maxymili Posted June 28, 2010 Report post Posted June 28, 2010 Львівське Портер 8% w 20% ekstraktu. (Lwowskie Porter) Normalnie odleciałem, co za piwo! Czułem się, jak bym wpadł w czarną dziurę na pięć minut. Starłem się pić powoli, aby wydłużyć czas euforii jakiej doznałem pod wpływem zachwytu tym smakiem. Piwo doskonałe? Nie ma czegoś takiego, ale chyba wypiłem coś co jest bliskie doskonałości. Piwo kupiłem w Auchan w Warszawie na Modlińskiej 4,99zł, w Bomi widziałem Lwowskie tylko jasne niepasteryzowane. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
PMichalak Posted June 28, 2010 Report post Posted June 28, 2010 Wow. Może uda sie gdzie znaleźć. Polecam udać się na promocję imieninową do Piotra i Pawła po piwo Żywe :D Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
narcyz Posted June 28, 2010 Report post Posted June 28, 2010 Warnijskie z olsztyńskiego browaru Kormoran. Pierwsze piwo z orkiszem jakie piłem, niestety dostałem tylko jedną butelkę. W każdym razie mocno polecam! Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
wreq Posted June 28, 2010 Report post Posted June 28, 2010 Żywiec Porter albo Warka Strong Dwusłodowa... Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
sbchp250 Posted June 28, 2010 Report post Posted June 28, 2010 Łomża niepasteryzowane - te male butelcyny 0,33l po 1.59zł w kauflandzie. Calkiem wporzadku piwko. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
maxymili Posted June 29, 2010 Report post Posted June 29, 2010 Te małe butelczyny ami policzyli 2,19zł :D co za chamstwo ;) Piwko ujdzie w tłumie, ale do najlepszych nie należy. Żywe dzisiaj piłem, niepasteryzowane pszeniczne mętne z małego warszawskiego browaru i kasztelana niepasteryzowanego ale z butli (z puszki gorszy). Żywe jak zwykle, dość dobry standard, ale do doskonałości jeszcze sporo brak. pszeniczne było bardzo dziwne trudno je opisać jako dobre ale też jako złe po prostu inne. Kasztelan jak za 2zł to bardzo dobry ale wyraźnie gorszy od Żywego. Głównie czuć alkohol, a w Żywym nie. No i już Lwowskiego portera nie było ;( Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
costi Posted June 29, 2010 Report post Posted June 29, 2010 Zes narobil smaka tym Lwowskim porterem ;) Ja dzis odwiedzilem Hale Banacha na Ochocie i bylem bardzo milo zaskoczony asortymentem: Zywe, Kozlak, Imperial Grand Porter, 3 rodzaje Obolona (ciemny, jasny pelny i pszeniczny), Lomza niepasteryzowana, Kasztelan niepasteryzowany, Dawne, Starodawne (tez jakis wypust browaru Konstancin, ale nie pilem jeszcze), Konstancin Czarny Dab (piwo, w ktorego skladzie znajduje sie prazony burak cukrowy i cykoria - brzmi dziwnie, ale jest bardzo dobre, o nietypowym smaku), Konstancin Bardzo Mocne. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
narcyz Posted June 29, 2010 Report post Posted June 29, 2010 To prawda, tylko dlatego lubiłem robić zakupy w Hali Banacha:) W okolicy lepiej zaopatrzony w piwo market, to już chyba tylko PiP w Blue City, który ma tą przewagę że sprzedaje np. Lubuskie i Noteckie. W Hali Banacha natomiast dość często Grand Imperial Porter jest w dobrej cenie. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
costi Posted June 29, 2010 Report post Posted June 29, 2010 Niezly jest tez maly sklepik miedzy Wawelska a placem Narutowicza, naprzeciwko akademika - maja tam pelen asortyment Ciechana, Lubuskie, Zywe i jeszze kilka egzotycznych wynalazkow sie okazyjnie pojawia. Sklepik latwo poznac, ma oczojebnie swiecacy szyld "czynne 7-24" ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
maxymili Posted June 30, 2010 Report post Posted June 30, 2010 (edited) Zywe, Kozlak, Imperial Grand Porter, 3 rodzaje Obolona (ciemny, jasny pelny i pszeniczny), Lomza niepasteryzowana, Kasztelan niepasteryzowany, Dawne, Starodawne (tez jakis wypust browaru Konstancin, ale nie pilem jeszcze), Konstancin Czarny Dab (piwo, w ktorego skladzie znajduje sie prazony burak cukrowy i cykoria - brzmi dziwnie, ale jest bardzo dobre, o nietypowym smaku), Konstancin Bardzo Mocne.Piłem je wszystkie i najlepsze w mojej ocenie z tych piw było imperial. Ale taki wybór to masz nawet w Kauflandzie (bez Ciechana i Obolona) więc jak na sklep z dobrym piwem to nie ma rewelacji. Teraz mój ranking porterów (niepełny jeszcze nie nie piłem wszystkich) wygląda tak: 1 miejsce "Львівське Портер" 8% Ukraina nie piłem do tej pory lepszego, ale nabyć je to jest na prawdę sztuka bo wszędzie wykupione ;) 2 miejsce "Grand Imperial Porter" 8% Polska 3 miejsce "Żywiec Porter" 9,5% Polska - bardzo wytrawne, tylko dla koneserów 4 miejsce "Okocim Porter" 8,3% Polska 5 miejsce "Ciechan Porter" 9% Polska 6 miejsce "Baltic Porter mętny niepasteryzowany" 8,1% Polska Przy czym nawet szóste miejsce to bardzo dobre piwo 100 razy lepsze od koncerniaków typu Calsberg. Wczoraj za to wypiłem Złote Lwy z Amber'a i znów olśnienie. Najlepsze jasne pełne. Śmiało można polecić, tylko jak za piwo 5,6% 4,19zł to jednak sporo. Ale smakowo znacznie lepszy od żywego, nie mówiąc już o kasztelanach. Edited June 30, 2010 by maxymili Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
costi Posted June 30, 2010 Report post Posted June 30, 2010 Taka uwaga: Hala Banacha nie jest "sklepem z dobrym piwem", tylko zwyklym marketem spozywczym posrodku bazaru. ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
narcyz Posted June 30, 2010 Report post Posted June 30, 2010 Pojechałem do PiP po Lubuskie , którego niestety nie było. Wróciłem z Gniewoszami. O ile jasne jest OK (może trochę za mało goryczki, jak dla mnie), to ciemne jest imo zdecydowanie za słodkie. Cena za bączka 0,33l poniżej 2 PLN, szkoda tylko, że sklep bierze 'drobne' 0,55 PLN za butelkę! Zacząłem guglać i co się okazało? Gniewosz jasny i Gniewosz ciemny zostały uważone przez dwa różne browary :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Shelerr Posted June 30, 2010 Report post Posted June 30, 2010 (edited) kasztelan niepasteryzowany- świetne piwko( po prostu niebo w gębie) :lol: Edited June 30, 2010 by Shelerr Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
HeatheN Posted July 1, 2010 Report post Posted July 1, 2010 Spróbowałem Kasztelana (puszka) Pierwsze 2 były bardzo dobre, kolejny 3 przestał podchodzić.... Ot do obiadu można wypić:) na pewno narazie mój number one w cenie <3zł Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
R4KET Posted July 1, 2010 Report post Posted July 1, 2010 (edited) Naprawdę dobre. Z typowych polskich to Tyskie. Edited July 1, 2010 by R4KET Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
maxymili Posted July 1, 2010 Report post Posted July 1, 2010 kasztelan niepasteryzowany- świetne piwko( po prostu niebo w gębie) :lol: Jak się dobrze trafi i tylko z butelki. Raz piłem to z pół roku temu było faktycznie dobre szczególnie uwzględniając cenę. A ostatnio kupiłem cztery w puszkach to porażka miesiąca. Potem znów jedno kontrolnie w butelce i było nie najgorsze, ale do ideału sporo brak. Tak więc tanie piwo i bardzo nierówne. Loteria. A Lwowskie znalazłem spory wybór, w Dom Piwa na Jagiellońskiej tuż obok placu Hallera. Dosłownie za rogiem wychodząc z placu na ulicę. Oczywiście Warszawa Praga. Było Lwowskie porter, było niepasteryzowane i zwykłe, jasne. Świetny sklep :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
samhain Posted July 2, 2010 Report post Posted July 2, 2010 Koźlak, Żywe, Złote Lwy - all by Browar Amber Ciechan mocny / jasny od biedy Warka Strong dobrze, ze pierwsze 5 mozna coraz czesciej we Wro kupic ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
HeatheN Posted July 2, 2010 Report post Posted July 2, 2010 (edited) Naprawdę dobre. Z typowych polskich to Tyskie. No, mojej żonie, siostrze i matce smakuje....ot "piwo" dla bab:) ps. sam pije to nie raz, lub też redsa...ale to imho nie ma prawa nazywac sie piwo:) To taka procentowa orenżada:) Edited July 2, 2010 by HeatheN Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
maxymili Posted July 2, 2010 Report post Posted July 2, 2010 A co do portera lwowskiego. Pierwszy raz pisałem jaki był, najlepszy na świecie. A teraz kupiłem 4 i już takie dobre nie są ;) owszem i tak jedne z najlepszych ale już sporo gorsze od tamtego. Podobnie było z Porterem z Amer czyli Grand Imperial. I podobnie smakują, ale grand jednak w sumie średnio trochę gorszy jest. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Blackwhite Posted July 2, 2010 Report post Posted July 2, 2010 Dawno nie pilem polskiego browarka, ale ostatnio mi Tyskie smakowalo, jesli sie smak nei popsul to bylo jedno z lepszych. Pilem kiedys DAB - lokalne piwko w Dortmundu - tez smakowalo, lekie i dobre na orzezwienie. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
el_gringo_dado Posted July 3, 2010 Report post Posted July 3, 2010 Komes Porter - taka odwrotność Fortuny Czarnej. Dosłownie. Kiedy Fortuna jest słodka i można popijać jak soczek, Komes jest gorzki i już tak lekko nie wchodzi. Grand Imperial - klasa sama w sobie, bardzo mi smakował, jeden z lepszych porterów jakie piłem. Żywiec Porter - bleeee. Gniewosz ciemny - rewelacja, nie spodziewałem się aż tak dobrego piwa. Koźlak - stawiam w klasyfikacji zaraz za Grandem, bardzo dobre i coraz częściej dostępne piwo. Dzisiaj obadam sobie Lwowskie Porter, Baltic Porter i Porter Łódzki. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
rastman Posted July 5, 2010 Report post Posted July 5, 2010 a dlaczego nie ma grolscha w ankiecie:(? jest de best Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
durczyn Posted July 5, 2010 Report post Posted July 5, 2010 ja jestem nowym fanem "bażanta" czeskiego , nawet mięsiwa na tym gotuje O_o Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
kamilo23 Posted July 6, 2010 Report post Posted July 6, 2010 Dziś leżajsk lany zimny, niebo w gębie :D Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Carson Posted July 6, 2010 Report post Posted July 6, 2010 Mi lezajsk juz zbrzydl... Od jakiegos czasu najlepiej smakuje mi zimne tyskie :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
maxymili Posted July 7, 2010 Report post Posted July 7, 2010 a dlaczego nie ma grolscha w ankiecie:(? jest de bestDobry jest,a le w tej cenie masz złote lwy które są znacznie lepsze. Poza tym oba piwa mało popularne. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Shelerr Posted July 23, 2010 Report post Posted July 23, 2010 (edited) powiem wam ze ostatnio za czołem pić Żywca, z butelki jak jest zimny bardzo dobre piwo. Również faxe też nie jest najgorsze :wink: Edited July 23, 2010 by Shelerr Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest chronicsmoke Posted July 23, 2010 Report post Posted July 23, 2010 Tylko węgierski ARANO SZOK, ewentualnie Czeski Budowar na zmianę ze Staropramen'em! Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Jabar83 Posted July 23, 2010 Report post Posted July 23, 2010 (edited) Piast niepasteryzowany w tym roku równie mi dobrze smakuje co w zeszłym. A tak to Tyskie i ew. Żywiec Porter na dłuższą metę. Co do Desperadosa to do dziś mam odruch wymiotny po jego spróbowaniu. Co jak co, ale do piwa to się nie zalicza. Słodkie jak oranżada z domieszką alkoholu. Nie dziękuję ! ;) Edited July 23, 2010 by Devil Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
qbass Posted July 25, 2010 Report post Posted July 25, 2010 (edited) Ja ostatnio biorę taki mix : ciechan miodowy+ cieach wyborny + perełka lub miodowy + 2x perełka coś takiego zawsze jest u mnie w lodówce ;) Edited July 25, 2010 by qbass Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...