Sector19 Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Chipset na oryginalnym chłodzeniu osiągał od 50 do 90 stopni, więc teoretycznie miał wyższa temperaturę, iż proc na boxowym chłodzeniu. Nie rozumiem jak to możliwe, że woda, która osiągnęła 57 stopni i niemiała gdzie się schłodzić nagle ma 32 stopnie. Sam pisales ze woda w ukladzie ma 25 *C :wink: dlatego nie mieszaj temperatury wody z temperaturami CPU/NB... Niezaleznie w ktorym momencie ukladu zmierzylbys temp wody to bylaby podobna do 25 st (minimalne roznice pewnie by byly ale sa one do pominiecia) a czemu procesor ma az tak wysoka temperature... Hmmm proste... zauwaz ze procesor ma IHS'a ktory utrudnia oddawanie ciepla do ukladu... niestety jak kazdy wie sciaganie IHS'a z Inteli jest bardzo trudne i niebezpieczne dlatego raczej nikt tego nie robi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Czyli mam już jasność, powodem problemów z temperaturą procesora jest IHS, który dobrze nie odbiera temperatury z procesora. Czy mogę jakoś to naprawić nie ściągając IHS-a? Ewentualnie co mogę jeszcze zrobić by poprawić temperatury w całym układzie? Wymiana jakiś podzespołów, chłodnica, pompka, może ktoś ma jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 (edytowane) A jakie masz problemy z temperatura? Rdzenie maja po 52/55 stopni wiec tragedii nie ma. U mnie jest podobnie choc ja mam procka puszczonego na 3,7 z 1,5V. Tyle tylko, ze ja mam chlodnice 2x120. Na poprzednim bloku temperatura procka siegala 60 stopni przy temperaturze wody 34* i temperaturze otoczenia 26*. Teraz planuje wymiane chlodnicy, ktora wybiore po przeczytaniu porownania Jarogniewa. A jak mozesz obnizyc temperatury w calym ukladzie? Obnizajac temperature cieczy. A cieczy nie schlodzisz (w tym ukladzie) ponizej temperatury otoczenia. Wiec albo obniz temperature otoczenia albo zainteresuj sie chlodziarkami cieszy, ktore mozna kupic np. w alphacool.de albo u Pioteresa. Edytowane 28 Marca 2007 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Owszem tragedii nie ma, jednak pomiary były robione przy temp otoczenia 20stopni, jakbym miał w pokoju 26 stopni, to na procku 65 jak nic by pękło, a powyżej tej temperatury komp mi się resetuje. Dla mnie jest problem ponieważ podejrzewam źle przyklejoną czapkę, chętnie bym ja zerwał, ale twierdzicie że jest to nie do wykonania. Chyba zaraz pojadę kupić Colossus-a od BW, zobaczę co ta chłodnica poprawi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 poszukaj na VR-Zone jak sie skończyły próby ściągnięcia IHS'a z C2D z 2 egzemplarzy, oba zakończyły sie niepowodzeniem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Tak sobie myślę to może by tak IHS-a poszorować jeszcze i zerwać z niego jeszcze trochę warstwy, może to coś da, hehe albo szorować tak długo, aż zobaczę rdzeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Chyba zaraz pojadę kupić Colossus-a od BW, zobaczę co ta chłodnica poprawi. A tak sie zapytam po co?? I tak nie zejdziesz z temperatura ponizej pewnego poziomu. Wiec IMO ta chlodnica to niepotrzebny wydatek. C2D na takim napieciu jakie masz wydziela w cholere ciepla, do tego jeszcze 8800gtx i NB. To juz cholernie duza ciepla. Jak chcesz zejsc z tempami to zrob oddzielne uklady dla procka i grafy wtedy to cokolwiek da, a tak to niepotrzebna inwestycja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 mib, to ma prośbę zaproponuj coś konkretnego, naprawdę wydajnego, coś co poprawi temperatury znacząco. Na jaką poprawę temperatur można liczyć, przy dwóch układach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Bardziej optymalnym rozwiazaniem byloby stworzenie 2 oddzielnych niepolaczonych ze soba ukladow. 1 uklad: -chlodzi np cpu i NB, SB do tego chlodnica 2*120mm 2 uklad chlodiz grafe tudziez w przyszlosci 2 grafy (jak bedziesz mial na to ochote). -dodatkowo zakupic bedziesz musial pompe chlodnice i wentyle ewentualnie rez Sadze ze takie 2 uklady beda wydajniejsze niz jeden z duza chlodnica. Minusem bedzie spora platanina wezy i koniecznosc posiadania 2 pomp (dla kazdego ukladu z osobna). Cenono pewnie bedzie pdobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Ilość zajmowanego miejsca jest przerażająca, no i oczywiście plątanina węży, przy rozbiórce, przebudowie nie wyobrażam sobie tego. Chodź po 5 rozbiórkach kompa zaczynam nabywać wprawy, jednak jest to uciążliwe i pracochłonne. Przy tym rozwiązaniu, podejrzewam spadek temperatur na grafice, grafikach, nie sądzę by mi temperatury spadły na procku, bo raczej 2x120 nie będzie wydajniejszy od obecnego 6x120. Chyba jednak pomysł z Colossusem najbardziej mi się podoba, będę mógł go przyczepić do drzwi z prawej strony obudowy, dodatkowo zrobię sobie półkę na rez, pompkę i zasilacz do tego. Najgorsze jest to, że pewnie macie racje, ale mi jest jakoś trudno uwierzyć, jeżeli nie mam testów które mi to udowodnią. Załóżmy czysto teoretycznie jaki waszym zdaniem będzie spadek temp przy jednym układzie Colossus na poszczególnych podzespołach i przy dwóch układach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Przy tym rozwiązaniu, podejrzewam spadek temperatur na grafice, grafikach, nie sądzę by mi temperatury spadły na procku, bo raczej 2x120 nie będzie wydajniejszy od obecnego 6x120.No "raczej" na pewno... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Bardziej optymalnym rozwiazaniem (...) A co będzie mniej optymalnym rozwiązaniem :?: :lol: sry za OT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Jeśli w domu masz 20*C a woda 25*C a w stressie 27*C czyli chłodnica dobrze sie sprawuje. Procesor masz 57*C czyli +30*C wiecej od wody - a NB 32*C czyli +5*C wiecej niż woda - po prostu NB wydziela mniej ciepła i mniej nagrzewa "bloczek" a nie wode w nim płynącą. Według mnie wszystko jest OK a kupno większej chłodnicy najwyzej da ci 1-3 *C mniej na wodzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 poszukaj na VR-Zone jak sie skończyły próby ściągnięcia IHS'a z C2D z 2 egzemplarzy, oba zakończyły sie niepowodzeniem :P A Ty poszukaj jak się skończyły próby z powodzeniem :) Jest już ich trochę, ale metoda dosyć barbarzyńska (gotowanie CPU w dwóch garnkach), z drugiej strony widziałem kilka postów szczęśliwych kastratów E4300 z których podobno zdecydowanie prościej zdjąć IHS standardową metodą żyletkową. Przeszukaj XS a znajdziesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 (edytowane) Pietach, dzięki za zrozumiałe dla mnie wyjaśnienie sprawy, chyba sam się nakręciłem na wymianę tej chłodnicy i teraz nie potrafię z tej opcji zrezygnować. Jak dla mnie proc jest padaką totalną, skoro inni maja temperatury na mniej wydajnych bloczkach niższe o 20 stopni. Postanowiłem że kupię sobie jak się pokażą na 45nm coś fajnego, może lepiej trafię, a chłodnica zawsze się lepsza przyda. Wolałbym jakiś poradnik pl, co do ściągania czapek, języki są dla mnie obce. Edytowane 29 Marca 2007 przez Worms14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Worms ja bym Ci jeżeli nie robiłes tego wcześniej, odradzał ściąganie IHS szczególnie na C2D - ale napewno polecał polerkę - ja polerując swój CPU na lusterko, zauwazyłem że IHS jest krzywy - tzn. najpierw zaczął ścierać się na brzegach i powstała swoista optyczna złota ramka wokoło srebrnego środka. A kwestię tego czy IHS jest dobrze naklejony chyba wyeliminowałeś, pamiętając swoje wyniki na AC ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 (edytowane) skoro inni maja temperatury na mniej wydajnych bloczkach niższe o 20 stopniA próbowałes na innych bloczkach ? Ty masz 28*C róznicy Woda->CPU Jak Jarogniew testował swojego oryginalnego Storma i mojego Sztorma to na A64 X2 Z OC było ~ 20*C róznicy Woda->CPU. Może chcesz przetestować mojego Sztorma? Edytowane 29 Marca 2007 przez pietach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Pmp, IHS-a 100% nie będę ściągał, szybciej wymienię procka na 65nm jak się ukażą. Polerkę też już zaliczyłem, lustro już jest, ale w sobotę troszkę jeszcze go dopieszczę papierem 2000, może ściągając ciut warstwy coś zyskam. Temperatury na AC Ninja Plus były takie same. IHS jak w mordę strzelił, po szlifowaniu się troszkę poprawiło. Pietach, innych bloczków nie testowałem w obecnym układzie, mam pod ręką jeszcze V2Prison, zresztą gdzieś w temacie zamieściłem wyniki testów, podejrzewam że w obecnej chwili jakbym zamienił byłoby tak samo, coś mi się zdaje że co bym nie założył zawsze będę miał tą samą temperaturę. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Przesadzasz, ja na swoim przy 3.2GHz i 1.45v na WC miałem ok 60 stopni w stresie, fakt, że na ceramique i mniejszej chłodnicy, ale jednak. To co ja bym miał przy tych twoich 3.6GHz :wink: Teraz czekam na chłodniczkę większą, zobaczymy co to da... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Plissssss! Ludzie nie piszcie typu: "ja mam 60*C a inni mają mniej na podobnym sprzęcie...." l ub cos podobnego !! Najważniejsza jest różnica temperatury woda - cpu. Przykład : Ja moge mieć na procku 60*C ale przy kiepskiej chłodnicy woda ma 50*C. A ktos inny ma na procku 45*C ale dobra chłodnicę i wode ma 25*C. I co z tego wynika ...