Skocz do zawartości
apac

Problem Z Uruchomieniem Systemu Operacyjnego

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem laptopa ASUS A6RP-AP069H z systemem WXP Home. W trakcie wpisywania nazwy uzytkownika nastapil 1 zwis i bluescreen. Po restarcie wlaczyl sie scandisk, jednak zatrzymal sie na 61%. Przy nastepnym uruchomieniu komputera kolejny zwis przy ekranie startowym WXP. Podczas proby przeinstalowania systemu (przy uzyciu oryg. "Recovery CD-ROM") instalacja zatrzymuje sie i wyswietla sie nastepujacy blad:

Dołączona grafika

Przy nastepnym uruchomieniu HDD w biosie jest juz niewidoczny :mur:

Po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu komputera hdd pokazuje sie. Przy probie instalacji systemu XP PRO z innej plyty wyswietla sie nastepujacy komunikat:

Dołączona grafika

Podczas proby instalacji systemu na partycji c: (bez zmiany calej reszty)

Dołączona grafika

Czy mozna pozbyc sie tych partycji? Czy one moga stwarzac problemy? W szczegolnosci chodzi mi o ta "inactive". Czy po jej usunieciu zostanie odtworzona przy uzyciu plyt "Recovery CD-ROM" W czym moze tkwic problem?

Edytowane przez apac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal jakiegokolwiek livecd linuksa, byle by posiadał `testdisk`.

Przeskanuj dysk twardy, jeżeli podczas prób dokładnego odczytania tablic partycji i miejsc gdzie się one kończą będą występować błędy odczytu, może to oznaczać bad sectory. Jeżeli tak się nie stanie, spróbuj podmontować partycje z dysku i zobacz co może być nie tak. Ewentualnie 'wyzeruj' dysk i wtedy sprobuj przywrócić.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowalem chkdsk pod Win PE. Niestety WIN PE nie widzi hdd po wlaczeniu :mur: Dziwne jest to znikanie dysku w biosie :/ Zastanawiam sie, czy po usunieciu wszystkich partycji przy pomocy plyty Win xp Pro pozniej bedzie mozliwosc odtworzenia ich przy uzyciu systemu dodawanego do asusa :? Nie chce przez to stracic gwarancji...

Edytowane przez apac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowalem chkdsk pod Win PE. Niestety WIN PE nie widzi hdd po wlaczeniu :mur: Dziwne jest to znikanie dysku w biosie :/ Zastanawiam sie, czy po usunieciu wszystkich partycji przy pomocy plyty Win xp Pro pozniej bedzie mozliwosc odtworzenia ich przy uzyciu systemu dodawanego do asusa :? Nie chce przez to stracic gwarancji...

Ja usunąłem wszystkie partycje i założyłem dwie o takiej wielkości jakie mi pasują i RecoveryCD zawsze przywraca mi system na pierwszą, aktywną partycje © nie ruszając ingerując w to że jest o połowe mniejsza niż fabryka przewidziała :wink:

Usuń wszystko "w pieruny" i daj low level format - może coś się poprawi ale mi to ewidentnie "śmierdzi"...

Pozdrawiam

Poznaniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi