Skocz do zawartości
bunioslaw1

Ile Zostało Mocy Zasilacza ... ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam taki problem (pytanie) ponieważ wolę się upewnić niż później żałować że się komputer spali itd Otóż posiadam Zasilacz MERCURY PFC 400W był on razem z obudową sprzedawany 2 lata temu kupiłem.

I chcę do komputera dokupić karte dzwiękową Audigy 2ZS

Posiadam następującą konfigurację:

Gigabyte GA-8IPE1000-G

Celeron D 2,4 @ 3,07 GhZ

512 RAM 400

Caviar 80 GB

Geforce Leadtek 6600GT

Karta telewizyjna

karta sieciowa napęd DVD LG i nagrywarka DVD również LG karta dzwiękowa zintegrowana

i to wszystko cie jest podpięte do płyty.

I koniec wstępu i moje główne pytanie ... czy dokładając w.w karte Audigy 2ZS do komputera czy moc zasilacza będzie dalej wystarczająca ? dodam że przy obecnym konfigu nie ma ŻADNYCH problemów (komp sie nie zawiesza nie resetuje nie wyłącza , zawsze się włącza). Z góry dzięki za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Dźwiękówka dużo nie bierze przecież ;) Ale i tak zmienił bym ten zasilacz na coś pewniejszego, delta, fortron, modecom (kolejność alfabetyczna).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm to jest zły zasilacz ? kurcze noo nigdy nic mi się nie działo z tym także osobiście nie moge nic temu zarzucić dużo gram w nowe gry i przy dużym obciążeniu też nic sie nie zawiesza nie resetuje żadnych oznak że coś nie wyrabia ! kiedy zasilacz nie wyrabia daje wcześniej jakieś oznaki ? czy wszystko nagle pada razem z całym kompem ?

Edytowane przez bunioslaw1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie może być wszystko ok. Ale nie są tanjwyższej klasy zasilacze - zdaża się że padają zabierając coś ze sobą. Lepsze, markowe zasilacz bardzo rzadko się psują i prawie nie zdarza się zeby coś ze sobą zabrały.

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm to jest zły zasilacz ? kurcze noo nigdy nic mi się nie działo z tym także osobiście nie moge nic temu zarzucić dużo gram w nowe gry i przy dużym obciążeniu też nic sie nie zawiesza nie resetuje żadnych oznak że coś nie wyrabia ! kiedy zasilacz nie wyrabia daje wcześniej jakieś oznaki ? czy wszystko nagle pada razem z całym kompem ?

Dołozenie dźwiękówki nie obciaży za mocno tego zasilacza. Racje maja jednak wszyscy koledzy, którzy zalecaja jego wymianę, bo merkury to jakis noname i pewnego dnia moze cie jego trzymanie bardzo duzo kosztować (spalona mobo lub proc, inne części) i bez znaczenie czy był cały czas stabilny bo raz mu odbije i będzie za późno.

Do tego zestawu to nawet Delta 350W z allegro będzie pasować za 40zł. Z czego czytałem cicha i stabilna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm z jakiś rok temu nagle wyłączył mi się komputer nie szło go wogóle włączyć .... komputer jest na gwarancji także poszedłem do sklepu i chciałem dać na gwarancje lecz sprzedawca powiedział mi że zasilacz poszedł dlatego polecił mi kupno nowego podłączył nowy zasilacz już nie pamiętam jakiś i ..... zasilacz ten nowy poprostu wybuchł poszedł z niego dym komputer był na gwarancji ponad 3 tyg i nie umieli wytłumaczyc co się stało dokładnie .. lecz wymienili płyte główną i zasilacz na taki sam i jak narazei wszystko śmiga .

Wcześniej miałem Geforca 5200 i dołożyłem 6600GT i śmigało dołożyłem też karte telewwizyjną i też śmiga także teraz to juz sie boje o to co wy piszecie.

A czy takie coś http://www.allegro.pl/item171418049_ultra_..._kurier_fv.html będzie dobre do tego zestawu ? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/item169704442_zasila...gwarancja_.html czy to to http://www.allegro.pl/item168467051_delta_...es_fvat_ss.html

to jest to samo tylko 1 ma gwar na 6 misięcy a 2 na 12 lepiej kupić tańsze czy dołożyć i kupić to droższe ?

czyli takie coś by mogło być ?

i czy taki zasilacz bedzie na 100% pasował do mojej obudowy i do płyty ? obecnie mam to http://www.allegro.pl/item170504614_nowy_m...cena_spada.html więc patrząc na te Delty powyzej wydaje się że złącza są te same ..

Edytowane przez bunioslaw1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wzial tego za 29,99zl. Ale czy warto dolozyc to zadecyduj sam :]

tak będzie pasować do Twojej płyty głównej :)

Też bym wziął ten, sprzedawca jak najbardziej uczciwy, sam mialem okazje u niego kupować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy tyen zasilacz w 100% wystarczy pod mo zestaw ? bo niechciałym wyrzucać kasy w błoto z tym żę mógłbym kiedyś dołożyć i kpić lepszy zasilacz ale jeżeli ten delta wystarczy w zupełności to kupuje odrazu ?

W zupełności wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok więc kupuje ten zasilacz http://www.allegro.pl/item169704442_zasila...gwarancja_.html i mam jeszcze takie pytanko co do tego wiatraka na nim to on ma być zwrócony do płyty głównej i wieje do środka nie tak jak ten MErcury na zewnątrz ? mam nadzieje że się jasno wyraziłem hehe ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i mam jeszcze takie pytanko co do tego wiatraka na nim to on ma być zwrócony do płyty głównej i wieje do środka nie tak jak ten MErcury na zewnątrz ? mam nadzieje że się jasno wyraziłem hehe ;)

ten wentylator zasysa powietrze znad płyty głownej i wydala przez dziurawy-siatkowaty bok. W budzie masz ustawione tak otwory do przykręcenia zasilacza, ze żle go zamontować niesposób

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem już ten zasilacz http://www.allegro.pl/item169704442_zasila...gwarancja_.html

jak narzie wszystko chodzi .... mam pytanko jednak co do tego wiatraka z zasilacza między Radiatorem z procesora a własnie tym wiatrakiem zasilacza mam może jakies 4-5 cm odległości między nimi.. czy nie jest to zablisko czasem ? czy to jest normalne i nic się z tym nie będzie działo że są tak blisko siebie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko jednak co do tego wiatraka z zasilacza między Radiatorem z procesora a własnie tym wiatrakiem zasilacza mam może jakies 4-5 cm odległości między nimi.. czy nie jest to zablisko czasem ? czy to jest normalne i nic się z tym nie będzie działo że są tak blisko siebie ??

phi..., jasne ze się nic nie będzie działo, większosć ludzi na w podobnej odległości cooler cpu i zasiłkę :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi