Skocz do zawartości
faz1

Pamięci 667mhz Czy 800mhz?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzam się do zakupienia nowego komputera. Po przejrzeniu wielu miejsc w sieci ułożyłem sobie taki oto zestaw:

Procesor: Intel Core 2 Duo E6300

Płyta główna: Asus P5B

RAM: GoodRAM 2x512MB Dual 800MHz

Karta graficzna: Galaxy GeForce 7600GS 256MB GDDR3 1.2ns Zalman

Dysk twardy: Samsung SpinPoint 200GB SATA II 7200rpm 8 mb cache

Obudowa: Chieftec BH-02B-B-B 400W

Mam jednak co do tego zestawu kilka wątpliwości i dylematów. Chodzi głównie o pamięć RAM. Moje typy to:

1. GoodRAM 2x512MB Dual 800MHz

2. GoodRAM 2x1GB Dual 667MHz

3. GeIL DDR II Ultra 2x512MB Dual 800MHz

Sprzedawczyni w sklepie, w którym kupuję od lat, zwróciła mi uwagę, abym lepiej wybrał pamięci typu 667MHz. Uargumentowała to tym, że z pamięciami 800MHz są jeszcze kłopoty, nie we wszystkich konfiguracjach sprzętowych działają prawidłowo etc. Drugi dylemat to po prostu... GoodRAM czy GeIL?

Dodam jeszcze, że nie zamierzam podkręcać procesora, karty graficznej ani pamięci. Od czasu do czasu będę odpalał jakąś grę RPG typu Oblivion czy Gothic 3 oraz inne (Football Manager 2007).

Którą pamięć wybrać?

Czy jakiś inny element tego zestawu wymienilibyście? (w bardzo zbliżonej cenie lub niższej, ale tożsamej jakości sprzętu).

Edytowane przez faz1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor: C2D E4300 - o tym mówiłeś w powyższym poście? ~615pln - jeśli nie podkręcasz to QPB=800MHz i 60 Mhz różnicy między wersją E6300 nie będzie odczuwalne, E4300 ciągnie mniej prądu i wydziela mniej ciepła :)

Płyta gł.: Asus P5N-E SLI - ok. 430pln

RAM: mój wybór oscylowałby w tym przypadku jednak koło pamięci 800Mhz - gł. kryterium byłyby "kości" o jakie została oparta konstrukcja pamięci - jeśli GR to wersja PRO, a zapewne tak jest i jeśli jest na Micronach D9GMH, to ten wybór jest bardziej opłacalny od Geili - nawet w perspektywie późniejszej sprzedaży tych pamięci

Grafika: jeśli za Galaxy 7600GS DDR3 1.2ns 256MB z Zalmanem miałeś dać w okolicach lub ponad 500zł, to lepszym wyborem będzie 7900GS Sonic 256MB od Palita ~570zł, cisza taka sama jak w przypadku wersji z Zalmanem, a wydajność o wiele większa niż 7600GS

Zasilacz: może jakaś delta albo fortron 400W z allegro? Niech wypowie się ktoś, kto ma większe pojęcie na ten temat.

HDD: 250GB chyba będzie lepszym wyborem? Producent - WD, Seagate? Ja ze swojej strony moge polecić WD2500KS, chodzi od 2 miesięcy bezawaryjnie :)

EDIT - Zapomniałem dodać - nie mów, że w tym sklepie, w którym się zaopatrujesz nie ma ww. produktów, albo ceny są o wiele wyższe niż te, które podałem. Rozwiązanie jest bardzo proste - zmień źródło zaopatrzenia :)

Edytowane przez micitek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi