macioss Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Witam! Mam do Was pytanko! Ostatnio w moim komputerze zamontowałem panel CoolerMaster Musketeer :) Do tego panela dostałem 2 śledzie do zmiany kolorów (śledź na tył obudowy oraz na przód komputerka 3,5 cala). Problem w tym, że niestety nie mam wolnego miejsca z przodu obudowy we wnękach na 3,5 cala :( Przy włączaniu komputera panel jest podświetlany na kolor czerwony...jednak chciałbym Was zapytać czy jest jakiś sposób albo czy można jakoś ten panel zaprogramować aby od startu komputera świecił na np. niebiesko?? Niestety aby zmieniać kolor podświetlenia musiałbym wyciągnąć obudowę i dopiero wtedy mógłbym zmienić kolor podświetlenia...dzięki wszystkim za wypowiedzi i rady! Pozdrawiam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Wyłączyć oryginalne podświetlenie i dać osobno niebieskie diody? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 nic a nic nie zrozumialem z pierwszego postu. :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macioss Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Wyłączyć oryginalne podświetlenie i dać osobno niebieskie diody? A nie ma żadnego innego sposobu?? :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 (edytowane) jak ten sledz dziala? potencjometr tam jest? czy jak? Edytowane 2 Marca 2007 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 to chyba to - normalny microswitch do przełączania pomiędzy kolejnymi kolorkami, można by zmajstrować coś, żeby po prostu po wałczeniu komputera automatycznie przełączało ten kolor o do wymaganego. Być może dało by się na NE555 wymodzić, ale ja jestem już za mało kompetentny, by powiedzieć "jak" :P btw - bardzo łatwo przerobić, by było tylko niebiesko... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 ja proponuje włączyć kompa, ustawić ulubiony kolorek i nie wyłączać kompa do końca świata. MSN pomyśl, skoro kolega macioss nie ma na tyle sprytu i wyobraźni czy też zwykłej ciekawości "co tam jest", to nie uważasz, że w życiu nie weźmie lutownicy do rąk? Give me a break... :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 (edytowane) zatem skoro producent nie przewidział takiego featura... to: uzytkownik zwykły - nic na to nie poradzi uzytkownik zaawansowany - nie zada pytania na forum i sam pzrelutuje diodę w inne miejsce :) A ty którym uzytkownikiem jesteś? Edytowane 3 Marca 2007 przez PelzaK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 A czy ty umiesz posługiwać się lutownicą? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macioss Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 A czy ty umiesz posługiwać się lutownicą? Powiem Ci tak...nie miałem w życiu lutownicy w ręku :) Macie może instrukję jak to przerobić bo widzę, że zdjęcie, które umieścił msn to rozebrany ten panel...jak miałbym instrukcję jak to zrobić to bym się pobawił :) Dzięki za zainteresowanie się tematem i pozdro!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 O rzesz jakimś tam ekspertem w lutowaniu nie jestem ale od czasu muszę jej użyć i jakoś to wychodzi ale uczyłem się od mistrza. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Instrukcja lutowania?? No sory, ale czegu tu się uczyć? Wystarczy lutownica i cyna, reszty się z pewnością domyślisz, bo tak naprawde to jest dzicinnie proste. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macioss Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Instrukcja lutowania?? No sory, ale czegu tu się uczyć? Wystarczy lutownica i cyna, reszty się z pewnością domyślisz, bo tak naprawde to jest dzicinnie proste. Chodzi mi o instrukcje co mam przelutować...a nie jak się używa lutownicy :) Tego to się domyśle!! Chodzi o to co mam pozamieniać i co tam zrobić :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Chodzi mi o instrukcje co mam przelutować...a nie jak się używa lutownicy :) Tego to się domyśle!! Chodzi o to co mam pozamieniać i co tam zrobić :) wymień LEDy na niebieskie, ot co Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 slabo widzie na tej fotce sa diody 2 czy 3 kolorowe? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Instrukcja lutowania?? No sory, ale czegu tu się uczyć? Wystarczy lutownica i cyna, reszty się z pewnością domyślisz, bo tak naprawde to jest dzicinnie proste.hehe.. ile to razy widziałem jak ktoś sie dziwił czmu ten lut się nie trzyma tej blaszki :D - lutowanie jest proste.. ale trzeba znać teorię lutowania wpierw :) wymień LEDy na niebieskie, ot co slabo widzie na tej fotce sa diody 2 czy 3 kolorowe? na pewno nie jedno-kolorowe, więc wymieniając na niebieskie zapewne natknie się na nikompatybilność otworów w PCB :D. Skoro te diody i tak mają RGB w sobie to po co wymieniać, wystarczy przelutować nóżki w innej kolejności :).. w jakiej to nie wiem, nie jestem wróżką Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 (edytowane) na pewno nie jedno-kolorowe, więc wymieniając na niebieskie zapewne natknie się na nikompatybilność otworów w PCB :D. Skoro te diody i tak mają RGB w sobie to po co wymieniać, wystarczy przelutować nóżki w innej kolejności :).. w jakiej to nie wiem, nie jestem wróżką tam są diody siedmiokolorowe :huh: edit: a i panie inżynier, chyba coś poniosło z wielkością czcionki w sygu :lol: Edytowane 3 Marca 2007 przez msn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 (edytowane) tam są diody siedmiokolorowe :huh: czyli rgb. masz 4 nozki jedna to katoda reszta to anody od kazdego koloru. regulujac prad na anodach mozesz z tego uzyskac dowolny kolorek ;) Edytowane 3 Marca 2007 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macioss Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 A jak wymienie po prostu tą diodę na niebiesko to nic się nie stanie?? Nic w tym panelu nie zeświksuje...?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Nie, a przynajmniej nie powinno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 A jak wymienie po prostu tą diodę na niebiesko to nic się nie stanie?? Nic w tym panelu nie zeświksuje...?? nawet jak źle podłączysz diodę, to po prostu nie będzie świeciła jedynie z baraku wprawy w lutowaniu możesz zapaprać płytkę i zwarcia porobić, wtedy popsujesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 A jak wymienie po prostu tą diodę na niebiesko to nic się nie stanie?? Nic w tym panelu nie zeświksuje...??tylko musisz ją wlutowac w to miejsce gdzie teraz jest ta świecąca na początku :) - czyli czerwona... Ja bym po prostu przelutował nóżki odpowiednio.. w końcu TY już posiadasz niebieską diodę.. nie widzę sensu zatem wymieniać ją na niebieską :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veilroth Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 tak czytam tego posta i mi się gorąco robi... może zbierzmy się do kupy panowie co? Ja, Carl0s, msn, PelzaK, Arnie, Benito, jonas i cała reszta bandy i napiszmy parę książek typu: "LUTOWNICA" - "Praca zbiorowa" WNT - twarda oprawa 500 stron TOM I Podstawy albo "DIODA - a cóż to k... takiego?" - "Praca zbiorowa podzielona na 8 tomów" TOM I 674 strony - "Zastosowanie" ręce opadają :-| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carl0s Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 simic spokojnie, bo cos sobie naciagniesz...:P Nie wiem czy zauwazyliscie, ale to forum zmarlo juz jakis czas temu, jedyne co ozywia je na chwilke sa czasami tematy tych bardziej obeznanych uzytkownikow. Ja mam na to prosty sposob - ignoruje to wszystko, co chocby zalatuje ignorancja, glupota lub totalnym debilizmem, albo jawnie sobie kpie z tworcow watku lub ich braku umiejetnosci, pomyslunku czy zwyklego zdrowego rozsadku. Bo jakie mam inne mozliwosci? I ciagle czekam na cos naprawde mocnego. Czego i wam z calego serca zycze :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 (edytowane) @simic ja to sie nie nadaje do pisania ;) analfabeta jestem ;) swoja droga dasz rade napisac 600stron o zastosowaniu diod?:P I ciagle czekam na cos naprawde mocnego.no pelzak niedlugo moze reaktora pokaze.. Edytowane 6 Marca 2007 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 no pelzak niedlugo moze reaktora pokaze.. no i msn też coś pokaże... :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Ja za to wam pokażę wasze własne jelita i inne podroby, jeśli nie przestaniecie się przechwalać jak Thorn a.k.a. "Skończyłem!" :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 I ciagle czekam na cos naprawde mocnego.Ciekawę czy zadowolisz się moimi podrobami... :D no pelzak niedlugo moze reaktora pokaze..wierzcie i nawracajcie się... no i msn też coś pokaże... :>kurde to będzie wysyp, wyczes totalny, będzie w czym wybierać... 2 mody na kwartał :lol: Ja za to wam pokażę wasze własne jelita i inne podroby, jeśli nie przestaniecie się przechwalać jak Thorn a.k.a. "Skończyłem!" :>ale panie, kto tu pisze że skończył :D // dziś znów poszło 20pln na reaktora :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 kurde to będzie wysyp, wyczes totalny, będzie w czym wybierać... 2 mody na kwartał :lol:no jesli wszystko pojdzie zgodnie z harmonogramem to ja pokaze cos za rok ;) narazie trwaja prace R&D ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Ale widzisz PelzaKinio, brandzlowałeś się z tym miesiącami, bawiłeś skórą czy tam z kurą, a jak raz i drugi wytknąłem ci lenistwo i nazwałem dość brzydko, zaraz wziąłeś się do roboty. Dobry opie...ol nie jest zły :> Arnie - "R&D" - Rabunek & Dewastacja? Rozbieranie & Defloracja? Ryki & Dudnienie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...