Skocz do zawartości
guliwer23

Radeon X1900xtx Temperatura I Chłodzenie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jak w temacie posiadlem karte Radeon X1900XTX byłoby wszystko ok gdyby nie chłodzenie i temperatury tej karty. Karta ta ma założone chłodzenie Zalmana VF900-Cu jednak temepratury wydaja mi sie zaskakująco wysokie tj. w 3DMarku 2005 okolo 78 C w spoczynku ma 43 C i to temperatury bez podkrecania, chciałem się zapytać innych osób ktore posiadaja ta karte czy te temperatury sa normalne mimo zalozonego chłodzenia Zalman oraz czy warto zmieniac je ( kwestia przełozenia ) na Zalmana Fatal1ty FS-V7 ( czy on faktycznie pasuje na karty X1900XTX )????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem ta karte, ale z Accelero X2 - na automatycznych ustawieniach wentyla w spoczynku miala 48 st C a w stresie kolo 80 st C, dopiero po ustawieniu na 70% temp spadaly do 42 w idle i 64 w stresie.Takze temperatury u Ciebie sa jak najbardziej ok.

Dodam,ze na referencyjnym chlodzeniu ta karta ma ponad 55 st w idle i kolo 85 w stresie, tyle ze od halasu nie idzie wytrzymac :)

.

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tylko ze tego zalmana mam na swojej poprzedniej karcie gto2 wiec chetnie bym zalozyl i sprawdzil czy ma nizsze temperatury, teroretycznie na stronie zalmana jest napisane ze ze da rade na cala serie X.... czy ma ktos moze to juz zalozone na tej karcie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mam do was pytanie apropo Radeona X1900XT. Moze mi pomozecie bo nie wiem o co chodzi.

Chciałbym go podkręcic ale nie moge. tzn zmienia sie tylko zadane taktowanie rdzenia i pamieci a nie bieżace. Uzywam do tego Catalysta, którego dostałem razem z kartą.

wygląda to mniej więcej tak

teraz mam np tak i nic z biezacymi sie nie dzieje. temp tez nie wzrasta ??

post-117699-1175540107_thumb.jpg

post-117699-1175540537_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Zalmana VF900cu , z tego co czytałem to Fatal1ty FS-V7 był lepszy o całe 1-2 'C :)

od wersji VF900 .

Na mojej karcie w idle 399MHz/499MHz obroty na minimum profil 2D ustawiony w AtiTrayTools

mam 48-52'C max oc 624MHz/752MHz mam 81'c taką najwyższą temperature odnotował ATT.

Jest na UchO 2x cichszy od 2 miesięcznego stockowego coolera .

Szalik

Poczytaj o tweakerach ATI Tray Tools oraz ATI Tools

o tworzeniu profili 2D / 3D i o podkręcaniu .

w catalystach to nie podkręcanie !!

Jak ktoś zna ruski to moze u sąsiadów kupić coś takiego

http://www.3dnews.ru/cooling/sytrin_kuformula_vf1/

lepsze toto od Zalmana i Accelero X2

Edytowane przez magx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi