Skocz do zawartości
chitan

MaŁy Combat Pomiedzy Sb Platinum 5.1 Live! A Alc850

Rekomendowane odpowiedzi

Pytam Was, o opinie i przeprowadzimy mały Mortal Kombat pomiędzy:

* w lewym narożniku wielokrotny mistrz ringu przez KO: SB Platinum 5.1 Live!

* w prawym narożniku, niedoceniany i spychany na dalszy plan ALC850

Zaznaczę jednak przy tym, że sędziowie:

* nie są audiofilami

* lubią mieć możliwość posłuchania muzyki ale też skorzystania ze Skype i tutaj nasuwa się kolejny warunek:

* możliwość podpięcia sluchawek i mikrofony z przodu obudowy ( ze względu na jej gabaryty podpinanie w tyle jest

niewygodne)

*interesuje ich czysty dźwięk i możliwość wyprowadzania dźwięku w systemie 2.1 5.1 i Headphone.

No to tyle wymogów:

LET's MORTAL KOMBAT BEGINS !!!

B-) <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg. punktów jakie podałeś o sędziach to ALC850 unieszkodliwia lajfa w 1 rundzie przez techniczny nokaut.

B.T.W. 1 punkt jest wręcz oczywisty, audiofil dostał by ataku padaczki korzystając z tych kart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Wg. punktów jakie podałeś o sędziach to ALC850 unieszkodliwia lajfa w 1 rundzie przez techniczny nokaut.

B.T.W. 1 punkt jest wręcz oczywisty, audiofil dostał by ataku padaczki korzystając z tych kart.

Audiofil nie kozysta z integry albo Live za 40 zl , prawdopodobnie nie uzywa do tych celow kompa.... A co do tych produktow to slyszalem Realteka 850 , 882 oraz Live 5.1. Wybralem Sound Blastera. Znajomu na na woim mobasie 850 i takze wybral SB...

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrafiłbyś zrobić RMAA Twojej Yamahy przy 16/44? Jak to robić wyjaśniłem tutaj:

http://www.anpo.republika.pl/rmaa/RMAA.html

Jakoś nie mogą uwierzyć, że ta karta nie wywołuje padaczki ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo prawda jest taka, że tylko SS + ALC650 na NF7-S mógł być lepszy niż Live.

I bardzo dziękuje wszystkim kibicom zebranym na trybunach ... o to mi właśnie chodziło, o opinie i ew. sugestie do zmiany. Cóż niestety SB Live! Platinum 5.1 kosztuje może i tyle, ale taka już kolej rzeczy, że coś co kiedyś kosztowało 400 Pln teraz jest warte 10% swojej pierwotnej ceny.

Tymczasem ja się przesiadłem na tego ALC850 i zobaczymy przez tydzień jak mi się będzie słuchało.

* a co do audiofilów miałem napisać w "" bo wątpię że format mp3 jest wystarczający dla jakiegokolwiek audiofila i komputer to maszyna licząca a nie odtwarzająca muzykę, i chodziło mi raczej o tzw. samozwańczych audiofilów.

dzięki za te dosłownie kilka opinii

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja się wyłamie, ze wszystkich 3 troche czasu korzystałem w kolejnosci sb, pozniej ss z nf-7 a teraz alc850 na karajanie i... jak dla mnie nie ma różnicy ;) dodatkowo imho alc850 ma lepsze pozycjonowanie dźwięku w grach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Audiofil nie kozysta z integry albo Live za 40 zl , prawdopodobnie nie uzywa do tych celow kompa.... A co do tych produktow to slyszalem Realteka 850 , 882 oraz Live 5.1. Wybralem Sound Blastera. Znajomu na na woim mobasie 850 i takze wybral SB...

A czytasz ze zrozumieniem co zostało napisane i jak to sie ma to postu na który była odpowiedź ? Bo chyba mi sie nie wydaje. Przeczytaj jeszcze raz punkt 1 tego co napisał chitan a potem to co ja napisałem i pomysl jaka to konstrukcja logiczna zdania.

BTW

Popej weź sobie te rmaa wsadź nie powiem gdzie i przestań biadolić :mur: Nie cytuj mnie już bardzo cie proszę, daj dowód ze nie chcesz nabić kolejnego posta :lol2:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popej weź sobie te rmaa wsadź nie powiem gdzie i przestań biadolić :mur: Nie cytuj mnie już bardzo cie proszę, daj dowód ze nie chcesz nabić kolejnego posta :lol2:.

Nie zależy mi na nabijaniu postów, dlatego odpowiem ;-)

IMHO Yamaha 724 to totalny gniot i używanie takiej karty całkowicie podważa wiarygodność Twoich opinii. Stąd moja prośba o pomiar bezpośrednio po Twoich ocenach Live i ALC. Ale jeżeli nie chcesz zweryfikować swojego wzorca jakości, to pozostaje mi tylko to co sam sprawdziłem. To np. jest pomiar wyjścia cyfrowego z Yamahy 724:

http://www.anpo.republika.pl/ymf724/DS-XG-SPDIF-16-44.htm

Na analogu jeszcze gorzej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popeye te testy świadczą tylko o sobie samych a i tak werfikuje je odsłuch. Twoj ukochany sb live24 wypada fantastycznie w tych testach ale słuchać na nim choćby mp3 na w miarę dobrym sprzęcie/słuchawkach to faktycznie trzeba być głuchym żeby nie wyczuć że sie do tego nie nadaje.

Powiem ci tylko że ta karta w słuchaniu muzyki wyprzedza wszystkie sound blastery jakie miałeś o kilka długości. A propo tych testów to jaki model "badałeś" orginał czy jakiegoś klona z Chin ? ^^ Jeśli to było coś w stylu dcs , aopen to bardzo dziękuję nie mam wiecej pytań.

W takim razie nie mam wiecej pytań Popej, oprócz jednego na jakim to sprzęcie dokonujesz odsłuchu swoich liveów ?? Czy słuchasz je tylko za pomocą RMAA ? :blink:

Bo ja na przykład mam wyrobione zdanie na podstawie odsłuchów na w miarę dobrym sprzęcie na realu a ty zdaje się że na podstawie jakiś virtualnych testów w programach.

Chłopie powiem to jeszcze raz, jakbyś nie wiedział to testy za pomocą tego typu programów są akurat najmniej ważne. Tylko odsłuch może dokonać porównania.. Co z tego że twój live spisuje sie super w programie jak jest totalnym dnem przy odsłuchu.

Edytowane przez razor1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zależy mi na nabijaniu postów, dlatego odpowiem ;-)

IMHO Yamaha 724 to totalny gniot i używanie takiej karty całkowicie podważa wiarygodność Twoich opinii. Stąd moja prośba o pomiar bezpośrednio po Twoich ocenach Live i ALC. Ale jeżeli nie chcesz zweryfikować swojego wzorca jakości, to pozostaje mi tylko to co sam sprawdziłem. To np. jest pomiar wyjścia cyfrowego z Yamahy 724:

http://www.anpo.republika.pl/ymf724/DS-XG-SPDIF-16-44.htm

Na analogu jeszcze gorzej...

Wysokie IMD wynika z niskiej jakości resamplingu ( pewnie ) na wewn. 48-192 - można to obejść przy odtw. CD za pomocą np. Otachan resampler w Foobar 2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popeye te testy świadczą tylko o sobie samych a i tak werfikuje je odsłuch. Twoj ukochany sb live24 wypada fantastycznie w tych testach ale słuchać na nim choćby mp3 na w miarę dobrym sprzęcie/słuchawkach to faktycznie trzeba być głuchym żeby nie wyczuć że sie do tego nie nadaje.

Wyniki pomiarów dobrze korelują sie z poprawnymi testami odsłuchowymi. Inaczej nie byłoby możliwe projektowanie i masowa produkcja sprzętu. Tylko pewnie nigdy nie robiłeś dobrego testu odsłuchowego :-)

Akurat ten problem można łatwo przetestować korzystając z plugina ABX w foobarze. Możesz sobie pobrać próbki nagrań w pętli loop-back z Live! 24:

2529594[/snapback]

Powiem ci tylko że ta karta w słuchaniu muzyki wyprzedza wszystkie sound blastery jakie miałeś o kilka długości. A propo tych testów to jaki model "badałeś" orginał czy jakiegoś klona z Chin ? ^^ Jeśli to było coś w stylu dcs , aopen to bardzo dziękuję nie mam wiecej pytań.

Przecież to ja mam pytanie, czy mógłbyś pomierzyć swoją kartę? Bo moja to klon Aopen.

Wysokie IMD wynika z niskiej jakości resamplingu ( pewnie ) na wewn. 48-192 - można to obejść przy odtw. CD za pomocą np. Otachan resampler w Foobar 2000

Z pewnością, ale tu zniekształcenia są o rząd wielkości gorsze niż przy krytykowanym SB Live 5.1. O ile SB Live można jako tako używać bez programowego resamplingu, to tutaj bym się bał :-) Analogowo na 16/48 moja karta wygląda tak:

http://www.anpo.republika.pl/ymf724/DS-XG-DAP-16-48.htm

Ciekawie byłoby porównać z oryginałem, gdyby razor1 zdecydował się zrobić test swojej karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje Bardzo za opinie, możecie Panowie się przestać wykłucać :blink: , zważywszy że kłótnia nie odnosi się do kart wspomnianych w temacie pierwszego posta. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam

END of TOPIC !!

Edytowane przez chitan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje Bardzo za opinie, możecie Panowie się przestać wykłucać :blink: , zważywszy że kłótnia nie odnosi się do kart wspomnianych w temacie pierwszego posta. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam

Spór dotyczy podważenia jedynej wypowiedzi, która kwestionowała przewagę Live 5.1. Ale fakt, że dostałeś więcej niż wynika z pytania :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi