Jump to content
Sign in to follow this  
msn

Zapiekanki By Msn

Recommended Posts

Jako, że już mi się trochę przyjadły normalne kanapki, a potrzeba matką wynalazków, postanowiłem wymodzić coś dobrego.

 

 

Składniki:

* duża bułka tzw. dupka

* boczek

* ser żółty (najlepiej gouda, bez dziur)

* dodatki w postaci oliwek/czosnku/cebulki/patisonów (to już wg. własnych upodobań)

* ketchup

* przyprawy:

- oregano

- sól

- pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

Bułkę przekrawamy na pół, obie połówki smarujemy grubszą warstwą ketchupu (ale bez przesady), kładziemy 2-3 plasterki sera, solimy. Na ser kładziemy dwa paski boczku, ew. oliwki. Wszystko pieprzymy i sypiemy oregano.

 

Najlepiej piec w mikrofali w combo (mikrofale + opiekacz) na średniej mocy 4-5minut. Jeżeli mamy kuchenkę bez opiekacza to większa moc 600-700W i ten sam czas.

 

W piekarniku też można zobaczyć, ja nie próbowałem, upiec się upiecze, tylko nie wiem ile trzeba to w nim trzymać.

 

Na koniec dobrze jest potraktować to ketchupem.

 

Danie smaczne i bardzo syte.

 

Dołączona grafika

Bon apetit!

Edited by msn

Share this post


Link to post
Share on other sites

...Wszystko pieprzymy i sypiemy oregano...

heh najbardziej mi sie podoba okreslenie "pieprzymy", nie lepiej napisac sypiemy pieprzem :D

taki maly ot, ale zeby nie robc wiekszego..

praktycznie codziennie produkuje sobie tego typu zapiekanki tyle ze

najpierw szynka, na to ketchup bazylia, pozniej serek na to ewentualnie dodatki takie jak cebulka, czosnek, oliwki itd ;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Auć aż sobie język poparzyłem jak sobie takie 4 zrobiłem. Dobry przepis i smaczny. Szkoda ze nie mam aparatu :mur:

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie wersja na szybko i bez pieprzenia ;) (bagietka, jakis plasterek szynki, jakis tam ser, keczup heinz, zielone oliwki)

 

Dołączona grafika

 

v2 bedzie jutro :D

Edited by phase

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tez czasami sobie takie robie, tylko wychodzi to tluste i raczej niezdrowe wiec staram to ograniczac.

 

Teraz mi smaka narobiliscie, wiedzialem zeby do tego topicu nie wchodzic .... :rolleyes:

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie wersja na szybko i bez pieprzenia ;) (bagietka, jakis plasterek szynki, jakis tam ser, keczup heinz, zielone oliwki)

 

[...]

a'propos bagietki, to znakomite są zapiekanki na bagietce z pieczarkami zapieczonymi serem, może kiedyś opiszę dogłębnie

 

dzisiaj byłem współautorem świetnej tortilli, coś jak twister z KFC i wyszła zajebiście, postaram się opisać jak najszybciej ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

heh najbardziej mi sie podoba okreslenie "pieprzymy", nie lepiej napisac sypiemy pieprzem :D

pooglądaj sobie Makłowicza, on zawsze pieprzy, nigdy nie posypuje pieprzem ;] :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehe też mi nowość takie zapiekanki :) Polecam pieczenie nie w mikrofali a w piecyku, różnica jest duża. Oczywiście na korzyść piecyka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehe też mi nowość takie zapiekanki :) Polecam pieczenie nie w mikrofali a w piecyku, różnica jest duża. Oczywiście na korzyść piecyka.

Zdecydowanie popieram, z mikrofali wychodzi gófno nie zapiekanki... Porządna zapiekanka tylko i wyłacznie z piecyka/piekarnika z grillem :-P

 

Swoją drogą, jestem ciekaw, ile tego już zrobiłem przez te pare lat w akademiku... Na pewno liczba 3-cyfrowa, tylko nie wiem, co na początku... :lol2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmikrofail wychodzi to takie miekie sflaczale, nie upieczone (z mikrofali bez piekarnika).

Wlasnie piecze mi sie w piekarniku wiec zobacze jakie wyjdzie.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja z przypraw proponuje tzatziki.

Ale tzatziki to sos. :huh:

Zioła prowansalskie albo bazylia, oregano, tymianek.

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest nasmarowanie bułki, przed polaniem ketchupem, rozgniecionym czosnkiem. Pychota! :)

Edited by enigma_pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na chlebku ostatnio dwa razy robiłem i wypas.

 

Chleb smarujemy pół na pół zmieszanym keczupem i przecierem pomidorowym. Na to plaster sera. Na ser bardzo cienki paseczek ogóreczka korniszonego, szyneczki, ja dalem jeszcze pieczareczke marynowaną. to posypujemy pieprzem(w moim wypadku bialym). na to wszystko kładziemy plaster sera, posypujemy papryką i ziołami prowansalskimi. Mniam i pycha ;)

 

BTW. Ten pieprz i papryka wynika u mnie z braku pieprzu cayenne w spiżarce... Bo pieprz cayenne jest wspaniały ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj się za to zabieram. Boje się, że zostanie z tego popiół jak wlacze na 600W i 4-5 minut... To może 2 na raz ;>

600W sucks :P

jeśli możesz to użyj termoobiegu/crisp/opcji piekarnik. tylko nie mikrofale, proszę... ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W mikrofali też daje rade :) Ja zawsze robie coś podobnego to wychodzi... sie udaje :P

 

Za niedługo wypróbuje to stworzenie :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja dodam cos od siebie :)

 

Mowie na to - relaksiki :),

 

Skladniki: Dluga bulka, mleko, jaja, starty zolty ser ( w ostatecznosci moze byc mozzarella ale nie polecam) pomidor, olej, patelnia :)

 

Odpalamy patelnie z olejem ( tak z 2cm oleju ), w "duzym talerzu" robimy mix ze szklanki mleka i 3 jaj, bulke kroimi w plastry i maczamy we wczesniej przyrzadzonym mixie i na patelnie :)

Na jednej stronie max 2 minuty, przewracamy na druga i sypiemy serem, ta strona sie smarzy 3 minuty, na 1,5 minuty przed koncem, kladziemy plasterek pomidorka :)

 

Jest to wersja mini, mozna probowac z boczkiem i z innym takim :)

 

UWAGA: Bedzie gorace i sute :)))

 

Calosc wychodzi jakies 12 minut :)))

Share this post


Link to post
Share on other sites

picus: Foootke bys wrzucił ;) Musi to byc bardzo tłuste, ale! od swietnie da rade ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale czego nie ogarniacie? bierzesz talerz, wlewasz w to szklankę mleka+ 3 jajka, obtaczasz w tym bułkę, dajesz na patelnie, najpierw jedna strona, potem druga i koniec :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

picus: Foootke bys wrzucił ;) Musi to byc bardzo tłuste, ale! od swietnie da rade ;)

Spoko, jak nastepnym razem bede to robil i bede mial ze soba tel/foto aparat/pamiec :) to zamieszcze, ale ta potrawa nie jest wogole skomplikowana i wyglada jak zwykla zapiekanka :)

 

pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

picus: Chciałem tylko zobaczec jak bardzo warto to robic ;) A ta długa bułka, to w zasadzie bagietka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.