msn Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 (edytowane) Jako, że już mi się trochę przyjadły normalne kanapki, a potrzeba matką wynalazków, postanowiłem wymodzić coś dobrego. Składniki: * duża bułka tzw. dupka * boczek * ser żółty (najlepiej gouda, bez dziur) * dodatki w postaci oliwek/czosnku/cebulki/patisonów (to już wg. własnych upodobań) * ketchup * przyprawy: - oregano - sól - pieprz Sposób przygotowania: Bułkę przekrawamy na pół, obie połówki smarujemy grubszą warstwą ketchupu (ale bez przesady), kładziemy 2-3 plasterki sera, solimy. Na ser kładziemy dwa paski boczku, ew. oliwki. Wszystko pieprzymy i sypiemy oregano. Najlepiej piec w mikrofali w combo (mikrofale + opiekacz) na średniej mocy 4-5minut. Jeżeli mamy kuchenkę bez opiekacza to większa moc 600-700W i ten sam czas. W piekarniku też można zobaczyć, ja nie próbowałem, upiec się upiecze, tylko nie wiem ile trzeba to w nim trzymać. Na koniec dobrze jest potraktować to ketchupem. Danie smaczne i bardzo syte. Bon apetit! Edytowane 2 Marca 2007 przez msn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Ja tam i tak wole ser + keczup ;) Mniej zachodu i straconego czasu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Strata czasu ale chętnie by się coś takiego zjadło :?: Heh :?: :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 ...Wszystko pieprzymy i sypiemy oregano...heh najbardziej mi sie podoba okreslenie "pieprzymy", nie lepiej napisac sypiemy pieprzem :D taki maly ot, ale zeby nie robc wiekszego.. praktycznie codziennie produkuje sobie tego typu zapiekanki tyle ze najpierw szynka, na to ketchup bazylia, pozniej serek na to ewentualnie dodatki takie jak cebulka, czosnek, oliwki itd ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Auć aż sobie język poparzyłem jak sobie takie 4 zrobiłem. Dobry przepis i smaczny. Szkoda ze nie mam aparatu :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phase Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 (edytowane) u mnie wersja na szybko i bez pieprzenia ;) (bagietka, jakis plasterek szynki, jakis tam ser, keczup heinz, zielone oliwki) v2 bedzie jutro :D Edytowane 3 Marca 2007 przez phase Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Tez czasami sobie takie robie, tylko wychodzi to tluste i raczej niezdrowe wiec staram to ograniczac. Teraz mi smaka narobiliscie, wiedzialem zeby do tego topicu nie wchodzic .... :rolleyes: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 u mnie wersja na szybko i bez pieprzenia ;) (bagietka, jakis plasterek szynki, jakis tam ser, keczup heinz, zielone oliwki) [...] a'propos bagietki, to znakomite są zapiekanki na bagietce z pieczarkami zapieczonymi serem, może kiedyś opiszę dogłębnie dzisiaj byłem współautorem świetnej tortilli, coś jak twister z KFC i wyszła zajebiście, postaram się opisać jak najszybciej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihalo Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 heh najbardziej mi sie podoba okreslenie "pieprzymy", nie lepiej napisac sypiemy pieprzem :D pooglądaj sobie Makłowicza, on zawsze pieprzy, nigdy nie posypuje pieprzem ;] :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Hehe też mi nowość takie zapiekanki :) Polecam pieczenie nie w mikrofali a w piecyku, różnica jest duża. Oczywiście na korzyść piecyka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Hehe też mi nowość takie zapiekanki :) Polecam pieczenie nie w mikrofali a w piecyku, różnica jest duża. Oczywiście na korzyść piecyka.Zdecydowanie popieram, z mikrofali wychodzi gófno nie zapiekanki... Porządna zapiekanka tylko i wyłacznie z piecyka/piekarnika z grillem :-P Swoją drogą, jestem ciekaw, ile tego już zrobiłem przez te pare lat w akademiku... Na pewno liczba 3-cyfrowa, tylko nie wiem, co na początku... :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Zmikrofail wychodzi to takie miekie sflaczale, nie upieczone (z mikrofali bez piekarnika). Wlasnie piecze mi sie w piekarniku wiec zobacze jakie wyjdzie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 To zależy jakie macie mikrofalówki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 z przypraw proponuje dodac jeszcze bazylie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 A ja z przypraw proponuje tzatziki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 (edytowane) A ja z przypraw proponuje tzatziki. Ale tzatziki to sos. :huh: Zioła prowansalskie albo bazylia, oregano, tymianek. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest nasmarowanie bułki, przed polaniem ketchupem, rozgniecionym czosnkiem. Pychota! :) Edytowane 17 Marca 2007 przez enigma_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Jest tez taka przyprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Albo przyprawa do pizzy włoskiej. Ostatnio używałem. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Ja na chlebku ostatnio dwa razy robiłem i wypas. Chleb smarujemy pół na pół zmieszanym keczupem i przecierem pomidorowym. Na to plaster sera. Na ser bardzo cienki paseczek ogóreczka korniszonego, szyneczki, ja dalem jeszcze pieczareczke marynowaną. to posypujemy pieprzem(w moim wypadku bialym). na to wszystko kładziemy plaster sera, posypujemy papryką i ziołami prowansalskimi. Mniam i pycha ;) BTW. Ten pieprz i papryka wynika u mnie z braku pieprzu cayenne w spiżarce... Bo pieprz cayenne jest wspaniały ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość f.e.a.r. Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Dzisiaj się za to zabieram. Boje się, że zostanie z tego popiół jak wlacze na 600W i 4-5 minut... To może 2 na raz ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Dzisiaj się za to zabieram. Boje się, że zostanie z tego popiół jak wlacze na 600W i 4-5 minut... To może 2 na raz ;> 600W sucks :P jeśli możesz to użyj termoobiegu/crisp/opcji piekarnik. tylko nie mikrofale, proszę... ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boro Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 W mikrofali też daje rade :) Ja zawsze robie coś podobnego to wychodzi... sie udaje :P Za niedługo wypróbuje to stworzenie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 W mikrofali też daje rade :) Surowe też dają radę, ale nie o to chodzi [; Choć lepszy rydz niż nic :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
picus Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 To ja dodam cos od siebie :) Mowie na to - relaksiki :), Skladniki: Dluga bulka, mleko, jaja, starty zolty ser ( w ostatecznosci moze byc mozzarella ale nie polecam) pomidor, olej, patelnia :) Odpalamy patelnie z olejem ( tak z 2cm oleju ), w "duzym talerzu" robimy mix ze szklanki mleka i 3 jaj, bulke kroimi w plastry i maczamy we wczesniej przyrzadzonym mixie i na patelnie :) Na jednej stronie max 2 minuty, przewracamy na druga i sypiemy serem, ta strona sie smarzy 3 minuty, na 1,5 minuty przed koncem, kladziemy plasterek pomidorka :) Jest to wersja mini, mozna probowac z boczkiem i z innym takim :) UWAGA: Bedzie gorace i sute :))) Calosc wychodzi jakies 12 minut :))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 picus: Foootke bys wrzucił ;) Musi to byc bardzo tłuste, ale! od swietnie da rade ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kamil2201 Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Tez prosze o fotki bo jakoś tak lepiej będzie mi to przyżądzić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Ale czego nie ogarniacie? bierzesz talerz, wlewasz w to szklankę mleka+ 3 jajka, obtaczasz w tym bułkę, dajesz na patelnie, najpierw jedna strona, potem druga i koniec :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
picus Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 picus: Foootke bys wrzucił ;) Musi to byc bardzo tłuste, ale! od swietnie da rade ;) Spoko, jak nastepnym razem bede to robil i bede mial ze soba tel/foto aparat/pamiec :) to zamieszcze, ale ta potrawa nie jest wogole skomplikowana i wyglada jak zwykla zapiekanka :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 picus: Chciałem tylko zobaczec jak bardzo warto to robic ;) A ta długa bułka, to w zasadzie bagietka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...