Skocz do zawartości
TomaszPaweł

Geforce7900gt Vs Geforce8800gts

Rekomendowane odpowiedzi

Hahaha, ładnie się uśmiałem. TomaszPaweł wieszasz psy na tej karcie a reszta sprzętu to już trochę przestarzała.

Tak tylko dla zobrazowania problemu ... mogłes odpalic te karty na jakims p3 800Mhz i tez bys sie dziwił dlaczego tak drogie grafy potrafią wyświetlic 1 klatkę na 10 sekund?

Lekkie przegięcie. To ja na moim GS'ie mam w smarku2001 ok 31k punktów, a a w 3dm2003 ok 20k ... itp itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Test dobry, ale żeby był troche bardziej "realny" to proc musiałby być podkręcony na conajmniej 2.5 - 2.7GHz. BTW, do grania w 1024 nie kupuje się 8800GTS, bo to troche marnotrawienie kasy [;"

Masz w update3 test na procju 2.5GH :)

Gram w 1024, bo w 1280 literki są dla mnie za małe, co więcej, w strzelaniny multiplayerowe na necie gram w 800x600, bo wsio jest większe i starcza mi rzut oka na text, a poza tym jest maxymalna płynność ;) Ja jestem tak nauczony, że muszę mieć w grze single conajmniej 40fps, inaczej nie jest płynnie, a w multi conajmniej 60. Dlatego taka karta byłaby ok, a na zmianę całości długo mnie nie będzie stać...

No i w 1024 mam 100hz, a w 1280 85hz, a to za mało dla mnie ;) 17" CTX na Trinitronie.

"Jakjuz poprzednicy pisali - do tej karty potrzebny jest porzadny procek - ten jest duzym ograniczeniem." - to już wiemy, ale chodzi o test na słabszym procu, takim, który mamy w domach ;)

"oza tym jesli karta kosztuje dwa razy tyle to nie oznacza,ze bedzie 2x wydajniejsza." - chłopak wyszedł z takim założeniem, wolno mu ;)

"TomaszPaweł wieszasz psy na tej karcie a reszta sprzętu to już trochę przestarzała." - czytałeś całość? Przecież kolega chwali kartę...

"To ja na moim GS'ie mam w smarku2001 ok 31k punktów, a a w 3dm2003 ok 20k ... itp itd" - bardzo się cieszymy, ale nas interesują gry ;)

Cóż - jak to zwykle na boardach - zawsze ktoś człowieka wyśmieje, cokolwiek zrobisz, trzeba się z tym liczyć :(

Test imo bardzo dobry, wreszcie coś dla ludzi, a nie dzieci bogatych rodziców ;)

Taaak, obraźcie się na mnie :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurka... Tak sobie czytam ten topic, i widzę że większość w ogóle nie kuma o co chodzi! Facet wyraźnie napisał że robi test grafy na starym sprzęcie bo miał do wyboru kupno grafy albo mobo+proc. Zdecydował sie na grafikę i jedzie na starych bebechach. Jedyne miarodajne określenie czy zrobił słusznie czy nie, to przeprowadzić te same testy na zestawie C2D + stara grafika 79GT. Dopiero wtedy można by stwierdzić, czy C2D+79GT jest szybsze od A64+88GTS.

Zatem stwierdzenia, że "na moim GS'ie mam w smarku2001 ok 31k punktów" można sobie wsadzić głęboko w d...!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- bardzo się cieszymy, ale nas interesują gry ;)

Jeżeli on się odnosi do smarków to dla porównania warto przytoczyć przykład z tego samego testu ... chyba oczywiste. Ja osobiście nie gram w smarki.

A co do wieszania psów na tej grafie .... to co robią w tekście te ciągłe podsumowania: "rozczarowanie", "Tego testu nie będę komentował" itp itd.

Jedyne miarodajne określenie czy zrobił słusznie czy nie, to przeprowadzić te same testy na zestawie C2D + stara grafika 79GT. Dopiero wtedy można by stwierdzić, czy C2D+79GT jest szybsze od A64+88GTS.

Zatem stwierdzenia, że "na moim GS'ie mam w smarku2001 ok 31k punktów" można sobie wsadzić głęboko w d...!

Do tego raczej nie trzeba było przeprowadzać testów. Tak wiec wg. mnie test jest dowodem na to, że nie pomyślał przed zakupem.

A wynik w smarku czy innym syntetyku jest w jakimś stopniu odzwierciedleniem tego czy zakup miał sens czy nie, tak wiec nie mów że sobie można wsadzić głęboko w d.... (i przeczytaj sobie 1 pkt regulaminu forum, zanim cokolwiek napiszesz)

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Później robi dalsze testy i jednak wsio wychodzi lepiej i jest bardzo zadowolony, chyba nie doczytałeś do końca ;)

To jest, tak jak pisałem, życiowy test...

Inne stery? Norma, przecież normalnie użytkując kompa zmieniamy je co jakiś czas ;)

Edit: zjadłem "i" w "robi" :)

Edytowane przez KZI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram- świetny test !

Wreszcie coś z życia wzięte. Właściwie to rozwiałeś wątpliwości do dalszego rozwoju mojego sprzętu :-)

Odwaliłeś kawał roboty - szacuneczek i dzięki.

Przydałoby się wiecej takich testów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze inaczej.Zeby ta karta rozwinela skrzydla musi miec dobry procek i gwarantuje , ze jesli w kompie bedzie siedzial dobry proc np C2D6600 ta karta bedzie prawie dwa razy wydajniejsza.

Nie mozna porownywac tych kart na tym procu, o ile do 7900 AMD 3200 (krécony) jest ok, to do 8800 niestety nie.I nik tu a nikogo sie nie wysmiewa.

Kolega po prostu popelnil blad,powinien kupic lepszy proc a dopiero ta karte.

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrozumcie ludzie, że to nie jest test wydajności karty, tylko różnic pomiędzy 7900 a 8800 na tym systemie!

Skoro nie jest to test wydajnoci to co to jest.Jakich rónznic - w czym?

Zrozum,ze nie mozna porownywac tych kart w jaki kolwiek sposob na takim procesorze.Powtorze - Karta 8800 do wykorzystaniapelnej swojej wydajnosci potrzebuje dobrego procesora.Autor napisal ,ze jest zawiedziny wydajnoscia tej karty - wiec chyba chodzi o wydajnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze inaczej.Zeby ta karta rozwinela skrzydla musi miec dobry procek i gwarantuje , ze jesli w kompie bedzie siedzial dobry proc np C2D6600 ta karta bedzie prawie dwa razy wydajniejsza.

Nie mozna porownywac tych kart na tym procu, o ile do 7900 AMD 3200 (krécony) jest ok, to do 8800 niestety nie.I nik tu a nikogo sie nie wysmiewa.

Kolega po prostu popelnil blad,powinien kupic lepszy proc a dopiero ta karte.

To prawie to troche naciągnięte chyba :lol:

8800GTX + A64 2,0-2,95 i C2D 1,86-3,6

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=gpu_vs_c...tx&strona=6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, zaraz mnie szlag trafi. ILE MOŻNA!?!

Black. napisałeś "Autor napisal ,ze jest zawiedziny wydajnoscia tej karty - wiec chyba chodzi o wydajnosc."

Czytałeś do końca? NIE! Autor pisze:

"OBLIVION 18FPS Gra wyglada obłednie!!!! W większości biegu przez las jest 25-30FPS. Musze powiedzieć że się bardzo zdziwiłem, myślałem że mając jedno rdzeniowego A64 2000Mhz a nie jakiegoś 3Ghz Cora bedzie totalna tragedia. Tymczasem gra się niesamowicie przyjemnie. W tym momencie nie mam cienia wątpliwości. SZACUNEK DLA NVIDII. zdecydowanie zachęcam do upłynnienia 7900 i przesiadki

Podsumowanie. Jeśli grasz w rozdzielczości powyzej 1024x768 w szczególnosci w 1600x1200 warto kupić 8800GTS. Nie testowałem w rozdzielczości 1600x1200 7900GT bo ze względu na 256MB nie miało to sensu. Jesli chodzi o rozdzielczość 1280x1024 to 8800GTS jest również zdecydowanie wart zakupu, ale 7900GT powinien sobie radzić szczególnie w wersji 512 równiez bardzo przyzwoicie.

Niemniej jednak 8800GTS to jest to. Jak sobie pograłem parę minut w Gothic3 w 1600x1200 a potem kilka chwil w 1280x1024 to zwatpiłem, gdyż różnica jest ogromna. Nie wiem jak to w sposób empiryczny opisać, ale poczyłem sie tak gdy zmniejszyłem rozdzielczość jakbym z volvo przesiadł się do poloneza...... Powiecie że jestem szalony....zastanawiam sie nad 8800GTX ale to na przyszłe gry. Teraz wystarcza 8800GTS i to na marnym "wolnym" A64. W przyszłości kto wie może i Core ale dopiero na DDR3 i z PCI-E 2.0. Narazie kasa na nowy procesor była by wywalona w błoto."

CZYLI JEST ZACHWYCONY KARTĄ!

Black, napisałeś "Skoro nie jest to test wydajnoci to co to jest.Jakich rónznic - w czym?

Zrozum,ze nie mozna porownywac tych kart w jaki kolwiek sposob na takim procesorze.Powtorze - Karta 8800 do wykorzystaniapelnej swojej wydajnosci potrzebuje dobrego procesora"

Jak "jakich różnic"?

Wyjął jedną kartę i wsadził drugą, opisał różnicę. Kapujesz już?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

@KZI to zależy co kto ma w domu ja :] Ja dla przykładu nie mam słabiej jak 2000MHz :razz:

Ale fakt tekst fajny chodź nikt chyba ameryki nie odkrył stwierdzeniem, że grafika da więcej fpsów od lepszego procesora :lol:

Kzi tak wyjął i wsadził ale test podczas grania nigdy nie pokaże tylu samu fps to musi być demo lub jakaś cut scenka z gry lub wbudowany bench by wyniki były mniej więcej takie same. Ja osobiście wolałbym już to tak zrobić włączyć frapsa minuta ten sam level i benchować. Jest tam przynajmniej min i max fpsów :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak "jakich różnic"?

Wyjął jedną kartę i wsadził drugą, opisał różnicę. Kapujesz już?

Zle mnie zrozumiales.

Piszac jakich roznic mialem przeciez na mysli roznic w wydajnosci - wiec chodzi o wydajnosc, a nie jakie kolwiek inne roznice - kumasz? :)

Co do zachwytu - z jednych gier jest zachwycony z innych nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość jipikijajej

Przecież na tym athlonie nawet 7900gs nie rozwinie skrzydeł wyniki w markach tragiczne.

Tak będą zupełnie inne a i taki Core nie będzie ograniczał 8800GTS'a a kto o zdrowych zmysłach kupuję 8800GTXa do A64 3200+ :lol: Jak kogoś stać na 8800GTXa to i pewnie Core'a już posiada. Ale ogólnie test fajnie zrobiony.

Co od wyników w marku to :lol: w 2003 mój 6800GS robił ponad 11 000.

EDIT o fak ty naprawdę kupiłeś 8800GTS do a64 3200+ :lol: <rotfl>

Te wyniki w markach z AA? i z Anizo? Bo jak tak to wiadomo czemu tak słabe wyniki. I nie wiem jakim cudem dałeś w Far Cryu HDR i AA :blink: Jeżeli go nie dałeś to wyniki też coś tragiczne ja na 7900gs mam ponad 30fpsów średnio koło 40 z HDRem w 1280x960 i AF 16x.

Co do wyników z Anno to tu masz 2526352[/snapback]

Jakjuz poprzednicy pisali - do tej karty potrzebny jest porzadny procek - ten jest duzym ograniczeniem.Poza tym jesli karta kosztuje dwa razy tyle to nie oznacza,ze bedzie 2x wydajniejsza.
tak do rozdzialek 800x600 i ulubiona 1024x768

wyzse rozdzialki + eyecandies i czar c2d pryska :lol2: :damage_wall:

a64 2500mhz dla takiego 8800gts naprawde jest jak znalazl

w 1280x1024 z fsaa 4x anizo 16x + hdr vs c2d 3ghz roznice w fpsach sa marginalne

Edytowane przez jipikijajej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... mój Boże... :cry: :cry:

Widzę, że "spece" dalej jadą z programem :mur:

Wylejcie Swoje żale to może dacie spokój w innych tematach :mad:

PROCESOR BLOKUJE OBIE KARTY ALE BEZ PRZESADY, WYSTARCZY RZUT OKA NA DWIE NOWSZE GRY I TU CYTAT:

(...)

OBLIVION

7900GT 8FPS

8800GTS 25FPS

(...)

GOTHIC ]I[

7900GT 13

8800GTS 33

(...)

Proszę pokazać, że 7900 jest również blokowany przez ten procesor! Ja tu widzę miazgę jaką zrobił G80 na konkurencie nawet przy słabym procesorze. Jakieś pytania? Jeżeli ktoś chce lepsze wyniki to milion portali zrobiło testy w wyższej rozdziałce i na lepszym procu więc...?

KZI widać, że większość malkontentów to jakieś dzieci neo które przejrzały jeden czy dwa testy w necie gdzie było napisane, że do tej karty to tylko c2d :wink:

@Miazga82 zawsze miałem Cie za myślącego gościa. Myliłem się? :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypraszam sobie takie uwagi.

No końcu zdania znalazło się to : " :wink: "

Cytat:

Zrozum,ze nie mozna porownywac tych kart w jaki kolwiek sposob na takim procesorze

Odsyłam do poprzedniego posta i podpowiadam odpowiedź znajduję się w cytowanym fragmencie :D Podczas analizy tego wielce skomplikowanego tekstu należy użyć wszystkich dostępnych szarych komórek i wykazać się odrobiną dobrej woli :D

I Ty sobie coś wypraszasz? :lol2: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało w 3Dmarkach - ja mam w 2003 ok 17tys na lekko podkręconym 7900GS + A643000+ @2,2GHz

Albo to wina sterów, albo system zawalony (chyba że jedno i drugie).

Czy gdy tylko się pojawia nowa karta graficzna to należy wymieniać wszystko co jest możliwe w kompie żeby cenowo były podobne? O pojawił się nowy procek za 5tys może kupić, czy nowe pamięci - też trzeba wymienić. Absolutnie jestem za kupnem tego czego potrzebujemy. Jeżeli nasza karta jest już za wolna, bądź nie obsługuje DX9 lub DX10 no to kupujemy wypas karte za 1,5tys bez wymiany wszystkich bebechów z kosztem 5tys. Karta starczy nam na trochę, to niesamowity kop w grach. Ja na przykład wymieniłem Radeona 9700 Duron@2100 2x512MB 400MHz wymieniłem na Athlon

3000+ @2200MHz GF7900GS. I nie wydaje mi się że to było bezsensowne bo mam ponad 3x więcej pkt w 3Dmarku 2003, no ale tak, macie racje, mogłem dokupić wypas proca 4GB ramu super szybkiego i mieć troszkę więcej. Znaczna większa liczba polaków która sama musi zarobić na kompa to nie wyda co pół roku 3tys na modernizację, a taka karta może być zbawienna. B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

Nie mogę podziw dla nie których Amerykę odkryliście stwierdzeniem, że proc nie da wam tylu fps w grach co grafika no brawo! :lol: :lol: :lol:

Taa to teraz może opracujcie stwierdzenie, że 2x droższy proc musi dawać 2 razy więcej fps i dodatkowo tyle co karta grafiki za te pieniądze :lol2:

Kłócicie się kłócicie a w ogóle mijacie się z celem.