że ma słaby bloik !! W moim przypadku róznica wynosi 10*C a w przypadku pana "X" 20*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 (edytowane) Worms a jaka masz temperature wody? Edytowane 30 Marca 2007 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 pozwole sobie na cytacik. Kolejność odczytów będę podawał według kolejności bloczków. E6600-2.4GHz 1.28Vcpu IDLLE: Temperatura wody po schłodzeniu: 25 Temperatura otoczenia : 20 Procesor : 29, Rdzenie 29-30, Chipsety 32, GPU 40 STRESS: Temperatura wody po schłodzeniu: 25 Temperatura otoczenia : 20 Procesor : 38, Rdzenie 34-36, Chipsety 32, GPU 40 E6600@3.6GHz 1.58Vcpu IDLLE: Temperatura wody po schłodzeniu: 26-27 Temperatura otoczenia : 20 Procesor : 37, Rdzenie 40-43, Chipsety 33, GPU 41 STRESS: Temperatura wody po schłodzeniu: 26-27 Temperatura otoczenia : 20 Procesor : 57, Rdzenie 52-55, Chipsety 32, GPU 42 i 52-54*C na procu to moim zdaniem OK przy napięciu 1.58V i 3.6GHz .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogór Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Ja mam 52* w stresie na 3400mhz 1.25v przy e6400. Tak wiec nie wiem czym Ty sie martwisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Ja mam 52* w stresie na 3400mhz 1.25v przy e6400. Tak wiec nie wiem czym Ty sie martwiszdokładnie ! (moj post nr. #53) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 1.58v na c2d i 50st to duzo? :lol: 1,72v 3900mhz i mam 58 w idle, wiec..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 (edytowane) Zalezy co komu odpowiada i kto czego oczekuje Panie Kszonek ;) Edytowane 30 Marca 2007 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 (edytowane) imho temp. sa w normie. mam identyczny blok i podobne temp. swoja droga coretemp to dziwny program. wystarczy odpalic dwie sesje, a roznica pomiedzy nimi to 20st :) albo zresetowac bios i juz pare st. mniej :D przynajmniej u siebie takie dziwnosci zauwazylem. jezeli komp dziala, a CPU nie wypala dziury w plycie, tudziez nie odpala sie throttling, nie ma sie czym przejmowac - przeciez nie bijemy rekordow dlugowiecznosci ;) Edytowane 30 Marca 2007 przez Sulaco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worms14 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Dziękuję wszystkim za przejęcie sie moim problemem i zawziętą dyskusję, hehe. Rekordów na tym cepie długowieczności na pewno bił już nie będę, chyba że się coś poprawi w kwestii temperatur. Moim zdaniem temperatury na WC, a dokładnie na CPU bez zmian, w stosunku co do Ninjy, te same wyniki, dlatego cały czas wiercę dziurę o to. Jeżeli nie zejdę z tempami do minimum 47 stopni zmieniam proca w niedalekim czasie. Jeszcze się troszkę zdenerwowałem, bo ktoś mi zwinął Colossus-a , a jutro go miałem kupić. W takim wypadku nie chce mi się czekać i będę się teraz przekonywał że nie warto. Co do porównań, to proszę bardzo bardziej szczegółowe: Malik / worms 3.6HGz -1.625Vcpu Temp otoczenia : 21~24 / 19~20 Temp wody: 32~34 / 26~27 Cpu stress: 40~42 / 52 ~ 55 Chyba widać różnice i na pewno nie jest to kwestia kiepskiego bloku. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Stary nie zmieniaj chlodnicy, NIE MA SENSU! :D Chcesz sciagac IHSa to polecam litra wyborowej na odwage i zapalniczke beznynowa :D, jak jechales procka papierem sciernym to od jakiego zaczynales? tylko jakas drobnica czy konkretnie go przeczolgales (200, 300) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Co do porównań, to proszę bardzo bardziej szczegółowe: Malik / worms 3.6HGz -1.625Vcpu Temp otoczenia : 21~24 / 19~20 Temp wody: 32~34 / 26~27 Cpu stress: 40~42 / 52 ~ 55 Chyba widać różnice i na pewno nie jest to kwestia kiepskiego bloku. Ja na tym samym procesorze, na dwóch płytach głównych (dokładnie ten sam model) w core temp na 1sze miałem 50*C w idle, na drugiej mam 25*C... ten sam układ, a nie sorry, mam teraz black water 122 advanced, a wcześniej był cooltek, temp wody wyższa oczywiście w drugim przypadku. Podobny przypadek miałem jeszcze na s.939. dwa x2 3800+Toledo z tej samej serii, różnica ~13*C między nimi. Czyli... nie ma sensu porównywanie swoich temperatur do temp kogoś z teoretycznie takim samym układem. Zobacz jakie będziesz miał temperatury jak zrobisz sobie układ tylko z blokiem na CPU, jak dalej będzie "za duża" to nawet 4 colossusy Ci nie pomogą ;) zamiast większej chłodnicy zrób fwc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...