wisnia_mc Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 (edytowane) Witam. Szukałem juz na forum odpowiedzi na moje pytanie ale nic nie znalazlem. Mam Celerona 667 i chcialbym wymienic go na cos szybszego. Zalezy mi na niskich kosztach wiec nie chce kupowac nowej plyty itp. Wywnioskowałem z zalaczonej nizej diagnostyki Sandry i Everesta ze mam płyte ECS P6VAA i chipset VIA 693A-686, FSB=66mhz (max FSB=133mhz). Jeśli celek 667 to idzie za tym Socket 370 i gniazdo FC-PGA. (czy powinienem jeszcze na cos zwrocic uwage?) Czy dobrze mi się wydaje ze najlepszy procek jaki mogę włożyć to Pentium III na rdzeniu Coopermine (czyli max 1133mhz)? Tualatiny pracuja w gnieździe FC-PGA2 wiec odpadaja?? A jak jest z napięciem? Mój procek pracuje na 1,67V. Czy mogę na jego miejsce włożyć inne Cooperminy pracujące na napieciu 1,6-1,75V ?? Czy napiecie trzeba gdzies zmienic czy to samo się ustawi? Na allegro Pentium III 933/256/133/1,75V można kupić już za 35zl. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. SiSoftware Sandra System Manufacturer : VIA Technologies, Inc. Model : VT82C692BX ID : FFFFFFFF-FFFFFFFF-FFFFFFFF-FFFFFFFF Mainboard MP Support : No Model : 693A-686 System BIOS : 12/07/2000-693A-686-P6VAAC-00 FLASH Memory Controller Location : Mainboard Error Correction Capability : None Number of Memory Slots : 4 Maximum Installable Memory : 512MB Bank0/1 - BANK_0 : DIMM 256MB Bank2/3 - BANK_1 : DIMM 64MB Bank4/5 - BANK_2 : Empty Bank6/7 - BANK_3 : Empty Chipset 1 Model : Elitegroup Computer Sys VT82C693A Apollo Pro 133 System Controller Bus(es) : ISA AGP PCI USB i2c/SMBus Front Side Bus Speed : 1x 67MHz (67MHz data rate) Maximum FSB Speed / Max Memory Speed : 1x 133MHz / 1x 133MHz Width : 64-bit IO Queue Depth : 1 request(s) Logical/Chipset 1 Memory Banks Bank 0 : 128MB SDRAM 2-2-2-0 (tCL-tRCD-tRP-tRAS) Bank 1 : 128MB SDRAM 2-2-2-0 (tCL-tRCD-tRP-tRAS) Bank 2 : 64MB SDRAM 2-2-2-0 (tCL-tRCD-tRP-tRAS) Speed : 1x 67MHz (67MHz data rate) Multiplier : 1/1x Width : 64-bit Memory Controller in Processor : No Power Save Mode : No Fixed Hole Present : No Memory Module 1 Extended Information : MS3856UPP-T68A3QB Type : 256MB SDRAM Technology : 16x(16Mx8) Speed : PC133U Standard Timings : 3-3-3-5 (tCL-tRCD-tRP-tRAS) Version : 1.2 Date of Manufacture : 25 grudnia 1999 Set Timing @ 133MHz : 3-3-3-5 (tCL-tRCD-tRP-tRAS) Memory Module 2 Model : SIL0864PC133BB-J0C Extended Information : 04S Serial Number : 1F010004 Type : 64MB SDRAM Technology : 4x(8Mx16) Speed : PC133U Standard Timings : 3-3-3-5 (tCL-tRCD-tRP-tRAS) Version : 1.2 Date of Manufacture : 2 grudnia 2000 Set Timing @ 133MHz : 3-3-3-5 (tCL-tRCD-tRP-tRAS) Set Timing @ 100MHz : 2-2-2-6 (tCL-tRCD-tRP-tRAS) Environment Monitor 1 Model : VIA 686PM PCI Version : 10.00 Mainboard Specific Support : Yes Temperature Sensor(s) Board Temperature : 26.7°C / 80.1°F CPU Temperature : 37.6°C / 99.7°F Power / Aux Temperature : 34.4°C / 93.9°F Cooling Device(s) Auto Fan Speed Control : No Chassis Fan Speed : 5444rpm Voltage Sensor(s) CPU Voltage : 1.67V +3.3V Voltage : 3.25V +5V Voltage : 4.98V +12V Voltage : 12.37V Edytowane 28 Lutego 2007 przez wisnia_mc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morron Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 tualatin nie wejdzie a napiecie ustawi sie samo a czy plyta obsluzy napewno tego procka to najlepiej szukac na stronach producenta plyty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia_mc Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Everest Pole Wartość Właściwości płyty głównej ID płyty głównej 12/07/2000-693A-686-P6VAAC-00 Nazwa płyty głównej ECS P6VAA Właściwości magistrali FSB Efektywna częstotliwość taktowania 67 MHz Przepustowość 534 MB/sek Rzeczywista częstotliwość taktowania 67 MHz Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Typ magistrali Intel GTL+ Właściwości magistrali pamięci Efektywna częstotliwość taktowania 67 MHz Przepustowość 534 MB/sek Rzeczywista częstotliwość taktowania 67 MHz Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Typ magistrali SDR SDRAM Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej Efektywna częstotliwość taktowania 33 MHz Przepustowość 133 MB/sek Rzeczywista częstotliwość taktowania 33 MHz Szerokość magistrali 32-bitowy(a) Typ magistrali PCI Informacje fizyczne płyty głównej Liczba gniazd pamięci 3 DIMM Liczba gniazd procesora 1 Liczba gniazd rozszerzeń 2 ISA, 4 PCI, 1 AGP, 1 AMR Mikroukład płyty głównej ApolloPro133 Rozmiar płyty głównej 190 mm x 300 mm Urządzenia zintegrowane z płytą główną Audio Współczynnik postaci ATX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 copera mozesz wlozyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 To ja sie podepne, moze nie fcpga ale slot 1 :-P Czy opłaca sie zmieniac celerona @450/90 na pentium3 450/100? I czy jest szansa ze ruszy na 600/133? Kwota na zmiane to ok 20 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 jaka plyta ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Dokladnie nie wiem bo nie moja :P Napewno na 440bx fsb do 155 bodajze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 450 nie bardzo bo to na 90% bedzie kamatai lepiej poszukac czegos na koperze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 To na 100% bedzie katmai :-P A copery sa za drogie :/ To jak oplaca sie wymieniac 128KB fullspeed na 512KB halfspeed + ewentualne podkrecanie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 http://allegro.pl/item175239995_procesor_p..._rewelacja.html a moze to :> dro0zsze niz 20 zl ale coz ;p Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Narazie dodam do obserwowanych :) Tylko moze byc jeden problem bo nie jestem pewny czy pamieci sa 133 a nie mam mozliwosci sprawdzic. O! http://allegro.pl/item173549108_pentium_45...ncja_od_ss.html takim czyms bylbym bardziej zainteresowany i to tylko 15zł. Bedzie widoczna roznica w porownaniu do celka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 krotko ? bedzie :] ten p3 = koper z 256 keszu w procu mniejwiecej ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Dobra dzieki za pomoc :D Ale.. Wlasnie znalazlem w szawce slotketa :lol2: wiec wezme celinke 600 i @ 900 :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia_mc Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Kupilem Pentium III 933, wlozylem (wraz z nowym chlodzeniem), bios niby wykryl i... zaczely sie problemy. Po zaladowaniu sie windowsa po kolei prawie wszystkie uruchamiane programy pokazuja blad i zawieszaja sie, komputer restartuje sie mniej wiecej co 20 minut, czesto nie da sie otworzyc plikow, czasem komputer restartuje podczas ładowania windowsa kikukrotnie co powoduje ze system w pelni uruchamia sie po np. 5 minutach :( co moze byc powodem? wadliwy procesor? przegrzewanie sie (nie smarowalem procesora pasta)? za stary bios? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 nmo jak nei smarowales to co sie dziwisz ? podaj zaslilacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia_mc Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 (edytowane) Stary Celeron 667 i nowy Pentium III 933 maja to samo napiecie tj. 1.7V wiec z tym nie powinno byc problemu, nowy procek pracuje na FSB 133mhz, wiec moja plyta powinna obsluzyc, w biosie mam ustawione na Auto, zmiana na 133mhz nie robi roznicy-komputer dalej sie zawiesza w windowsie :( nie smarowalem procka, ale sprawdzilem ze temperatura nie przekaracza nigdy 47 stopni. Procesor wizualnie wyglada na sprawny. Nizej zalaczam linki do fotek zasilacza i obu procesorow gdyby ktos chcial mi pomoc pozdrawiam zasilacz http://img253.imageshack.us/img253/4448/obraz0438cv3.jpg stary Celeron 667 i nowy Pentium 933 http://img241.imageshack.us/img241/9535/obraz0439rg6.jpg tyl P933 http://img407.imageshack.us/img407/5166/obraz0442pe2.jpg Edytowane 12 Kwietnia 2007 przez wisnia_mc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 nie wierz w temperatury bo sa brane z kosmosu , zreszta i tak za wysokie jak na p3 ( mam takiego samego ) a zasilacz tez piekny , sprawdz na innym jdenym slowem : 1 : wymyj procesor 2: posmaruj tasma ( nawet najtansza biala z elektronika ) nazywa sie : silikonowa biala H 3: sprawdz na innym zasilaczu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia_mc Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2007 i jeszcze pytanie: czy FSB dla procesora to sie zmienia w biosie pod opcja: CPU Host/PCI Clock? czy CPU Clock Ratio to jest monożnik? i co to jest Spread Spectrum? :) jutro posmaruje, wsadze nowego proca i pokombinuje cos z przestawianiem fsb w biosie, dzieki za wczesniejsze odpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2007 1 - syf jak cholera, człowieku, to chociaż spirytusu użyć nie można?? 2 - czyżby google padło?? Gdy generator sygnałów zegarowych płyty głównej wysyła impulsy, wyskoki impulsów wytrwarzają EMI (Electromagnetic Interference, zakłócenie elektromagnetyczne). Funkcja Spread Function redukuje generowane zakłócenie poprzez modulowanie impulsów w taki sposób, że wyskoki impulsów są redukowane do bardziej spłaszczonych krzywych. Dokonuje tego różnicując częstotliwość tak że nie używa żadnej szczególnej częstotliwości dłużej niż przez chwilę. Redukuje to problemy z interferencją z innymi urządzeniami elektronicznymi znajdującymi się w pobliżu. Jednakże, o ile włączenie Spread Spectrum zmniejsza EMI, stabilność systemu i wydajność mogą zostać nieco obniżone. Może się to sprawdzić zwłaszcza w przypadku "timing-critical devices" takich jak wrażliwe zegary urządzenia SCSI. W niektórych BIOSach znajduje się opcja Smart Clock. Zamiast modulować częstotliwość impulsów na bieżąco, Smart Clock wyłącza sygnały zegarowe AGP, PCI i SDRAM-u, gdy nie są one używane. Dzięki temu EMI może zostać zredukowane bez obniżania stabilności systemu. Dodatkowym bonusem uzywania Smart Clock jest zmniejszenie zużycia energii. Jeśli nie masz problemów z EMI, pozostaw przy ustawieniu Disabled, by mieć optymalną stabilność systemu i wydajność. Ale jeśli prześladuje cię EMI użyj ustawienia Smart Clock o ile to możliwe i zadowol się ustawieniem Enabled lub jedną z pozostałych dwóch wartości, jeśli Smart Clock nie jest dostępny. Wartości w procentach oznaczają jak wiele wahań przeprowadza BIOS na częstotliwości zegara. A więc niższa wartość (0.25%) jest stosunkowo lepsza dla stabilności systemu, podczas gdy wartość wyższa (0.5%) jest lepsza z punktu widzenia redukcji EMI. Pamiętaj by wyłączyć Spread Spectrum jeżeli przetaktowujesz CPU, ponieważ nawet 0.25% wahanie może wywołać tymczasowy wzrost prędkości zegara o 25MHz (w przypadku CPU 1GHZ), który może po prostu spowodować zawieszenie przetaktowanego procesora. Albo przynajmniej użyj ustawienia Smart Clock, ponieważ nie wiąże się z nim żadna modulacja częstotliwości. 3 - tak CPU Ratio to jest mnożnik, ale że masz zablokowany to w sumie ta wiedza jest Ci zbędna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...