@Damszyn też masz mało i chyba nie doczytałeś, że marki były robione z AA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ale się temat zrobił :) .fakt do 8800 byłby lepszy C2D ale człowiek moim zdaniem dokonał dobrego wyboru kupująć 8800 a nie proca....przyrost ma znaczny a w nowszych gierkach będzie jeszcze większy , do tego w karcie ma zapas mocy , który mozna uwolnić w postaci zmiany platformy jak mu kasa wpłynie.

karta ma DX10 i jak wyjdą gry proc nie będzie miał juz takiego znaczenia jak przy 9 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli ktoś ma ochotę jeszcze raz napisac ze "trzeba było testowac na c2d" to niech wyjdzie i nie wraca

jak tacy bogaci jesteście to dajcie mu albo mi kasę na c2d to z chęcią po testuje nawet na 100 grach jak to chodzi.

po prostu beznadziejne dzieci neostrady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh ... nie przeczytałem wszystkich komentarzy ale chce napisać że obie karty graficzne zapewniają pełną płynność w grach przy rozdzielczości 1024 , inna sprawa że AMD musiało by być taktowane minimum 2800 mhz żeby nie zamulać kart ale pomińmy to.

Chodzi mi oto że GTS jest dużo lepszą kartą grafiki ... jak sie chce grać w Obliviona czy Gothica to przez głowe wystarczy najtańszy 7900GS albo nawet 7600GS/GT. Prównywać te karty będzie można w nowych grach które faktycznie będą mogły dać im wycisk ... sądze że najbliższa propozycja to Crisis wtedy 8800GTS spokojnie powinien dwukrotnie wyprzedzić 7900 ... pozatym DX10 w tej karcie na pewno też coś kosztuje bo nikt nie sprzedaje nowych technologi za darmo.

Co do rozczarowań ...

Wydaje mi sie jednak że gry nie korzystają z samej karty graficznej a 3dmarki nigdy nie były w 100% obiektywne , a co do samych FPS to może to jest tak jak z prędkością motocykli ... to że jeden jedzie 200 km/h a drugi jest 2x lepszy to nie znaczy że ma jechać 400 km/h ...

Edytowane przez Ower_lolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli ktoś ma ochotę jeszcze raz napisac ze "trzeba było testowac na c2d" to niech wyjdzie i nie wraca

jak tacy bogaci jesteście to dajcie mu albo mi kasę na c2d to z chęcią po testuje nawet na 100 grach jak to chodzi.

po prostu beznadziejne dzieci neostrady.

W takim razie ja się czepię beznadziejnie zasyfionego systemu, który pewnie jeszcze bardziej spowalniał karty niż słabiutki* procesorek :P Co to za problem zapuścić szybki formacik? Bajzel w systemie potrafi naprawdę sporo namieszać. Kiedyś po wymianie R9500 na GF66GT myślałem że pójdę bić sprzedawcę bo na nowej karcie wyniki były gorsze niż na starej, po formacie, 66GT był już szybszy od R9500 ... dwukrotnie.

No i gdzie są testy oc, bo to chyba forum poświęcone głównie temu zagadnieniu :>

Nie mówiąc już o tym, że jakbym się sugerował osiągniętymi wynikami w smarkach pomyślał bym że mam G7900GS@ 8800GTS co jest oczywistą bzdurą :lol: :lol: :lol: Może jednak bardziej się opłacało wyczyścić system i strzelić sobie jakiegoś porządnego* procka np c2d :wink:

* To taka moja prywatna zemsta na posiadaczach A64 i pochodnych za parę lat słuchania jaki to słaby i beznadziejny był mój poprzedni athlon XP B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przed każdą grą nie robię reinstalki, dlatego testy na stojącym systemie też są ok ;)

Zmieniałeś Ati na Nv, pewnie stery się gryzły.

Skończcie o smarkach...

Ower - Oblik lub G3 na 7600? Daj spokój, płynnie to nie będzie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi