Skocz do zawartości
Star

Czy Zmienic X1950pro Na Gts 320 Mb Teraz ?

czy zmienic x1950Pro na GTS 320 MB   

70 użytkowników zagłosowało

1. 1. czy zmienic x1950Pro na GTS 320 MB

• TERAZ
      16
    • w KWIETNIU i pozniej
      54

Rekomendowane odpowiedzi

panowie (i panie :P ) co myslicie czy warto teraz zmieniac Saphhire x1950Pro 3 miesiecznego kupinonego za 700 zł,sprzedam w porywach za 600 (porywy !!!) :P i doloze drugie tyle do 320 MB GTS TERAZ !! czy czekac z tym do kwietnia gdzie r600 i cala gama 8xxx nadejdzie ale za to moj radek potwornie stanieje bo to DX 9 a GTS 320 nieznacznie bo wkoncu ile moze taniec,1000 to chyba najmniej ile mozna bedzie wyrwac ...co robic co myslicie doradzcie !!!!!!!!...

zamienic radka TERAZ

czy w kwietniu i jeszce pozniej ...

thx in advance :) :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem podobny dylemat, wymienic 7900GTO na wlasnie 8800GTS 320 czy nie. Jednak stwierdziłem ze gra nie warta świeczki, ponieważ wydajnosc masakrycznie do góry nie skoczy, a obecnie cena GTO jest bardzo niska, także całe przedsięwzięcie jest nieopłacalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale problem w tym ze pozniej ,wlasnei w kwietniu ludzie beda kupowac juz karty pod DX10 w cenie za te nasze uzywane 19xx i 7900 ktore jezdza na DX9.

Ta a wiesz ze taki 88gts ma opengl 2 i taki 7900gs tez ma opengl 2 ? Wyjdzie dx9L co bedize odpowiednikiem dx10 ale co tam 10 lepsze od 9 :D. Pewnie wyjdzie bubel jak z dx9 na poczatk u ze dapiero koneic 2 generacj ikart by lw stanie ciagnac teg odx9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość jipikijajej

Ta a wiesz ze taki 88gts ma opengl 2 i taki 7900gs tez ma opengl 2 ? Wyjdzie dx9L co bedize odpowiednikiem dx10 ale co tam 10 lepsze od 9 :D. Pewnie wyjdzie bubel jak z dx9 na poczatk u ze dapiero koneic 2 generacj ikart by lw stanie ciagnac teg odx9.

dx9l odpowiednikiem dx 10 :mur: :lol2: :lol2: :banana: co to za lamerskie wywody :google:

a srenka jest odpowiednkiem mercedesa :gitarzysta2: :banana:

woahahahoho co za bzdury

wracajac do tematu

8800gts sa juz po 1100 wiec doplacisz tylko 500zl

8600 to bedzie 128bitowy szajs no i do 320bitowych szyn pamieci bedzie mu daleko tak wiec roznica w wydajnosci przy hdr fsaa anizo bedzie jeszcze bardziej widoczna niz to mialo np w przypadki 256bit vs 128 w serii 7xxx

teraz bedzie 320bit vs 128

i nie ma sie co czarowac ze przepustowosc pamieci odpowiadajaca staremu ddr700mhz z geforca 6800 to troche malo jak na 2007 rok

cenowe pole manewru dla 8800gts 320 to jakies 20-30$ w razie wojny cenowej ( w ktora przy obecnym oligopolu watpie)

tak wiec 8800gts 320mb za 1100 zl to juz naprawde ciekawa propozycja tymbardziej ze w kwietniu czy maju za 128 bitowy szajs 8600 bedzie trzeba zaplacic w porywach nawet 800zl

tak wiec 8800 gts 320 np leadteka czu inno3d to obecnie najlepsza rynkowa oferta z dx10

Edytowane przez jipikijajej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

a srenka jest odpowiednkiem mercedesa :gitarzysta2: :banana:

Przecież do syreni można dolepić spojler założyć chromowane felgi i znaczek mercedesa i mamy mercedesa :lol2:

ruonim

Problem w tym, że mijamy się z celem bo taka syrenka i tak nie będzie tak szybka jak merc i to samo jest tu DX9l nie będzie dawał tego co najważniejsze w DX10 czyli wydajności :wink:

Taa a powiedz mi ile teraz gier jest robionych głównie na opengl 2 >?

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale problem w tym ze pozniej ,wlasnei w kwietniu ludzie beda kupowac juz karty pod DX10 w cenie za te nasze uzywane 19xx i 7900 ktore jezdza na DX9.

Myśle, ze nie bedzie aż tak źle. Zobacz sobie na serie 6800 i ceny tych kart. Trzymaja sie dość mocno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa a powiedz mi ile teraz gier jest robionych głównie na opengl 2 >?

W październiku ukaże się "Post OpenGL 2.1" z programowalnymi shaderami i innymi [ciach!]łami znanymi z DX10 więc gierki pod niego pojawią się najwcześniej w połowie przyszłego roku, może wyjdzie doom4 lub Quake5 :rolleyes: Z tegorocznych gier pisanych pod OGL2.0 przychodzi mi do głowy tylko ET: Quake wars, niemniej jeśliby się temu przyjrzeć znalazło by się coś więcej.

Co do przyszłych gier to nikt się nie chwali że robi grę na te lub na tę bibliotekę, więc ciężko to stwierdzić, niemniej:

At this point, the Windows Vista issue aside, the reason for using one over the other on the Windows platform is typically inertia. It is what they have used in the past, so it is what they use now. However, OpenGL is required for developers who wish to support multiple platforms, or intend to in the future.

Znaczy, że jak chcesz coś wydać nie tylko na Vistę to powinieneś użyć OpenGL, z czego wynika że OpenGL po paru latach znowu wróci do łask, o czym świadczy też szybki rozwój tegoż.

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

noo i w tym problem,nie iwem czy to taki egzemplaz,ale jak gram w rozdzialce 12=10 to taki radek ,ktory "spokojnie starcza do nowych gierek" daje ....ekhem pupencji .Nie dosc ze sie grzeje to np najbardziej mnie dobija rzecz taka.Robie sobie test na 3DMarka 05,usatwienia domyslne czyli rozdzialka 10x7 bez wygladzania ,FSAA x4 i najlepsze jest to ze pierwsze 3 filmiki przechodza gladko,srednio jakies 45 fps.Druga tura mnie rozje%$ala fpsy spadly LOOOL do 3 ,powaga az musialem przerwac tego benchmarka i mialem w w 05 niecale 10k punktow :D lol smiech na sali.Ogolnie COH chodzi na wysokich i grafa sobie (nie na ultra tylko wysokich,a gdzie niegdzie na srednich ustawieniach) srednio radzi :/ 40 fpsow,czasem mniej czasem wiecej.Jak popracuje pare godzin to juz potem sie cieeezko gra.Ale fakt mam 1GB RAMU :P to tez wplywa ALE ,jednak grafa swoje robi.

Dalej CS Source 12x10 wszystko na wysokie AAx4 FSAA x8 bez HDR.Karta w pewnych momentach poprostu nie wyrabia i fpsy spadaja do 15 (!) trzeba opcje zmieniac.No paranoja co ja mam robic,musze zmienic grafe (ok w przyszlosci :P ) bo i gry beda z kosmicznymi wymaganiami no i wiecie...cena,trza sprzedac za dobra i kupic za dobra .

cala reszta

E6300 nie krecony (narazie sie troche lękam :P:P:P xD)

GoodRAM 2x512 DDR2 667 ,CL5

czy Asus P5LD2 SE nadaje sie do podkrecenia mojego 6300 tak zeby z pamieciami byl 1:1 =FSB 333 ?!!??!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki radek (jak i również reszta kart z obsługą DX9) już dawno przestała dawać radę w nowych grach :lol2: Mowa o rozdziałce 1280 :)

Zerknij do tematu http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=227399 :D Test wykonany na słabszym procu i rozdziałka to tylko 1024, a wyniki w nowych grach...

Jak Ci radek nie wystarcza to jasna sprawa, zmieniaj! Poczujesz ogromnego kopa :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robie sobie test na 3DMarka 05,usatwienia domyslne czyli rozdzialka 10x7 bez wygladzania ,FSAA x4 i najlepsze jest to ze pierwsze 3 filmiki przechodza gladko,srednio jakies 45 fps.Druga tura mnie rozje%$ala fpsy spadly LOOOL do 3 ,powaga az musialem przerwac tego benchmarka i mialem w w 05 niecale 10k punktow

Ta druga tura to test CPU przecież, a wynik masz normalny.

Dalej CS Source 12x10 wszystko na wysokie AAx4 FSAA x8 bez HDR.Karta w pewnych momentach poprostu nie wyrabia i fpsy spadaja do 15 (!) trzeba opcje zmieniac.

Masz coś z systemem nie tak raczej.

FSAAx8??? Nie chodziło czasem o Anizo?

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec druga tura to do procka :P :E ...

no FSAA czyli anizotropowe filtry

poki co czekam do kwietnia :D no chyba ze mnei naprawde poniesie to sie skusze jzu wczesniej...ale watpie.

Tak BTW chyba zaden 8600 nie dorowna 8800 GTS :D co ta kze 80nm i zaje%$%$ wysokie takty jak cala reszta nie jest rownie dobrze co takty.Chociaz co ja tam bede pisal ,pozyjemy ,zobaczymy ;)

P.S AHA ale te ntest o ktorym Ali wspomniales ()swpoja droga naprawde super test :) wielkie GRATZ dla autora) byl robiony w wersji 640 MB (!!!!!) a nie 320 :] czyli jednak spora roznica jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

P.S AHA ale te ntest o ktorym Ali wspomniales ()swpoja droga naprawde super test :) wielkie GRATZ dla autora) byl robiony w wersji 640 MB (!!!!!) a nie 320 :] czyli jednak spora roznica jest.

Różnica jest w rozdziałce 1600x1200, a test był przeprowadzony w 1024x768 :) Czyli różnicy brak! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra luz ...ale co z rozdzialka 1248 :E mysle ze roznicy ...tez brak :P no w koncu sam wspomniales ze roznica jest przy 1600x1200 :P

spoko,teraz pozostaje tylko czekac

I jestem pewien ze nie bedzie karty lepszej od 8800 GTS o numerze nizszym ,czyli 8600 i nizsze,nie beda lepsze od GTSa,czy to 320 czy 640,swiadczyo tym sam numer,im nizszy tym slabszy przeciez :D i swiadcza o tym dane techniczne,marne narazie ale jednak sa

P.Swazne pytanie .a mianowicie czy taktowania maja duzy wplyw na wydajnosc ? wie mze maja ale jaka,bo 8600 ma wyrabane takty 700/2k :? a 8800 GTS 575 /1600 chyba max i to mnie dobija :/ ze proces masz 90nm i wiecejec cisnac trudno.A i jeszce jedno czy GTS majac 320 bit a 8600 ...hmm 256 bit,czy te 64 bity roznicy beda widoczne w wydajnosci ? chyba szyna ma wplyw na np HDR czy wygladzania....cos kiedys czytalem :P

thx in advance

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw sobie tą karte narazie i poczekaj aż dopracują stery do 8800. Ja zmieniłem niedawno x1950xt na 8800 gts i powiem szczerze że troche żałuje ze nie poczekałem.

Sporo błędów w wielu grach (call of juarez, condemned, just cause, painkiller, starwars republic commando- w ogóle się nie uruchamia i wiele innych) głównie są to problemy z błędnym wyświetlaniem cieni lub tekstur, ale wkurzyć naprawdę potrafi to nieźle:|

do tego na x1950xt nfs carbon chodzi wyraźnie szybciej. Choć w wielu grach jest też spory przyrost wydajności (szczególnie po podkręceniu) np. w rainbow six lockdown nie ma problemu z ustawieniem wszystkiego na full + aax8 i afx16. To samo STALKER (wszystkie suwaki na maxa łącznie z aa i af i chodzi naprawdę płynnie), radek miał już z tymi ustawieniami lekką zadyszkę. więc musisz się zastanowić czy jednak opłaca sie zmieniać czy nie, czy chcesz się męczyć z irytujacymi błędami i poczekasz na stery czy przymkniesz na nie oko. I nie zapomnij zaopatrzyć się w Core 2 Duo, na athlonie nie będzie w zasadzie żadnego wzrostu wydajności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega myślę, ze zaczął czytać pewne tematy ale ich do końca nie doczytał... POlecam poczytać o grafaikach jeszcze z tydzień/ dwa miniumu, ale od początku do końca... Bo w Twoich wypowiedziasz sa potworne niespójności.

IMO to co powiedział WDK:

Po pierwsze reinstalka systemu, po drugie sp2 itp, po trzecie odpowiednia konfiguracja systemu. No bo jak dla mnie to przesadzasz, ten radek to karta złoto, jakbyś chciał wiedzieć. I to nie tylko dla mnie. Uwierz mi, poczytaj o konfiguracji XP i jego instalacji, defragmentacja dysku, porządek na dysku, takie tam... Mozna paść na glebę po późniejszych róźnicach w wydajności, 3dmarka to sobie możesz wsadzić...

Aha, no w ogóle to sorry, ale o czym Ty mówisz!! Patrz na ram, najpierw odłóż/zmień tak, żeby było 2GB ( masz kasę, więc to nie problem, poza tym 2gb ramu to tylko 400 ) i wtedy myśl co najszybciej o grafice... Albo wcześniej jeszcze o zasilaczu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

noo i w tym problem,nie iwem czy to taki egzemplaz,ale jak gram w rozdzialce 12=10 to taki radek ,ktory "spokojnie starcza do nowych gierek" daje ....ekhem pupencji .Nie dosc ze sie grzeje to np najbardziej mnie dobija rzecz taka.Robie sobie test na 3DMarka 05,usatwienia domyslne czyli rozdzialka 10x7 bez wygladzania ,FSAA x4 i najlepsze jest to ze pierwsze 3 filmiki przechodza gladko,srednio jakies 45 fps.Druga tura mnie rozje%$ala fpsy spadly LOOOL do 3 ,powaga az musialem przerwac tego benchmarka i mialem w w 05 niecale 10k punktow :D lol smiech na sali.Ogolnie COH chodzi na wysokich i grafa sobie (nie na ultra tylko wysokich,a gdzie niegdzie na srednich ustawieniach) srednio radzi :/ 40 fpsow,czasem mniej czasem wiecej.Jak popracuje pare godzin to juz potem sie cieeezko gra.Ale fakt mam 1GB RAMU :P to tez wplywa ALE ,jednak grafa swoje robi.

Dalej CS Source 12x10 wszystko na wysokie AAx4 FSAA x8 bez HDR.Karta w pewnych momentach poprostu nie wyrabia i fpsy spadaja do 15 (!) trzeba opcje zmieniac.No paranoja co ja mam robic,musze zmienic grafe (ok w przyszlosci :P ) bo i gry beda z kosmicznymi wymaganiami no i wiecie...cena,trza sprzedac za dobra i kupic za dobra .

cala reszta

E6300 nie krecony (narazie sie troche lękam :P:P:P xD)

GoodRAM 2x512 DDR2 667 ,CL5

czy Asus P5LD2 SE nadaje sie do podkrecenia mojego 6300 tak zeby z pamieciami byl 1:1 =FSB 333 ?!!??!

Te x1950pro to bez kitu lekka porażka już widzę ,że druga osoba narzeka na częste spadki fps pw css. Coś z tą kartą jest nie tak - to samo jest na x1900gt ;/. Naszczęście na gto tego nie ma :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekać, czekać i jeszcze raz czekać. Nie śpiesz się, bo jeszcze może się okazać, że ta cała seria 8xxx to kupa. Tak jak było z pierwszymi kartami wspierającymi DX9, mowa o GF FX5xxx. AMD/ATI jeszcze wypuści swoje karty. Dopiero teraz zacznie się robić ciekawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co Ci się będzie robić ciekawie, wyjdzie ultra, wyjdzie 8600, wyjdzie Radek?! Nie ma co czekać, można tak czekać i czekać do usranej śmierci - non-toper będzie wychodziło coś lepszego i lepszego szkoda życia. Bierz 8800GTS 320 za 1070 od XFX i wio ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem zmieniaj , w kwietniu na grafie stracisz jeszcze wiecej , a nic nowszego technologicznie do jesieni się raczej nie ukaże - przynajmniej w kwesti obsługi DX10 , co do r600 i innych z DX10 ze stajni ATI się nie wypowiadam z prostego powodu ......brak ich na rynku a na rewolucje cenowe nie ma co liczyć nowego GTS 320 mozna juz za 1050-1150 wyrwać bez kłopotu......te karty jak stanieją to moze z 50 pln a na swojej stracisz znacznie wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem hisa 1950xt i bfg 8800gts 640:

1950xt / 8800gts

45833 / 50262 3dmark 2001se

21267 /28890 3dmark 2003

12659 / 17604 3dmark 2005

7053 / 11248 3dmark 2006

50262 - 3dmark 2001se [8800]

http://service.futuremark.com/compare?2k1=9123113

45833 - 3dmark 2001se [1950xt]

http://service.futuremark.com/compare?2k1=9112335

11248 - 3dmark 2006 [8800]

http://service.futuremark.com/compare?3dm06=909679

7053 - 3dmark 2006 [1950]

http://service.futuremark.com/compare?3dm06=775628

warto, różnica w 3dmarkach jak widać, w grach jeszcze większa

warto

2003/2005 nie mam orbów, bo nie mam licencji :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3D Marki to kicha, Ati nie optymalizuje już sterów pod benchmarki, zaś nvidia jeszcze tak, stad taka różnica. Po drugie 3D Marki nie oddają realnych możliwości karty w grach, a przecież one są najważniejsze. Przyznaje że 8800 po odpowiednim przetaktowaniu to rzeczywiście całkiem wydajna karta, ale to jeszcze nie jest to. Do tego te irytujące błędy <_< . Niedługo nvidia wypuszcza nowe oficjalne sterowniki. Zobaczymy czy coś zmienią...

Powiem tak, ja bym się tak na tą kartę nie napalał bo naprawdę można się zawieść. Jeżeli komuś nie szkoda kasy i nie przeszkadzają mu błędy to niech kupuje w ciemno, innym radzę się wstrzymać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi