Roxas Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 (edytowane) Potrzebny mi linux cos ala SuSe najnowszy z tym ze musialby chodzic na moim sprzecia (moj sprzet w sygnaturze ;)), musi byc latwy w obsludze bo ja jestem zielony w linuxach, musialby spelniac funkcje cos ala router czy cus takiego co by przez druga karte sieciowa udostepnial neta na drugiego kompa, no i zeby wtedy kiedy ktos bedzie siedzial na necie na tym drugim kompie zebym na tym ja mogl tez surfowac po necie, siedziec na gg, ogladac filmy itd. Linux ten musi tez byc kompatybilny z winda xp tzn mam 1 dysk i 5 partycji. 4 partycje Fat 32 i jedna NTFS tego linuxa chcialbym tam zainstalowac bo tam mam wolne miejsce no i przy starcie kompa zeby byl selector jaki system operacyjny ma sie wlaczyc czy wina xp, 2000 czy linux. Jakiego linuxa mam pobrac i napiszcie jak go sie konfiguruje zeby to dzialalo. Edytowane 28 Lutego 2007 przez Roxas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 chcesz zeby ktos ci plyte dal czy jak? nie bardzo rozumie tego posta jak by co to mozesz na windowsie zrobic udostepnianie polaczenia.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 (edytowane) Udostepnianie windowsowe nie dziala ja prosze o nazwe tego linuxa zebym sobie go mogl sciagnac a jezeli chodzi o udostepnianie polaczenia to odsylam do innych moich postow oto lista: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=227280&hl= http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=227306 hmm bylo tego wiecej >.> najwyrazniej reszte postow gdzies wcielo :D Dlatego potrzebuje takiego linuxa bo na routera mnie poprostu niestac... PS: Napiszcie tez jak sie go konfiguruje zeby to dzialalo Edytowane 28 Lutego 2007 przez Roxas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Linux jest jeden... A dystrybucja nada sie kazda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 No ale jaka bedzie spelniala moje wymagania ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 obawiam sie ze jezeli nie potrafisz tego skonfigurowac pod windowsem, to tym bardziej nie poradzisz sobie ze zrobieniem tego na linuksie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 A kupno routera w bedzie bardziej oplacalne niz uzywanie tego kompa bez przerwy. Troche pradu to on zre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 obawiam sie ze jezeli nie potrafisz tego skonfigurowac pod windowsem, to tym bardziej nie poradzisz sobie ze zrobieniem tego na linuksiePowiem jedno LOL !! Ja to potrafie zrobic i dobrze to zrobilem tylko ze to poprostu niedziala albo admin ma jakiegos hacka na to albo niewiem co WSZYSTKO JEST DOBRZE ustawione. Kupno routera niebedzie oplacalne bo zaraz polece z sieci wiec podajcie nazwe tej dystrybucji linuxa i jak to skonfigurowac jezeli to niebedzie dzialac to wtedy pisze do admina (znam go dosc troche ale niechcialem oto go prosic) czy udostepni mi jeszcze jedno IP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 skoro nie dziala to znaczy ze sle skonfigurowales. mozliwe ze jest blokada TTL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fracha Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Możesz spróbować zainstalować linuxa specjalnie przeznaczonego do stawiania routera czyli Linux NND (cały obraz zajmuje około 150 mb) i ma bardzo małe wymagania. Powinieneś sobie poradzić w konfiguracji bo jest tam można by powiedzieć wizard ;) Wszystko jest po polsku więc możesz zobaczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 (edytowane) Skonfigurowane jest dobrze szukalem na Googlarce przeszukalem tez to forum. Lacze przekopalem chyba 10 stron o udostepnianiu polaczenia gdzie pisze jak to sie robi, przeczytalem chyba 7 postow na tym forum i 9 na forum dobreprogramy i wedlug tych postow i opisow jest wszystko dobrze. Robilem tez w kafejce udostepnianie na neostradzie na windowsie 98 jakies 3 lata temu i wszystko dzialalo :/ Możesz spróbować zainstalować linuxa specjalnie przeznaczonego do stawiania routera czyli Linux NND (cały obraz zajmuje około 150 mb) i ma bardzo małe wymagania. Powinieneś sobie poradzić w konfiguracji bo jest tam można by powiedzieć wizard ;) Wszystko jest po polsku więc możesz zobaczyć. Da sie na nim tez normalnie siedziec na stronach, gg, sluchac muzyki i ogladac filmy ? (mozna na nim zrobic ladny visual style ?) Edytowane 1 Marca 2007 przez Roxas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 I moze jeszcze grac w gry? ;-) (nie za bardzo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Nie od grania mam windowsa ;) Dlatego mowie jaka dystrybucja bedzie odpowiednia dla moich wymagan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fracha Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 (edytowane) Da sie na nim tez normalnie siedziec na stronach, gg, sluchac muzyki i ogladac filmy ? (mozna na nim zrobic ladny visual style ?) Jest to sama powłoka konsolowa do stawiania routera. Jeśli chcesz tryb graficzny musiałbyś dograć jakieś środowisko typu kde, gnome, fluxbox czy xfce EDIT: http://nnd.freesco.pl/ <-- tu masz główną stronę NND z której można pobrać obraz płyty Edytowane 1 Marca 2007 przez Fracha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Czyli jednym slowem ten linux ODPADA ;) czekam na nastepny tytuly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Slodki boze ateistow zainstaluj sobie PLD. Da sie tam skonfigurowac wszystko tak jak chcesz ;> Zycze powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 hmm nieznam opisz jeszcze jak to sie konfiguruje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fracha Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 forum.pld-linux.org & google Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 LOL to ty powiedz sobie, myslisz ze wszyscy beda tylko czekali az ty wydasz prosbe/polecenie i opisywali co jak zrobic i jaki linux najlepszy dla ciebie ? na google napewn znajdziesz porownanie roznych linuksow i znajdziesz ten odpowiedni dla ciebie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Jak juz mowilem ja na linuxie nigdy niepracowalem. Wole windows i on mi wystarcza. Na tym linuxie bede siedzial tylko te 5-6 godzin dopuki starsza niezejdzie z drugiego kompa wtedy wracam na winde. Jak juz mowilem ja na linuxie nigdy niepracowalem. Wole windows i on mi wystarcza. Na tym linuxie bede siedzial tylko te 5-6 godzin dopuki starsza niezejdzie z drugiego kompa wtedy wracam na winde. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fracha Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Jeśli mam być szczery to używany router sprzętowy kupisz już za około 40-50 zł ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 (edytowane) To dlamnie zadrogo niemiem tyle pieniedzy i niepredko bede mial. Ja w danej chwili moge sobie pozwolic na 1 wydatek max 10 zl o 50 zl moge tylko pomazyc. Gdyby to niebyl dla mnie problem to juz dawno bym go kupil ;) Edytowane 1 Marca 2007 przez Roxas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Jeśli nie potrafisz skonfigurować udostępniania połączenie na windowsie to brak mi słów, a jeśli nie działa i nie chce, bo coś jest spieprzone w systemie to przeinstaluj na nowo windy na obu kompach i będzie smigać. O linuxie zapomnij. Ustawienie udostępniania połączenia pod windą to dosłownie kilka kliknięć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 www.jakilinux.org - tam dowiesz sie wszystkiego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Jeśli nie potrafisz skonfigurować udostępniania połączenie na windowsie to brak mi słów, a jeśli nie działa i nie chce, bo coś jest spieprzone w systemie to przeinstaluj na nowo windy na obu kompach i będzie smigać. O linuxie zapomnij. Ustawienie udostępniania połączenia pod windą to dosłownie kilka kliknięć.Ja to potrafie zrobić i robiłem to już kilkanasie razy ale na tej sieci to najwyrażniej niedziałą. Reinstalacja systemu nic nie da poniewarz systemy były świeżo stawiane kilka dni temu ;) Ale już wykombinowałem sposob na to ;) teraz mam program WinGate i neci mi ładnie śmiga na drugim kompie ;) (a udostepnianie połączenia internetowego dalej niedziała ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...