cisza :blink: Także standardowy zestaw do słuchania muzy to winamp + wmp :lol: Nie wiem czy to zbieg okoliczności, być może ta płyta ma jakieś ponadnaturalne własności :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byc moze, nie wiem. Ja nie mialem problemow z dzwiekiem jako takich.

Zrobilem nastepujaca rzecz: w biosie przestawilem taktowanie szyny ze 133/133 (1,6GHz) na 124/124 (1,49GHz).

Temteratury przy zamknietej budzie, odpalonym l2 i wlaczonym winampie:

procesor: 60-61*

plyta glowna: 37-38*

Mam pytanie, czy ja moglem po prostu zostac dymniety i przy kupowaniu sprzetu zamiast 1,6GHz kolo sprzedal mi 1,2GHz wykreconego na 1,6GHz?? Bo ja juz nic nie czaje...

EDIT: wyglada na to ze to jednak 1,6GHz...

Szybkość procesora:

Częstotliwość taktowania procesora 1488.55 MHz

Mnożnik procesora 12.0x

Procesor FSB 124.05 MHz (oryginalny: 133 MHz)

Magistrala pamięci 124.05 MHz

Tylko co z tym chlodzeniem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź obniż taktowanie pamiątek na karcie graficznej i proca (i zobacz wtedy ). A ten proc naprawde jest za ciepły. Poczytaj jak kłaść paste termo, i czy czasem zasilacz nie jest na wysokości procesora (co powoduje złą cyrkulacje powietrza). I nie musiałeś obniżać taktowania proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź obniż taktowanie pamiątek na karcie graficznej i proca (i zobacz wtedy ). (...) I nie musiałeś obniżać taktowania proca.

Nie bardzo zajarzylem co chciales powiedziec o.O To mam mu obnizac to taktowanie czy nie?

Procesor jest pod zasilaczem mimo krowy w postaci wiatraka na sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na karcie graficznej obniż taktowanie proca i pamięci. Taktowania gł procesora nie musiałeś obniżać. A co do umieszczenia zasilacza spróbuj zdjać jeden bok obudowy na pewien czas i zobacz czy to coś zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zmienia tyle ze glosniej jest w pokoju...

Bo temperatury raczej nie spadaja.

I stad oraz z eksperymentu jeden wniosek, jaki to zaraz.

Zdenerwowalem sie dzisiaj bo mi sie ekran wykrzaczyl przy zmniejszonym taktowaniu. Po resecie otworzylem bude, sprawdzam stan:

plyta gl. 38*, proc 62*... Przy zwiekszonym taktowaniu temperatury plyty gl. byly praktycznie takie same, procek byl tylko cieplejszy.

No wiec wzialem bok obudowy i... zaczalem nim machac przed skrzynia. Okazalo sie ze po 10 sekundach temperatura na plycie gl... spadla o 3* o.O Czyzby te wiatraki ktore dalem na wejscie do budy i wyjscie po prostu nie wyrabialy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to napewno przez srubki!!!! <_<

A tak na serio, to sprawdz stan pasty na CPU, czy niema jej za duzo, bo tak mi sie wydaje ze nawaliles jej o wiele ze duzo, poatym sprawdz kompa przy innym zasilaczu, moze wyciagnij jedna kostke ramu

Edytowane przez -ShaDe-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi